Προς το περιεχόμενο

Μετατροπή ss rectifier σε tube rectifier... αξίζει?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τι πάω και ξεθάβω ρε γμτ...  ;D

Πρώτ'απ'όλα (πολύ καθυστερημένα) συγχαρητήρια στο φίλο μας oregon για τον AC15...

Και τώρα μερικές διευκρινήσεις. Το θέμα rectifiers και power supplies είναι τεράστιο γι'αυτό θα προσπαθήσω να μην μπώ σε ανούσιες για κάποιους λεπτομέρειες.

Το tube rectifier sag εμφανίζεται σε push-pull class AB κ.τ.λ. όχι σε push-pull class A ούτε φυσικά σε single ended τοπολογία. Δεν θα εξηγήσω γιατι εκτός αν μου ζητηθεί, να σημειώσω όμως πως ακομα και σε class AB παρουσιάζεται μόνο όταν οι τελικές λυχνίες λειτουργούν στο ΑΒ κομμάτι του load line (δηλαδή σε σχετικά υψηλές εντάσεις) και όχι όσο λειτουργούν σε class A.

Αυτό που επηρεάζει ο rectifier (σε συνδιασμό πάντα και με το υπόλοιπο power supply) είναι το λεγόμενο transient responce και φυσικά οι πρώτες συχνότητες που επηρεάζονται απ'αυτό είναι οι χαμηλές συχνότητες.

Για να γίνει σωστά μιά σύγκριση full wave rectifier tube και ενός full wave diode rectifier (όχι bridge rectifier) πρέπει όλες οι άλλες παράμετροι να παραμείνουν ίδιες. Δηλαδή πρέπει για παράδειγμα η τάση στις ανόδους των τελικών λυχνιών να είναι η ίδια (μετά την ανόρθωση της τάσης)... για το ίδιο φορτίο (output transformer primary impedance)... κ.τ.λ.. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε το ίδιο ακριβώς bias άρα και το ίδιο power output με την ίδια "συμπεριφορά" όσον αφορά τις λυχνίες. Αν απλώς αντικαταστήσουμε έναν τύπο rectifier με έναν άλλο θα ήταν καλό να κάναμε re-bias και φυσικά θα μιλούσαμε για ένα κύκλωμα που διαφέρει αρκετά σε λειτουργία και απόκριση απ'το άλλο.

Επείσης να προσθέσω πώς δεν είναι απαραίτητη η χρήση inductor(choke) με tube rectifier ούτε η χρήση μεγαλύτερων πυκνωτών με diodes. Οι tube rectifiers έχουν κάποιες απαιτήσεις παραπάνω σε σχέση με τις διόδους εκτός απ'το πολύ μεγαλύτερο κόστος της ίδιας της συσκευής. Χρειάζονται socket, σε πολλές περιπτώσεις δικό τους filament winding(5V @~2A(ανάλογα τον rectifier)), limiting resistors στις ανόδους (αν δεν επαρκεί η αντίσταση της δευτερεύουσας περιέλιξης του μετασχηματιστή) και φυσικά έχουν μέγιστο capacitance που μπορεί να ακολουθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται μεγαλύτεροι πυκνωτές μετά από διόδους (μιάς και αυτοί οι πυκνωτές φιλτραρουν το "riple hum"). Τέλος να υπενθυμίσω πως αλλάζοντας rectifier αλλάζουμε την υψηλή τάση για όλα τα στάδια του ενισχυτή (άρα και το bias για όλα). Ας μην αρχίσω να ψαχουλεύω το θέμα screen grids...

Ζητώ συγνώμη προκαταβολικά για τις τεχνικές λεπτομέρειες, ξέρω πως δεν είναι κατανοητές από όλους αλλά δεν γινόταν!  ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου