Προς το περιεχόμενο

Electro Harmonix Stereo Memory Man With Hazarai


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά!

 

Μια που το έχω παρακάνει με το να προτείνω αυτό το πετάλι και να εξηγώ απ την αρχή τα χαρακτηριστικά του και το τι μπορεί ναι κάνει σε κάθε delaοthred, είπα να γράψω ένα review-περιγραφή, που να τα λέει όλα!! (Ελπίζω δηλαδή!)

 

Έχουμε και λέμε!

 

Καταρχάς μιλάμε για ένα ψηφιακό delay, με αναλογικό lo-hi pass filter, για να μην απορεί κανείς! ;D

 

παραθέτω την φωτογραφία για να βλέπετε σε τι αναφέρομαι κάθε φορά:

 

stereo-memory-man-with-hazarai.jpg

 

To πετάλι είναι χωρισμένο σε τρία μέρη(echo,multi-tap,deja vu), τρεις διαφορετικές ομάδες-τρόπους λειτουργιών θα λέγαμε, στις οποίες μπορούμε να περιηγηθούμε με το hazarai knob.

 

 

Η πρώτη ομάδα λειτουργιών ονομάζεται echo, και είναι η ποιο συνηθισμένη στον χώρο των delay. εδώ μπορούμε να βρούμε τα εξής 3 διαφορετικά modes:

 

-3 Sec: Φυσιολογικό delay μέχρι 3 δευτερόλεπτα με δυνατότητα πρόσθεσης reverb στις επαναλήψεις.

το blend ρυθμίζει την μίξη wet/dry σήματος, τέρμα αριστερά μόνο Dry, τέρμα δεξιά μόνο Wet,

το decay την ποσότητα του reverb στις επαναλήψεις,

το filter κόβει μπάσα(δεξιά) ή πρίμα(αριστερά) απ τις επαναλήψεις,

το repeats ρυθμίζει τον αριθμό των επαναλήψεων (από 1 έως άπειρες.....ειρες......ειρες....ειρες....) ;) :P

το delay ρυθμίζει τον χρόνο μεταξύ των επαναλήψεων.

το tap/record λειτουργεί σαν tap tempo.

 

-1 Sec: ακριβώς τα ίδια με το παραπάνω, αλλά μέχρι 1 δευτερόλεπτο.

 

-300 mS + Mod: τα ίδια αλλά μέχρι 300 miliseconds. (με το tap tempo μπορεί να φτάσει και το δευτερόλεπτο)

το decay εδώ αντί να προσθέτει reverb, ξεκουρδίζει της επαναλήψεις δημιουργώντας modulation-chorus καταστάσεις! με πολύ μικρά delay times και πολλές επαναλήψεις μπορούμε να πάρουμε πολύ διαστημικά αποτελέσματα!! :o

 

 

δεύτερη ομάδα είναι η multi-tap. εδώ μπορούμε να επιλέξουμε τον ακριβή αριθμό των επαναλήψεων (από 1 έως 30) οι οποίες όμως μπορούν είτε να έχουν την ίδια ένταση μεταξύ τους, είτε να σβήνουν όπως στην ομάδα echo, είτε να έρχονται απ το πουθενά! έτσι λοιπόν έχουμε κι εδώ 3 modes:

 

-3 Sec: delay time μέχρι 3 δευτερόλεπτα. λειτουργεί όπως και τα προηγούμενα modes εκτός από 2 knobs.

το repeats εδώ δίνει από 1(τέρμα αριστερά) μέχρι 30(τέρμα δεξιά) επαναλήψεις.

το decay ρυθμίζει την συμπεριφορά της έντασης των επαναλήψεων (αριστερά έρχονται απ το πουθενά-η ένταση αυξάνεται σταδιακά, στη μέση η ένταση παραμένει ίδια για όλες τις επαναλήψεις, δεξιά η ένταση μειώνεται σταδιακά)

 

-1 Sec: πανομοιότυπο με το προηγούμενο αλλά μέχρι 1 δευτερόλεπτα delay time.

 

-1 Sec + Rev: πανομοιότυπο με το παραπάνω μόνο που το tap/record δεν λειτουργεί μόνο σαν tap tempo. πατώντας το παρατεταμένα, αρχίζει να παίζει reversed τα τελευταία δευτερόλεπτα (μέχρι και 6)!

 

 

Τρίτη ομάδα είναι η λεγόμενη DejaVu! εδώ βρίσκουμε reversed delay και looper!

 

-Reverse Echo: είναι κλασσικό delay που όμως παίζει ανεστραμμένες τις επαναλήψεις. όλα τα knobs λειτουργούν όπως και στα echoes της πρώτης ομάδας, εκτός απ το decay. όταν λοιπόν το decay είναι τέρμα αριστερά, τότε έχουμε κανονικά επαναλήψεις (reversed πάντα) που είναι διαδοχικά χαμηλότερες σε ένταση. γυρνώντας το σιγά σιγά προς τα δεξιά, αρχίζει η κάθε επανάληψη να χωρίζεται σε περισσότερες επαναλήψεις μικρότερης διάρκειας, και έτσι έχουμε ένα αποτέλεσμα σαν ομάδες επαναλήψεων οι οποίες γίνονται διαδοχικά χαμηλότερες σε ένταση. έτσι λοιπόν αν γυρίσουμε λίγο δεξιά το decay, θα ακούσουμε 2 συντομότερες επαναλήψεις (συνολικής διάρκειας όσο αυτής της μιας απλής επανάληψης) στην ίδια ένταση, και μετά άλλες δύο λίγο πιο σιγά, και μετά άλλες 2 και πάει λέγοντας. σε πιο προχωρημένες ρυθμίσεις λοιπόν, επειδή θα πρέπει να χωρέσουν πολλές επαναλήψεις στον χρόνο της μίας που είχαμε στην αρχή, αυτές θα έρθουν πολύ κοντά μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ηχητικό αποτέλεσμα όπως όταν κολλάει ένα CD!

 

-looper: η λειτουργία αυτή είναι ότι πρέπει για jamάρισμα και μελέτη στο σπίτι! όπως είναι αναμενόμενο, δίνει την δυνατότητα ηχογράφησης ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου (πατώντας παρατεταμένα το tap/record) πάνω στο οποίο μπορούμε να jamάρουμε ή να ηχογραφήσουμε κι άλλες ιδέες μας για να το εμπλουτίσουμε (overdub)!

 

τα blend και filter knobs κρατάνε χαρακτήρα και δεν αλλάζουν λειτουργία.

το delay μετά τις 12.00 επιταχύνει και αυξάνει το pitch της λούπας μέχρι και μια οκτάβα (άρα και διπλάσιο tempo) και πριν τις 12.00 την επιβραδύνει βαρύνοντας έτσι το pitch πάλι κατά μια oκτάβα (μισό tempo). έτσι ηχογραφώντας κάτι στις χαμηλές περιοχές της κιθάρας, ενώ η λούπα παίζει μια οκτάβα πάνω, και επαναφέροντας μετά τη λούπα στο φυσιολογικό tempo-pitch της, το τελευταίο που γράψαμε ακούγεται μια οκτάβα κάτω απ ότι το παίξαμε! έξυπνος τρόπος για δημιουργία μπασογραμμών!

το decay αν το γυρίσουμε τελείως αριστερά, τότε κάνει τη λούπα να παίζει ανεστραμμένη (reversed) και έτσι με την ίδια λογική μπορούμε να γράψουμε και reversed φράσεις! η λούπα ξαναπαίζει κανονικά όταν γυρίσουμε το decay knob τελείως δεξιά.

το repeats knob μας δίνει την δυνατότητα να αδειάσουμε αν θέλουμε το τοπίο για τις καινούριες φράσεις που ηχογραφούμε! αν είναι τέρμα δεξιά, ότι καινούριο γράψουμε, δεν θα επιρρεάσει τα προηγούμενα που γράφτηκαν από κάτω. όσο όμως το γυρίζουμε προς τα αριστερά, οι παλιές μας φράσεις που βρίσκονται στο σημείο που γράφουμε την καινούρια, αρχίζουν να ελαττώνονται σε ένταση. τέρμα αριστερά λοιπόν, ότι υπάρχει κάτω απ την καινούρια μας φράση εξαφανίζεται!

τέλος, το tap/record δεν χρησιμεύει μόνο για να γράφουμε τις φράσεις μας, αλλά πατώντας το επανειλημμένα με κάποιο σταθερό ρυθμό, αλλάζει το tempo της λούπας, χωρίς όμως να πειράζει και το pitch όπως έκανε το delay knob!

 

κάτι πολύ εύχρηστο με το looper είναι ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουμε το looper mode για να ξεκινήσουμε μια καινούρια λούπα! σε όποια λειτουργία κι αν βρισκόμαστε (εκτός της 1Sec + Rev για ευνόητους λόγους) μπορούμε να ξεκινήσουμε να λουπάρουμε πατόντας παρατεταμένα το loop/record! έτσι οι φράσεις της λούπας μπορούν να γραφτούν με delay ή ότι άλλο θέλουμε απ τις παραπάνω λειτουργίες!

 

 

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης έως και 8 presets, ένα σε κάθε λειτουργία. έτσι επιλέγοντας για παράδειγμα την λειτουργία 300Ms+Mod, μπορούμε να τη ρυθμίσουμε όπως θέλουμε, και πολύ απλά πατώντας το hazarai knob για 2 δευτερόλεπτα, αναβοσβήνουν όλα τα LEDs και έτσι ξέρουμε ότι αποθηκεύσαμε τις ρυθμίσεις αυτές! αν μετά από πολλές αλλαγές θέλουμε να ανακαλέσουμε το preset αυτό, πηγαίνουμε πάλι στην ίδια λειτουργία (300Ms+Mod) και πατάμε μια φορά το hazarai knob! αμέσως το preset LED ανάβει ταυτόχρονα με το LED της λειτουργίας που βρισκόμαστε που ήδη φωτίζει!

 

Τέλος το πετάλι αυτό είναι true stereo. αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε ένα ήδη stereo σήμα από κάποιο άλλο stereo πετάλι και να το συνεχίσουμε stereo, ή να πάρουμε το mono σήμα της κιθάρας και να το στείλουμε σε 2 ενισχυτές με ping pong effect, ή πολύ απλά να το δουλέψουμε σαν ένα απλό mono πετάλι χρησιμοποιώντας μόνο την left είσοδο και την left έξοδο.

 

 

Ελπίζω να μην κούρασα αλλά πραγματικά τέτοιους παπάδες που κάνει αυτό το πετάλι θέλει πολύ μπλα-μπλα! :-X

ότι δεν καταλάβατε ρωτήστε, ή ότι ξέχασα θυμίστε το μου!  ::)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 27
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Αν εννοείς τη λέξη hazarai, νομίζω πως είναι εβραϊκή και σημαίνει "κάτι παραπάνω, λίγο έξτρα" κλπ.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βλακεια ερωτηση αλλα θα τη κανω...

 

Τα Hazarai τι ειναι?

 

εκτός απο αυτο που είπε ο bloody...σημαίνει και "κόπρανα"...

 

επειδή είμαι κ εγω κάτοχος του πεταλακιου...τείνω προς την 2η έννοια...

 

 

www.alexisgearstuff.com

www.youtube.com/alexisgearstuff

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επειδή είμαι κ εγω κάτοχος του πεταλακιου...τείνω προς την 2η έννοια...

 

אלכסי אתה עברית

 

???

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πολύ ωραίο και κατατοπιστικό review, ευχαριστώ.

 

Ανυπομονώ να ακούσω clips με τα "κόλπα" που περιγράφεις :)

 

 

@ alexi : o if_it_is φαίνεται οτι ασχολήθηκε πολύ για να γράψει αυτό το κείμενο (παράδειγμα προς μίμηση για το πώς είναι ένα χρήσιμο review από κάποιον που φαίνεται οτι έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του εξοπλισμού του), υπάρχει κάποιος λόγος που το γειώνεις έτσι? Αν βρίσκεις το πετάλι σκατά και θέλεις τόσο να το πεις κάντο, αλλά εξήγησέ το.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Εξαιρετικό review, αλλά κάτι για την ηχητική ποιότητα;  ;) Θα συμφωνήσω με τον blue... Μάπα το... καρπούζι που έγραψε ο φίλος μας, αλλά γιατί; 

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου