Προς το περιεχόμενο

Τι ακριβώς κανει το d.i. box?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Administrator

Το ακόλουθο κείμενο απαντά και προέρχεται από παλιό ποστ του dither:

 

Impedance σημαίνει αντίσταση. Γενικά όταν ενώνουμε συσκευές μεταξύ τους φροντίζουμε να υπάρχει ταίριασμα των αντιστάσεων εισόδου / εξόδου (impedance matching).

Όταν λέμε ταίριασμα εννοούμε ότι η αντίσταση εισόδου (πχ ενός προενισυτή μικροφώνου ) πρέπει να είναι υψηλότερη από την αντίσταση εξόδου (πχ κιθάρα , μικρόφωνο κλπ) που ενώνεται αυτήν.

Οι κιθάρες , τα μπάσα κλπ επειδή χρησιμοποιούν μαγνήτες που στην ουσία είναι πηνία , έχουν πολύ μεγάλη αντίσταση εξόδου.

Οι προενισχυτές μικροφώνου μιας κονσόλας έχουν αντίσταση εισόδου από περίπου 1.5 ΚΩ μέχρι περίπου 3 ΚΩ (κιλοώμ). Θα έπρεπε η αντίσταση εισόδου να ήταν της τάξεως των 2 ΜΩ (μεγκαωμ) για να μπορούσαμε να ενώσουμε στη κονσόλα μας απευθείας μια κιθάρα χωρίς να υπάρχουν αλλοιώσεις στον ήχο.

 

Αυτή τη δουλειά κάνει το DI Box.

Έχει μια είσοδο υψηλής αντίστασης που την ονομάζει συνήθως instrument input και είναι υψηλότερης αντίστασης από μια κιθάρα ή μπάσο όπως επίσης και μια έξοδο χαμηλότερης αντίστασης για να μπορεί να ενωθεί με μια κανονική είσοδο μικροφώνου μιας κονσόλας.

 

Υπάρχουν 2 τύποι DI box τα passive τα οποία αποτελούνται από ένα μετασχηματιστή ο οποίος δεν χρειάζεται τροφοδοσία ρεύματος και τα active που αποτελούνται από κανονικό ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο τροφοδοτείται από μπαταρία ή από 48V phantom power μέσω του καλωδίου μικροφώνου από τη κονσόλα.

Ακόμη υπάρχει και ένας συνδυασμός active DI με μετασχηματιστή στην έξοδο.

Τέλος υπάρχουν και DI που ενσωματώνουν διάφορα φίλτρα που προσομοιώνουν το χρωματισμό που θα έκανε ένα μεγάφωνο μιας καμπινας από ενισχυτη κιθάρας / μπάσου.

Τα διάφορα DI ανάλογα με την ποιότητά τους και τον τύπο τους , έχουν μεγάλες διαφορές στο κόστος μεταξύ τους.

Όσο πιο καλό είναι ένα DI, τόσο αναλλοίωτο περνάει τον ήχο και αυτό μεταφράζεται στο αντίστοιχο κόστος. Για παράδειγμα ένα υψηλής ποιότητας DI όπως πχ το Countryman 85 κοστίζει από 150$ , το Rolls ADI6 70$ και το ΒΒΕ DI1000 250$ , κλπ Ενώ ένα Behringer DI20 κοστίζει μόνο 25$ ή 35$ για το DI100. Δυστυχώς σε αυτή τη περίπτωση ότι πληρώσεις παίρνεις.

 

Για όσους θέλουν απλά να ενώσουν την κιθάρα τους connect στη κονσόλα στο home στουντιάκι τους , ένα οποιοδήποτε οικονομικό DI πχ DOD, Samson, Behringer κλπ κατά προτίμηση active, είναι αρκετό για να επιτελέσει το σκοπό του που είναι το impedance matching. Απλά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα φτηνά δεν είναι διάφανα και σε γενικές γραμμές χρωματίζουν τον ήχο ανάλογα με τις ατέλειές τους.

 

Εκτός από το ταίριασμα αντίστασης (impedance ) και στάθμης (level), τα DIΆs ανάλογα με τον τύπο τους έχουν και άλλες δυνατότητες :

 

1) Το ground lift δηλαδή την απομόνωση της γείωσης μεταξύ των διαφόρων συσκευών για την αποφυγή βόμβων ( hum ) εξαιτίας των διαφόρων ground loops που μπορούν να δημιουργηθούν.

 

Τα passive DIΆs επειδή στην ουσία αποτελούνται από ένα μετασχηματιστή δίνουν τη δυνατότητα πλήρους ηλεκτρικής απομόνωσης της εισόδου τους (Instrument input) από την έξοδο (balanced out) γιατί το πρωτεύων πηνίο ενός μετασχηματιστή δεν είναι ενωμένο με το δευτερεύον και το σήμα μεταφέρεται επαγωγικά. Έτσι υπάρχει και μιας μορφής προστασία από ηλεκτρικό σόκ και τα καθιστά χρήσιμα για συναυλίες κλπ.

 

Στα active DIΆs υπάρχει επίσης η δυνατότητα απομόνωσης της γείωσης (ground lift) για αποφυγή βόμβων αλλά δεν υπάρχει η ίδια προστασία από ηλεκτρισμό γιατί η είσοδος του δεν είναι εντελώς απομονωμένη από την έξοδο.

 

2) Τα DIΆs active και passive μετατρέπουν ένα απλό σήμα σε balanced όπου υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς του σε μεγαλύτερες αποστάσεις (μεγαλύτερο μήκος καλωδίου μεταξύ DI και μείκτη) χωρίς να επηρεάζεται από θόρυβο και παρεμβολές RF (radio frequency). Επιτρέπoυν δε την χρήση των εισόδων mic ενός μίκτη για πηγές που έχουν σήμα line όπως πχ synths.

 

3) Το σήμα εξόδου στα passive DIΆs έχει μια πτώση της τάξεως των 3 με 6 dB (γιατί χρησιμοποιείται stepdown μετασχηματιστής ενώ στα active μπορεί να αυξηθεί με ενσωματωμένο στάδιο προενισχυτή ή να ρυθμιστεί με ένα απλούστερο κύκλωμα από ένα διακόπτη με διαβαθμίσεις σε dB.

 

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 9 μήνες αργότερα...
  • 2 χρόνια αργότερα...

Ενημερωθηκα αρκετα.

Μια διευκρινιστικη ερωτηση. Εγω συνδεω κιθαρα στον μικτη και απο εκει στην καρτα ηχου. Προσθετοντας το DI θα βελτιωθει ηχος και το αποτελεσμα στο amplitube?

We are the Sultans Of Swing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Slew Rate featured και unfeatured this θέμα
  • πριν admin κλείδωσε το θέμα
  • πριν Slew Rate ξεκλείδωσε το θέμα

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου