Προς το περιεχόμενο

Circuit bending σε Korg Poly 800 για έλεγχο του φίλτρου!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Circuit bending σε Korg Poly 800 για έλεγχο του φίλτρου με ποτενσιόμετρα!

 

Χαίρεται.

Το Korg Poly 800 είναι ένα παρεξηγημένο υβριδικό synth, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές των ‘80ς και δεν έτυχε ιδιαίτερα μεγάλης προσοχής. Παρότι θεωρείται μουσικά ανώτερο από το συνομήλικο του juno είχε μερικά μειονεκτήματα που δεν το άφησαν να "πουλήσει".

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά του ήταν ότι δεν είχε ποτενσιόμετρα στο panel για έλεγχο των ήχων, κάτι που βελτιώνει εν μέρει η παρακάτω μετατροπή.

 

Το clue της όλης υπόθεσης είναι να εντοπίσουμε τα δύο τρίμμερ που βρίσκονται στην κεντρική πλακέτα και να τα βγάλουμε, συνδέοντας στη θέση τους δύο ποτενσιόμετρα, τα οποία θα μπουν στο panel του synth και θα μας επιτρέψουν τον έλεγχο του φίλτρου (συγκεκριμένα έλεγχος του resonance και cutoff).

 

Στα παρακάτω sites υπάρχουν photos και οδηγίες για όσους θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες:

http://www.baudalign.com/index.html

http://www.geocities.com/SunsetStrip/Studio/3507/ex800info2.html

http://synthmod.net/korg/moog_slayer/notes/

 

@Το ριψοκίνδυνο μέρος της όλης υπόθεσης είναι ότι πρέπει να ξεκολλήσουμε με το κολλητήρι μας τα trimer χωρίς να ζορίσουμε την πλακέτα καθώς επίσης, χρειάζεται προσοχή στις τρύπες που θα κάνουμε στο μπροστινό μέρος του synth όπου και θα βιδώσουμε τα ποτενσιόμετρα.

@Εκεί από όπου βγάλαμε τα trimmer θα βάλουμε καλώδια τα οποία θα φτάνουν μέχρι και το μέρος που θα βιδώσουμε τα νέα ποτενσιόμετρα (προτείνεται η πάνω αριστερή γωνία- πάνω από το joystick του synth-).

@Προτείνεται πρώτα να κοπούν τα trimers με κοφτάκι και μετά να απομακρυνθούν τα εναπομείναντα ποδαράκια με το λιώσιμο του καλάι από το κολλητήρι και το τράβηγμα από την άλλη μεριά με ένα μυτοτσίμπιδο.

@Τα ποτενσιόμετρα μπορούν να έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος αντίστασης των trimers αλλά μπορούν να είναι και δύο λογαριθμικά 50K.

 

 

Προσοχή, με τις νέες ρυθμίσεις! Σε ακραίες εντάσεις και με τις νέες δυνατότητες του φίλτρου θα σπάτε μεγάφωνα για πλάκα!

Άκου να δεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να προσθέσω ότι με αυτό το μικρό hacking η απόδοση και η ευελιξία του φίλτρου θα αλλάξει δραματικά και το αποτέλεσμα σίγουρα θα εκπλήξει πολλούς. Η μετατροπή δε, είναι γνωστή στο διαδίκτυο ως "moog slayer" και αυτό τονίζει την ευελιξία και την λειτουργικότητα αυτής, κάτι που έκανε πολλούς να γίνουν θαυμαστές του Poly 800. Μάλιστα, υπάρχει ολόκληρο yahoo group που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το synth!

 

Υγ.1 Μιας και θα ανοίξετε το synth αλλάξτε και την μικρή 3v μπαταρία λιθίου, η οποία είναι υπεύθυνη για το χάσιμο των patches όταν το synth δεν είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα (τύπος CR2032).

Υγ.2 Εννοείται ότι η μετατροπή έχει δοκιμαστεί και δουλεύει άψογα από τον γράφοντα.

 

Have Fun!

 

Μερικά links όπου υπάρχει αναλυτική παρουσίαση του synth:

http://www.synthmuseum.com/

http://www.keyboardmuseum.com/

http://www.vintagesynth.org/

Άκου να δεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου