Προς το περιεχόμενο

Βλάβη σε Fireface 800 και λύση της.


STUDIOM13

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γράφω για την συγκεκριμένη βλάβη σε αυτή την κάρτα η οποία είναι πολύ πιθανόν να συμβεί σε όλους τους κατόχους της μετά από μακροχρόνια χρήση.

Προς θεού μην θεωρηθεί ότι δεν είναι αξιόπιστη αυτή η κάρτα απλά κάποια στοιχεία της με τα χρόνια έχουν σίγουρα ημερομηνία λήξης.

Το λοιπόν τον τελευταίο καιρό άκουγα μερικά κρακ αραιά και που και κάποιους ανεπαίσθητους βόμβους όταν άνοιγα το γνωστό πράσινο interface της.

Tα είχα αποδώσει στα windows και ίσως ότι το rack με την κάρτα ήταν ακριβώς δίπλα στην αριστερή οθόνη μου. Δεν ήθελα να παραδεχτώ ότι μπορεί να φταίει η κάρτα. :-)

'Ώσπου πριν από δύο βδομάδες ανοίγω την κάρτα και όλα τα λαμπάκια της άρχισαν να κάνουν flashing, να παίζουν σαν τρελά πριν σταθεροποιηθούν σε αυτά που ήταν αναμενόμενο να είναι ανοικτά.

Την επόμενη μέρα επιμηκύνθηκε ο χρόνος του flashing.

Και την μεθεπόμενη ακόμα πιο πολύ. Σημειωτέον ότι αν την έκλεινα και την ξανάνοιγα  αμέσως δεν υπήρχε πρόβλημα.

Η κάρτα άνοιγε κανονικά. Όμως αμέσως ψυλλιάστηκα ότι είναι θέμα τροφοδοσίας.

Μπήκα αμέσως στο forum των χρηστών της RME και σε πολύ λίγο χρόνο εντόπισα και άλλους με το δικό μου πρόβλημα. Από τις απαντήσεις του εκεί admin πείστηκα για το τροφοδοτικό.

Μάλιστα βρήκα στο YouTube και αυτό το βιντεάκι που απεικονίζει ακριβώς το πρόβλημα με το flashing.

 

(Ο τύπος στο βίντεο είναι και λίγο χαζός ελπίζω να μην του έσκασε τίποτα μετά από αυτό γιατί μάλλον θα του πάγωσε το γέλιο)

 

Να σημειώσω εδώ ότι η κάρτα δουλεύει σχεδόν 24/7 από το 2007 που την πήρα.

Και δεδομένου ότι ο admin (RME) παραδέχεται ότι στα πρώτα μοντέλα της είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει το συγκεκριμένο πρόβλημα περίπου στα 6 χρόνια,

πρέπει να είμαι απόλυτα ευτυχής που μου παρουσιάστηκε στα 7, και με τέτοια χρήση. Για τα νεότερα μοντέλα από ότι λέει ότι δεν είναι πιθανόν να υπάρξει αυτό το πρόβλημα.

Anyway άνοιξα την κάρτα και όπως ήταν αναμενόμενο αντίκρισα τρείς πυκνωτές της τροφοδοτικής πλακέτας φουσκωμένους και ο ένας είχε βγάλει και μια κηλίδα υγρό.

Δύο λύσεις υπάρχουν,

α)αντικατάσταση των ηλεκτροστατικών πυκνωτών για αυτούς που πιάνουν τα χέρια τους και έχουν την σχετική γνώση, ή β) αντικατάσταση όλου του τροφοδοτικού (πλακέτα) με καινούργιο.

Προσωπικά επέλεξα και τις δύο λύσεις, πήρα καινούργιο αλλά έφτιαξα και το παλιό έτσι να βρίσκεται για ανταλλακτικό.

Η περίπτωση της πρώτης λύσης, δηλαδή αλλαγή των πυκνωτών είναι φυσικά πολύ πιο οικονομική από την δεύτερη που απαιτεί αγορά τροφοδοτικής πλακέτας.

Αλλά λειτουργεί το ίδιο αξιόπιστα χωρίς κανένα πρόβλημα σαν καινούργια σύμφωνα με χρήστες από το συγκεκριμένο Forum που επικοινώνησα.

Η δεύτερη λύση είναι σχεδόν παιχνίδι, 4 βιδούλες και 3 φύσες που μπαίνουν πάνω στην κυρίως πλακέτα από το τροφοδοτικό. (Δεν ακουμπάμε τίποτα άλλο έτσι? :-) )

Πιο εύκολο και από το να συναρμολογήσουμε υπολογιστή.

Για όσους θέλουν να ξέρουν η πλακέτα τροφοδοτικού είναι η OT-040F από την ON-TEK Electronic Co.

Ταϊβανέζικη εταιρία που προμηθεύει την RME. Η συγκεκριμένη τροφοδοτική πλακέτα είναι επίσης εγκαταστημένη στα μοντέλα  ADI-8 QS , OctaMic II, και Fireface UFX.

Φυσικά επικοινώνησα με την ON-TEK (ευγενέστατοι οι κινέζοι απάντησαν σχεδόν ακαριαία). Από εκεί δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει, αλλά με παρέπεμψαν στην αντιπροσωπία της Γερμανίας (Synthax de)

Λογικό μιας και το τροφοδοτικό αυτό το φτιάχνουν μόνον για τον πελάτη τους στην προκειμένη περίπτωση την RME.   

Μετά την αντικατάσταση πραγματικά η fireface έγινε σαν καινούργια εξαφανίστηκαν παντός είδους περίεργοι θόρυβοι και άλλα περίεργα φαινόμενα flashing.

Καθώς επίσης κατάλαβα ότι

έπεσε αισθητά και η θερμοκρασία της πράγμα που δεν το είχα συνειδητοποιήσει τόσο καιρό αλλά ακουμπώντας την τώρα είναι η μέρα με την νύκτα με πριν.

Προσοχή λοιπόν αν δείτε τέτοια σημάδια οι χρήστες της ξέρετε τον ένοχο.

Την κλείνετε αμέσως και κοιτάτε τροφοδοτική πλακέτα για φουσκωμένους πυκνωτές.

Αυτό που έκανα εγώ την άνοιγα και την ξανάνοιγα και διάφορα άλλα πειραματάκια,

είναι πολύ επίφοβο γιατί άμα σκάσει κάποιος πυκνωτής συνήθως παίρνει μαζί του και άλλα πράγματα από την κυρίως πλακέτα της κάρτας (ολοκληρωμένα κλπ)..

Οπότε η ζημιά γίνεται μεγαλύτερη.

Κλείνοντας να σημειώσω και κάτι ακόμα.

Η περίπτωση της αγοράς καινούργιας, (από Γερμανία στην πόρτα μας), για αντικατάσταση, είναι ΠΟΛΥ οικονομικότερη από το να αποταθούμε στο εδώ επίσημο servis απλά για να μας την ανοίξει και να μας επισκευάσει την ήδη υπάρχουσα.

Φυσικά εδώ δεν υπάρχει σε stock, για καινούργια γίνεται παραγγελία από Γερμανία με ότι αυτό συνεπάγεται σε επιπλέον κόστος για εμάς. Δεν θα αναφερθώ εκτενέστερα σε αυτό γιατί είπα να μην γκρινιάξω.

Απλά για βοήθεια προς τους χρήστες της κάρτας έκανα αυτό το post.

 

 

 

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 6 χρόνια αργότερα...

Καλησπέρα . Σκέφτομαι να πάρω μια μεταχειρισμένη rme800 και ο πωλητής μου είπε ότι καποιες φορες αργεί να ανάψει και αν ανοιγοκλείσει ανάβει κατευθείαν και δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι ένας πυκνωτής που θέλει αλλαγή . Μπορείτε να μου πείτε τι κόστος είχαν οι παραπάνω εργασίες που κάνατε και στις δυο περιπτώσεις είτε αγοράζοντας κατευθείαν ολόκληρο το τροφοδοτικο είτε αλλάζοντας μόνο τους πυκνωτές για να δω αν με συμφέρει να αγοράσω ή όχι . 
ευχαριστω 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα να προτιμήσεις να αγοράσεις καινούργια τροφοδοτική πλακέτα. Όπως έκανα και εγώ τότε, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Μετα την αλλαγή που έκανα τότε (το 2014), η κάρτα δουλεύει ανελλειπώς σχεδόν κάθε μέρα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Και χωρίς να χρειαστεί να βάλω την παλιά της την επισκευασμένη. Και να φανταστείς ότι την πήρα το 2007 και έχουμε 2021!!! Μην την ανοιγοκλείνεις με τέτοιο πρόβλημα γιατί μία φορά θα γίνει το κακό και θα την κλαίς. Η τιμή της τότε που την πήρα ήταν γύρω στα 75 euro με τα έξοδα αποστολής. Τώρα που την βλέπω έχει ανέβει στα 90. Αλλά για την συγκεκριμένη κάρτα ακόμα και τώρα θα τα έδινα χωρίς κανένα δισταγμό. Είναι διαμάντι κάρτα.  Α επίσης η επισκευή τότε εδώ είχε ακριβότερο κόστος από το να πάρω καινούργια πλακέτα. Και άλλαξα στην παλιά μόνος μου τους πυκνωτές. Παρόλα αυτά όπως είπα δεν χρειάστηκε να ξαναβάλω την παλιά πλακέτα. Μιας και πήγα στην σιγουριά της καινούργιας. Η synthex.de δεν αντιπροσωπεύει πλέον τα προϊόντα RME. Θα την βρεις πλέον στο RME Shop με την ονομασία RME - NT RME4 - Power supply for Fireface UFX, 800, ,ADI8QS, Octamic

Επεξεργασμένο από STUDIOM13
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δυστυχώς μέχρις στιγμής ενώ ο πωλητής μου είχε πει ότι μια στις δέκα δεν ανοίγει κανοντας ένα περίεργο ήχο δεν κατάφερα ακόμη να την ανοίξω . Κάνει ένα buzzing στη μεριά του τροφοδοτικου το οποίο συνεχίζει μειουμενο μέχρι να σβήσει όταν κανείς power off . Ελπίζω αλλάζοντας το τροφοδοτικο να ξεμπέρδεψω εύκολα και να μην υπάρχει άλλο πρόβλημα . Όταν μου την έδειξε ο πωλητής ήταν ήδη σε λειτουργία όποτε δεν μπήκα στον κόπο να εξετάσω οτιδήποτε . Βλακεία μου εκείνη την ώρα βιαζόμουν κιόλας . 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι πολύ πιθανό να δουλέψει με την αλλαγή της τροφοδοτικής πλακέτας. Και εμένα τότε κάποια στιγμή άνοιγε πολύ δύσκολα και φυσικά έφτιαξε αμέσως μόλις έβαλα την καινούργια πλακέτα. Αλλά καλό είναι να μην την ανοίγεις μέχρι να κάνεις την αλλαγή. Καταλαβαίνω ότι έχεις ανυπομονησία, άλλωστε το ίδιο λάθος έκανα και εγώ που επέμενα καμιά φορά. Αλλά δεν μπορείς να φανταστεις πόσο επικίνδυνο είναι για τα υπόλοιπα κυκλώματα (ολοκληρωμένα κλπ).

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου