Προς το περιεχόμενο
  • Τι έναι το Trigger Finger; Πάθηση μουσικών;


    Yannis Methenitis

    Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά πρόκειται για πάθηση που ανακάλυψα προσωπικά, όταν εδω και 1-2 εβδομάδες παρατήρησα κάποια πονάκια στο αριστερό μου χέρι, κοντά στον αντίχειρα και στη συνέχεια το εξής: στο μικρό μου δάχτυλο έπαψα να ελέγχω τον ρυθμό που ανοιγοκλείνει και κατέληξε μεσα σε μέρες να έχει δύο θέσεις. Ανοιχτό - κλειστό. Και για να πάει απο τη μια θέση στην άλλη να λειτουργεί όπως μια σκανδάλη on-off.

    Αν και δεν χρησιμοποιώ το μικρό δάχτυλο πολύ έντονα όταν παίζω κιθάρα, φοβήθηκα πως αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και να επηρεάσει και τα υπόλοιπα.

     

    Γι αυτό αναζήτησα πληροφορίες και έμαθα για το Trigger Finger ή Εκτινασσόμενο Δάκτυλο. 

     

    O εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα από τα δάχτυλά κολλάει σε λυγισμένη θέση. Το δάχτυλό μπορεί να λυγίσει ή να ισιώσει με ένα κλικ — σαν να τραβιέται και να απελευθερώνεται μια σκανδάλη.

    O εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι επίσης γνωστός ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα.

    Εμφανίζεται όταν η φλεγμονή στενεύει το χώρο μέσα στο έλυτρο που περιβάλλει τον τένοντα στο προσβεβλημένο δάκτυλο. Εάν ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι σοβαρός, το δάχτυλό σας μπορεί να κλειδώσει σε λυγισμένη θέση.

    Τα άτομα των οποίων η εργασία ή τα χόμπι απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις λαβής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν εκτινασσόμενο δάκτυλο. Η πάθηση είναι επίσης πιο συχνή στις γυναίκες και σε οποιονδήποτε με διαβήτη. Η θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα.

     

    trigger finger

     

    Συμπτώματα 

    Μπορεί να παρατηρήσετε:

    • Ένα επώδυνο κλικ όταν λυγίζετε ή ισιώνετε το δάχτυλό σας.
    • Δυσκαμψία στο δάχτυλό σας, ειδικά το πρωί
    • Ένα οζίδιο στη βάση του δακτύλου 
    • Ένα κλικ καθώς κινείτε το δάχτυλό σας
    • Ένα κλειδωμένο δάχτυλο που δεν μπορείτε να ισιώσετε

     

    Τα συμπτώματα συχνά αρχίζουν ήπια και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι πιο πιθανό να συμβεί μετά από μια περίοδο βαριάς  χρήσης. 

     

    Αιτίες 

    Τις περισσότερες φορές, προέρχεται από μια επαναλαμβανόμενη κίνηση ή από έντονη χρήση του δακτύλου ή του αντίχειρα. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν οι τένοντες έχουν φλεγμονή.

    Ένας τένοντας συνήθως γλιστρά εύκολα μέσω του ιστού που τον καλύπτει χάρη στο αρθρικό υμένα (θήκη). Ο μακροχρόνιος ερεθισμός της θήκης του τένοντα μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και πάχυνση που επηρεάζουν την κίνηση του τένοντα. Όταν συμβαίνει αυτό, κάμπτοντας το δάχτυλό σας ή τον αντίχειρά σας τραβά τον φλεγμονώδη τένοντα μέσω ενός στενού περιβλήματος οπότε μπορει να πεταχτεί απότομα όπως η σκανδάλη του όπλου και να ακουστεί το χαρακτηριστικό κλικ.

     

    Πότε να δείτε γιατρό
    Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν η άρθρωση του δακτύλου σας είναι ζεστή ή πρησμένη, καθώς αυτά τα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν μόλυνση.

    Εάν έχετε ακαμψία, σύσπαση, μούδιασμα ή πόνο σε μια άρθρωση του δακτύλου ή εάν δεν μπορείτε να ισιώσετε ή να λυγίσετε ένα δάχτυλο, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.

     

    Θεραπεία
    Οι συντηρητικές μη επεμβατικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

    • Ξεκούραση. Αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενο κράτημα, επαναλαμβανόμενο πιάσιμο μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας. 
    • Ένας νάρθηκας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να φορέσετε νάρθηκα τη νύχτα για να κρατήσετε το προσβεβλημένο δάκτυλο σε εκτεταμένη θέση για έως και έξι εβδομάδες. Ο νάρθηκας βοηθά στην ανάπαυση του τένοντα.
    • Διατατικές ασκήσεις. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει ήπιες ασκήσεις για να βοηθήσει στη διατήρηση της κινητικότητας στο δάχτυλό σας.

     

    Πέραν αυτών υπάρχουν χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις που δεν θα αναφέρω.

     

    Το θέμα είναι πως πρόκειται για μια ασθένεια που προσβάλει τους μουσικούς και για να αποφευχθεί είναι απαραίτητες οι ασκήσεις πριν παίξουμε και τραυματίσουμε τους τένοντες που δημιουργούν και το επίσης γνωστό σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. 

     

    Εδώ υπάρχουν σειρά απο ασκήσεις για τους τένοντες. https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/trigger-finger-exercises#o-exercise .

    11126725_800.jpg

    Επίσης, τα γνωστά varigrip αλλά και μια λαστιχένια μπάλα κάνουν τη δουλειά του ζεστάματος. Προσοχή λοιπόν στα δάχτυλα σας.

     


    Feedback χρήστη

    Πρόταση

    Δεν υπάρχουν σχόλια.



    Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

    Δημιουργήστε λογαριασμό

    Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

    Δημιουργία λογαριασμού

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου