Προς το περιεχόμενο

Tα πρώτα βήματα σε cubase/nuendo


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Άλλος ένας ίσως αχρείαστος οδηγός από μένα, αλλά όπως και να χει, ακόμα και ένα άτομο να τον βρεί χρήσιμο, εγώ θα είμαι ικανοποιημένος.

 

Εδώ λοιπόν θα πούμε τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να μπορέσει χωρίς ιδιαίτερο κόπο, να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το cubase/nuendo ώστε να ηχογραφήσει τις ιδέες του/κομμάτια του. Για το τι χρειάζεται για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην κατάσταση «τώρα μπορώ να ηχογραφήσω», υπάρχουν σε άλλον οδηγό (home recording for dummies) και παίρνουμε ως δεδομένο ότι αυτά τα βήματα έχουν γίνει και κυρίως ότι υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός.

 

Πάμε λοιπόν:

Ανοίγουμε το πρόγραμμα. Πάμε file->new project και στο παράθυρο που θα μας ανοίξει, διαλέγουμε το empty (εκτός και αν μας βολεύει κάποια άλλη επιλογή που βγάζει

 

screen1eb2.jpg

 

Μετά μας πάει σε ένα παράθυρο select directory

 

screen3gg8.jpg

 

το οποία είναι ο φάκελος που θα αποθηκεύει την δουλειά μας. Καλό είναι να έχουμε όλες τις ηχογραφήσεις σε ένα κεντρικό φάκελο ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά που κάνουμε open project να ψάχνουμε σε όλο τον σκληρό(και εννοείται το κάθε project σε διαφορετικό subfolder).

Πλέον μας πάει στην «επιφάνεια εργασίας» του προγράμματος, το οποίο είναι άδειο αφού αυτήν την επιλογή κάναμε πριν από λίγο. Στην περιοχή που φαίνεται στην εικόνα screen5iz5.jpg

κάνουμε δεξί κλικ και προσθέτουμε το κανάλι που θέλουμε (ειτε audio ειτε midi κλπ). Θα μας βγάλει να επιλέξουμε στο audio πχ αν θέλουμε να είναι είναι mono ή stereo. Επιλέγουμε αναλόγως και έχουμε πλέον την εξής εικόνα με ένα audio και ένα midi channel(αφού αυτά έκανα add με δεξί κλικ).

 

screen6vi4.jpg

 

Δηλωση κάρτας: Πριν από όλα αυτά (ή και μετά, αλλά σίγουρα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε) πρέπει να δηλώσουμε την κάρτα ήχου που θα διαχειρίζεται τον ήχο. Καλό θα είναι αν έχουμε πάρει κάποια κάρτα για αυτόν τον σκοπό και έχει και ο υπολογιστής μας onboard κάρτα ήχου να την απενεργοποιήσουμε από το bios για να μην έχουμε conflict μεταξύ των 2 καρτών.

Η δήλωση γίνεται ως εξής: Devices->device setup… και εκεί πάμε στο vst audiobay όπου θα έχουμε μια τέτοια εικόνα:

screen7in5.jpg

όπου στο master audio driver διαλέγουμε την κάρτα ήχου που έχουμε. Η κάρτα ήχου που έχω είναι μια emu, οπότε κάτω από το vst audiobay μου βγάζει επιλογή emu asio:

screen8jd6.jpg

πάω στο control panel για να φτιάξω το latency στα επίπεδα που τραβάει η κάρτα και ο υπολογιστής.  Έτοιμη και η κάρτα.

 

Δήλωση vsts: Για να δηλώσουμε vsts που έχουμε εμείς εγκαταστήσει, πάμε στο devices-> vst instruments και μας βγάζει ένα παράθυρο με κάμποσα slots που γράφουν όλα no instrument αφού δεν έχουμε βάλει ακόμα κανένα. Κανοντας αριστερό κλικ πανω στο no instrument μας βγάζει ένα κατάλογο με τα vsts που έχουμε στον υπολογιστή. Διαλέγουμε αυτό που θέλουμε. Για να μπορέσουμε να γράψουμε με το εκάστοτε vst στο midi κανάλι θα πρέπει να γίνει το εξής. Διαλέγουμε το midi κανάλι που θέλουμε να έχει το vst που μόλις δηλώσαμε (θα πρέπει να έχει λίγο πιο ανοιχτό χρώμα το midi 02 πχ αν το έχουμε διαλέξει)

 

screen8jd6.jpg

 

και στα αριστερά θα μας βγάλει ένα μεγαλύτερο μενου του Midi 02.

Στο out λοιπόν αυτού του μενού θα πρέπει να επιλέξουμε το vst που θέλουμε να έχει αυτό το κανάλι. Ακριβώς από κάτω από το out έχει την επιλογή του καναλιού που θέλουμε για out για αυτό το όργανο. Αν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα και δεν ακούγεται αργότερα ο ήχος από το vst ενώ έχουμε γράψει κάτι, πολύ πιθανό είναι να φταίει το chn που έχουμε διαλέξει. Παίζουμε με το κανάλι λοιπόν και διαλέγουμε κάποιο άλλο ώστε να ακούγεται στο playback. Στην επιλογή any πάντως θα παίζει σίγουρα.

 

Πλέον έχουμε δηλώσει το vst και θέλουμε να γράψουμε κάτι. Αν είναι για παράδειγμα synth το vst που έχουμε επιλέξει και θέλουμε να γράψουμε μέσω ενός midi clavie , πατάμε το κουμπί του record στο Midi channel 2 για παραδειγμα(και κοκκινίζει)  και μετά πατάμε το record στο κεντρικό χειριστήριο και γράφουμε. Αν όμως θέλουμε να κάνουμε την δουλειά χειροκίνητα(κοινώς δεν έχουμε κάποιο Midi clavie) τότε ακολουθούμε άλλη διαδικασία. Παιρνουμε το μολυβι από το μενου πάνω από τα κανάλια και πάμε στον χώρο δεξια από το midi 02. Σύρουμε το μολύβι

 

screen10ys4.jpg

 

ώστε τελικά να έχουμε μια τέτοια εικόνα.

 

screen11qx0.jpg

 

Διαλέγοντας αυτήν την περιοχή με αριστερό κλικ κοκκινίζει. Πατάμε μετά δεξί κλικ πάνω της και μας βγαζει ένα μενού σαν αυτό.

 

screen12ym3.jpg

 

Εμείς πάμε στο midi kαι από την στιγμή που είναι synth και θέλουμε να γράψουμε νοτα νοτα το μέρος του vst, πατάμε open key editor. Πλέον είμαστε σε μια τέτοια οθόνη.

screen13tv3.jpg

Κάθε vst έχει διαφορετικές οκτάβες που είναι «ενεργό» τις οποίες θα πρέπει να βρούμε.Πατώντας το step input (το μπλε κουμπι που φαίνεται-το οποίο γίνεται μπλε αφού το πατήσουμε)

screen14wr5.jpg

μπορούμε πλέον να αλλάξουμε τα 1/16 σε ότι θέλουμε και να βγάλει περισσότερες ή λιγότερες διαιρέσεις του χρόνου. Για γράψουμε μια νότα, παίρνουμε το μολύβι και πηγαινουμε στο αντιστοιχο χρονικό σημείο που θέλουμε και σύρουμε το μολυβι για όσο θέλουμε να διαρκεί. ΄

 

 

Tempo track: Με αυτή την επιλογή καθορίζουμε τα bpm που θέλουμε να είναι το κομμάτι ή αν  θέλουμε να έχουμε κάποια αυξομείωση των bpm μέσα στο κομμάτι. Αυτό γίνεται ως εξής: Στην κεντρική εικόνα όπου είναι και όλα τα κανάλια, πάμε στην περιοχή που είναι τα γραμμένα μέρη και πατάμε δεξί κλίκ. Εκεί πάμε στο project-->tempo track.Mας βγάζει σε μια εικόνα σαν αυτή.

screen16tk8.jpg

Αν δεν κάνω λαθος το default είναι η γραμμή στα 120 bpm. Για να κάνουμε ένα «καλοπάτι» στον χρόνο(όπως είναι στην εικόνα) παίρνουμε το μολυβι και πάμε και βάζουμε ένα τετραγωνάκι στο σημείο που θέλουμε. Μετα σύρουμε και το πάμε εκεί που θέλουμε.

 

 

Audio track: Θέλουμε πχ να ηχογραφήσουμε κιθάρα μέσω του guitar rig. Aυτό προφανώς θα γίνει σε audio track. Διαλέγουμε το κανάλι που θέλουμε, πχ το audio 01 κάνοντας κλικ πάνω του ώστε να ασπρισει.

screen17at9.jpg

Για να βάλουμε το guitar rig παμε στο αριστερό μενού και πατάμε το κουμπί που είναι δίπλα από το audio 01, το “e”. Μας βγάζει σε ένα τέτοιο παράθυρο, όπου βλέπουμε πάλι empty slots.

screen18mb0.jpg

Πατάμε πάνω σε ένα τέτοιο και επιλέγουμε το guitar rig. Παμε πάλι στην κεντρικη οθόνη όπου για να ακούσουμε πλέον το guitar rig ενώ εμείς παίζουμε μια φράση, θα πρέπει να έχουμε πατήσει το κουμπι monitor, όπως φαίνεται στην εικόνα. screen19lv3.jpg

Για να γράψουμε το μέρος που θέλουμε, πατάμε και το record που είναι δίπλα από το monitor και μετά πάμε στο κεντρικό χειριστήριο και πατάμε το record.

 

 

Export:  Για να κάνουμε export ένα κομμάτι, θα πρέπει να έχουμε ορίσει καταρχήν το «από πού μεχρι που». Αυτό γίνεται ως εξής. Πάνω βλέπουμε στο «0» ένα τριγωνάκι.

screen20rt7.jpg

Αν πάμε το ποντίκι πανω σε αυτό, τότε το σύρουμε και το παμε μεχρι εκεί που θέλουμε.

 

screen21ph2.jpg

Αν έχουμε διαλέξει λάθος τότε η περιοχή στο time line είναι κόκκινη, οπότε αντιστρεφουμε τα τριγωνάκια, ώστε το τριγωνο «αρχη» να είναι στην αρχη κλπ. Παμε στο file->exmport->audio mixdown. Aυτές οι επιλογές είναι αν θέλουμε να κάνουμε export τα πάντα που έχουμε γράψει. Αν θέλουμε να κάνουμε Midi export, τότε πάμε στην αντίστοιχη επιλογή. Προσοχή, τα κανάλια που έχουμε σε mute, δεν θα γραφτουν στο audio mixdown.

 

Δεν θα έλεγα ότι είναι πλήρης ο οδήγός του cubase/uendo, αλλά όπως και να χει, είναι καλός πιστεύω για κάποιον που ξεκινάει τώρα. Συγχωρήστε με για τυχόν λάθη, αν έχουν γίνει είναι λόγω ελλιπών γνώσεων.

 

 

 

Κill the wise one!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα αργότερα...
  • 1 μήνα αργότερα...
  • 2 μήνες αργότερα...
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
  • 9 μήνες αργότερα...

Καλησπέρα. Τα ''συγχαρητήρια'' τα έχω δώσει με π.μ οπότε προχωρώ ακάθεκτος με 2-3 κολλήματα που έχω.

 

Εν αναμονή μιας boss gt-10 (και του προγράμματος αυτού) και ''ολόφρεσκος'' σε αυτόν τον τομέα, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

 

1) Αν συνδέσω την Boss με τον υπολογιστή, θα μπορέσω να ηχογραφήσω ενώ παίζω? 2) Αν ναι, σε midi ή audio κανάλι?

3) Στην επιλογή κάρτας ήχου, θα επιλέξω κάτι που θα σχετίζεται με την πεταλιέρα ή πάλι την (μία και μοναδική) κάρτα που έχω.

4) Τι ακριβώς  είναι το guitar rig? Software ή Harware. Είναι κάτι που μπορεί για παράδειγμα να αντικααστήσει η boss?

 

Ευχαριστώ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1) Αν συνδέσω την Boss με τον υπολογιστή, θα μπορέσω να ηχογραφήσω ενώ παίζω? 2) Αν ναι, σε midi ή audio κανάλι?

Σε audio εννοείται...

 

3) Στην επιλογή κάρτας ήχου, θα επιλέξω κάτι που θα σχετίζεται με την πεταλιέρα ή πάλι την (μία και μο

ναδική) κάρτα που έχω.

Μπορείς να την επιλέξεις σαν κάρτα , αλλά αν έχεις κι άλλα κανάλια audio στο pc η κάρτα απο μόνη της δεν θα τα παίξει, οπότε σε κάθε κανάλι του προγράμματος θα επιλέγεις την αντίστοιχη κάρτα

 

 

4) Τι ακριβώς  είναι το guitar rig? Software ή Harware. Είναι κάτι που μπορεί για παράδειγμα να αντικααστήσει η boss?

έιναι και τα δύο ...συνδυασμός software και πεταλιέρας σαν hardware, και με προυποθέσεις, ναι μπορεί να αντικαταστήσει οποιδήποτε effect,ίσως και με καλύτερα αποτελέσματα

-ex- grave digger................

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 8 μήνες αργότερα...

Φίλε μπράβο κ πάλι μπράβο εχεις σώσει πολύ κόσμο απο το να .........1)σπάσει το pc του 2)να σπάσει κ την κιθάρα του 3) να πάθει κατάθλιψη κ να φάει όλα του τα φράγκα στα τρελόχαπα !!! Πραγματικά η πιο χρήσιμη κ πρακτική απάντηση πού έχω δει σε αυτό το θέμα!!! Συνέχισε όσο μπορείς να βοηθάς με αυτό τον τρόπο. (Είμαι καινούριος στο noiz κ δεν ξέρω πως απαντάς έτσι πατησα στο εικονίδιο "παράθεση" ελπίζω να το πέτυχα) :)

Αν χρειάζεται κάποιος βοήθεια με ezdrumer addictive κτλ κ αλλαγή tempo στο κομάτι που ηχογπαφεί μπορω να βοηθήσω (Αν δεν έχει απαντηθεί ήδη το θέμα αυτό)

 

                            1000 ευχαριστώ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου