Προς το περιεχόμενο

Πλύσιμο & Καθαρισμός Δίσκων Βινυλίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχει δύο χρόνια περίπου που απολαμβάνω την μουσική ακρόαση μέσα από τα βινύλια. Ειδικά στην κλασική μουσική, χωρίς υπερβολή, υπάρχει διαφορά σε σχέση με το CD (δεν το συζητώ για το mp3).

 

Τελευταία με έπιασε το μικρόβιο να θέλω να καθαρίσω τους δίσκους μου, μια που σχεδόν όλοι είναι μεταχειρισμένοι και ψάχνοντας, βρήκα διάφορες τεχνικές πλυσίματος, όπως π.χ. εδώ:

http://www.instructables.com/id/Cleaning-Vinyl-Records/

 

Έχεις κανείς από εσάς εμπειρία στο πλύσιμο δίσκων; Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω, ώστε να μην καταστραφεί ο δίσκος; Ευχαριστώ!

Genius begins great works; labor alone finishes them... -- J. Joubert

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειδικά στην κλασική μουσική, χωρίς υπερβολή, υπάρχει διαφορά σε σχέση με το CD

 

Σιγουρα,το CD ακουγεται ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ καλυτερα ειδικα αν σκεφτεις οτι εδω και τριαντα χρονια ΚΑΜΜΙΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ δεν γινεται αναλογικα,ειναι ΟΛΕΣ digital για ευνοητους λογους (δραματικα καλυτερο noise floor,τραγικα μεγαλυτερο dynamic range και φυσικα ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ μια και δεν υπαρχει τιποτα που να μισουν περισσοτερο οι μουσικοι της κλασσικης μουσικης απο το distortion & τον χρωματισμο του ηχου τους)

 

Τωρα αν μιλας για ηχογραφησεις του 60 και 70 ισως και να ισχυει ειδικα αν δεν εχει γινει σωστο remastering.

 

Τωρα για αυτο που ρωτας...μπανιο κανουμε σε ΠΟΛΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥΣ και ΒΡΩΜΙΚΟΥΣ δισκους,αν οι δισκοι σου ειναι σε καλη κατασταση o καθαρισμος με τα ειδικα κιτ που κυκλοφορουν ειναι οτι καλυτερο μπορεις να κανεις.

 

Αν εχεις καποιον ΠΟΛΥ βρωμικο δισκο (με λεκεδες απο τζατζικι και σουβλακια  ;D) βαλτον ,προσεχοντας να μη βραχει το label,κατω απο χλιαρο νερο και ριξε σε ενα αφουγγαρακι  λιγο υγρο πιατων και καθαρισε τον με τη φορα των αυλακιων (μη κανεις κοντρα ξουρα δηλαδη  ;D) ,μετα ξυπλυνε τον και στεγωσε τον με ενα καθαρο βαμβακερο πανι.

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο συνηθισμενος  τροπος καθαρισμου ειναι με Ισοπροπυλικη αλκοολη (Ισοπροπανολη), και βουρτσακι καθαρισμου βινυλιων.

Αν η βρωμια εχει κολλησει μεσα στα αυλακια τοτε μπορεις να χρησιμοποιησεις μια λεκανη με χλυαρο νερο και  σαπουναδα και να περιστρεψεις τον δισκο για κανα λεπτο. Με ενα απαλο πανι  σκουπιζεις κυκλικα την σαπουναδα και τον ξεβγαζεις με καθαρο νερο.  Τις  ετικετες δεν τις αγγιζεις, θα βραχουν αλλα οταν στεγνωσουν δεν θα φενεται τιποτα.

Με ενα  στεγνο μαλακο πανι σκουπιζεις  τα νερα απο τον δισκο και συνηθως τον αφηνεις πανω σε ενα ποτηρι για να στεγνωσει τελειως. Δεν παιζεις τον δισκο κατευθειαν, καλο ειναι να περιμενεις κανα μισαωρο να στεγνωσει.

Εχω πλυνει εκατοτανταδες δισκους με αυτον τον τροπο, χωρις να υπαξει καποιο προβλημα.

 

Edit: αν εισαι σκληροπυρηνικος Audiophile τοτε ....

spin-clean-ultra.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

αν κάποιος έχει επενδύσει ήδη σε μια σοβαρή συλλογή δίσκων βινυλίου και ένα ακριβούτσικο πικάπ, καλό θα ήταν να μην τσιγκουνευτεί μια μικρή ακόμα για ένα εξειδικευμένο επαγγελματικό hardware για τον καθαρισμό τους...

 

http://www.thevinylfactory.com/vinyl-factory-releases/the-8-best-record-cleaning-machines-for-the-true-vinyl-connossieur/

 

https://youtu.be/kX2wFIf5Zq4

 

ως έφηβος πάντως, χρησιμοποιούσα περίπου τον τρόπο που περιγράφει ο jack2 παραπάνω με την λεκάνη, με μια πατέντα όμως που είχα σκεφτεί και διευκόλυνε πολύ το έργο μου...

 

είχα πάρει μια χοντρή βελόνα πλεξίματος από την κυρά Βούλα και μια πλαστική λεκανίτσα που την είχα τρυπήσει από την μια άκρη ως την άλλη, σε ένα ύψος ίσα να μην βρίσκει το βινύλιο στον πάτο... πέρναγα σε αυτή το δίσκο (LP στη σούβλα  ;D) τον γύρναγα 20-30" σχετικά αργά και ήταν μια χαρά συνήθως... 8)

 

 

 

 

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αν κάποιος έχει επενδύσει ήδη σε μια σοβαρή συλλογή δίσκων βινυλίου και ένα ακριβούτσικο πικάπ, καλό θα ήταν να μην τσιγκουνευτεί μια μικρή ακόμα για ένα εξειδικευμένο επαγγελματικό hardware για τον καθαρισμό τους...

 

http://www.thevinylfactory.com/vinyl-factory-releases/the-8-best-record-cleaning-machines-for-the-true-vinyl-connossieur/

 

https://youtu.be/kX2wFIf5Zq4

 

Σωστά!

 

Το nitty gritty είναι η αξιοπρεπής σε σχέση κόστους / απόδοσης λύση και εφάμιλλη (ως προς το κόστος και την υλοποίηση) με τις MOTH MK.2 (σε κιτ) και OKKI NOKKI (η καλύτερη λύση με τα B stock να είναι στα 390 GBP) στην Αγγλία.

 

Υπάρχουν και άλλες λύσεις αλλά είτε είναι ακριβότερες (VPI HW-16, SOTA RCM, CLEARAUDIO SMARTMATRIX, LORICRAFT PRC3 MK.4 για να μην αναφέρω την καραεπαγγελματική και άντεγειά στα 5 χιλιάρικα KLAUDIO),  είτε είναι diy (https://www.google.gr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#safe=strict&q=diy+vinyl+washing+machine) άρα και πιο δύσκολα υλοποιήσιμες.

Εγώ είχα φτιάξει (σχεδόν) αυτή του Teres Audio αλλά η ζωή είναι μικρή και ο χρόνος μας περιορισμένος για τέτοια σχέδια.

 

Δεν έχω ιδία άποψη αλλά έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για την Spin Clean  (http://www.spincleanrecordwasher.com/store#!/Spin-Clean®-Record-Washers/c/3325479/offset=0&sort=normal)

 

Πρόσεχε στο υγρό καθάρισμα (να το αποφεύγεις όταν ο δίσκος δεν το χρειάζεται πραγματικά) γιατί (αν δεν γίνει σωστά) αφήνει πολλές φορές το βινύλιο σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν πριν. Υλικό με απεσταγμένο νερό, ισοπροπυλική αλκοόλη και μια-δυο σταγόνες βιολογικού καθαριστικού πιάτων φτιάχνεται εύκολα και φθηνά.

 

Ξεκίνα από τα βασικά και φθηνά πρώτα ( http://www.thevinylfactory.com/vinyl-factory-releases/8-easy-and-affordable-ways-to-clean-your-vinyl-records-by-hand/) και ανεβαίνεις σιγά-σιγά μετά.

 

Να επισημάνω όμως ότι η κακορυθμισμένη κεφαλή / βελόνα κάνει μεγαλύτερο κακό στον δίσκο από την σκόνη. ;)

 

Καλή τύχη.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μετα από 35 χρονια πλυσιματος δισκων, ειμαι υποχρεωμενος να συμφωνήσω με τον jack2 σε ολα εκτος απο τις διαφορες αλκοολες, οι οποιες και συμφωνα με τα λινκ που εχουν ηδη δοθει παραπανω (αν τα διαβασε κανεις), μπορουν να καταστρεψουν το βινυλιο. το ιδιο και το απιονισμενο ή αποσταγμενο νερο που δεν ειναι φυσικα το ιδιο πραγμα, αλλα και τα δυο λογω ελλειψης ιοντων, με την παραμικρη σκονη, διοξειδιο του ανθρακα απο τον αερα κλπ, μετατρεπονται σε οξινα, με αναλογη δράση σε βαρος του βινυλιου.

Αυτο που εχω επισης παρατηρησει, ειναι το εξης. Οποιο συστημα καθαρισμου εχει βουρτσακι, αλλα δεν χρησιμοποιει νερο, απλα σπρωχνει τη σκονη πιο μεσα στο αυλακι.

Τελος, η μεγαλυτερη καταστροφη, προκαλειται αν πλυνεις το δισκο με σφουγγαρι.

Ειναι σα να χρησιμοποιεις ντουκοχαρτο νερου. Μαλακο βουρτσακι χρειαζεται και μονο.

 

ΥΓ. Ο audiokostas επεσημανε κατι σημαντικο. Λαθος ρυθμισμενο βαρος κεφαλης και antiscating, προκαλουν μεγαλυτερη και μονιμη ζημια στο δισκο. Η σκονη λιγο πολυ θα φυγει. Το ξεφλουδισμα δεν επανερχεται.

"If we don't succeed, we run the risk of failure."

- George W. Bush

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τα δικα μου δεν τα καθαριζω ποτε... ;D

ειδικα τα picture LP...εχω παρει μια τσαντα dj απο αυτες που ειναι για βινυλια κ δεν σκονιζονται κτλ... :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οχι νερο βρυσης ή απιονισμενο,αλλα water for injection απο φαρμακειο.Πλυση του βρωμικου δισκου μια φορα να καθαριση και μετα αποθηκευση σε καλης ποιοτητας antistatic sleeve,οχι στα χαρτινα sleeve που εχουν πολυ δισκοι και συνηθως οι παλιοι.Δεν πλενουμε τους δισκους καθε λιγο και λιγακι.Ο πιο καλος τροπος καθαρισμου(κοστιζει) ειναι αυτος με τα μηχανηματα απορροφησης που ειπαν τα παιδια παραπανω ,που "σηκωνει" τα παντα (σχεδον,η σκονη που εχει γινει ενα σωμα με το βινυλιο δε φευγει). Νομιζω Αθηνα παιζει μαγαζι που εχει και σου κανει καθαρισμο δισκων.

 

Εγω χρησιμοποιω ενα "ζουμι" 70% water for injection ,30% ισοπροπυλικη αλκοολη (εξατμιζεται αρκετα γρηγορα για να κανει κακο στο βινυλιο,αν οχι ολα τοτε σχεδον ολα τα υγρα καθαρισμου δισκων που κυκλοφορουν στο εμποριο εχουν σαν βαση την ισοπροπυλικη για αυτο και η χαρακτηριστικη οσμη τους) και μια δυο σταγονες dishwasher detergent, για να σπασει η επιφανειακη ταση του νερου και να απλωθει στο δισκο καλυτερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου