Προς το περιεχόμενο

fender precision bass spec talk


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους!

  Ομολογώ πως έχω μια αδυναμία στα fender precision. Έχουν έναν από τους βασικότερους ήχους στην ιστορία του ηλεκτρικού μπάσου.  Υπάρχουν όμως τόσα πολλά εκεί έξω (squier, Mexican, Japan, American, custom shop, masterbuild, + αλλαγές που έχουν γίνει και νέες σειρές που έχουν βγει κατά καιρούς σε διάφορες χρονολογίες)  που μπορεί να χάσεις την μπάλα ψάχνοντας σε τι διαφέρει το καθένα από αυτά στα specs τους.

  Είπα λοιπόν να κάνω ένα συγκριτικό  στα specs σε ορισμένα βασικά μοντέλα που κυκλοφορούν σήμερα, ούτως ώστε γρήγορα να μπορεί να εντοπίσει κάποιος  σε τι διαφέρει ένα Μεξικάνικο από ένα Αμερικάνικο μπάσο, για παράδειγμα ένα Mexican std. Από ένα American std. ή ένα Mexican classic 50’s από ένα American vintage ‘58 p bass  ή δύο παραπλήσια μοντέλα όπως το classic 50’s από το roadworn ή το American vintage ’58 από το American vintage ’63. Είναι λίγο χαοτικό το θέμα, ξεκινάω με την μητέρα των μαχών!

 

American std. vs. Mexican std.

1. Σώμα : και τα δύο από alder

2. Φινίρισμα σώματος : το αμερικάνικο urethane, το μεξικάνικο polyester

3. Μανίκι : και τα δύο είναι maple, 34άρια, με modern C προφίλ, 9,5 radius ταστιέρας, 1,625  φάρδος στο nut, με 20 medium jumbo τάστα. Και τα δύο βγαίνουν με ταστιέρα maple ή rosewood

4. Φινίρισμα μανικιού : και τα δύο με urethane. το αμερικάνικο με satin finish πίσω και gloss μπροστά (στις maple ταστιέρες) ή gloss στη φάτσα του headstock (rosewood ταστιέρες) ενώ το Mexican είναι όλο satin

5. Electronics : και τα δύο έχουν 250άρια pots με .05 uf caps (.047uf). τα αμερικάνικα φοράνε τους custom shop 60’s split single-coil μαγνήτες, ενώ τα μεξικάνικα τους standard split single-coil  μαγνήτες

6. Hardware : εδώ εντοπίζονται οι περισσότερες διαφορές καθώς τα αμερικάνικα έχουν την high mass vintage γέφυρα και τα ultra light open gear κλειδιά με το f stamp από πίσω ενώ τα μεξικάνικα την standard vintage γέφυρα με τα standard open gear κλειδιά. Το pickquard στα usa είναι είτε 4-ply tortoise είτε 3-ply white ανάλογα το χρώμα του μπάσου ενώ στα Mex είναι 3-ply white.

7. Λοιπά : τα αμερικάνικα περιλαμβάνουν και σκληρή θήκη που οπωσδήποτε συμβάλει πολύ στο επιπλέον κόστος του οργάνου.

 

Ελπίζω να σας άρεσε,

ευπρόσδεκτες παρατηρήσεις ,διορθώσεις, απόψεις κ.τ.λ

 

The Bass Dredd

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

American vintage ’58 vs. Mexican ’50 precision

1. Σώμα : τα am. Vintage βγαίνουν με δύο σώματα. Το sunburst και το μαύρο με alder ενώ το white blonde με ash, ενώ το Mexican μόνο alder

2. Φινίρισμα σώματός : τα American με flash coat lacquer, τα Mexican urethane

3. Μανίκι : τα μανίκια είναι και τα δύο 34-άρια,one piece maple, με 20 vintage τάστα, μαύρα dot inlays, C προφίλ μανικιού  και το radius της ταστιέρας είναι 7,25 (το vintage). Διαφέρουν στο φάρδος στο nut με το αμερικάνικο να είναι 1,735 ενώ το μεξικάνικο 1,75. Το nut στο American είναι bone ενώ στο mex Synthetic

4. Φινίρισμα μανικιού : στα vintage ’58 το φινίρισμα είναι το ίδιο με του σώματος (flash coat lacquer) ενώ στα Mexican gloss urethane

5. Electronics : 250-άρια Pots με .1uf cap και τα δυο (περισσότερο treble roll-off) τα American φοράνε τον American vintage 58 split single-coil μαγνήτη και τα Mexican τον vintage split sigle-coil (υπήρχε μια φήμη ότι τα πρώτα mex 50’s φορούσαν αρχικά τον American standard split)

6. Hardware : τα μπάσα φοράνε τις American vintage γέφυρες και τα American vintage reverse open gear κλειδιά (αυτά κουρδίζουν ανάποδα από τα κανονικά κλειδιά, εκεί κολλάει το reverse) και όλα έχουν  gold anodized aluminum pickguard.

7. Extras : τα αμερικάνικα περιλαμβάνουν επίσης τα pickup και bridge covers (βιντατζιά) και ένα thump rest και σκληρή tweed θήκη ενώ ο μεξικάνος ένα απλό gig bag.  

 

The Bass Dredd

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Ωραίο το συγκριτικό Αμερικάνικων Μεξικάνικων.

 

Μια ερώτηση: πέρα από τους μαγνήτες ένα precision bass με ένα jazz bass έχει διαφορές και σε διαστάσεις;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια ερώτηση: πέρα από τους μαγνήτες ένα precision bass με ένα jazz bass έχει διαφορές και σε διαστάσεις;

Πέρα από το ότι το σχήμα του σώματος είναι λίγο διαφορετικό (με το offset στο Jazz), το nut στα Jazz είναι 38mm και στα P-bass (κατά βάση) 42mm.

 

Κατά τα άλλα δεν έχουν διαφορές στις διαστάσεις.

 

 

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

American vintage ’58 vs. American vintage ‘63

1. Σώμα : όπως είδαμε προηγουμένως τα ’58 έχουν και επιλογή ash σώματος (μόνο στο white blonde χρώμα), ενώ τα ’63 είναι αποκλειστικά από alder

2. Φινίρισμα σώματος : και τα δύο το ίδιο (flash coat lacquer)

3. Μανίκι :  στα ’58 one piece maple ενώ στα ’63 maple με rosewood ταστιέρα. Κατά τα άλλα είναι σχεδόν παραπλήσια (34-άρια, 7,25 radius, bone nut, 20 vintage τάστα με μια μικροδιαφορά στο nut width (1.735 τα ’58 με 1,74 τα ’63) και διαφορετικού χρώματος dot inlays (clay colored λόγω ταστιέρας στα ‘63)

4. Φινίρισμα μανικιού : και τα δύο flash coat lacquer

5. Electronics : 250-άρια pots με .1uf cap και τα δύο με το ’58 να φοράει τον American vintage ’58 split single-coil μαγνήτη ενώ το ’63 τον American vintage ’63 split single-coil (στην αγορά θα τους βρείτε ως «pure vintage» ’58 & ’63 precision pickup αντίστοιχα)

6. Hardware :   οι γέφυρες και τα κλειδιά είναι κοινά (am. Vint. Bass bridge με “barrel” saddles και am. Vint. Reverse tuners) και διαφέρουν μόνο τα pickguards με τα ’58 να φοράνε το gold anodized aluminum ενώ τα ’63 4-ply tortoise ή 3-ply mint green (ανάλογα με το χρώμα του σώματος). Τέλος τα ’63 έχουν ένα extra strap button στο πίσω μέρος του headstock…

7. Extras : και τα δύο έχουν τα ίδια εξτραδάκια (hard case, pickup και bridge covers και thump rest)

 

 

 

Classic 50’s vs. Road Worn  vs. Classic 50’s (new edition)

1. Σώμα : όλα alder

2. Φινίρισμα σώματος : το παλιό 50’s urethane, το καινούργιο 50’s gloss nitrocellulose lacquer και το road worn, nitrocellulose lacquer με αρκετό relicάρισμα

3. Μανίκι : όλα το ίδιο (one piece maple, 34-άρι, C shape, 20 vintage τάστα, 1,75 nut width, 7,25 radius, synthetic nut, μαύρα dot inlays)

4. Φινίρισμα μανικιού : το παλιό 50’s έχει gloss urethane, Το καινούργιο 50’s gloss nitro και το road worn Urethane.

5. Electronics : όλα έχουν 250-άρια Pots με .1uf cap και τον ίδιο μαγνήτη!!!

6. Hardware : όλα φοράνε τα ίδια κλειδιά, γέφυρα και pickguard!!! (am. Vint. Γέφυρα, am. Vint. Reverse κλειδιά και gold anodized aluminum pickguard)

7. Extras : το παλιό 50’s και το road worn έχουν μαλακή θήκη, ενώ το καινούργιο 50’s σκληρή tweed θήκη – όλα τα όργανα είναι Mexican.

 

 

Αυτό το τελευταίο συγκριτικό δείχνει μια γενικότερη τάση της fender. Κρατάει τα μοντέλα της σχεδόν ίδια, χωρίς δραστικές αλλαγές, βγάζει στην αγορά 3 υποτίθεται διαφορετικά όργανα, με διαφορετικές τιμές, φτιαγμένα στο ίδιο εργοστάσιο, με την ίδια ξυλεία, το ίδιο hardware, τα ίδια ηλεκτρονικά, με μερικές διαφοροποιήσεις στο φινίρισμα ή στο αν έχει γίνει relicάρισμα στο όργανο ή με μικροδιαφορές στα parts (χωρίς όμως να αλλοιώνεται το βασικό τους σχέδιο ουσιαστικά).  

 

The Bass Dredd

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ένα τελευταίο Post από εμένα, για τα specs σε δύο signature μοντέλα με heavy χαρακτήρα!

 

Steve Harris signature (Japan) vs. Steve Harris signature (Mexico)

1. Σώμα : alder το Japan, maple το Mexican

2. Φινίρισμα σώματος : gloss polyurethane το Japan, gloss polyester το μεξικάνικο. Το Γιαπωνέζικο βγαίνει με blue sparkle χρώμα, ενώ το Μεξικάνικο με Olympic white και το έμβλημα της west ham!!

3. Μανίκι : και τα δύο μανίκια είναι 34άρια, maple , με 7,25 radius και black dot inlays. Τα τάστα στο Japan είναι medium jumbo ενώ στο Mexican είναι jumbo. Το προφίλ του μανικιού στο Japan είναι C, ενώ στο Mexican U και το φάρδος στο nut είναι 1,650 στο Japan και 1,615 στο Μεξικάνικο. Το Nut στο Μεξικάνικο είναι μαύρο (synthetic).

4. Φινίρισμα μανικιού : το Γιαπωνέζικο έχει gloss Polyurethane και το Μεξικάνικο gloss urethane με πιο σκούρο tint στο headstock

5. Electronics : 250άρια Pots με .047uf cap. Το Japan φοράει τους Seymour Duncan basslines spb-1 μαγνήτες ενώ το Mexican τους Seymour Duncan Steve Harris signature spb-4 μαγνήτες

6. Hardware : τα μπάσα φοράνε το ίδιο “mirror” pickguard. Κατά τα άλλα στο Japan η γέφυρα είναι η Leo Quan badass II, ενώ στο Mexican, μια παραπλήσια στο design,  high mass fender. διαφέρουν και στα κλειδιά με το μεξικάνικο να φοράει τα vintage 70’s (open gear), ενώ το Japan τα vintage-style.

7. Λοιπά : και τα δύο μπάσα φοράνε από το εργοστάσιο το Harris signature set χορδών της Rotosound (flat χορδές  50–110)

 

The Bass Dredd

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου