Προς το περιεχόμενο

Κάμερες ασφαλείας σε καταστήματα και δικαιώματα πελατ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας. Επειδή προέκυψε ένα θέμα με έναν καταστηματάρχη απατεώνα έχω κάποιες απορίες. Όταν κάποιο κατάστημα έχει κάμερες που καταγράφουν ποιός μπαίνει και βγαίνει και τί γίνεται στο μαγαζί, τότε:

a) Οι κάμερες καταγράφουν μόνο εικόνα ή και ήχο;

b) Οι κάμερες αυτα που γράφουν, τα στέλνουν σε κάποιο σέρβερ όπου έχει πρόσβαση ο καταστηματάρχης και μπορεί όποτε θέλει να αλλοιώσει τα αρχεία ή να τα πειράξει γενικά ή κάπου αλλού και πού;

c) Αν ο πελάτης ζητήσει από την αστυνομία να ελέγξει τα αρχεία για μία περίπτωση, τί γίνεται;

 

Όταν προκύψουν και άλλα ερωτήματα, θα επανέλθω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παρε σε μια εταιρεια με συστηματα ασφαλειας και θα σου πουν, ειναι οι κατεξοχην αρμοδιοι.

+1

 

Πάντως άπο όσο γνωρίζω συνήθως

a) μόνο εικόνα

b) καταγράφουν σε συγκεκριμένο μηχανημα DVR που βρίσκεται στον χώρο και εννοείται ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να σβήσει αρχεία κτλ. (επίσης μπορεί να έχει και πρόσβαση στο υλικό του μέσω internet αλλά συνήθως μέσω σύνδεσης στο καταγραφικό που λειτουργεί στο κατάστημα, δεν νομίζω ότι ανεβαίνει δηλαδή τίποτα online - αλλά και να ανέβαινε πάλι λογικά θα μπορούσε να το σβήσει αν θέλει-)

c) Λογικά τίποτα, θα πρέπει να τον υποχρεώσουν νομικά να τους παραδώσει υλικό που βρίσκεται στην δικιά του ιδιοκτησία και δεν γνωρίζω πως θα το καταφέρεις αυτό (με μήνυση, αν πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας κτλ.) άσε που όταν ενημερωθεί για την παροχή υλικού λογικά θα μπορεί να το σβήσει και να ισχυριστεί ότι είχε πρόβλημα το καταγραφικό.

 

Δεν έχω απόλυτη άποψη σε τίποτα από τα παραπάνω και καλό θα ήταν να απευθυνθείς όπως σου προτάθηκε παραπάνω στους κατ εξοχήν αρμόδιους.

Cigarettes and Whiskey ... call my shaking hand

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Επιγραμματικά, οι κάμερες επιτρέπονται, όταν πρόκειται να προστατευτεί ένα «έννομο αγαθό» υπέρτερο από αυτό που θίγεται.

 

Ποιο θίγεται με την κάμερα εν προκειμένω;

 

Το έννομο αγαθό  «ιδιωτικότητας» .

 

Π.χ. Τράπεζες.

Για την αποτροπή εγκλημάτων κατά της ζωής ή της περιουσίας, επιτρέπεται η χρήση καμερών ασφαλείας.

 

Κάθε περίπτωση κρίνεται μεμονωμένα.

 

Αν διαπιστωθεί σύγκρουση μεταξύ αυτών (έννομων αγαθών) , εκτιμάται η συγκεκριμένη περίπτωση και αποκτά προβάδισμα το ένα δικαίωμα χωρίς να όμως να θίγεται ο πυρήνας του άλλου.

 

Δεν πρέπει κατά κανόνα να καταγράφουν ήχο ούτε και εικόνα (ως αρχείο) με τις εξαιρέσεις που κάθε φορά επιτρέπονται.

 

Η Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων προβλέπει βαρύτατα πρόστιμα σε περιπτώσεις που εγκαθιστάται σε δημόσιο χώρο σύστημα καμερών (π.χ. καταστήματα), χωρίς άδεια, και ειδικά αν καταγράφουν ως αρχείο εικόνα (κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται- αν και ο κανόνας είναι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο) και ήχο (καταρχήν απαγορεύεται).

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6. Διαθέτω εμπορικό κατάστημα. Πού μπορώ να τοποθετήσω κάμερες;

 

Μπορείτε να τοποθετήσετε κάμερες σε σημεία εισόδου/εξόδου (χωρίς όμως να λαμβάνετε εικόνα από δημόσιο χώρο), στα ταμεία και χώρους φύλαξης χρημάτων, σε αποθήκες εμπορευμάτων, καθώς και σε χώρους στάθμευσης και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Για καταστήματα πολύ μεγάλης έκτασης ή που διακινούνται εμπορεύματα μεγάλης αξίας μπορούν να τοποθετηθούν κάμερες και σε χώρους όπου κινούνται πελάτες, εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο σε αυτή την περίπτωση, η γωνία λήψης πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εστιάζει όσο λιγότερο γίνεται σε πρόσωπα, καθώς και να προτιμώνται λήψεις όσο το δυνατόν ευρύτερης οπτικής γωνίας. (βλ. και άρθρο 19 της οδηγίας 1/2011).

 

13. Για πόσο χρονικό διάστημα επιτρέπεται να τηρώ τα δεδομένα που καταγράφονται από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης;

 

Τα δεδομένα πρέπει να τηρούνται για το μικρότερο δυνατό χρόνο. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να τηρούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, εκτός από εξαιρέσεις. Ειδικά για πολυκατοικίες, πρέπει να τηρούνται το πολύ μέχρι 48 ώρες, ενώ για σχολικά συγκροτήματα κ.λπ. μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να τα τηρούν μέχρι 45 ημέρες. Ο χρόνος τήρησης μπορεί να παραταθεί εφόσον υπάρξει κάποιο συμβάν και το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο.

 

Αν σε ενδιαφερουν εδω ειναι και τα υπολοιπα

 

http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33,124846&_dad=portal&_schema=PORTAL

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποιος θα πληρωνε για συστημα παρακολουθησης χωρις να εχει προσβαση και απολυτο ελεγχο εκει που αποθηκευονται τα αρχεία ....... για να μπορεί καποιος περαστικος να τα χρησιμοποιησει εναντιον του …………

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γειά σας. Επειδή προέκυψε ένα θέμα με έναν καταστηματάρχη απατεώνα έχω κάποιες απορίες.

 

 

Γεια χαρα! Είναι μήπως εύκολο να πεις τι θεμα προέκυψε για να σε καταλάβουμε περισσότερο? (προφανώς χωρίς λεπτομέρειες, ονόματα κλπ)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου