Προς το περιεχόμενο

Κούρδισμα τουμπελέκι.


sonap

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το κούρδισμα στο τουμπελέκι ή σε ταραμπούκα δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αρκεί να συμφωνεί με τις αρχές και τον τρόπο κουρδίσματος των τυμπάνων, όπως θα βρεις στον οδηγό που υπάρχει μέσα στο site. Τώρα, αν δεν γνωρίζεις ποια είναι η διαφορά των δύο αυτών τυμπάνων πολύ πρόχειρα σου λέω πως το τουμπαλέκι έχει λεπτότερο κέλυφος και παρουσιάζει περισσότερες αρμονικές, έχει στεφάνι που σφίγγει το δέρμα τετραγωνισμένο, ενώ η αραβική ταραμπούκα παρουσιάζει μεγαλύτερο, σκληρότερο κέλυφος, με το στεφάνι κυρτό τόσο όσο να φαίνεται ενιαίο με το κέλυφος του. Φυσικά οι αρμονικές που παρουσιάζει είναι λιγότερες με αποτέλεσμα να ακούγεται πιο στακάτο κατά το παίξιμο. Είναι το τύμπανο που θα συναντήσεις σε όλα σχεδόν τα αραβικολαϊκοποπρόκ σχήματα των ελληνικών πιστών (ή πίστων).

Το τουμπελέκι αναφέρεται και ως Τούρκικο και η διάστασή του μετριέται με σημάδια (βούλες) χτυπημένες πάνω στο στεφάνι του. Έτσι μπορείς να καταλάβεις πως ένα τουμπελέκι με 5 σημάδια, αντιστοιχεί σε δέρμα 8΄΄ ή 10΄΄ περίπου, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει τόσο, μια που για να βρεις ανταλλακτικό δέρμα καλύτερα να επισκεφθείς το μαγαζί μαζί με το τύμπανό σου, αφού έχεις αφαιρέσει το παλιό δέρμα.

Περίπου το ίδιο συμβαίνει και στη ταραμπούκα.

Το δύσκολο της υπόθεσης, είναι να προσαρμόσεις ένα αυθεντικό δέρμα πάνω στο τουμπελέκι σου και μιλάω για δέρμα από ψάρι ή από κοιλιά κατσίκας. Αυτά τα δέρματα πωλούνται αν τα βρεις πια, σε κομμάτια και υπάρχει μεγάλη διαδικασία για να λυγίσουν και να εφαρμοστούν σε στεφάνι ειδικό και έπειτα στο κέλυφος.

Βέβαια, ο ήχος που παράγουν, είναι σκέτη γλύκα!!!!!!

Η ιδιαιτερότητα σε αυτά τα δέρματα, είναι στην ευαισθησία που παρουσιάζουν στη θερμοκρασία κατά το παίξιμο, με αποτέλεσμα ο ήχος να «μπασάρει» μετά από κάποια ώρα. Επίσης μετά το παίξιμο, πρέπει οπωσδήποτε να ξεκουρδιστούν γιατί αν τα αφήσεις στο έλεος της φυσικής συστολής ή διαστολής θα καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή για τα λεφτά που έδωσες και τον κόπο να το προσαρμόσεις. Οπότε αν είσαι αρχάριος ξέχασε τα φυσικά δέρματα.

Οι εταιρείες που παράγουν δέρματα προσφέρουν όμως τη λύση για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση φυσικών δερμάτων κατασκευάζοντας συνθετικά δέρματα (πλαστικό), με ειδικές επιστρώσεις που μοιάζουν κατά πολύ με τα φυσικά. Βέβαια είναι ακριβότερα από τα κοινά πλαστικά δέρματα. Δεν στα προτείνω σε αυτή τη φάση.

ΑπΆ ότι καταλαβαίνεις δια της αφαιρετικής μεθόδου σε οδηγώ στην αγορά κοινού drumhead στη διάσταση που ταιριάζει στο τουμπελέκι σου. Το κούρδισμα είναι πολύ απλό και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τόνος που θα πρέπει να φτάσεις κατά τη διαδικασία. Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο όταν το τουμπελέκι σου δεν βρίσκεται σε μουσικό σχήμα που περιέχει άλλα παρόμοια κρουστά (αν υπάρχει παράλληλα drumset δεν πειράζει). Αν υπάρχουν και άλλα παρόμοια…..βρείτε τα οι κρουστοί.

Οι περισσότεροι κουρδίζουν με το αφτί. Όπου λοιπόν σου αρέσει σταματάς. Εμπειρικά σου λέω πως το καλό τέντωμα (όχι ξεχείλωμα), αποδίδει πρίμο ήχο και αναδεικνύει την τεχνική σου, μια που οι νότες σου μέσα στο μουσικό σύνολο ξεχωρίζουν πόσο μάλλον και αν σε μικροφωνίσουν. Εγώ κουρδίζω και τα δύο είδη ψηλά. Οι πιο ψαγμένοι, ακούνε το χρώμα του τύμπανου που έχουν, τη νότα που παράγει το κέλυφος δηλαδή χωρίς το δέρμα επάνω και ανάλογα κουρδίζουν. Κοίταξε λοιπόν να βρεις απλό δέρμα, συνθετικό, οπωσδήποτε λεπτό που να ταιριάζει στο τουμπελέκι σου, ακολούθησε τη διαδικασία του σταυρωτού κουρδίσματος, μην το παρακάνεις στο τέντωμα ιδίως στην αρχή και να θυμάσαι μετά από το παίξιμο να το ξεκουρδίζεις λίγο για να έχεις μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης.

Τα υπόλοιπα στο δάσκαλο……

Rockdrum.

Then as it was, then again it will be...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 12 χρόνια αργότερα...
  • Guru
40 λεπτά πριν, Κώστας Μεσσήνης είπε

Αυτή  η δημοσίευση δεν  υπαρχή! 

 

 

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου