Προς το περιεχόμενο

RME HDSP 9632, Cubase SX3 και Windows XP playback


korg_nikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε όλους.

 

Πρόσφατα εγκατέστησα στο PC μου (Windows XP Pro) την RME 9632 HDSP. H εγκατάσταση πήγε μια χαρά οι αρχικοί οδηγοί περάστηκαν σωστά, το firmware update πήγε καλά και οι updated οδηγοί επίσης. Έτσι η κάρτα είναι προς το παρόν ενημερωμένη 100%

 

Να σημειώσω οτι η προηγούμενη κάρτα που είχα ήταν η M-Audio 2496.

 

Χρησιμοποιώ το Cubase SX3.

 

Mετά την εγκατάσταση της νέας κάρτας και τη δήλωση της στα Windows αλλά και στο Cubase SX3 (επιλογή ASIO Hammerfall DSP στο Device Set Up--->VST Audiobay ως Master ASIO Driver του Cubase) συμβαίνει το εξής:

 

Κάθε φορά που έχω ανοιχτό το Cubase και πάω να ακούσω ένα κομμάτι από Windows Media Player ή από Internet Explorer, Μοzzila (You Tube δηλαδή) το κομμάτι δεν γίνεται αναπαραγωγή. Μπορώ από το Cubase βέβαια να επιλέξω Release ASIO Driver in Background και να έχω ήχο μόλις φέρω στο προσκήνιο τον Internet Explorer ή το WMP αλλά αυτό θα εχει και το ταυτόχρονο αποτέλεσμα της διακοπής αναπαραγωγής του Cubase.

 

O λόγος που με απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα είναι ο εξής.

 

Η Stereo έξοδος της κάρτας ήχου μου συνδέεται σε ένα Stereo In κανάλι του μίκτη μου.

Επίσης οι Sub Οuts 1-2 του μίκτη μου συνδέονται στη stereo είσοδο της κάρτας ήχου μου και κατά αυτόν τον τρόπο δρομολογώ ό,τι θέλω όπου θέλω.

 

Για παράδειγμα με την προηγούμενη κάρτα συνδεδεμένη κατά τον ίδιο τρόπο μπορούσα να τρέχω το Cubase και ταυτόχρονα οτι γινόταν αναπαραγωγή από το You tube μπορούσα να το ηχογραφώ Real Time στο Cubase.

 

Με την RME HDSP 9632 δεν μπορώ να το κάνω γιατί όσον αφορά τον ήχο δεν μπορώ να τρέξω ταυτόχρονα Cubase και εφαρμογή Internet ή άλλo Windows Application.

 

Με λίγα λόγια το Cubase με τους HDSP ASIO Drivers λειτουργεί σαν να δεσμεύει τον ήχο μόνο για λογαριασμό του αφήνοντας τις άλλες εφαρμογές να τρέχουν αλλά "μουγκές". Aν επιλέξω Release ASIO Driver in Background από το Cubase τότε οι λοιπές εφαρμογές αποκτούν ήχο μόλις φύγει το Cubase από το προσκήνιο (Eλαχιστοποιηση ή Minimize) αλλά φυσικά σταματά η αναπαραγωγή ή η εγγραφή που έκανε το ίδιο εκείνη τη στιγμή. Συνεπώς όπως καταλαβαίνετε ουτε το Release ASIO Driver in Background μου κάνει.

 

Η M-Audio 2496 που είχα δεν το έκανε αυτό και μπορούσε να αναπαράγει κανονικά και ταυτόχρονα Cubase, You Tube μέσω Εxplorer, WMP και άλλα

 

Να σημειώσω οτι η RME HDSP 9632 έχει δηλωθεί κανονικά στα Windows ως default συσκευή αναπαραγωγής και η onboard κάρτα ήχου της μητρικής έχει απενεργοποιηθεί από το BIOS.

 

Είναι λογικό να το κάνει αυτό η RME ή όχι;

 

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν σε βοηθαω αλλα ειχα κ εγω το ιδιο προβλημα με το firestudio της  presonus ωσπου μια μερα λυθηκε μονο του(ισως με κανα Update των windows ???,τι να σου πω).ειναι εκνευριστικο παντως... ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και τωρα που το ξανασκεφτομαι νομιζω δεν ειχα καθολου ηχο απο τα windows(δεν μπορουσα να ακουσω μουσικη απο το firestudio)ενω στο cubase πεταγε!!!γι αυτο και δεν με πολυενοιαζε...εσενα σου παιζει κανονικα μουσικουλα με κλειστο cubase?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Εφόσον δεν είχες το πρόβλημα με το ίδιο σέταπ στην προηγούμενη κάρτα, το πιθανότερο είναι να φταίνε οι οδηγοί της RME. Προσωπική πείρα δεν έχω αλλά ίσως στη σελίδα της Steinberg να αναφέρεται κάτι παρόμοιο.

Να υποθέσουμε πως έχεις SP3 στα XP έτσι;

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν νομιζω οτι εχει να κανει με τα ΧΡ κι εγω με Windows 7  Cubase 5 και hdsp9632 δεν το χω καταφερει. Ισως μπορεις να δοκιμασεις και τους αλλους απλούς drivers(full duplex).

Εγω εχω καταληξει σ ενα προγραμματακι το total recorder οταν θελω  να ηχογραφήσω κατι απο το internet.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Για να καταλάβεις τη σημασία των σωστών οδηγών... Όταν εγώ επιχειρώ να βγω απο το Cubase για ν' ακούσω ήχο απο άλλο player, ακούω μόνο το ένα κανάλι... Με Tascam FW-1804. H λύση που δίνω είναι φυσικά να επιλέξω Release ASIO Driver in Background και όλα είναι ΟΚ. Εκτός από τη χρήση που θέλεις εσύ... H ΜAudio πάντως δεν παίζεται στους drivers!

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προς KorgNikos/S4410:

 

 

(1) Δηλώνεις ώς default device τo RME HDSP 3-4 stereo pair, για winamp, browsers, etc.

 

(2) Στο totalmix, δρομολογείς το 3-4 pair, στο physical output 1-2.

 

Έτσι λοιπόν, παίρνεις στην φυσική έξοδο 1-2, δύο διαφορετικά software-driven audio streams. (το mix γίνεται στο hardware της RME, ψηφιακά).

 

Επιπλέον, μπορείς να κάνεις loopback την φυσική έξοδο 1-2 στο input 1-2.

 

Παρακάμτεις το sub out 1-2 του μίκτη σου, και διατηρεις το audio σήμα ανέπαφο.

 

Keep us posted.

 

EDIT:

 

Εδώ φαίνεται ότι δουλεύει καλά, τουλάχιστον στην HDSP Multiface II/Win7 64bit που δοκίμασα πρίν από λίγο.

 

Yameth, +1 karma, παρακαλώ :)

 

DSC00419.jpg

 

Ghen

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχήν σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Να προσθέσω οτι γνωστός μου χρήστης της RME Fireface 400 αντιμετωπίζει το ίδιο "πρόβλημα" χωρίς να τον απασχολεί και πολύ γιατί δέχεται οτι ο Hammerfall ASIO Driver δεσμεύει εξολοκλήρου την κάρτα ήχου για αποκλειστική χρηση μόνο από το εκάστοτε DAW όταν φυσικά το τελευταίο τρέχει.

 

Προσωπικά δεν μου καθόταν καλά το γεγονός οτι η M-AUDIO 2496 που είναι αρκετά υποδεέστερη της HDSP9632 μπορούσε να το κάνει ενώ οι HDSP 9632 και Fireface 400 όχι.

 

Τέλοσπάντων το θέμα το έλυσα, η λύση είναι πάνω κάτω όπως αυτή που περιγράφει ο ghen αλλά θα ακολουθήσει νέο Post μου με Print Screens από το PC μου για να καταλάβετε για ποιο λόγο η αναφορά των εξόδων της HDSP στο Control Panel---> Sound Devices οδηγεί τον χρήστη σε εντελώς λάθος κινήσεις. Οι οδηγοί της κάρτας είναι λειτουργικότατοι απλά στο θέμα της ονοματολογίας των εξόδων τουλάχιστον στην HDSP 9632 που διαθέτω τα έχουν κάνει λίγο "ψιλοσαλάτα" οδηγώντας το χρήστη σε λάθος κινήσεις.

 

Με λίγα λόγια το όλο θέμα οφείλεται σε κακή αναφορά των εξόδων της κάρτας ήχου όπως αυτές αναφέρονται στο Windows Control Panel στα Sound Devices. Το θέμα της ονοματολογίας τους δυστυχώς παραπέμπει στη δρομολόγηση 1-1 όπως ακριβώς είναι το Factory Preset 1 με αποτέλεσμα αντι οι έξοδοι να αναφέρονται ως Software Playback Βuses αναφέρονται ως φυσικές έξοδοι (αναλογικές ή ψηφιακές) στις οποίες αυτά τα Software Playbacks είναι δρομολογημένα κατά το στιγμιότυπο του Factory Preset 1. Συνεπώς ο χρήστης αναθέτοντας στα Windows την HDSP Analog 1-2 (που στην περίπτωση της HDSP 9632 είναι και η μοναδική) νομίζει οτι αναθέτει απευθείας τη φυσική αναλογική stereo έξοδο ενώ στην ουσία αναθέτει το Software Playback 1-2 (μεσαία σειρά Total Mix) που κατά το Factory Preset 1 στιγμιότυπο δρομολόγησης είναι δρομολογημένο στις φυσικές εξόδους.

 

Με την ίδια λογική αν αναθέσει στα Windows πχ την αναφερόμενη ως SPDIF τότε ο χρήστης νομίζει οτι θα ακούει τα Windows μόνο αν συνδέσει RCA στις SPDIF όμως στην ουσία τα αναθέτει στις Software Playback 3-4 που κατά το ίδιο στιγμιότυπο Factory Preset 1 είναι δρομολογημένη στις φυσικές SPDIF.

 

Αν η RME ήταν έτσι σχεδιασμένη ωστε στο Control Panel να ανέφερε τις εξόδους ως Software Playback 1 έως 12 όλα θα ήταν πιο απλά δεδομένου οτι στο Manual αναφέρει ξεκάθαρα οτι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε 1 Software Playback Channel Audio Streams από OS και DAW. Έπρεπε όμως το ίδιο ξεκάθαρα να κάνουν σαφές οτι η δρομολόγηση των Windows θα πρέπει να γίνεται σε Software Playback μέσω του Control Panel το οποίο στη συνέχεια μέσω του Total Mix δρομολογείς σε ένα η παραπάνω ζεύγη φυσικών εξόδων. Το καλό βέβαια είναι οτι όταν το αντιληφθείς μπορέι να αλλάξεις τα ονόματα των εξόδων και να φτιάξεις δικά σου User Presets με το όνομα που βολεύει το εκάστοτε Set Up σου.

 

Το θέμα λύνεται αν λοιπόν θέσεις τα Windows να στέλνουν στις αναφερόμενες ως SPDIF ( ή ADAT 1 έως 8 ) και στη συνέχεια τις δρομολογήσεις μέσω του Total Mix σε όποια φυσική έξοδο θες.

 

Όπως είπα θα επανέλθω με νέο Post με λεπτομερείς εξηγήσεις όταν βρω λίγο παραπάνω χρόνο και πάω στο σπίτι μου καθώς ένα καρδιακό επεισόδιο του πατέρα μου με αναγκάζει να βρίσκομαι στο νοσοκομείο από χθες.

 

Ευχαριστώ και πάλι.  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα σε όλους.

 

Λοιπόν όπως σας υποσχέθηκα παραθέτω ακολούθως για ποιο λόγο η συγκεκριμένη κάρτα οδηγεί τον χρήστη σε λάθος κρίση σχετικά με το Set Up των δρομολογήσεων των Audio Streams των Softwares.

 

Δείτε παρακάτω πως αναφέρονται οι έξοδοι που μπορεί κανείς να στείλει τον ήχο των Windows:

 

13924789-baf.JPG

 

Το drop list αναφέρει όλες τις πιθανές εξόδους οι οποίες είναι:

HDSP 9632 Analog (1+2)

HDSP 9632 SPDIF

HDSP 9632 ADAT (1+2)

HDSP 9632 ADAT (3+4)

HDSP 9632 ADAT (5+6)

HDSP 9632 ADAT (7+8)

 

Έχω εξαιρέσει την Modem Line Playback η οποία αναφέρεται επειδή στο Tower μου υπάρχει εγκατεστημένο 56άρι Dial Up το οποίο δεν έχω αφαιρέσει.

 

Προσωπικά σαν χρήστης επειδή ακριβώς δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω τις ADAT και τις SPDIF φυσικές εξόδους επέλεξα την HDSP 9632 Analog (1+2) η οποία είναι και high-lit στην εικόνα παραπάνω όπως πιστεύω θα έκανε ο καθένας που έστηνε την κάρτα για πρώτη φορά και ήθελε να δουλέψει με Analog εξόδους.

 

Στη συνέχεια επέλεξα τον Hammerfall ASIO Driver στο Cubase και από εκεί και πέρα όταν το Cubase έτρεχε δεν ήταν δυνατή η ταυτόχρονη αναπαραγωγή Audio από Windows.

 

Στο Manual βέβαια της κάρτας αναφερόταν ρητά οτι δεν πρέπει να σετάρεις τα Windows και το εκάστοτε DAW στο ίδιο Software Playback Κανάλι. To θέμα όμως είναι οτι τα Windows δεν σε αφήνουν να τα δρομολογήσεις σε Software Κανάλι αφού όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην εικόνα το Drop List αναφέρει μόνο Hardware εξόδους.

 

Παραθέτω παρακάτω ένα στιγμιότυπο του Total Mix έτσι ώστε όσοι δεν δουλεύετε με RME να καταλάβετε τι γίνεται.

 

13924790-4a3.JPG

 

Η πάνω σειρά του Total Mix αποτελεί τις Hardware εισόδους της (Analog 1-2, SPDIF L/R, ADAT 1-2, 3-4, 5-6, 7-8). Συνεπώς η πάνω σειρά δείχνει τι φθάνει σε κάθε Hardware Input.

 

H μεσαία σειρά αποτελεί το σύνολο των Software Playback Καναλιών τα οποία έχουν γενικά ονόματα Out 1,2,3,...,12)

 

Την πάνω και τη μεσαία σειρά μπορεί κανείς ολόκληρες ή κάποια κανάλια τους να τα δρομολογήσει κατά βούληση δημιουργώντας ξεχωριστά Sub Groups στα κανάλια της κάτω σειράς που αποτελούν τις φυσικές εξόδους (Αnalog 1+2, SPDIF L/R και ADAT 1,2,...,8).

 

Οι δρομολογήσεις και όλα τα Submixes που κάνει ο χρήστης αποθηκεύονται σε User Presets 1-8. Aν ο χρήστης δεν έχει αποθηκεύεσει κάποιο δικό του Preset η RME παρέχει 8 εργοστασιακά Factory Presets και by Default ξεκινάει στο Factory Preset 1 κατά το οποίο όλες οι εισόδοι και οι Software Playback Outs είναι δρομολογημένες 1-1 στις Hardware Outputs αλλά και όλες μαζί στις Analog 1-2 (Υπενθυμίζω οτι μια είσοδος ή μια Software Οutput μπορεί να δρομολογηθεί σε οποιαδήποτε Hardware Output και μάλιστα ταυτόχρονα)

 

Ρυθμίζοντας λοιπόν εγώ τα Windows δεν είδα να αναφέρεται καμία Software Playback έξοδος στο Drop List και απορούσα ποιον σκοπό άραγε εξυπηρετεί η μεσαία σειρά του Total Mix. Mην έχοντας λοιπόν την επιλογή Software Playback αναγκαστικά στέλνω τα Windows στην HDSP 9632 Analog 1-2 όπως φυσικά έκανα και με το Cubase.

 

Κοιτάξτε τώρα τι βλακεία έχει κάνει η RME όσον αφορά το πώς αναφέρονται οι διαθέσιμες εξόδοι για τα Windows στο Control Panel (1η εικόνα)

Επειδή όπως προανέφερα το default Set Up δρομολογήσεων αφορά σε δρομολόγηση 1-1 και όλες μαζί στην HDSP Analog 1-2 ισχύει η εξής αντιστοιχία:

 

Software Playback 1----->HDSP 9632 Analog 1

Software Playback 2----->HDSP 9632 Analog 2

Software Playback 3----->HDSP 9632 SPDIF Left

Software Playback 4----->HDSP 9632 SPDIF Right

Software Playback 5----->HDSP 9632 ADAT 1

Software Playback 6----->HDSP 9632 ADAT 2

Software Playback 7----->HDSP 9632 ADAT 3

Software Playback 8----->HDSP 9632 ADAT 4

Software Playback 9----->HDSP 9632 ADAT 5

Software Playback 10---->HDSP 9632 ADAT 6

Software Playback 11---->HDSP 9632 ADAT 7

Software Playback 12---->HDSP 9632 ADAT 8

 

Αντί λοιπόν το Drop List των Windows να αναφέρει Software Playback 1 έως 12 αναφέρει τα Hardware Τargets στα οποία οι Software Playback είναι δρομολογημένες κατά το Factory Preset 1. Aκόμα και κάποιος να αλλάξει Preset το Drop List δεν αλλάζει την ονοματολογία.

 

Έτσι ο κάθε χρήστης επιλέγει στα Windows το προφανές HDSP 9632 Analog 1-2 μην γνωρίζοντας όμως οτι κατά αυτόν τον τρόπο σετάρει τα Windows στη Software Playback 1-2 στην οποία σετάρεται και το DAW by Default με την επιλογή του Hammerfall ASIO μέσα από το Device Set Up του DAW.

 

Έτσι έχεις 2 Softwares τα οποία στέλνουν στο ίδιο Stream παραβιάζοντας τον κανόνα της RME που θέλει Audio μόνο από ένα Software κάθε φορά για κάθε Software Playback κανάλι.

 

Η λύση είναι απλούστατη αλλά δυστυχώς όχι προφανής.

 

Πρέπει ο χρήστης να σετάρει τo Windows Playback επιλέγοντας SPDIF (ή εναλλακτικά ADAT 1-2, 3-4, 5-6 ή 7-8) έτσι ώστε αυτό να εμφανιστεί στις Software Playback 3-4 (ή εναλλακτικά στις Software Playback 5-6, 7-8, 9-10, 11-12 αντίστοιχα)

 

Εγώ προσωπικά το έκανα στις SPDIF. Έτσι το Windows Playback απελευθερώνει το Software Playback 1-2, στο οποίο μέχρι τώρα έτρεχε και το Cubase προκαλώντας το Conflict, και εμφανίζεται στο Software Playback 3-4. Στη συνέχεια δρομολογούμε το Software Playback 3-4 στην Hardware Analog 1-2 Output κι έχουμε ταυτόχρονα ήχο και από DAW και από Windows στη φυσική μας έξοδο.

 

Προαιρετικά και για λόγους καλύτερης εποπτείας (σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούμε τις φυσικές SPDIF όπως εγώ) κόβουμε τη δρομολόγηση του Software Playback 3-4 από τις φυσικές SPDIF L/R στις οποίες είναι ήδη δρομολογημένο λόγω του Default 1 προς 1 Routing.

 

Aπό εκεί και πέρα μετονομάζει κανείς τα κανάλια και το Setup του όπως τον βολεύει

 

Σημειωτέον οτι διαθέτω τους τελευταίους Drivers (3.08.5) και το τελευταίο Firmware Version (154) στην RME 9632 HDSP.

 

Οι Drivers είναι λειτουργικότατοι απλά κατά τη γνώμη μου η RME θα πρέπει με κάποιο Update να διορθώσει το πως αναφέρονται οι εξόδοι στα Windows για το Playback. Θα πρέπει δηλαδή τα:

 

HDSP 9632 Analog 1+2

HDSP 9632 SPDIF

HDSP 9632 ADAT 1+2

HDSP 9632 ADAT 3+4

HDSP 9632 ADAT 5+6

HDSP 9632 ADAT 7+8

 

να μετονομαστούν σε:

 

Software Playback 1-2

Software Playback 3-4

Software Playback 5-6

Software Playback 7-8

Software Playback 9-10

Software Playback 11-12

 

αντίστοιχα. Στη συνέχεια ο χρήστης μέσω του Total Mix δρομολογεί ό,τι, όσα και όπου θέλει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου