Προς το περιεχόμενο

Μάθετε Εύκολα Φλογέρα


STEFANOS604

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πριν προβείτε στην αγορά φλογέρας δείτε το topic :   

‘’Κούρδισμα A415 Hz σήμερα ‘’ : http://www.noiz.gr/index.php?topic=207166.0

 

Επανέρχομαι στο noiz.gr  μετά από πολύμηνη απουσία, επειδή έχω να προσφέρω ,έτσι πιστεύω, με πρακτικό τρόπο στην εκμάθηση φλογέρας :

Περιγράφω γνώσεις που αποκτήθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα – ίσως λόγω της ενασχόλησης μου με τρομπέτα και χρωματική φυσαρμόνικα- όμως  αφού έκανα αρκετή μελέτη και εξάσκηση στις κλίμακες και που ίσως δεν θα βρείτε έτσι συγκεντρωμένες σημειώσεις αλλού. (H δυσκολία ή ευκολία εκμάθησης  ενός οργάνου - οποιουδήποτε πνευστού, έγχορδου…- είναι ευθέως ανάλογη με το χρόνο που αφιερώνεις για να το μελετήσεις  - αφού έμαθα εγώ σε τέτοια ηλικία οι νέοι θα μάθουν γρηγορότερα …).

Ελπίζω να βοηθήσουν όσους αγαπούν το Ελληνικό Παραδοσιακό Δημοτικό Τραγούδι να μάθουν να το παίζουν με φλογέρα.

1. Εισαγωγή

Δείτε πρώτα το video μου ,με λεπτομέρειες στην περιγραφή του Youtube, ΕΔΩ :

 

Η φλογέρα, φτιάχνεται από διάφορα υλικά:

καλάμι, ξύλο, κόκαλο και σήμερα και από πλαστικό.  

Με μαλακό φύσημα, η φλογέρα των 7 οπών μπροστά και μιας όπισθεν, δίνει χαμηλούς φθόγγους, με πιο δυνατό φύσημα και με σχεδόν  ίδιους δακτυλισμούς, η φλογέρα δίνει μια οκτάβα ψηλότερα. Η τονική της κλίμακας εξαρτάται από το μήκος της φλογέρας. Όσο μακρύτερη είναι μια φλογέρα, τόσο η τονική της κλίμακα είναι χαμηλότερη.

Η πιο κοινή είναι η Soprano & Tenor σε C key,δηλαδή η χαμηλότερη νότα τους είναι το ΝΤΟ. Δηλαδή οι φλογέρες Soprano και  tenor περιγράφονται σαν "C" επειδή η νότα που παράγεις με όλες τις οπές κλειστές είναι η νότα "C" και οι φλογέρες Alto και bass περιγράφονται σαν "F" επειδή η νότα που παράγεις με όλες τις οπές κλειστές είναι η νότα  "F".

Στο μάθημα μουσικής στα ελληνικά σχολεία για λόγους ομοιομορφίας και ευκολίας συνήθως οι καθηγητές προτείνουν φλογέρες C .

 

Photo Family recorders

http://i1290.photobucket.com/albums/b539/stefanos604/Recorders-Zurna/familyrecorders_zpsd58a1f4f.jpg

familyrecorders_zpsd58a1f4f.jpg

2. Τα Δάκτυλα στις οπές της φλογέρας

Photo positions

http://i1290.photobucket.com/albums/b539/stefanos604/Recorders-Zurna/positions_zps5b5cdddd.jpg

positions_zps5b5cdddd.jpg

3. Δακτυλισμοί

• Οι σύγχρονες φλογέρες βασίζονται είτε στις λεγόμενες ‘’φλογέρες Μπαρόκ (baroque fingering’’)  που έχουν την διάμετρο της 4ης οπής πιο μικρή από τις άλλες οπές ( η μπαρόκ φλογέρα απαντάται με το όνομα φλάουτο με ράμφος ).

• είτε στις του 20 αιώνα τις λεγόμενες ‘’γερμανικού τύπου - German fingering’’ που έχουν την διάμετρο της 5ης οπής πιο μικρή από τις άλλες οπές  .

Photo Baroque vs German

http://i1290.photobucket.com/albums/b539/stefanos604/Recorders-Zurna/baroquevsGerman_zps6254608e.jpg

baroquevsGerman_zps6254608e.jpg

 

Η διαφορά τους είναι στον  δακτυλισμό (fingering) στη νότα Φα.  

Με το baroque fingering ,για την νότα F είναι καλυμμένες οι οπές 0 1 2 3 4 – 6 7

Με το German fingering για την νότα F είναι καλυμμένες οι οπές 0 1 2 3 4 - - -  άρα έχει ευκολότερο δακτυλισμό. Αν και έχει επικριθεί ότι δεν έχει ακριβές κούρδισμα στις διέσεις/υφέσεις , με το German fingering θα ασχοληθούμε παρακάτω.  

Αυτό που έκαναν οι Γερμανοί για τον επανασχεδιασμό της φλογέρας ήταν απλά ο δακτυλισμός για την 4η βαθμίδα (ΦΑ) και στις 2 οκτάβες να ταιριάζει με τα μοντέρνα πνευστά όπως τα: Κλαρίνο , Φλάουτο και Σαξόφωνο με γνώμονα ότι ο δακτυλισμός αυτός θα ήταν πιο προσιτός στους αρχάριους μαθητές.

 

4. Στα links στην περιγραφή του video μου δείτε και κατεβάστε ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες PHOTO , που μερικές υπάρχουν και στο video, αλλά και με τα αντίστοιχα ΗΧΗΤΙΚΑ σε mp3 που αναφέρονται στις:

• 1η οκτάβα φλογέρας German fingering

• 2η οκτάβα φλογέρας German fingering

Οι φθόγγοι στην 2η  οκτάβα είναι πιο λαμπεροί και διαπεραστικοί απ’ ότι στην 1η οκτάβα.

Οι ‘’μισές τρύπες’’ , όπως δείχνουν οι photo, σημαίνουν ότι τοποθετείς πχ τον αντίχειρα του αριστερού χεριού έτσι ώστε να καλύπτει μόνο το κάτω μέρος της οπής (συνήθως επιτυγχάνεται καλύπτοντας τα 2/3 έως ¾ της οπής0 – απαιτείται εξάσκηση). Η τεχνική αυτή απαιτεί ελαφρώς σφιγμένα χείλη και πιο δυνατό φύσημα απ’ ότι στην 1η οκτάβα.

Η συμβουλή μου είναι η επιλογή συστήματος Baroque ή German να γίνει απ’ την αρχή γιατί μετά θα μπερδευτείτε με τους δακτυλισμούς.

• Αλλοιώσεις στην 1η και 2η οκτάβα  German fingering

• Ηχητικά mp3

• Ρεπερτόριο για φλογέρα

 

5. ΠΡΟΣΟΧΗ : Κλίμακες με τη φλογέρα τονικότητας C

Η φλογέρα είναι χρωματικό όργανο άρα μπορείς να παίξεις σε οποιαδήποτε απ’ τις 12 κλίμακες μινόρε/ ματζόρε αλλά και δρόμων . Εγώ ,με τη μικρή μου εμπειρία και με τις φωτογραφίες και ηχητικά ,στην περιγραφή του YouTube του video μου  ,προτείνω σαν εύκολες κλίμακες, με την φλογέρα τονικότητας C , τουλάχιστον για τα παραδοσιακά μας τραγούδια τις:

• ΝΤΟ ματζόρε (C major)

Ακούστε τα Ηχητικά mp3 : C , 1ης Οκτάβας και 2ης Οκτάβας

• ΡΕ Δωρικού Τρόπου (D Dorian)- που είναι μινόρε χωρίς αλλοιώσεις. Στην κλίμακα αυτή  παίζεται ,εκτός των άλλων , η ποιμενική μουσική.

Ακούστε το Ηχητικό mp3:  D Dorian

• ΡΕ ΜΙΝΟΡΕ ΦΥΣΙΚΟ ( Dm Natural)

Ακούστε το Ηχητικό mp3: Dm Natural

 

• ΡΕ ΜΙΝΟΡΕ ΑΡΜΟΝΙΚΟ ( Dm Harmonic)

Ακούστε το Ηχητικό mp3:  Dm Harmonic

• ΜΙ ΧΙΤΖΑΖ ( Ε hitzaz)

Ακούστε το Ηχητικό mp3:  Ε Χιτζάζ:

 

6. Μικρόφωνο Φλογέρας

Είναι το ίδιο μικρόφωνο που έφτιαξα για τη φυσαρμόνικας με μια παραλλαγή στήριξης χρησιμοποιώ και για τη φλογέρα. Δείτε την κατασκευή του ΕΔΩ :

http://musiciandata.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html

 

Δείτε και ακούστε το μικρόφωνο επί της φλογέρας από το χρόνο 11:34 του video μου.

 

7. Εξάσκηση

 

Η γνώμη μου είναι η καθημερινή εξάσκηση στις κλίμακες : C – Dm Nat – Ddorian – Ehitzaz που τις δείχνω αναλυτικά στο video μου.

Κυρίως όμως στην C κλίμακα στην 1η οκτάβα και μετά στις υπόλοιπες κλίμακες:

 

http://i1290.photobucket.com/albums/b539/stefanos604/Recorders-Zurna/RECORDER1stoct_zps9ceff9bc.jpg

RECORDER1stoct_zps9ceff9bc.jpg

Αν ξέρετε να διαβάζετε παρτιτούρα σίγουρα θα μάθετε πιο γρήγορα. Όμως δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς νότες για να παίξει φλογέρα, αρκεί να έχει μεράκι και θέληση.  Βέβαια οι φλογεροπαίκτες πρέπει να διαθέτουν ‘’μουσικό αυτί ‘’και τότε παίζουν τα κομμάτια , ο καθένας με το δικό του τρόπο – όπως δηλαδή τα αφομοίωσε- αυτοσχεδιάζοντας και κάνοντας συχνά  χρήση της τεχνικής vibrato , trilling , glissando.

8. Επίλογος

Προσοχή όταν θα παραγγείλετε (συνήθως στα on line shops δεν αναφέρονται όλα τα στοιχεία της φλογέρας) ή όταν αγοράσετε για σας ή για δώρο για να μη σας γελάσουν , να θυμάστε όταν θα τη ζητήσετε , να διαπιστώσετε :

• Τη μάρκα της , πχ Hohner , Yamaha , Goldon Color , Suzuki....

• Το υλικό κατασκευής ( ξύλο , πλαστικό..)

• Να είναι αντί μονοκόμματη, τουλάχιστον 2 αποσπώμενων μερών για ευκολία συντήρησης

• Αν συνοδεύεται με αξεσουάρ - για τις πιο ακριβές (θήκη ή βαλιτσάκι ,βουρτσάκι, ειδικό γράσο για τα αποσπώμενα μέρη..)

• Την έκταση της (Soprano ,tenor...) και τονικότητα (πχ C , F )

• Το δακτυλισμό της ( German fingering ή Baroque fingering)

• Να ελέγξετε τον δακτυλισμό από την 4 ή 5 τρύπα (όπως δείχνω στη φωτογραφία με την Hohner των 61 ευρώ)

Καλή Επιτυχία στην εκμάθηση της (Μια ξύλινη θα αποκτήσει το σωστό της ήχο μετά τουλάχιστον δεκάωρο παίξιμο).

Η προσφορά με μεράκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σου STEFANOS604 χαίρομαι που γύρισες ,το είδα το βίντεο σου  ελπίζω να συνεχίσεις να μοιράζεσαι μαζί μας τα βίντεο που φτιάχνεις και τις γνώσεις που έχεις συγκεντρώσει, που ίσως να έχουν τις ατέλειες καμιά φορά αλλά και μόνο το ότι μπορούν να παρακινήσουν κάποιον να ασχοληθεί με κάποιο μουσικό όργανο είναι πολύ σημαντικό.

Ελπίζω οι συμφορουμήτες με καλή διάθεση να βοηθήσουν όπως μπορούν είτε με παραπάνω εμβάθυνση στις πληροφορίες που μας προσφέρεις είτε με διορθώσεις όπου χρειάζονται διότι όλοι κάνουν λάθη.

Καλό θα είναι όμως καθώς απευθύνεσαι όταν γράφεις  δημόσια και σε σπουδαγμένους μουσικούς ,όταν υπάρχουν ενστάσεις πάνω σε κάτι που παραθέτεις σε εικόνα πχ, να προσπαθείς να βρεις μια λύση είτε με τροποποίηση της είτε με την αποδοχή  ότι   υπάρχουν εξαιρέσεις και κανόνες  που δεν μπορούν να αποδοθούν εύκολα με γραφικό τρόπο  και σε "συμπιεσμένη " για γρήγορη εκμάθηση μορφή .

Όλα αυτά τα γράφω διότι  στεναχωρήθηκα με τον χαμό που είχε γίνει προ καιρού και θα μπορούσε να λυθεί πιστεύω με θετική διάθεση.

καλή συνέχεια.  :)

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ευχαριστώ insectius για τα καλά λόγια…

 

Τη φλογέρα , μου την έκαναν δώρο (2 ευρώ) πριν περίπου 3 μήνες (ενώ παίζαμε κιθάρες στην πλατεία του χωριού) καθώς περνούσε ένας πλανόδιος από το Μέτσοβο….

 

Όταν ‘’έμαθα’’ και δημοσιοποίησα το παρών Video φλογέρας , οι φίλοι μου είπαν ‘’Γιατί δεν προσπαθείς και με ζουρνά !!!.... έτσι να κάνουμε την πλάκα μας…’’.

 

Πριν 25 μέρες παρήγγειλα έναν 29 ευρώ + 8 ευρώ για 10 καλαμάκια (τσαμπούνες) από Θεσ/νίκη.

Η συνέχεια ΕΔΩ……..

http://www.noiz.gr/index.php?topic=205476.0

 

Η προσφορά με μεράκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου