Προς το περιεχόμενο

Φτιάξιμο σωστού ήχου σε ηλεκτροκλασσική κιθάρα μέσω PA


Latinos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί μου αρέσει πολύ η ξύλινη ηλεκτροκλασσική  κιθάρα με νάυλον χορδές. Πιθανόν να έχετε δει και κάποιο αρθράκι μου στο φόρουμ εδώ. Θέλω τα φώτα σας. Στήνω ένα μικρό pa σύστημα στο σπίτι. Έχω πάρει μία ωραία mackie κονσολίτσα (πολύ τίμια και καθαρή στους προενισχυτές των μικροφώνων της)  και στη συνέχεια θέλω να πάρω ένα ζευγάρι ενεργά mackie thump 12 άρια. Θέλω να φτιάξω τον ήχο μου να είναι ζεστός και ωραίος.

 

Ερωτήματα:

 

1) Ο ενσωματωμένος προενισχυτής της κιθάρας μου ακούγεται καθαρός από την κονσόλα μεν αλλά κάπως τραχύς και μεταλλικός. Βάζω την κιθάρα κατευθείαν στο καρφί της κονσόλας (line). Πρέπει οπωςδήποτε να πάρω DI box και να τη βάλω στο xlr ? Θα έχει σοβαρή διαφορά στον ήχο ? Έχω διαβάσει ότι είναι πολύ καλύτερη η διαμόρφωση ήχου μέσω xlr.

 

2) Χρειάζομαι κομπρέσσορα για να διαμορφώσω πιο γλυκό /μαζεμένο/ σκαστό ήχο που θέλω για τη λάτιν χροιά ?

 

3) Αν καταργήσω τον ενσωματωμένο προενισχυτή (που σημειωτέον έχει πυκνωτικό μικρόφωνο και στις χορδές κάτω έχει κρύσταλο και μιξάρεις όπως θες με ένα διακοπτάκι ή  απο μικρόφωνο ή από κρύσταλο) θα μου συνιστούσατε ένα πυκνωτικό μικρόφωνο μικρού διαφράγματος ? Εμένα με τρελαίνει πολύ το DPA-4099, είναι φανταστικό πυκνωτικό μικρόφωνο στα αυτιά μου αλλά έχει 500 ευρώ !!! Θέλω τα φώτα σας και ευχαριστώ. Τι χρειάζομαι για να φτιάξω ήχο ωραίο , ζεστό μαζεμένο αρμονικό και όχι τσιριχτό μεταλλικό κλπ. Τι χάνω στο ψάξιμό μου ? Εγώ πιστεύω ότι η κονσόλα είναι καλή αλλά κάτι χαλάει από τον προενισχυτή της κιθάρας όπως διαμορφώνεται ο ήχος.

 

Είδα ότι σπουδαίοι φλαμενγκίστες με καταπληκτικές κιθάρες και ωραίο στήσιμο στα live τους  δουλεύουν ακριβά πυκνωτικά μικρόφωνα, κομπρέσσορες, και πολύ καλά εκοουαλάιζερ. Καταλαβαίνω ότι μιλάμε για ακουστικά όργανα που έχουν απαιτήσεις. Τα χρειάζομαι και εγώ αυτά λέτε ??  Αν είναι να πάρω μερικά φετάκια (racks) έστω μεταχειρισμένα αλλά να φτιαχτεί ο ήχος. Ξέρω ότι στο χώρο εδώ του ΝΟΙΖ κυκλοφορούν πολλά έμπειρα άτομα με επαγγελματική ενασχόληση και θα με βοηθήσουν. Σας χαιρετώ και αναμένω.

 

Σημείωση: η άποψη που έχω για τον ήχο είναι μόνο μέσα από τα ακουστικά γιατί όπως σας ειπα δεν έχω αγοράσει ακόμη τα ηχεία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Σημείωση: η άποψη που έχω για τον ήχο είναι μόνο μέσα από τα ακουστικά γιατί όπως σας ειπα δεν έχω αγοράσει ακόμη τα ηχεία.

 

οπότε όπως (ελπίζω) καταλαβαίνεις, υπόθεση εργασίας περί "ήχου", με το ανωτέρω οξύμωρο σχήμα ως αφετηρία, δεν μπορεί να σταθεί...

αν τουλάχιστον μας ενδιαφέρουν κάποια εν δυνάμει αξιοποιήσιμα στην πράξη συμπεράσματα...

 

καλό θα είναι πρώτα να αποκτηθούν, να κάνεις το απαραίτητο upgrade στα όσα αναφέρεις προσαρμοσμένα στο τελικό ζητούμενο (αν βέβαια έχω καταλάβει καλά και δεν σε ενδιαφέρει μόνιμη χρήση με ακουστικά) και εδώ είμαστε όλοι να προσπαθήσουμε με την σειρά μας να σε βοηθήσουμε...

 

γενικόλογες συζητήσεις σε "λάθος" βάση, προσωπικά δεν νομίζω ότι θα σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμες... ;)

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν έχω καλά νέα. Έπαιξα αρκετά με το gain του καναλιού, κάποια φίλτρα συχνοτήτων και βέβαια με τις 3 περιοχές του εκουαλάιζερ (low mid high). Επίσης μετακίνησα το εσωτερικό μικρόφωνο της κιθάρας σε άλλη θέση. Αρχίζει κάπως και φτιάχνει το πράγμα. Αναμένω και από σας. Είναι πάντως πεντακάθαρος ο ήχος της Mackie και ο ήχος του ενσωματωμένου μικροφώνου. Θέλει δουλειά όμως. Βέβαια το πώς θα ακουστεί έξω στα ηχεία πιστεύω είναι άλλο θέμα.  ::)

 

Ευχαριστώ τον npap για την απάντησή του. Επειδή είμαι απολύτως πρωτάρης στο pa, μάλλον θα εκπλαγώ από τη διαφορά έξω (ηχεία) και μέσα (ακουστικά).  Ίδωμεν !

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

τι κιθαρα εχεις? εχει ηχειο η ειναι τυπου godin χωρις ακουστικο ηχο? Ειναι πιθανο μολις παρεις ηχεια ο ηχος σε αυτα να σε ικανοποιει μονο με τις ρυθμισεις απο το συστημα της κιθαρας, αντε και λιγο eq απο την κονσολα.

 

Σε μεγαλυτερα συστηματα, ολη η προσπαθεια με μικροφωνα, εφφε κτλ, ειναι να μπορεσει ο ηχος που ηδη υπαρχει απο το οργανο και τα δαχτυλα του παιχτη να αποδοθει ιδιος σε εντασεις, και σε διαφορετικο καθε φορα χωρο. Οποτε βεβαιωσου οτι αυτο που ακους ακουστικα σου αρεσει, γιατι ακομα και με πολυ απλα μηχανηματα (πχ μονο το συστημα της κιθαρας σου και την κονσολα), σε εντασεις σπιτιου περιπου αυτον θα ακους, και ειναι δυσκολο να τον βελτιωσεις πολυ αν δεν σου αρεσει εξ αρχης..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα αργότερα...

Λοιπόν αγαπητοί ψάχνοντας και ψάχνοντας και γυρνώντας, έγινε το θαύμα. Είμαι τυχαία στο jazz φεστιβαλ στο Τεχνόπολις. Και ακούω το τελευταίο σχήμα της ημέρας (δύο πορτογάλους φλαμενγκίστες). Μου πέφτουν τα σαγόνια στο πάτωμα. Τρέχω στον κονσολιέρη και του λέω ρε συ πώς βγαίνει Η φλαμένγκο κιθάρα έτσι καμπάνα? Και μου λέει το μαγικό: πυκνωτικό μικρόφωνο neuman km-184 επάνω και μέσω di o κρύσταλλος από τις χορδές σε άλλο κανάλι. Μπορείς εναλλακτικά να βάλεις το dpa 4099G και θα ακουστείς άψογα. Παιδιά το νοίκιασα το dpa το μικρόφωνο (πυκνωτικό) και έπαθα πλάκα. Φυσικότατο, γλυκύτατο, υπερκαρδιοειδές, κατευθυντικό και ΤΕΛΕΙΟ !!.. Βέβαια είναι ακριβό (500 ευρώ) αλλά τέλειο για κλασσική κιθάρα. Η χαρά του κιθαρίστα και του ηχολήπτη. Γυρνάς ένα τσικ τα ποντεσιόμετρα του εκουαλάιζερ και αρπάζει ένα τσικ ! Απίστευτο. Δοκιμάστε το αν παίζετε κλασσική ή ακουστική και πιστεύω θα αρέσει και σε σας. Εγώ πάντως θα ξυλώσω πλέον το ενσωματωμένο ενισχυτάκι της κιθάρας και σιγά σιγά θα μαζέψω χρήματα για την αγορά. Χαιρετώ σας !!!!!!!!!!!!!! :o :o :o :o :laugh: :laugh: :laugh: Βρήκα το φάρμακό μου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

κατ' αρχήν χαίρομαι που βρήκες αυτό που έψαχνες...

 

πάντως αν και ο ήχος είναι ο ορισμός της υποκειμενικότητας και οι περιγραφές του προσδίνουν διαφορετικά χαρακτηριστικά  σε ίδιες έννοιες, ανάλογα αυτόν που έχει τον λόγο, μια και μιλάς για "φυσικό" ήχο (ο οποίος φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και έχει "αντικειμενικό" reference), θα σου πρότεινα να μην αμελήσεις να ακούσεις και το AKG C 451 B (που έχει σίγουρα πιο φυσικό και γλυκό ήχο από αυτά που σου αρέσουν ήδη και κάνει και τα μισά χρήματα)...

 

εναλλακτικά και ακόμα φθηνότερα ίσως, μπορείς να ψάξεις και για μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση το all time classic C451EB με κάψα CK1...

 

τώρα για τις ερωτήσεις σου, ένας καλός κομπρέσορας μπορεί να βοηθήσει κατά συνθήκη και μουσικό είδος, αλλά ο καλύτερος "ελεγκτής" των δυναμικών είναι το "χέρι" σου... δεν ξέρω το επίπεδο κατάρτισής σου στο όργανο, αλλά ως συμβουλή ειδικά σε περιπτώσεις μελέτης, σου προτείνω ΠΟΤΕ να μη τον χρησιμοποιείς...

 

Τι χρειάζομαι για να φτιάξω ήχο ωραίο , ζεστό μαζεμένο αρμονικό και όχι τσιριχτό μεταλλικό κλπ. Τι χάνω στο ψάξιμό μου ?

 

η σειρά ιεραρχικά για την επίτευξη "καλού" ήχου ειδικά στα ακουστικά όργανα, είναι:

το "παίξιμο", το όργανο και η ποιότητά του και μετά το ενισχυτικό αναπαραγωγικό σύστημα...

 

αν ήδη ο "φυσικός ήχος" σου είναι σε επίπεδο που σε ικανοποιεί, ένα καλό πυκνωτικό μικρόφωνο θα καθορίσει και τις περαιτέρω επιλογές σου ως καταλύτης και θα "ξεγυμνώσει" τα συνοδά του... κατά κανόνα όσο πιο "καλά" και σωστά ταιριασμένα θα είναι αυτά, τόσο πιο κοντά θα φτάνεις στο στόχο σου και σου εύχομαι γρήγορα να τον προσεγγίσεις...  ;) :)

 

 

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγαπητέ Npap, ευχαριστώ για τις σημαντικές συμβουλές και πληροφορίες.

 

Ως κλασσικός κιθαρίστας θα συμφωνήσω με τη γνώμη σου για τις δυναμικές του χεριού.  Έχω αρκετά καλό επίπεδο και μελετώ αρκετά, αν και θα ήθελα περισσότερο. Η προσπάθεια για ανεύρεση κατάλληλου τρόπου ενίσχυσης για τον σωστό και ζεστό ήχο απέδωσε.  Σε χέρι και κιθάρα είμαι ικανοποιημένος ως προς το τι ήχος παράγεται. Το θέμα είναι το πώς <<βγαίνω>> ηλεκτρικά έξω.  Σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί μικρόφωνο, θα πειραματιστώ βέβαια και με συμπλήρωση μέσω κρυστάλλου.  Αν το AKG που προτείνεις είναι καλό στο αυτί μου γιατί να μην προτιμηθεί σε σχέση με το DPA, λόγω κόστους. Βέβαια το AKG θέλει γερανό ενώ το άλλο κουμπώνει στην κιθάρα. Θα το νοικιάσω και αυτό και θα δώ.

 

Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχει φίλε  :angel: 8)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου