Προς το περιεχόμενο

Rethink Lied


Shelter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το 1989 ο Stephen Herek γυρίζει μια απίθανη επιστημονικής φαντασίας κινηματογραφική κωμωδία, με έναν νεαρό Keanu Reeves στο cast. Στο σενάριο, δυο ψιλο losers εφηβοι με ένα τηλεφωνικό θάλαμο-μηχανή χρόνου, γυρνάνε στις εποχές της ιστορίας και μαζεύουν διαφορες ιστορικες προσωπικότητες για να τους παρουσιασουν σε μια σχολικη εργασια ιστοριας! Μια απο αυτες ήταν ο L.V.Beethoven. Σε καποια φαση ολοι αυτοι τους ξεφευγουν και σκορπιζουν σε ενα εμπορικο κεντρο. Εκει ο Μπετοβεν κολλάει σε εναν μουσικο οικο και περιεργαζεται τα συνθεσαιζερ!!! Ακολουθει πανδαιμόνιο....

 

Σε ενα αλλο χρονικο πλαισιο μετα απο την παραπανω αστεια αναμνηση:

 

Πάντα στριφογύρναγε μέσα στο μυαλό μου σαν μια ρομαντική σκέψη, το τι ενδεχομένως θα κάνανε οι μεγαλοι κλασσικοι συνθέτες αν με κάποιον τρόπο μπορουσαν να ερθουν στην εποχή μας, να ακουσουν τι παίζεται και να συνθέσουν απλή τραγουδοποιία προσαρμοζόμενοι στο νέο περιβάλλον. Δηλαδή πως θα λειτουργούσε η διάνοιά τους στην εποχή μας.

 

Φυσικά αυτο μόνο ονείρωξη μπορει να ειναι για εναν μουσικό. Όμως κάτι πιο ρεαλιστικό μπορει να συμβει ειναι το εξης. Οι πιο απλές μουσικες φόρμες για τραγουδι που γράφτηκαν απο αυτους τους συνθέτες, μπορούν με μια λίγο διαφορετική (αλλα προσεκτική) οπτική να σταθουν και σήμερα ως ενα κατα τα άλλα συγχρονο τραγούδι? Έτσι ισως γινοντουσαν πιο κατανοητά απο τον κοσμο που δεν εχει επαφή με το κλασσικο τραγούδι και να υπηρχε όφελος απο την εκθεση του ακροατηρίου σε μια εξαιρετικής ποιότητας σύνθεση. Ισως και μια αισθητικη γέφυρα με τις πολυπλοκότερες μουσικές φόρμες (επιφυλάσσομαι για την αισιοδοξία μου).

 

Πολύ δύσκολη και πολυ υπεύθυνη εργασία να βάλεις χέρι στη γραφή του Mozart, του Schubert, του Bach ή του Purcell. Αλλα καμια φορα πάλι....

 

Ενα τραγουδι απο τον W.A.Mozart που θα άρεσε στους ακροατές του Tom Waits και όχι μόνο.

 

 

και η κλασσική εκτέλεση οπως την εγραψε ο συνθετης.

 

https://www.youtube.com/watch?v=IU1SldcA3fo

 

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατά σύμπτωση, εχτές συζητούσα με ένα συνάδελφο αυτή την ταινία!

 

Πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα που θέτεις, δυστυχώς αδύνατο να απαντηθεί δίχως χρονομηχανή.  ;)

 

Τα κομμάτια που παραθέτεις είναι υπέροχα και ευχαριστούμε. Δεν εγνώριζα τη διασκευή, ούτε που είχα σκεφτεί πως έχουν γίνει τέτοιες "παρεμβάσεις".

φβ/snoozeloop

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα που θέτεις, δυστυχώς αδύνατο να απαντηθεί δίχως χρονομηχανή.  ;)

 

Με ποιο τρόπο ο πυρηνας της σκεψης των συνθετων αυτων μπορει να βρει χώρο σε ενα συγχρονο τραγουδι, βελτιώνοντας το? να μας δωσει αλλες ενορχηστρωτικες τεχνικές? ενδεχομένως αλλους τροπους να σκεφτουμε αυτο που κάνουμε? Η βαθιά στο χρόνο ιστορια αυτου του μουσικού ειδους, κουβαλάει μαζι της εμπειρια και τεχνογνωσία πολύ μεγαλύτερη απο αλλα μουσικά ιδιώματα. Ειναι κριμα να μένει αναξιοποίητη.

 

Αυτο γινεται. Ειναι δυσκολο αλλα εφικτό. Γιατι περαν της βαθιας γνωσης της φορμας και των δυο εποχων, οπως και αποστασιοποιηση που ειναι δυσκολη μετα απο χρονια μελέτη.

 

Αλλο ενα παραδειγμα:

 

Ο Henry Purcell που θα μπορουσε να ηταν εδώ ένας συγχρονος alternative τραγουδοποιος.

 

 

 

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου