Προς το περιεχόμενο

Εμβοές στα αυτιά με ή χωρίς παθολογική αιτία


Himmarrosh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

      Καλησπέρα, έχω εμβοές (συνεχές βουητό) στα αυτιά εδώ και τρία χρόνια περίπου.. Και απ' ότι ξέρω είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους και κυρίως πολλούς μουσικούς ή άτομα που ακούνε μουσική υπό κάποιες συνθήκες (π.χ. υψηλές εντάσεις με ακουστικά κλειστού τύπου ή ψείρες). Δεν ξέρω εάν το θέμα έχει συζητηθεί παλιότερα, αλλά και να έχει συζητηθεί, οι έρευνες προχωρούν κάθε χρόνο και μπορεί να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα από τότε.  Γι αυτό άνοιξα αυτό το θέμα για να συζητήσουμε ποιοι από μας έχουν το ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα και τι κάνουν ή τι έχουν κάνει προκειμένου να το αντιμετωπίσουν πλήρως ή να το μειώσουν. Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι που έχουν αναφερθεί για την ίαση και αντιμετώπισή του, συμβατικές και ενναλακτικές, γι αυτό τα πράγματα είναι κάπως περίπλοκα. Εννοείται πως κάθε προσωπική άποψη και εμπειρία δεκτή.

   

      Αρχικά να πούμε ότι όσον αφορά τις εμβοές υπάρχουν οι εμβοές στις οποίες υπάρχει κάποια παθολογική αιτία και εκείνες στη οποία υπάρχει (γιατί κατά τη γνώμη μου πάντα υπάρχει) αλλά δεν μπορούν να την εντοπίσουν και δεν εχουν βρει κάποιο συγκεκριμένο τρόπο να βοηθήσουν το άτομο.

 

      Όσοι λοιπόν έχουν εμβοές, έχουν ψαχτεί αρκετά με εξετάσεις και έχουν καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο παράγοντα που τις προκαλεί, είναι τυχεροί γιατί συνήθως απαλλάσονται από αυτές.  ::)

 

      Το θέμα όμως είναι ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο τύπου ακουστικό τραύμα ή κάποιο ογκολογικό πρόβλημα στον εγκέφαλο (χτύπα ξύλο, αλλά καλό θα ήταν να αποκλείσουν όλοι τέτοιες περιπτώσεις κάνοντας τις αντίστοιχες εξετάσεις), και αυτό είναι ένας λόγος για τον οποίο συνήθως οι παθούντες φεύγουν από τον εκάστοτε ΩΡΛ με μια φράση του τύπου "Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα και θα πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό" (συγκεκριμένα όλο αυτό το διάστημα έχω πάει σε 6 Ωρλ και οι 4 μου το έχουν πει με το ίδιο ωμό, ξερό και αποστωμοτικό υφάκι, δεν ξέρω λογικά επειδή δεν το έχουν ψάξει αρκετά και για να καλύψουν την άγνοια και αδυναμία της επιστήμης τους σε αυτό το θέμα ).

 

      Αποτέλεσμα αυτής της άγνοιας είναι η ανάπτυξη ενός ολόκληρου συστήματος παραϊατρικών και ενναλακτικών μεθόδων σε πολλές περιπτώσεις έχουν ως μόνο στόχο τα πορτοφόλια των πάσχοντων και κάποιες φορές εις βάρος της υγείας τους.  >:(

 

    Βέβαια εμείς ως γνήσιοι άνθρωποι και πάντα πιστοί στον εαυτό μας και στο ότι μπορεί τελικά να βρούμε κάποια λύση, καλώς ή κακώς τείνουμε να δοκιμάζουμε διάφορα πράγματα επειδή απλά δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό που να μας βεβαιώσει ότι θα έχει αποτέλεσμα..

 

    Προσωπικά, έχω δοκιμάσει και εγώ μερικά πράγματα αλλά στις δοκιμές βρίσκομαι.. Γι αυτό φίλοι συμφορουμίτες θέλω την άποψή σας και την εμπειρία σας πάνω στο θέμα.. Τι αντιμετωπίζετε όσον αφορά τις εμβοές και πώς τις αντιμετωπίζετε? Τι λύσεις έχετε δοκιμάσει ???

 

 

   

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 μήνες αργότερα...

Γεια σου Himmarrosh.

Αντιμετωπίζω κι εγώ παρόμοιο πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια, δηλαδή ακούω σφύριγμα από το ένα αυτί και παράλληλα έως πτώση της ακοής. Πρόσφατα η κατάσταση επιδεινώθηκε (άγνωστο για ποιο λόγο) με εντονότερο σφύριγμα και μου μειώθηκε η ακοή σε σημείο που να λέω ότι δεν ακού σχεδόν καθόλου από το αριστερό αυτί. Ό,τι ακουω το ακούω παραμορφωμένο με αποτέλεσμα η ανόχληση να είναι πολκύ μεγάλη.

Δυστυχώς, όπως κι εσύ λες, οι γαιτροί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, οπότε η μόνη λύση είναι να συμβιβαστείς με αυτή την κατάσταση και να συνεχίσεις έναν τρόπο ζωής διαφορετικό από,τι είχες συνηθίσει: περιορισμένες έξόδους με φίλους και γνωστούς και μάλιστα μόνο σε μέρη που είναι ανεκτά (χωρίς δυνατή μουσική, χωρίς φωνές και γενικά πολύ θόρυβο). Το χειρότερο για μένα είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη πληροφόρηση σε ελληνικά σαιτς για το θέμα του tinnitus παράμόνον επιδερμική ενασχόληση. Είχα ψάξει για το θέμα πριν χρόνια όταν πρωτοαντιμετώπισα το πρόβλημα αλλά οι περισσότερες πληροφορίες που βρήκα ήταν σε αμερικάνικες σελίδες. Σήμερα έτυχε και ξαναέψαξα και βρήκα αυτό το θέμα που ξεκίνησες. Θεωρώ ότι το να βρεις άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με σένα είναι πολύ σημαντικό, μιας και η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια κατάσταση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσεις ουσιαστικά μόνος σου...

Αν θέλεις, ευχαρίστως να το συζητήσουμε και μέσω email μιας και βλέπω ότι τόσους μήνες που το έχεις αναρτήσει το θέμα, δεν απάντησε κανείς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ωραιο θεμα παιδια αυτο με τα mp3 με προβληματιζει και μενα .ξερετε απο πιο σημειο και μετα η ενταση σου δημιουργει βλαβη ? αν το εχεις περιπου στο μεσο ή και λιγο παραπανω εισαι οκ ?

και btw εμενα μου συμβαινει αυτο που λενε να βουηζουν δλδ τα αυτια μου καμια φορα οταν ταξιδευω με αεροπλανο λογω του θορυβου της μηχανης αλλα μετα απο λιγες ωρες μου περναει υπαρχει περιπτωση μακροπροθεσμα να μου δημιουργησει προβλημα ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πριν μερικους μηνες ειχα ανοιξει το ιδιο θεμα στο Drums & Percussion σε μια εκ βαθεων συζητηση..

Ελπιζω να βρεις μερικες απαντησεις σε αυτο το τοπικ..μιας και ειχαμε την τυχη να μας μιλησει ενας ΩΡΛας σχετικα με τα προβληματα που μπορει να δημιουργησουν οι μεγαλες εντασεις στους μουσικους καθως και τροπους αντιμετωπισης.

Καλο διαβασμα

http://www.noiz.gr/index.php?topic=183978.0

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ίδιο πρόβλημα είχα για 3 χρόνια, υπάρχει κάτι σαν σύνδρομο που λέγεται Meniere, το είχε και ο πατέρας μου και το κληρονόμησα. Θέλει προσοχή αλλά επειδή είναι αυτοάνοσο ούτε οι γιατροί ξέρουν καλά καλά. Δεν λέω οτι μπορεί να έχεις αυτό, ειδικά εάν δεν παθαίνεις και ζαλάδες, ίλιγγο κλπ αλλά συνδέεται και με απώλεια ακοής και φυσικά στρές. Ο τρόπος ζωής όπως στα περισσότερα πράγματα σε θωρακίζει απο τέτοια προβλήματα. (ογιατρός είπε κόψε κάπνισμα, κάνε πολυ sex). Δεν πειράζει πάντως να βάζεις και καμια ωτοασπίδα σε δυνατές πρόβες, αρκεί να μην διαλύσεις τα αυτιά των υπολοίπων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα παιδιά,

Οι εμβοές είναι ένα ζήτημα που μελετάται ενδελεχώς τα τελευταία χρόνια απο την σκοπιά της νευροεπιστήμης. Μια σειρά απο πρόσφατες [1.2.3.]έρευνες έχουν δείξει οτι ουσιαστικά προκαλείται λόγω δυσλειτουργικών πλαστικών αλλαγών στον ακουστικό φλοιό. Πρόκειται δηλαδή για πάθηση του νεοφλοιού που αναπτύσσεται σταδιακά. Έχει φτάσει να συζητιέται σαν η dark side of plasticity του εγκεφάλου [4.]

Η πιο πρόσφατη αντιμετώπιση που έχει δείξει θετικά βήματα (με πολύ απλά λόγια) είναι η εξής: 1) βρίσκεις την συχνότητα που συνήθως ακούς (συχνά κινείται αλλά μέσα στα όρια μιας οκτάβας). 2) κατασκευάζεις ένα φίλτρο που κόβει την συγκεκριμένη συχνότητα. 3) ακούς πολύ μουσική για πολύ καιρό με αυτό το φίλτρο. Πρόκειται για μια τεχνική που αναπτύχθηκε πρόσφατα [5.](βέβαια με συγκεκριμένα φίλτρα κτλ αλλά ως ιδέα δεν είναι δύσκολη στην υλοποίηση). Η μελέτη που παραθέτω περιγράφει εντυπωσιακά αποτελέσματα βασισμένα ακριβώς στην αντίστροφη ευπλαστότητα του φλοιού. Δηλαδή, η μη χρήση της περιοχής που "ακούει" αυτήν την συχνότητα θα την κάνει να ατονίσει όπως ατονεί ένας μυς, και έτσι να εξαφανιστεί.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω οτι ετοιμάζεται ένα iphone app με φίλτρο ειδικευμένο σε αυτή τη δουλειά.

Ελπίζω να λύνει λίγες απορίες. Κατα τα άλλα οι μελέτες που αναφέρω έχουν πολλές λεπτομέρειες.

 

Ευχομαι γρήγορα ξεμπερδέματα!

 

[1.Eggermont JJ, Roberts LE (2004) The neuroscience of tinnitus. Trends Neurosci 27:676–682.

2.Saunders JC (2007) The role of central nervous system plasticity in tinnitus. J Commun Disord 40:313–334.;

3. Eggermont JJ (2006) Cortical tonotopic map reorganization and its implications for treatment of tinnitus. Acta Otolaryngol Suppl 556:9–12. Medline

4. Pantev C, Engelien A, Candia V, Elbert T. 2003. Representational cortex in musicians. In Peretz & Zatorre Eds. 2003, The Cognitive neuroscience of Music. pp. 382–95;

5.Okamoto H, Stracke H, Stoll W, Pantev C. (2010). Listening to tailor-made notched music reduces tinnitus loudness and tinnitus-related auditory cortex activity. Proc Natl Acad Sci USA 107: 1207–1210.].

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μετά απο τέσσερις σαιζόν που δούλεψα με in-ear μόνιτορς, εδώ και 4 χρόνια έχω μόνιμο σφύριγμα στα αυτιά μου.... Δέν φεύγει με τίποτα. Για να πω την αλήθεια δέν είδα και γιατρό, αλλά τόχω συνηθίσει κατα κάποιο τρόπο. Είμαι πάντως σίγουρος οτι οφείλεται σε αυτό το χρονικό διάστημα, γιατί πρίν δέν είχα θέμα. Και όλοι οι κατασκευαστές των εν λόγω ακουστικών, λένε οτι δέν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο απο 60-90 λεπτά ενώ εμείς στα μαγαζιά τα χρησιμοποιούσαμε επι 5-6 ώρες. Και ώρες ώρες στην διάρκεια της βραδιάς με έπιανε τρέλλα, φοβερή ενόχληση μιλάμε....

Τι να κάνεις όμως? Η φίρμα ακούει με 6-7 κιλοβάτ μόνιτορς, (και λέει οτι δέν ακούει κιόλας) :o

και εγώ σαν μπασίστας άκουγα όχι με τα αφτιά μου αλλά  με τις πατούσες μου απο ένα bass shaker. Άλλο βάσανο. Γύριζα στο σπίτι και πονούσαν τα οστά λες και με δέρνανε φάλαγγα.  :-\

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

...

5.Okamoto H, Stracke H, Stoll W, Pantev C. (2010). Listening to tailor-made notched music reduces tinnitus loudness and tinnitus-related auditory cortex activity. Proc Natl Acad Sci USA 107: 1207–1210.].

 

Πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό parasvag.

 

Το πρόβλημα με πολλές αντίστοιχες εργασίες που στοχεύουν σε long term adaptational μηχανισμούς είναι το γεγονός ότι το σύστημα της αίσθησης (ακοής εν προκειμένω) τελικά εκτίθεται στο "ανεπιθύμητο" ερέθισμα στην καθημερινή ζωή έτσι κι αλλιώς. (Δηλαδή το ερέθισμα σε αυτή τη συχνότητα θα προκύψει όταν εκτεθούν σε οποιοδήποτε άλλο καθημερινό ήχο που προφανώς δεν θα έχει φιλτραριστεί.)

Επίσης, κατά κανόνα ο μηχανισμοί adaptation (τουλάχιστον αυτοί της όρασης) λειτουργούν αντίθετα από αυτό που προτείνουν αυτές οι προσεγγίσεις. Δηλαδή πρέπει να εκτεθείς σε υπερβολικά έντονο από το ανεπιθύμητο ερέθισμα ώστε να μειωθεί η ευαισθησία σου σ' αυτό. (Και πάλι όμως για σύντομο χρονικό διάστημα). Δεν αμφισβητώ το εύρημα, αλλά κατά πόσο η βελτίωση που παρατηρήθηκε θα μπορούσε να οφείλεται σε μηχανική αποθεραπεία της ακουστικής συσκευής και όχι σε νευρολογικούς παράγοντες?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνήθως δεν είναι τίποτα και η μόνη συμβουλή του γιατρού είναι "βάζε ενα ραδιοφωνάκι να παίζει για να σε πάρει ο ύπνος" !!!

 

Μετά από 15 χρόνια νυχτερινής εργασίας υπό τρελά ντεσιμπέλ στα 40 τις απέκτησα κι εγώ τις εμβοές αλλά ήταν παροδικές και συνήθως επιδεινώνονται μετά από κάποιο κρυωματάκι που επηρεάζει όλο το σύστημα αυτιά - υγμόριο ή από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας από την ζέστη έξω ξαφνικά μέσα στο κλιματιστικό ή στο αμάξι. Μετά υποχωρούν και ξανάρχονται όταν το θυμηθούν.

 

Για να ολοκληρώσω καλό είναι για να μας φύγει και το αγχος να πάμε να κάνουμε ένα ακουόγραμμα ,πρόκειται για ένα τέστ που βλέπουμε ποιές συχνότητες ακούμε και πόσο καλά.

Μας βάζουν σε ένα στουντιάκι 1χ1 τμ και μας βάζουν ακουστικά ,κάθε φορά που ακούμε έναν ήχο πιέζουμε ένα κουμπί. Στοιχίζει σε ιδιωτικό νοσοκομείο διότι στο τσάμπα τρέχα γύρευε με το ΙΚΑ ...γύρω στα 120-130 ευρώ. Αυτό μας τα δείχνει όλα.

 

Πάντως πέραν του ενοχλητικού οι εμβοές δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί για την υγεία μας συνήθως εκτός από κάποιες σπάνιες περιπτώσεις,

 

Εγώ προσωπικά αν και φοβόμουν οτι με τα ντεσιμπέλ και μάλιστα 15 ετών θα είχα μείωση ακοής τελικά δεν ίσχυε αυτό μου βγήκε 100% και μου είπαν οτι γενικά θέλει προσοχή ιδίως αν χρησιμοποιούμε ακουστικά ( τα μικρά που μπαίνουν μέσα στο αυτί απαγορεύονται ρητώς )

διότι να γνωρίζουμε οτι αν τραυματιστεί το ακουστικό νεύρο και χαλάσει δεν φτιάχνει μετά.

www.analogdesignaudio.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν αμφισβητώ το εύρημα, αλλά κατά πόσο η βελτίωση που παρατηρήθηκε θα μπορούσε να οφείλεται σε μηχανική αποθεραπεία της ακουστικής συσκευής και όχι σε νευρολογικούς παράγοντες?

 

Η αλήθεια είναι οτι ο οπτικός και ο ακουστικός φλοιός έχουν μερικές διαφορετικές ιδιότητες. Σημαντικός παράγοντας μέσα σε αυτήν την διαδικασία είναι η προσοχή. Φυσικά οι συγκεκριμένες συχνότητες υπάρχουν και στον "έξω" κόσμο αλλά εκεί δεν τις προσέχεις. Αντίθετα όταν ακούς μουσική προσέχεις (ή τουλάχιστον πρέπει να προσέχεις σε αυτήν την θεραπεία) και σε συνδυασμό με τις λοιπές επιδράσεις της μουσικής στην ευπλαστότητα (πχ απο επιδράσεις στο συναίσθημα) έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η προσοχή γενικά θεωρείται σημαντικός παράγοντας νευρο-διαμόρφωσης.

Άλλωστε στην μελέτη που έβαλα η μέτρηση πριν - μετά εκτός απο τον υποκειμενικό παράγοντα είχε και μετρήσεις μαγνητοεγκεφαλογράφου που κατέγραψαν την λειτουργία του ακουστικού φλοιού και είδαν σημαντικές διαφορές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου