Προς το περιεχόμενο

Βίντεο και πληροφορίες για set up στο μπάσο.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επειδή δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο στα άρθρα είπα να δώσω κάποια Link από video στο utube που δείχνουν πολύ καλά πως να κάνουμε set up ένα 4χορδο μπάσο (fender style).

http://www.youtube.com/watch?v=Gam1xtueoko

 

(και μία μίνι σειρά 4 επεισοδίων από την Elixir που το χωρίζει στα στάδια των set up)

 

Να πω και 2 λόγια για το πως κάνω set up εγώ στο μπάσο μου!

Αρχικά βγάζουμε τις παλιές χορδές και καθαρίζουμε τάστα και ταστιέρα με το λάδι της Dunlop ή κάποιο άλλο αντίστοιχο προϊόν (μία παλιά οδοντόβουρτσα βολεύει πολύ για τα τάστα). Μετά τσεκάρουμε το μπράτσο να μην έχει πάρει. Αν έχει πάρει τότε το ρυθμίζουμε με το ΣΩΣΤΟ άλεν του truss rod (τα αμερικάνικα είναι ελαφρώς διαφορετικά από τα ευρωπαϊκά). ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτό το στάδιο να μην κάνουμε ζημιά στο μπράτσο. Όχι παραπάνω δύναμη και σιγά σιγά στροφή στροφή κι έλεγχος. Επίσης αν νοιώσουμε αντίσταση στο truss rod σταματάμε και πάμε σε κάποιον ειδικό!!!! (προφανώς δεν το παίζω εγώ ειδικός λέω απλά πως κάνω ΕΓΩ set up από αυτά τα λίγα που ξέρω).

 

Αφού ρυθμίσουμε το μπράτσο να είναι ίσιο τότε περνάμε τις καινούριες χορδές. Θέλουμε ιδανικά η κάθε χορδή να έχει τυλιχθεί 3 φορές στο κλειδί και οι βόλτες να είναι προς τα κάτω. Αφού περάσουμε τις χορδές κοιτάμε το nut ώστε να κάθονται καλά οι χορδές χωρίς ούτε να είναι "χωνεμένες" ούτε να ακουμπάνε απλά σαν να είναι στον αέρα... Στην πρώτη περίπτωση νομίζω με λίγο τρίμα από ένα μολύβι κάνουμε τη δουλειά μας. Στη δεύτερη περίπτωση με λίμα φτιάχνουμε το αυλάκι. Αν δεν ξέρουμε πως να λιμάρουμε το nut (έχω καταστρέψει 2-3) τότε πάμε σε έναν τεχνικό!!

 

Κουρδίζουμε το μπάσο κι ελέγχουμε με έναν ίσιο χάρακα το μπράτσο.. Στο 7ο τάστο περίπου πρέπει να περνάει ίσα ίσα ένα νόμισμα των 5 cents. Αν δεν περνάει πρέπει να χαλαρώσουμε το μπράτσο (αφού ξεκουρδίσουμε τις χορδές) κι αν αφήνει πολύ κενό πρέπει να σφίξουμε το μπράτσο (πάλι αφού ξεκουρδίσουμε τις χορδές).

 

Μετά πάμε στην γέφυρα. Κουρδίζουμε και ρυθμίζουμε το ύψος των saddles (βαγονάκια που ακουμπάνε οι χορδές) με το άλεν ή το κατσαβίδι, ανάλογα τη γέφυρα. Υπάρχουν templates στο ιντερνετ για το radius που μπορούμε να κατεβάσουμε. Εγώ το ρυθμίζω με βάση τι με βολεύει στο παίξιμο. Επίσης άλλος ένας τρόπος είναι να μετράμε στο 12ο τάστο την απόσταση χορδής-ταστιέρας (θα τα δείτε στο βίντεο). Εγώ πατάω στο 12ο τάστο και βλέπω στο 15ο να περνάει ένα λεπτό χαρτονάκι (από χαρτάκια rizzla πχ).

 

Αφού ρυθμίσουμε το ύψος μετά έχει σειρά το innovation. Κουρδίζουμε το μπάσο και μετά βλέπουμε αν στο 12ο τάστο είναι στον τόνο. Αν όχι μεταφέρουμε το βαγονάκι (από την βίδα του στο πίσω μέρος της γέφυρας, ή με άλεν ανάλογα τη γέφυρα) μπροστά η πίσω ανάλογα την απόκλιση που έχουμε.

 

Αυτά κάνω ΕΓΩ στο δικό μου μπάσο και είναι για τα δικά μου γούστα ΜΙΑ ΧΑΡΑ! Δεν το παίζω ειδικός απλά έτσι μου ακούγεται σωστά και με βολεύει και ηχογραφώ χωρίς πρόβλημα. Αν κάποιος έχει διορθώσεις παρακαλώ να τις πει για να μάθω κι εγώ!!!  ;D

 

LA ROJΑ ARMADA

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ρυθμιζω την βεργα εχοντας πανω τις χορδες και σχετικα κουρδισμενες ,

οχι κανονικα απλα να εχουν μια σχετικη ταση πανω στο μπρατσο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ρυθμιζω την βεργα εχοντας πανω τις χορδες και σχετικα κουρδισμενες ,

οχι κανονικα απλα να εχουν μια σχετικη ταση πανω στο μπρατσο

 

Παλιά έτσι έκανα κι εγώ αλλά αν παρατηρήσεις όταν ρυθμίσεις το μπράτσο όσο πιο ίσια γίνεται χωρίς τις χορδές, όταν τις περάσεις έχεις σχεδόν αμέσως το σωστό relief!

LA ROJΑ ARMADA

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Nice! δεν το γνωριζα αυτο!

 

εκτος εαν εχεις διαφορετικο κουρδισμα (μισο ή ενα τονο "κατω) 

ή μεγαλα νουμερα χορδων πχ

(σετ 5χορδου σε 4 χορδο)

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου