Προς το περιεχόμενο

Μονοκαναλος vs πολυκαναλος ενισχυτης


omnio

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Απλη ερωτηση αλλα δεν θα ηθελα ουτε να κανουμε ψηφοφορια ουτε αν οι marshall ειναι καλυτεροι απο τους mesa (ειναι...χαχα). Απλα θα ηθελα την γνωμη σας και ισως και μερικα τεχνικα στοιχεια ποραπανω.

 

Λιγο - πολυ ολοι μας εχουμε δοκιμασει αρκετες επιλογες και προσωπικα σε αυτην την μουσικη μου διαδρομη κατεληξα σε ενα πραγμα: γουσταρω μονο την βρωμα απο τον ενισχυτη και οχι απο τα πεταλια. Αντε ενα fuzz και ενα sd-1/klon/ts για πιο σφικτο ηχο. Αλλα μεχρι εκει.

 

Το θεμα το ανοιγω λοιπον, οχι για να γινει αντιπαραθεση καθαρος ενισχυτης+πεταλια vs βρωμα ενισχυτη (preamp η power amp gain) η κατι αντιστοιχο, αλλα για να ακουστουν αποψεις εντελως προσωπικες για τελικα τι προτιμαει ο καθενας μας και γιατι.

 

Η αληθεια ειναι οτι απο τοτε που ξεκινησα να παιζω εχω αλλαξει αρκετους ενισχυτες. Ο λογος δεν ειναι μονο για να βρω κατι που θα μου κανει κλικ. Υπαρχουν και αλλοι που ειναι καθαρα τεχνικοι οπως πχ οικονομικοι (valvstate εποχες), λογω μπαντας-μιξερ που παιζαμε απο πυξλαξ μεχρι sabbath οπως πχ jcm 800-900 (δεν θελω σχολια γιατι οοοοοολοι οι 35+ το εχετε κανει για ευνοητους λογους...), λογω σπιτικης - μονο - απολαυσης (class 5, tiny terror), λογω πολλων μετακινησεων οποτε παιζαμε με οτι μας καθοτανε απο marshall μεχρι peavey, λογω !#%!$%^ GAS κτλ κτλ.

 

Πλεον εχω καταληξει σε εναν δικαναλο orange αλλα με τρωει εδω και μερες το χερι μου να επιστρεψω στον πιο "αγνο" ηχο του μονοκαναλου. Ουσιαστικα κατι σε πιο απλο σε χρηση, με μικροτερη διαδρομη στο σημα, χωρις πολλα eq και φανφαρες. Κατι (ξανα) σε terror μαλλον γιατι ειμαι fan του British ηχου ενω οπως ειπα και πιο πριν θελω την βρωμια μονο απο τον ενισχυτη. Ο κυριοτερος λογος για κατι τετοιο ειναι γιατι λογω δουλειας δεν εχω χρονο να παιζω και να "παιζω" τοσο πολυ με τον ηχο παρα να τζαμαρω ειτε μονος ειτε με ενα φιλο drummer στο wannabe-home studio μου.

 

υγ: Αυτο ισως αποτελεσει και εναν τυποις οδηγο για ολους του φιλους που ψαχνονται για ενισχυτη. Ειδικα αν ακουστουν αποψεις που παρουσιαζουν και τους λογους για τους οποιους καταληγει καποιος σε ενα η περισσοτερα καναλια.

Rock'n Roll doesn't create psychos. It helps psychos to be more creative...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προσωπικα εχω καταληξει στην αρχη που λεει οτι, οσο λιγοτερα κουμπακια, ρυθμιστικα, options κλπ εχει ενας ενισχυτης τοσο πιο "μεγαλος" και ακομπρεσαριστος θα ακουγεται. Οποτε εμμεσα καταληγω και στον μονοκαναλο (χωρις αυτο να σημαινει απαραιτητα καθαρη βαση + πεταλια).

 

Απο την αλλη ομως ενας super high gain ηχος/παιχτης ισως να χρειαζονται αυτο το κομπρεσαρισμα, οποτε για το συγκεκριμενο ειδος διατηρω μια μικρη επιφυλαξη, εξαλλου λιγοι ειναι οι high gain μονοκαναλοι ενισχυτες σημερα.

 

Για οτιδηποτε αλλο ομως εκτος απο high gain ειμαι πεπεισμενος για αυτο που λεω.

 

Λιγοτερα κουμπακια => bigger tone.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προσωπικα εχω καταληξει στην αρχη που λεει οτι, οσο λιγοτερα κουμπακια, ρυθμιστικα, options κλπ εχει ενας ενισχυτης τοσο πιο "μεγαλος" και ακομπρεσαριστος θα ακουγεται.

 

Λιγοτερα κουμπακια => bigger tone.

Μεγάλοι και εντελώς αβάσιμοι μύθοι, ενισχυμένοι εν μέρει και από το μάρκετινγκ. "Μεγάλοι" και "ακομπρεσάριστοι" είναι κάλλιστα και πολυκάναλοι - η ύπαρξη περισσότερων καναλιών και features σε απολύτως καμία περίπτωση δεν τους εμποδίζει να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Και τι πάει να πει αλήθεια "bigger tone"? Ορίζεται επακριβώς?

 

Λιγο - πολυ ολοι μας εχουμε δοκιμασει αρκετες επιλογες και προσωπικα σε αυτην την μουσικη μου διαδρομη κατεληξα σε ενα πραγμα: γουσταρω μονο την βρωμα απο τον ενισχυτη και οχι απο τα πεταλια. Αντε ενα fuzz και ενα sd-1/klon/ts για πιο σφικτο ηχο. Αλλα μεχρι εκει.

 

Πλεον εχω καταληξει σε εναν δικαναλο orange αλλα με τρωει εδω και μερες το χερι μου να επιστρεψω στον πιο "αγνο" ηχο του μονοκαναλου. Ουσιαστικα κατι σε πιο απλο σε χρηση, με μικροτερη διαδρομη στο σημα, χωρις πολλα eq και φανφαρες.

Η "βρώμα" μόνο από τον ενισχυτή δεν έχει ουδεμία σχέση με το αν θα είναι μονοκάναλος ή πολυκάναλος. Και επίσης, ο μονοκάναλος μπορεί να είναι όντως πιο απλός σε χρήση (επόμενο μιας και τα features είναι πολύ λιγότερα) αλλά ούτε... λιγότερα συντηρητικά έχει, ούτε με λιγότερη αγάπη και προδέρμ φτιάχτηκε, ούτε πιο αγνή παρθένα λαμπίλα προσφέρει, ούτε (συνήθως) μικρότερη διαδρομή στο σήμα (μιας και αναλόγως με την επιλογή διάφορα paths και stages παρακάμπτονται).

 

Αυτό που συμβαίνει - και το αντιλαμβάνομαι και το σέβομαι πλήρως, και μερικές φορές το νιώθω κι εγώ - είναι η αγάπη του κιθαριστικού κοινού απέναντι σε πολύ βασικά vintage σχέδια που χωρίς πολλά-πολλά προσφέρουν κλασσικό και διαχρονικό ήχο, και βρώμα σε στυλ turn-me-up. Όμως από την εποχή των... 50s έχει ευτυχώς υπάρξει μια καλή πρόοδος στον σχεδιασμό κυκλωμάτων κιθαριστικών ενισχυτών (όχι δραματική, αλλά ούτε και ιδιαίτερα ευκαταφρόνητη), προσφέροντας ιδιαίτερα χρήσιμες δυνατότητες και τιθασεύοντας το λαμπάτο distortion που υπό τις πρωτόγονες αυτές συνθήκες θα το παίρναμε μόνο υπό εντάσεις... κατεδάφισης. Αλλά οι ψευδοεντυπώσεις περί της υποτιθέμενης υπεροχής των vintage πρωτόγονων σχεδίων παραμένουν σαφέστατα και αναπόφευκτα υποκειμενικές, και χωρίς απολύτως καμία επιστημονική βάση.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μεγάλοι και εντελώς αβάσιμοι μύθοι.

 

Καθολου μυθοι και σιγουρα οχι αβασιμοι φιλε bloody. Μιλαω παντα για θεματα που εχω σχηματισει προσωπικη αποψη υστερα απο εκτενη ενασχοληση και ψαξιμο, το ιδιο λοιπον γινεται και στο συγκεκριμενο θεμα.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμφωνούμε πως διαφωνούμε κάθετα, λοιπόν... μονάχα που εγώ προσπάθησα στα πολύ βιαστικά να στηρίξω πρόχειρα τα γραφόμενά μου. Γουατ αμπάουτ γιου?

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατσε γιατι δεν σε προλαβα με τις τροποποιησεις!

 

Λυπαμαι που θα στο πω φιλε bloody αλλα στα παρακατω δεν βλεπω καποια τεκμηριωση.

 

Μεγάλοι και εντελώς αβάσιμοι μύθοι, ενισχυμένοι εν μέρει και από το μάρκετινγκ. "Μεγάλοι" και "ακομπρεσάριστοι" είναι κάλλιστα και πολυκάναλοι - η ύπαρξη περισσότερων καναλιών και features σε απολύτως καμία περίπτωση δεν τους εμποδίζει να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

.....................

 

Αλλά οι ψευδοεντυπώσεις περί της υποτιθέμενης υπεροχής των vintage πρωτόγονων σχεδίων παραμένουν σαφέστατα και αναπόφευκτα υποκειμενικές, και χωρίς απολύτως καμία επιστημονική βάση.

 

 

Δεν μιλησα καπου για vintage πρωτογονους ενισχυτες και ουτε εχω στο μυαλο μου true vintage warm sound etc etc, γενικα δεν ειμαι παρελθοντολαγνος τυπος.  ;D

 

Ο ορος bigger tone οπως τον αντιλαμβανομαι και τον χρησιμοποιω εγω τον ορο (δεν πιστευω πως ειμαι ο μονος παρολα αυτα), ειναι ο ηχος απο καποιον ενισχυτη ο οποιος ειναι ακομπρεσαριστος (αυτο θα το καταλαβεις κυριως στην πενα και λιγοτερο στο αυτι, μιλαμε ως κιθαριστες ομως right?) και πολυ πλουσιος συχνοτικα, αυτα παντα σε σχεση με καποιον αλλο ενισχυτη (με πολλα κουμπακια που ειναι κομπρεσαρισμενος και φτωχοτερος συχνοτικα ;D ).

 

Λυπαμαι πολυ, αν ψαχνεις για τεχνικες απαντησεις βασισμενες σε ηλεκτρολογικο υποβαθρο δεν θα μπορεσω να στις δωσω μιας και ο τομεας μου απεχει χιλιομετρα απο οτιδηποτε τετοιο, ξερω ομως πολυ καλα να ακουω.  ;)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

+1000 στον bloody_sunday

 

εγω παλι θα πω οτι το τι ενισχυτη εχουμε το καθοριζει το τι θελουμε να παιξουμε.

Αν ειμαι ενας "αμετανοητος" bluesας τοτε με εναν σκασμενο μονοκαλο θα ημανε οκ. Θα τον καθαριζα με το volume της κιθαρας και θα ειμαι αρχοντας. 8)

 

Αν παιζω γαμωσταυρομεταλ τοτε το κομπρεσαρισμα ειναι αυτοσκοπος  :P και για να μην πεφτουν κτίρια πρεπει το γκαζι να βγαινει απο προενισχυση κατα κυριο λογο...μονοκαναλος???δυσκολο.... 8)

 

Στην δικη μου φαση που γουσταρω να παιζω διαφορα ειδη και χρωματα εχω επιλεξει εναν θεωρητικα εξακαναλο ενισχυτη που με καλυπτει σε οτι και αν θελω....

www.facebook.com/BlackBodyRadiationAthens

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτο που εννοουσα οτι θελω να παιρνω το γκαζι απο τον ενισχυτη και οχι απο το πεταλι προφανως και δεν εχει να κανει αν ειναι μονοκαναλος η οχι. Προφανως ηταν λαθος η διατυπωση αν και το ανεφερα διοτι ουσιαστικα οι μονοκαναλοι που εχω παιξει δεν ειχαν mv οποτε καταλαβαινετε.... ευτυχως υπηρχαν και υπαρχουν τα attenuators.

 

Επισης προφανως και ο ενισχυτης που θα αγορασει καποιος καθοριζεται απο τι θα παιζει... Και οχι μονο η επιλογη του ενισχυτη αλλα και τις κιθαρας, των μαγνητων κτλ κτλ κτλ. Αρα σε αυτην την κουβεντα δεν εχει νοημα το παραπανω γιατι με αυτην την λογικη δεν υπαρχει λογος να ξεκινησει καν.

 

Απλα θεωρω (προσωπικη αποψη παντα) οτι ο μονοκαναλος ισως λογω κατασκευης γενικοτερα η ισως λογω νοοτροπιας, θεωρω πως μπορει να δωσει περισσοτερα ηχοχρωματα και επιλογες σε σχεση με την κλειστη λογικη του δικαναλου και βαλε. Να το αναλυσω γιατι μπορει να φαω και ξυλο για αυτο που μολις ειπα. Εχω εναν th30 με 2 εξαιρετικα καναλια. Επισης εχω ενα attenuator ωστε να τσιτωνω το volume του καθαρου και να παιζω crunch χωρις να ακουγομαι στο πατρικο μου καθως ακομα εχω στα αυτια μου την μανα μου να με βριζει απο τοτε που ημουν πιτσιρικας. Το ιδιο μα το ιδιο ακριβως crunch βγαζω οταν κατεβασω το preamp και ανεβαζω το volume στο dirt channel. Με τα πολλα σταματησα να ασχολουμαι με το καθαρο και παιζω μονο με το dirt "παιζοντας" με τους διακοπτες καθως και με το volume της κιθαρας.

 

Οι λυσεις ειναι πολλες πλεον και ο κοσμος εχει τρελαθει. Απο την Κινα μεχρι την Αμερικη βγαινουν ενισχυτες που πραγματικα εχουν κατι να πουν. Η διαφορα του μονοκαναλου με τον πολυκαναλο σαν επιλογη, τελικα μαλλον ειναι μονο στο αυτι και τιποτα αλλο, ε? Και να το πω και πιο απλα αλλα σιγουρα χιλιοειπωμενα απο πολλους: οι παλιοι με μονοκαναλο δεν επαιζαν? 

Rock'n Roll doesn't create psychos. It helps psychos to be more creative...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βρειτε εναν ενισχυτη που πρωτα απο ολα ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ στην ΒΑΣΙΚΗ σας κιθαρα & στον βασικο ηχο που θελετε να βγαλετε δηλ. τον ηχο που θα εχετε την περισσοτερη ωρα που παιζετε  (π.χ. αν ο σκοπος σας ειναι ενας πολυ καθαρος ηχος και η βασικη σας κιθαρα ειναι μια Les Paul με διπλους ...μη παρετε 5αρι class A ενισχυτη.. ;D)  ,μετα βρειτε εναν ενισχυτη που ταιριαζει στο ΕΙΔΟΣ της μουσικης που θελετε να παιξετε και στο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ σας παιξιμο,τελος βρειτε εναν ενισχυτη που ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ...

 

Τωρα αν ειναι μονοκαναλος ή 10καναλος δεν εχει καμμια σημασια..

 

different strokes for different folks

 

οι παλιοι με μονοκαναλο δεν επαιζαν?  

 

οσο περιεργο και να σου φαινεται σχεδον ολοι οι κλασσικοι ενισχυτες ειχαν 2 καναλια...απλα δεν ηταν καθαρo και βρωμικo....  ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Όπως τα λέει ο SuperFunk,περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...Αρκεί να ξέρουμε πραγματικά τι θέλουμε!! :)

More is more. Yngwie Malmsteen

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου