Προς το περιεχόμενο

Fior Di Maria - Παύλος Καρρέρ


Shelter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ξέρω ότι είναι λίγο αργά, όπως και οτι πιθανοτατα το ειδος δεν ενδιαφερει πολλους, αλλά το θέμα ειναι σημαντικό και έτσι έστω και τελευταια στιγμή ίσως ενδιαφέρει καποιον.

 

Σήμερα τις 8 το βράδυ στο Βυζατινό Μουσείο (Β.Σοφίας 22, ακριβως διπλα στο πολεμικο μουσειο) θα παρουσιαστουν αποσπάσματα απο την όπερα Fior Di Maria του Ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρρέρ (ο οποίος ηταν επιφανής και δημοφιλεστατος μουσικός τον 19ο αιώνα). Το έργο γράφτηκε το 1867 και ενα χρονο αργότερα εκανε πρεμιέρα στην Κέρκυρα. Για άγνωστους λόγους η παρτιτούρα του έργου χάθηκε και από αυτό σώθηκε μόνο ένα χειρόγραφο σπαρτίτο (αναγωγή της όπερας για φωνές και πιάνο) που βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη και από το οποίο ο μαέστρος Β. Φιδετζής έκανε το 2015 ενορχήστρωση του έργου όπως έκανε με την όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» του ίδιου συνθέτη (η όπερα "Μαρκος Μποτσαρης" παρουσιαστηκε μετα απο 80 χρονια το 2014 και αναμεταδωθηκε απο τη ΝΕΡΙΤ).

 

Σήμερα θα ακουστούν τα αποσπάσματα του «Fior di Maria» στην πρωτότυπη μορφή που παραδόθηκαν για πιάνο, μονωδούς και μικτή χορωδία.

 

Κείμενο: Giovanni Caccialupi, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Eugene Sue «Τα μυστήρια των Παρισίων» (1842/43).

 

Σολίστ: Σοφία Κυανίδου (Μαριάνθη ή η τραγουδίστρια Πιγκριότα, κόρη του Ροδόλφου)

Άννα Στυλιανάκη (Σάρα, χήρα του κόμη Μακ Γκρέγκορ, μητέρα της Μαριάνθης)

Δημήτρης Σιγαλός (Ιάκωβος Φερράντ, συμβολαιογράφος)

Γιάννης Καλύβας (Τομ Σέιτον, αδελφός της Σάρας)

Διονύσης Σούρμπης (Ροδόλφος, δούκας του Γκέρολσταϊν)

Τίμος Σιρλαντζής (Αντεροβγάλτης, διαβόητος κακοποιός)

 

Παίρνουν μέρος οι χορωδίες:

1. Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε διδασκαλία Νίκου Μαλιάρα και

2. Γυναικεία Χορωδία Opus femina του ΚΕ.Π.Α.Π. Δήμου Κορινθίων, σε διδασκαλία Φάλιας Παπαγιαννοπούλου

 

Μουσική διδασκαλία και εκτέλεση στο πιάνο: Δημήτρης Γιάκας

Συντονισμός: Βύρων Φιδετζής

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Το παραπανω περαν του ιδιου του μουσικου εργου, το οποίο ειναι πάρα πολυ ωραίο, ειναι ιδιαιτερα σημαντικο γιατι η μουσικολογική έρευνα, η αντιγραφή, επιμελεια της αρχικης παρτιτουρας, ο συντονισμος, η διδασκαλία όπως και όλες οι συμμετοχές έγιναν εντελώς αφιλοκερδώς, μόνο και μονο για την παρουσίαση αυτού του έργου το οποίο παρουσιαζεται στα πλαίσια των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών.

 

Οι Ελληνικές Μουσικές Γιορτες είναι ένας θεσμός που εδώ και 12 χρόνια παρουσιάζει έργα ελλήνων συνθετών απο τον 19ο και 20ο αιώνα. Πολλές φορές τα έργα αυτά θεωρούνταν χαμένα καθώς οι παρτιτούρες τους ή τμήματα αυτών, βρίσκονταν σε ίδιωτικά αρχεία ή αρχεία δημοσίων φορέων (ξεχασμενα). Η "αποκατασταση" αυτών και η παρουσιαση τους διασωζει αυτα τα μουσικά έργα και μας δινει τη δυνατότητα να τα εχουμε σήμερα ακροάσιμα. Εμπνευστής αυτού του θεσμού και γενικός συντονιστής του είναι ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής.

 

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου