Προς το περιεχόμενο

Γιατί τέτοια δίψα για ακριβά πετάλια;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

    Δεν ξέρω αν έχει ανέβει παρόμοιο θέμα όμως ήθελα να μοιραστώ τις ανησυχίες μου, που είμαι σίγουρος πως πολλοί έχουν μέσα στο μυαλό τους. Θέλω να πάρω κάποια στιγμή (όταν βρεθεί το απαραίτητο budget) καλά πετάλια για την κιθάρα μου. Κοίταγα, λοιπόν, όλες τις καλές κατά την κοινή γνώμη μάρκες όπως ( χωρίς πρόθεση για διαφήμιση) Boss, Dunlop, EΗ κτλπ. Δεν λέω τρομερά πετάλια, όπως είναι γνωστό όμως "τρομερές" και οι τιμές τους. Και σκέφτομαι: δεν ρίχνω καμιά ματιά έτσι για την πλάκα και στα φθηνότερα; Το αποτέλεσμα μπορώ να πω πως με άφησε ιδιαίτερα ευχαριστημένο. Βρήκα πετάλια (ακούγοντας στα στο youtube φυσικά) υποτιμημένων κατασκευαστών όπως π.χ. Harley Benton, Behringer τα οποία με εξέπληξαν με την απόδοση τους. Και η τιμή; Το 1/3 από τα άλλα. Και ρωτάω εγώ τώρα: Μήπως τελικά η λέξη καλά πετάλια πρέπει να ξεφύγει λίγο από την σκέψη ακριβά πετάλια; Μήπως πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες επιλογές; Επαναλαμβάνω πως δεν κάνω κανένα είδος διαφήμισης. I'm just giving some food for thought  :P . 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 49
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Δεν θελω να σε προβληματισω περισσοτερο αλλα υπαρχουν πολυ πιο ακριβα και καλα πεταλια απο αυτα που ανεφερες. Μερικες φορες πληρωνεις μονο την μαρκα αλλα πολλες φορες ομως πληρωνεις τα καλα υλικα το οτι ειναι κατασκευασμενα στο χερι η οτι ειναι μπουτικ κτλ κτλ.

Εγω παντω απο τα behringer δεν ενθουσιαστηκα καθολου, μην περιφρονουμε τα 25 ευρο.

 

We are the Sultans Of Swing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Σίγουρα υπάρχουν πολύ ακριβότερα και καλύτερα πετάλια, απλώς ανέφερα τα σχετικά ακριβά πετάλια που κυκλοφορούν κατά κράτος. Η αλήθεια είναι ότι τα behringer σπάνια κάνουν τη διαφορά, παρόλα αυτά πιστεύω πως αν κάποιος το ψάξει πάρα πολύ μπορεί να βρει φθηνά πετάλια αντάξια μέχρι ένα βαθμό πεταλιών πολύ ακριβότερων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ' αρχήν το τι θεωρείται "ακριβό" είναι απόλυτα υποκειμενικό. Στο παράδειγμα της μουσικής τεχνολογίας μπορεί σε κάποιον ένα προϊόν να φανεί ακριβό επειδή είναι εκτός των χρημάτων που μπορεί ή διατίθεται να δώσει, είτε επειδή δεν βλέπει κάποια βελτίωση στην ηχητική ποιότητα / δυνατότητες, είτε επειδή δεν τη χρειάζεται. Σε άλλον όμως - που ίσως να είναι και επαγγελματίας - μπορεί να φανεί απόλυτα λογικό, είτε γιατί όντως διαπιστώνει μια διαφορά στην ηχητική ποιότητα, είτε γιατί οι έξτρα δυνατότητές του τον βολεύουν, είτε γιατί βρήκε κάτι που τον εμπνέει περισσότερο από τα υπόλοιπα τυχόν φτηνότερα, είτε απλά από συναισθηματικής πλευράς. Είναι θέματα που στην κυριολεξία έχουν λιώσει στην συζήτηση εδώ, όχι μόνο για πετάλια αλλά και για κιθάρες, ενισχυτές, συνθεσάιζερ, κάρτες ήχου κλπ. (Δεν το λέω για να υπαινιχθώ πως "απαγορεύεται" να ξανασυζητηθεί αλλά ως σχόλιο στην ερώτησή σου αν έχει γίνει κουβέντα για αυτό.)

 

Επιπρόσθετα, υπάρχει και ο κανόνας που ισχύει κατά κόρον στη μουσική τεχνολογία - και σε άλλους τομείς άσχετους με αυτήν - όσον αφορά την απόδοση ενός προϊόντος: από ένα σημείο ποιότητας (κατασκευαστικής, ηχητικής κλπ) και πιο πάνω η τιμή δεν θα αυξάνεται πια γραμμικά (αυτά τα δυο δεν έχουν αυστηρά γραμμική σχέση - ας το δεχθούμε χάριν του επιχειρήματος για να καταλάβεις τι εννοώ) αλλά εκθετικά, ή έστω πολύ απότομα. Προσωπικά το έχω αντιληφθεί μέχρι ενός βαθμού, όσο κι αν συνυπολογίζουμε τον παράγοντα αυθυποβολής "ακούω με τα μάτια" που μπορεί να παραλλαχθεί κι ως "ακούω με το πορτοφόλι".

 

Πάντως δεν θα έλεγα πως υπάρχει "δίψα για ακριβά πετάλια" μιας και τα Boss, Dunlop και ΕΗ είναι μάλλον λαμπρά παραδείγματα value for money ενός προϊόντος μαζικής παραγωγής, χώρια που πολλά boutique βρίσκονται ακριβώς στα ίδια επίπεδα τιμής. Θα έλεγα, σαν απόρροια όλων των παραπάνω, πως υπάρχουν μερικά ακριβά ή πολύ ακριβά που αξίζουν όντως τα λεφτά τους για πολλούς λόγους.

 

Και κάτι ακόμη:

 

Το αποτέλεσμα μπορώ να πω πως με άφησε ιδιαίτερα ευχαριστημένο. Βρήκα πετάλια (ακούγοντας στα στο youtube φυσικά) υποτιμημένων κατασκευαστών όπως π.χ. Harley Benton, Behringer τα οποία με εξέπληξαν με την απόδοση τους. Και η τιμή; Το 1/3 από τα άλλα.

 

To όλο επιχείρημα μάλλον καταρρέει από τη στιγμή που λες πως την έρευνά σου την έκανες μέσω του... Youtube. Προσωπικά έχω πολύ καλή γνώμη για ορισμένα πετάλια με τιμή - ξεφτίλα (πχ. το Joyo Ultimate Drive) αλλά πρέπει να καταλάβεις επίσης πως για αυτή την χαμηλότατη τιμή ευθύνονται παράγοντες όπως μια ειδικά μελετημένη παραγωγή με σχεδόν μηδαμινό κόστος υλικών (με πιθανά προβλήματα στην πορεία), R&D, support και εργατικών (Κίνα κλπ).

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πράγματι, οι εταιρίες που αναφέρθηκαν αρχικά, δεν συγκαταλέγονται στις "ακριβές"..(η boss μάλιστα θα έλεγα ότι θεωρείται φθηνή εταιρεία με "προσιτές" τιμές.)

 

Τώρα για τις πολύ φθηνές λύσεις τύπου harley benton κλπ, θα έλεγα ότι είναι κατάλληλες περισσότερο για παιδιά που ξεκινάνε τώρα και θέλουν να έχουν μια "γνωριμία" με διάφορα εφφέ χωρίς να πληρώσουν πολλά.

Αν όμως είναι και η αξιοπιστία το ζητούμενο, δεν μπορείς να εμπιστευτείς μιά πάμφθηνη πλαστική κατασκευή η οποία στο πρώτο λάιβ υπάρχει περίπτωση να σε αφήσει στα κρύα του λουτρού.

 

Για τον ήχο δεν θα μιλήσω καθόλου, όποιος ξεκινάει τώρα και θέλει να αγοράσει τα πρώτα του πετάλια συνήθως δεν είναι σε θέση να καταλάβει ηχητικές διαφορές. (Οπότε σωστά επιλέγει το φθηνότερο)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Βασικά, πράγματι όπως προανέφερε ο bloody sunday, το ακριβό-φθηνό είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα και η κατάσταση της τσέπης σου μπορεί να σε οδηγήσει σε επιλογές με βάση αυτήν. Όμως, δεν είναι πως απορρίπτω τα ακριβότερα πετάλια ή τα θεωρώ πεταμένα λεφτά, απλά πιστεύω πως πρέπει να μείνει λίγο στην άκρη η άποψη "ψωνίζω επειδή είναι ακριβό(για τα πιστεύω του καθενός) άρα και καλό" και να κοιτάμε πρώτα απ'όλα την ποιότητα του ήχου που είναι και το ζητούμενο. Το λέω αυτό γιατί έχει τύχει να διαβάσω πολλές απόψεις όπου τύχαινε πολύ φθηνά πετάλια να είναι καλύτερα από ακριβότερα. Όμως αυτές οι απόψεις δεν παύουν να είναι υποκειμενικές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το λέω αυτό γιατί έχει τύχει να διαβάσω πολλές απόψεις όπου τύχαινε πολύ φθηνά πετάλια να είναι καλύτερα από ακριβότερα. Όμως αυτές οι απόψεις δεν παύουν να είναι υποκειμενικές.

 

Πρέπει όμως να αποκτήσεις τη δική σου άποψη σιγά-σιγά κι αυτή δεν αποκτιέται μόνο με το διάβασμα ή την ακρόαση κλιπς στο youtube.(τα οποία μπορεί να έχουν γραφτεί με τον καλύτερο ή τον χειρότερο τρόπο)

 

Πρέπει δλδ να τα βρείς και να τα παίξεις εσύ ο ίδιος τα πετάλια, γιατί τώρα άνοιξες ένα θέμα εκφέροντας μια άποψη χωρίς στην ουσία να είναι η δική σου άποψη. ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Σωστό. Το θέμα είναι πως εδώ στην Ελλάδα η πιθανότητα να βρεις αρχικά και έπειτα δοκιμάσεις τα πετάλια που θες είναι δυστυχώς πολύ μικρή  :-\ 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πριν μερικα χρόνια ειχα την ιδια ακριβως απορια αλλα σε φαση...γιατι να παιζω με ενισχυτή...?? αφου εχω πολυεφφε...που κανει τα παντα..."Ποσο βλακας ειναι καποιος που δινει 3,5k για εναν boogie mark v?? ντιστορσιο αφτο δεν ινε??"

 

... μέχρι που δοκίμασα έναν...

 

και σταμάτησα καν να το θεωρώ ακριβό...με την κακή έννοια που συνοδεύεται συνήθως με την λεξη αυτη...

 

υπαρχει και η αλλή πλευρα του νομίσματος...που λεει "KLein Mein...εγω γουσταρω μπλιαχρινγκερ...και τσιτα τα γκαζια...με 10ευρω.."

 

--> σωστο, οτι γουσταρει ο καθενας...αλλα ο καθένας θα αλλαξει γνωμη οταν συγκρινει αυτο που έχει με κατι που αξίζει 3x 5x 10x....και αποτι ξέρω απο μενα there is no turning back...

www.alexisgearstuff.com

www.youtube.com/alexisgearstuff

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου