Προς το περιεχόμενο

Πάνος Μαλαχιάς - Live μαθητών video (Gimme Shelter - Rolling Stones)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πριν μπω στο ψητό να σημειώσω πως όσα πω δεν έχουν κακοπροαίρετη διάθεση:

 

Η διασκευή είναι μέτρια. Αρχικά, φαίνεται να μην έχει δωθεί αρκετή βάση στο πως παίζεται το πρωτότυπο. Κανένας από τους μαθητές σας δεν φαίνεται να έχει μελετήσει το τι ακριβώς παίζεται. Το αποτέλεσμα είναι να ηχεί «επίπεδο» και ανέμπνευστο όλο το κομμάτι, χωρίς καθόλου «αέρα». Για παράδειγμα, το μπάσο δεν κρατάει απλά την ρίζα στα κουπλέ, τα drums δεν είναι τόσο απλοϊκά και τα ρυθμικά του Richards δεν είναι όπως τα παίζει ο κιθαρίστας σας (ο οποίος θέλει δουλειά και στα lead μέρη του κομματιού -πολλές φορές τα bends και vibrato του είναι τσαπατσούλικα).

 

Θα συνιστούσα επίσης να ακούσει μερικά live από την περίοδο με τον Taylor για να πάρει μια ιδέα για το πως να κάνεις αυτοσχεδιασμό στο solo και να «ξεσηκώσει» μερικά riff του Taylor ή απλά να παίξει ακριβώς το αρχικό solo του Keith.

 

Δεν θα μιλήσω καν για θέματα ήχου και «ταυτότητας»: είναι μαθητική συναυλία, άρα δεν περιμένω να έχουν τον ήχο των Stones. Αλλά θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη μελέτη του κομματιού αναμφίβολα.

I'm not bored. I've just got an incredibly boring face.

-Charlie Watts

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

θα συμφωνήσω σε πολλά.

Σίγουρα δεν μελετήσανε τι θα παίξουνε.

Η εισαγωγή αυτού του κομματιού είναι όλη η ουσία θέλει εξαιρετικό στακάτο παίξιμο και γλύκα, και απλώς διεκπεραιώθηκε με απλούστατα αρπέτζιος.

Μετά, γενικά παίζουν σαν να τους είπαν πάνω κάτω αυτά είναι τα ακκόρντα και το τέμπο, παίξτε. Δεν είναι έτσι. Οι ρόλοι στο κομμάτι είναι συγκεκριμένοι και υπάρχει κανονικά οικονομία και πειθαρχία. Ο καθένας τον ρόλο του.

Εδώ όλοι παίζουν γενικά.

Ο κιθαρίστας θέλει να δείξει ότι πρέπει να σολάρει, ο ήχος του δεν ταιριάζει με το κομμάτι, είναι over distorted και στην εισαγωγή το παρακάνει. Επίσης γυρνάει την πλάτη στο κοινό. not good. Ας υπήρχε κάποιος να βοηθήσει με τον ήχο.

Μπάσο, δεν καταλαβα καν τι παίζει. Ο ντραμερ σε γενικές γραμμές σωστός.

 

Με όλα αυτά δεν θέλω να υποβιβάσω την προσπάθεια.

Δεν είναι λίγη υπόθεση να θέλεις να παίξεις το κομμάτι αυτό, έστω και 50 χρόνια μετά.

Εμείς 20 χρόνια μετά δεν θα το τολμούσαμε. Παίζαμε απλώς το brown sugar ή το jumping Jack Flash .

Βέβαια δεν είχαμε δάσκαλο. Μόνοι μας βγάζαμε τα μάτια μας. Συνεπώς ....

Βάλτε τα παιδιά να δουλέψουν.

 

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα μαθητικά live έχουν κυρίως σκοπό και ουσία την ανάδειξη των μαθητών (κυρίως των beginner και intermediate), την μουσική και τεχνική τους κατάρτιση τη δεδομένη χρονική στιγμή και επίσης να πάρουν οι μαθητές μια αρχική εμπειρία πως είναι να βρίσκεσαι σε ένα stage και να παίζεις (πρώτη φορά) live (κυρίως για αυτούς που είναι μικρότεροι ηλικιακά και τυχαίνει να μην έχουν μπάντες όπως και αυτοί που ξεκίνησαν σε μεγαλύτερη ηλικία να παίζουν κιθάρα).

 

ΥΓ1: Η προετοιμασία δεν είναι όπως κάθε επαγγελματικής μπάντας, γίνεται 1 πρόβα με το rhtymh section και εμένα, δεν κάνουμε πρόβα όλοι μαζί δηλαδή με τους μαθητές λόγω δυσκολίας κοινού χρόνου. Η μελέτη είναι προσωπική κυρίως με το στοιχειώδη σεβασμό στο κάθε τραγούδι που παίζεται και με σκοπό τον αυτοσχεδιασμό του κάθε μαθητή (ανάλογα και το κομμάτι βέβαια).

 

ΥΓ2: Για τα τσαπατσούλικα bend και vibrato που λέτε προφανώς αρκετοί δεν είναι δυνατόν να αποδώσουν 100% όταν παίζουν πρώτη φόρα σε σκηνή συμπεριλαμβανομένου το σχετικό άγχος, το οποίο όλοι λίγο-πολύ έχουμε γνωρίσει στις μικρές ηλικίες όταν έχουμε απέναντί μας έχουμε ένα μικρό ή μεγάλο κοινό, σκεφτείτε ότι πολλές φορές δεν έβγαινε καν ''λέξη'' στο μικρόφωνο όταν θέλαμε να πούμε κάτι στον κόσμο.

 

ΥΓ3: Δεν συμμετέχουν απαραίτητα όλοι οι μαθητές, συμμετέχουν αυτοί που επιθυμούν (έχουν ή δεν έχουν παίξει live)

 

ΥΓ4: Από την δική μου ταπεινή διδακτική σκοπιά δεν υπάρχει καμία απαίτηση κάποιο παιδί στα 13-14-15 ή 17 χρονών πάνω κάτω, να γνωρίζει άπταιστα τους Rolling Stones ή τους pink Floyd ή τους Queen κλπ ενδεχομένως με σκοπό να γνωρίζει τα μέρη του Keith Richards π.χ.. Αυτό εξάλλου και μια δουλειά δική μας ως υπεύθυνοι, εκτός από τα κομμάτια στην κιθάρα, να μαθαίνουμε και να παρουσιάζουμε βιογραφικές πληροφορίες για τις μεγάλες αυτές μπάντες και όχι μόνο.

 

Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση,

φιλικά

 

Πάνος Μαλαχιάς

ALCM(TD) - RGT Tutor

panosmalahias.com

 

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν μου φάνηκαν για 13χρονα τα παιδιά.... ???

όπως και νάχει, συμμερίζομαι πολλά από όσα λέτε, ιδίως για το τρακ.

Όλοι τα ζήσαμε.

 

όμως η ουσία είναι ακριβώς στο ΥΓ4 όπως τα λέτε και σεις.

Προσωπικά θα χαρώ πολύ να ξανακούσω το κομμάτι αυτό, από τα παιδιά σε ένα εξάμηνο.

 

όμως να μην αφεθεί να αυτοσχεδιάσουν, αν όντως το κάνανε.

Στη φάση αυτή της εκμάθησής τους, ας μάθουν πρώτα να κοπιάρουν σωστά. Και μετά ας προσθέσουν την δική τους υπογραφή.

 

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου