Προς το περιεχόμενο

Επιλέγοντας outboard προενίσχυση


nikodemos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Guru

Επειδή κατά καιρούς εμφανίζονται θέματα με τίτλους όπως "ποιός είναι ο καλύτερος προενισχυτής για το χ μικρόφωνο" ή "ποιό μικρόφωνο για τον χ προενισχυτή" ή "ποιον προενισχυτή ως χ ευρώ" κλπ αποφάσισα να ξεκινήσω ένα θέμα γύρω από την λογική και τα κριτήρια μιας τέτοιας αναζήτησης....ελπίζω να υπάρξουν πολλές απόψεις και να γίνει μια όμορφη καλοκαιρινή συζήτηση....άλωστε τι καλύτερο για την παραλία από μια συζήτηση για high end pre amps ;D ;D ;D ;D ;D ;D....

 

νομίζω λοιπόν οτι αρχικά πρέπει να συνηδητοποιήσουμε τον λόγο ύπαρξης τους ως outboard και στη συνέχεια να έρθουμε σε επαφή με τις διάφορες σχεδιαστικές και κατασκευαστικές προσεγγίσεις στο θέμα "προενίσχυση".....κατ'αρχάς πρακτικοί λόγοι οδήγησαν στην κατασκευή outboard preamps (η ανάγκη ενός παραγωγου ή ενός recording engineer να έχει πάντα μαζί του κάποια βασικά εργαλεία της δουλειάς του ανεξαρτήτως του στούντιο στο οποίο βρίσκεται...όπως βέβαια και η ανάγκη για "αναβιωση" σχεδιάσεων από κλασσικές κονσόλες του παρελθόντος), ενώ με την άνθηση των project studio δημιουργήθηκε και μια νέα αγορά με υψηλές απαιτήσεις σε ποιότητα, αλλά με περιορισμένο budget και χώρο (πχ όλοι θέλουν τον ήχο μιας ssl αλλά κανείς δεν έχει τον χώρο ή το χρήμα για ένα τέτοιο "κτήνος"!!) που αναζητούσε μια τέτοια (single chanell high end mic preamp) εφαρμογή. Δεν είναι περίεργο λοιπόν πως τα πρώτα outboard preamps που εμφανίστηκαν ήταν αυτούσια input modules , κατάληλα τροποποιημένα για stand alone λετουργεία, αλλά και στην συνέχεια το σύνολο σχεδόν των high end σχεδιάσεων βασίζονται (κάποιες πιο χαλαρά και κάποιες στα όρια του κλώνου)

σε κλασσικά analog mixing boards. Για πολύ κόσμο (ανάμεσα τους και εγώ) η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε

διαφορετικές επιλογές προενίσχυσης και το matching με το κατάλληλο μικρόφωνο ανά περίσταση αποτελεί την ιδανική προσέγγιση στην ηχογράφηση με μικρόφωνο. Αποτελούν δηλαδή μια "παλέτα" διαφορετικών ηχοχρωμάτων, δίνοντας την δυνατότητα για την κατάληλη ανά περίσταση επιλογή, ελαχιστοποιώντας έτσι την ανάγκη για επιπλέον επεξεργασία (EQ) διατηρώντας όσο είναι δυνατόν ένα "pure path" στην διαδρομή του ηχητικού σήματος.

 

Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ύπαρξης αυτών των επιλογών, αλλά λόγω κόστους πρέπεινα επιλέξουμε μία και μόνο προενίσχυση?

Πριν συνεχίσω θα ήθελα να πω πως στον τομέα της προενίσχυσης οι φτηνές εφαρμογές από χώρες με μηδαμινό εργατικό κόστος, απέχουν "έτη φωτός" από το να πλησιάσουν τις κλασσικές high end προσεγγίσειςκαι αυτό γιατί το κόστος των υλικών και της κατασκευής τους (discrete build, tranformer ballanced I/O, opamps, PSU's κλπ) παραμένει απαγορευτικό για "φθηνές καλές λύσεις"...αξιοπρεπείς για τα λεφτά τους ίσως (σε σπάνιες περιπτώσεις....σε αντίθεση με τα μικρόφωνα).....αλλά ως εκεί και τίποτα παραπάνω.

 

Για να μπορέσουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή, θα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας τα ακόλουθα ερωτήματα

1. Τι είδους ηχητικές πηγές πρόκειται να ηχογραφήσουμε, και κατ'επέκταση τι μουσικό(ά) είδος(η).

2. Αν χρειάζεται να ηχογραφήσουμε περισσότερες πηγές ταυτόχρονα.

3. Τι μικρόφωνα και πόσο διαφορετικά μεταξύ τους πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.

4. Πόσο "χρωματισμένο" ή όχι θέλουμε να είναι το προενισχυτικό κύκλωμα

 

1. Το είδος των ηχητικών πηγών που θα ηχογραφήσουμε καθορίζει και την ποσότητα της ενίσχυσης που χρειαζόμαστε από την προενίσχυση μας αλλά και την αξία κάποιων επιμέρους χαρακτηριστικών όπως η αναλογία σήματος προς θόρυβο ή και ό Θόρυβος του ίδιου του κυκλώματος (ειδικά αν είναι λυχνία). Έχουμε τελείως διαφορετικές απαιτήσεις δηλαδή σε input gain όταν πρόκειται να ηχογραφήσουμε τύμπανα και amped ηλ.κιθάρες και τελείως διαφορετικές όταν πρόκειται για ακουστικά όργανα ή και φωνές...για την ακρίβεια όπως πολλές φορές όταν ηχογραφούμε ένα πολύ "ήσυχο" ακουστικό όργανο οι απαιτησεις σε gain να φτάνουν τα 70db, αντίστοιχα σε ένα πολύ "δυναμικό" rock snare drum είναι πολύ πιθανόν η είσοδος να υπεροδηγείται από τα 0db input gain καθιστώντας απαραίτητη την ύπαρξη κάποιου pad με επιλογή για -10db ή -20db. Σε σχέση με την παρουσία θορύβου σε μια ήσυχη ηχογράφηση εννοείται πως η κατασκευή της προενίσχυσης παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, αλλά πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί "σωτήρια" η ύπαρξη  low cut & high cut φίλτρων (ειδικά αν έχουν επιλεγόμενες συχνότητες αποκοπής) ειδικά όταν πρόκειται για το χαμηλοσυχνοτικό hum της τροφοδοσίας, το rumble noise της ίδιας της λυχνίας(αν υπάρχει) ή υψηλοσυχνοτικές RF παρεμβολές. Τέλος το είδος μουσικής που θέλουμε να ηχογραφήσουμε πιθανόν να καθορίσει την επιλογή μας τόσο σε ότι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της προενίσχυσης (self noise, s/n ratio) αλλά και το ιδιαίτερο "χρώμα" της κάθε επιλογής...για παράδειγμα μια ιδιαίτερα "χρωματισμένη" προενίσχυση που ταιριάζει "γάντι" με rock τύμπανα, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα καλή επιλογή στην ηχογράφηση μιας μικρής ορχήστρας δωματίου, όπως θα ήταν για παράδειγμα μια κάπως ,απρόσωπη και ουδέτερη ηχητικά, αλλά πεντακάθαρη και με άψογα τεχνικά χαρακτηριστικά αντίστοιχη εφαρμογή. Εννοείται

πως μιλάμε πρωτίστως για θέμα γούστου (υποκειμενικότητα λοιπόν).

 

2. Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά...αν πρέπει να ηχογραφήσουμε δύο πηγές ταυτόχρονα ή μια στέρεο, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα αν έχουμε μια dual mono/stereo προενίσχυση ή ένα matched pair. Στην περίπτωση της μιας πηγής που πρέπει ή θέλουμε να ηχογραφήσουμε σαν στέρεο ή ύπαρξη dual mono/stereo είναι πολύ σημαντική γιατί θα μας βοηθήσει να πετύχουμε πολύ πιο εύκολα το επιθυμητό αποτέλεσμα για τα δύο κανάλια. Απαραίτητο βοήθημα ή ύπαρξη διακόπτη αναστροφής της φάσης (οι διαφορές φάσης έιναι το συνηθλεστερο πρόβλημα σε στέρεο ή multi mic ηχογραφήσεις).

 

3.Οι περισσότερες σύγχρονες προενισχύσεις έχουν fixed input impedance που δουλέυει αρκετά καλά με το σύνολο των μοντέρνων μικροφώνων...παρ'όλα αυτά η δυνατότητα επιλογής διαφορετικών τιμών για την αντίσταση εισόδου (που προσφέρουν αρκετές high end σχεδιάσεις) αποτελεί μια "έξτρα" παλέτα ηχοχρωμάτων και βοηθάει στο perfect matching μικροφώνου - προενίσχυσης (ειδικά για δυναμικά και ribbon). Εννοείται πως είναι απαραίτητη η παρουσία 48V τροφοδοσίας (phantom power) για πυκνωτικά μικρόφονα, κάτι που μάλλον όμως βρίσκεται σε σχεδόν όλες τις προενισχύσεις...Τέλος η χρήση ribbon μικροφώνων προυποθέτει αρκετό gain, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπ'όψην.

 

4.Εννοείται πως ο όρος "χρωματισμένο" στην μουσική είναι κάτι παραπάνω από υποκειμενικός...το ζήτημα όμως είναι τι είναι αυτό που καθορίζει την τελική ηχητική συμπεριφορά και ταυτότητα ενός προενισχυτή...Σύμφωνα με τον Rupert Neve (τον άνθρωπο που ευθύνεται για τις πιο επιδραστικές σχεδιάσεις προενισχυτών EVER!!!) το πιο επιδραστικό κομμάτι είναι οι transformer ballanced I/O's (δηλαδή το είδος και η ποιότητα τους) και ειδικά η έξοδος.....εννοείται πως ακόμη πιο επιδραστική είναι η ύπαρξη ή όχι μετασχηματιστών (transformer vs electronically ballanced I/O). Εξίσου σημαντικό βέβαια είναι και η ίδια η μεθοδολογία του προενισχυτικού κυκλώματος (tranzistors vs op-amps vs tubes). Στο θέμα "χρώμα" οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε διαφορετική επιλογή υλικών στην ίδια σχεδίαση μπορούν να είναι τεράστιες.....γι'αυτό λοιπόν πρέπει πρώτα ο καθένας να συνηδητοποιήσει το "ηχόχρωμα" που του ταιριάζει και ψάχνει. Το ακόμη χειρότερο είναι πως όσο περισσότερο "ανεβαίνουμε" στην τιμή τόσο πιο "ιδιαίτερο" γίνεται το ηχόχρωμα και τόσο πιο συγκεκριμένος ο ρόλος του (όπως σε όλους τους τομείς του High End audio εξοπλισμού).

 

Ανακεφαλαιώνωντας....

- Ενίσχυση αρκετή για να υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις μας σε input gain, σε συνδυασμό με κάποιο pad.

- τεχνικά χαρακτηριστικά (discrete build, Low self noise, s/n ratio)

- phase reverse switch για multi mic εφαρμογές

- Low cut & Hi cut filters

- 48V τροφοδοσία

- input impedance matching

- Επιλογή του κατάλληλου σχεδιασμού-υλικών (opamps,tubes,ICs,transformers etc) και ηχητικής "ταυτότητας" ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις

 

άρα σε ότι αφορά την επιλογή........η αποψή μου?

Αν μπορείς τα έχεις όλα!!!!....αν πάλι δεν μπορείς όλα (κάπως πιό ρεαλιστικό σενάριο!!) προσπαθείς να ακούσεις όσο το δυνατόν περισσότερες σχεδιάσεις και επιλέγεις αυτές που μπορείς να αντέξεις.......αν πάλι πρέπει να επιλέξεις μόνο μια προενίσχυση (μάλλον η πραγματικότητα...), νομίζω πως η καλύτερη επιλογή είναι η πιό ευέλικτη κατασκευαστικά και λειτουργικά και μάλλον "ουδέτερη" ηχητικά ( κάτι που βέβαια εξαρτάται από το σεταπ και τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός....)

 

Θέλω να καταλήξω πως δεν υπάρχει "ONE PREAMP TO RULE THEM ALL" (τουλάχιστον ηχητικά, γιατί ως κύρος,

επιδραστικότητα, και διαχρονικότητα μάλλον υπάρχει....)

 

ps. Μην με παρεξηγείτε για το τρελό μπλα μπλα ;D ;D ;D ;D.....δεν είχα δουλειά το μεσημέρι και είπα να γράψω κάτι ....ή αλλιώς....Δουλειά δεν είχε ο διάολος  ;D ;D ;D

 

 

 

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 191
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Νικόδημε σ'ευχαριστούμε για τον χρόνο σου για άλλη μια φορά ;) ;)

 

Ανακεφαλαιώνωντας....

- Ενίσχυση αρκετή για να υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις μας σε input gain, σε συνδυασμό με κάποιο pad.

- τεχνικά χαρακτηριστικά (discrete build, Low self noise, s/n ratio)

- phase reverse switch για multi mic εφαρμογές

- Low cut & Hi cut filters

- 48V τροφοδοσία

- input impedance matching

 

isa428-035b5bcee34c2d477ad6940c503afb82.jpg

 

Ορίστε! Τι άλλο θές για budget μέχρι 2000 ευρώ? Πιστεύω πως είναι μια καλή επιλογή για one for all καταστάσεις, ειδικά αν της κοτσάρεις και την digital i/o κάρτα ;)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

thanks Πάρη!! :)

Ενδιαφέρουσα πρόταση by the way!! Δεν έχω ακούσει την συγκεκριμένη, αλλά, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι το ίδιο preamp section με το ISA 110 , κάτα βάση σχέδιο του Rupert Neve....και αυτό λέει πολλά!!!

Επίσης είναι ένα καλό παράδειγμα σχετικά με την "προέλευση" των outboard preamps....το ISA 110 είναι το input module (preamp+eq) της Focusrite Recording Console , η οποία με την σειρά της είναι scaled down εκδοχή της Focusrite Forte (απο εκεί προέρχεται το "ff" σαν σήμα της εταιρίας), μιας υπερφιλόδοξης προσπάθειας του Neve να κατασκευάσει την απόλυτη αναλογική κονσόλα (σχέδιο που κατέρευσε κάτω από τοτεράστιο κόστος κατασκευής.....κατασκευάστηκαν 2 όλες κι όλες :o) Παρ'όλα αυτά η προενίσχυση της έγινε αμέσως industry standard και πολλοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τροποποιημένα input modules (ISA 110) σαν ξεχωριστές outboard μονάδες αναγκάζωντας την να βγάλει αρχικά το ISA 115 (stand alone ISA 110) και στην συνέχεια ολόκληρη σειρά (isa & red).....

 

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

thanks Πάρη!! :)

Ενδιαφέρουσα πρόταση by the way!! Δεν έχω ακούσει την συγκεκριμένη, αλλά, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι το ίδιο preamp section με το ISA 110 , κάτα βάση σχέδιο του Rupert Neve....και αυτό λέει πολλά!!!

 

;)

 

Eίναι πάρα πολύ καλή λύση, την έχω 8 μήνες τώρα και πρόσφατα έβαλα και την digital κάρτα της και φυσάει. Τα δύο μεγάλα ατού της είναι το  high impedance που δίνει ζωή στα ribbon μικρόφωνα και ο πολύ χαμηλός θόρυβος που σου δίνει καλά περιθώρια για hard compression σε room mic και ακουστικά όργανα!

 

Επίσης είναι ένα καλό παράδειγμα σχετικά με την "προέλευση" των outboard preamps....το ISA 110 είναι το input module (preamp+eq) της Focusrite Recording Console , η οποία με την σειρά της είναι scaled down εκδοχή της Focusrite Forte (απο εκεί προέρχεται το "ff" σαν σήμα της εταιρίας), μιας υπερφιλόδοξης προσπάθειας του Neve να κατασκευάσει την απόλυτη αναλογική κονσόλα (σχέδιο που κατέρευσε κάτω από τοτεράστιο κόστος κατασκευής.....κατασκευάστηκαν 2 όλες κι όλες Shocked) Παρ'όλα αυτά η προενίσχυση της έγινε αμέσως industry standard και πολλοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τροποποιημένα input modules (ISA 110) σαν ξεχωριστές outboard μονάδες αναγκάζωντας την να βγάλει αρχικά το ISA 115 (stand alone ISA 110) και στην συνέχεια ολόκληρη σειρά (isa & red).....

 

Οι εγκυκλοπαιδικές σου γνώσεις με καθηλώνουν! ;D ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω εχω ερωτευθει σφοδρα αυτο το "μηχανησμα" και καποια μερα θα γινει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ δικο μου :) ;D

 

585379_800.jpg

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω εχω ερωτευθει σφοδρα αυτο το μηχανησμα και καποια μερα θα γινει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ δικο μου :) ;D

 

585379_800.jpg

 

Στην ουράααααα! ;D

 

Άσε, άσε, μας το έχουν βάλει και διαφήμηση στην πρώτη σελίδα! Μια φορά "κάρφωσα" το μπάσο μου σε αυτό το μηχάνημα και μου έχει μείνει αξέχαστη!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και ομως για εμενα θα ειναι το τελικο σταδιο (μετα την UAD & την apogee που βλεπω να ερχονται  ) το οποιο θα με κανει να μη βγαινω πλεον καν απο το σπιτι μου... ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

keep it coming ;D ;D ;D

 

χχχμμμ....η Avalon μου φαίνεται "ιδιαίτερη" περίπτωση...αν και σίγουρα έχουν "χρώμα" και "ταυτότητα" οι εφαρμογές της ,ταυτόχρονα διατηρούν και μια πιο audiophile, transparent αισθητική....

σίγουρα όμως είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ και ευέλικτη επιλογή ;)

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε σεις, δεν φτάνουν οι ζέστες, μας "ανάβετε" κι άλλο.

 

Ε, πάρτε λοιπόν ;D

 

Solo_610_left.gif

 

την οποία έχω "μονταρισμένη" και ΥΠΕΡαγαπώ και..

 

ph1_a2d_l.jpg

 

την οποία θα αποκτήσω. :D για να κάνουν παρεούλα 8)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου