Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με Roland Jupiter 6


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρόβλημα με Roland Jupiter 6

Παλιότερα μου είχε παρουσιάσει 3 προβλήματα δύο εκ των οποίων φτιάχτηκαν … μόνα τους !!! 

 

1ον Όταν πατούσα TUNE για να κουρδιστούν οι ταλαντωτές, το όργανο κολλούσε και δεν έβγαζε ήχο. Επανερχόταν μετά από 2-3 ώρες ή και μέρες.

2ον Δεν κρατούσε μνήμες, δηλαδή όταν το έκλεινα, οι αποθηκευμένοι ήχοι είτε χάνονταν αμέσως (ή μετά από 24 ώρες) ή έχανε κάποιες από τις ρυθμίσεις  στις παραμέτρους του ήχου (ENV, LFO κλπ).

3ον. Ο αριστερός ταλαντωτής VCO 1 ξεκουρδιζόταν γρήγορα και μάλιστα δεν έπεζε όλες τις νότες. Δηλαδή τώρα πχ δεν έπαιζε σε όλες τις οκτάβες την νότα σολ, μετά από λίγο έπαιζε την σόλ αλλά δεν έπαιζε κάποια άλλη, και μετά κάποια άλλη …

 

Τα προβλήματα  1 και  3 φτιάχτηκαν μόνα τους, δηλαδή το μόνο πρόβλημα που είχε ήταν ότι δεν μπορούσα να αποθηκεύσω τους ήχους που κατασκεύαζα. Αυτό δεν με ενόχλησε και πολύ γιατί κάθε φορά έφτιαχνα τον ήχο που ήθελα (μπορώ να πώ με βοήθησε πολύ να φτάσω να φτιάχνω γρήγορα τον ήχο που ήθελα να ακούσω).  Έτσι χρησιμοποιούσα το σύνθ.

 

Τώρα όμως επέστρεψε το πρόβλημα 3 και ουσιαστικά καθιστά το σύνθ άχρηστο.

 

Έχει κάποιος εμπειρία πάνω σε αυτά τα προβλήματα, ιδιαίτερα στο 3, να μας πεί πώς το έλυσε; Που το πήγε για επισκευή, πώς λέγεται το πρόβλημα, τι ανταλλακτικό θέλει, τι κόστος είχε κλπ.

 

Ευχαριστώ.

 

ΤΟ ΓΑΡ ΑΥΤΟ ΝΟΕΙΝ, ΕΣΤΙΝ ΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπερα φιλε μου ,

προβληματα που ερχονται και φευγουν ειναι τα χειροτερα γιατι δεν μπορει να γινει σωστη διαγνωση.

Συνηθως προβληματα στην τροφοδοσια μπορουν να προκαλεσουν ασταθεια σε συγκεκριμενες λειτουργιες, οποτε το πρωτο πραγμα που πρεπει να κανεις ειναι να σιγουρευτεις οτι το τροφοδοτικο βγαζει +/- 15V, 10V και 5V.

Αν το jupiter το πηρες απο βορεια ελλαδα πριν απο 1-2 χρονια, τοτε το τροφοδοτικο πρεπει να ειναι ενταξει, τα προβληματα προερχονται απο αλλου.

 

Οσον αφορα το 1ο προβλημα : Προφανως υπαρχει προβλημα στο  κυκλωμα  computune  το οποιο ελεγχει το ρευμα στους ταλαντωτες και το διορθωνει , ετσι ωστε το οργανο να ειναι κουρδισμενο. Μπορει να φταιει ο comparator, το  analog switch , το  latch , το  adresss from latch , το  address decoder , level shifter ή το sample & hold κυκλωμα.  Τσεκαρε το IC20, to 4051 analog switch, μπορει να δημιουργει αυτο το προβλημα.

 

Οσον αφορα το 2ο προβλημα : Αλλαξες μπαταρια ? Σιγουρεψε οτι μπαταρια δινει πανω απο 2.6V μεσα στο κυκλωμα.

 

Οσον αφορα το 3ο προβλημα : το οτι το προβλημα επιρεαζει μονο τον ενα ταλαντωτη, μαλλον οφειλεται στον slave επεξεργαστη IC6 της καρτας φωνων ή στο DAC του, ή στο sample and hold κυκλωμα του.

 

Μερικες φορες φταινε τα ολοκληρωμενα αλλα πολλες φορες ευθυνεται το κυκλωμα που τα οδηγει οπως πχ πυκνωτες , αντιστασεις, τρανσιστορ κτλ .

Τους προβληματικους πυκνωτες συνηθως μπορεις να τους αντιληφθεις γιατι εχουνε καρουμπαλα στην κορυφη ή διαρροη .

 

Δεν θελω να σε απογοητευσω αλλα αναλογως τον τεχνικο, η επισκευη  πιθανον να σου βγει "κουστουμι".

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου