Προς το περιεχόμενο

Επιλογή ψηφιακού πιάνου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα, σκέφτομαι να αγοράσω ψηφιακό πιάνο για μελέτη κλασικών κομματιών. Δεν μπορώ να αγοράσω κλασικό πιάνο λόγο οικονομικού κόστους και μελέτης σε ώρες κοινής ησυχίας (καθώς τότε συνηθίζω να μελετάω). Μπορώ να διαθέσω έως 1000 ευρώ. Θέλω να είναι όσο πιο κοντά στην αίσθηση και στο άκουσμα του πιάνου. Υπάρχει κάτι τέτοιο??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η καλυτερη κατα την γνωμη μου εταιρια σε αισθηση και ηχο πιανου ειναι η Kawai. Το εχω ψαξει αρκετα, χωρις να σημαινει οτι ειναι μονοδρομος ή οτι δεν πρεπει να δοκιμασεις και αλλες πριν αποφασισεις. Μετά ακολουθούν Roland, Yamaha και Casio, και καποια μοντελα των τριών ισως να ειναι και ισάξια-καλυτερα σε καποια πράγματα αλλα συνηθως ακριβοτερα απο τα Kawai η διαφορετικα ως προς λεπτομερειες προδιαγραφων.

Σου αρκει μονο το οργανο με απλη βασουλα η το θες επιπλο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ενδιαφερόμουν για έπιπλο αλλά αν υπάρχει κάτι καλύτερο (όσον αφορά το άκουσμα και την αίσθηση) χωρίς έπιπλο θα το προτιμήσω. Έχεις να μου προτείνεις συγκεκριμένο μοντέλο με έπιπλο και χωρίς?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Προσωπικά είμαι οπαδός της σειράς Casio Privia, που τα προτιμώ σε σχέση με τα μοντέλα των άλλων εταιριών στην αντίστοιχη τιμή.

 

Θα πρέπει, όμως, να βάλεις τα χέρια σου στα πλήκτρα και να δεις τι σου αρέσει...

 

Πάντως εγώ, ως πιανίστας με δίπλωμα (κλπ... κλασσική μουσική, λοιπόν), όταν έπαιξα στο Casio Privia PX110 (παλίο μοντέλο, τώρα έχει φτάσει στο PX350 ή κάτι τέτοιο) μου φάνηκε πολύ καλό και το αγόρασα αμέσως... Με 1000 ευρώ μπορείς να πάρεις με έπιπλο και γενικά κάτι καλό. Έχεις επιλογές!

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να κι ένα ενδιαφέρον βίντεο που συγκρίνει ένα μοντέρνο Casio digital piano με ένα πανάκριβο πιάνο με ουρά :

https://www.youtube.com/watch?v=92V-8eZSKW8

Ο ήχος του ψηφιακού έχει μεν διαφορετικό reverb, αλλά είναι πάρα πολύ καλός!

Και το CASIO Celviano AP460 (που παίζει στο βίντεο) έχει γύρω στα 1000 ευρώ.

 

Γενικά πρέπει να προσέξεις 2 πράγματα :

- Να έχει πλήκτρα που να πλησιάζουν το πιάνο όσο γίνεται περισσότερο.

- Να έχει όσο το δυνατόν καλύτερο ήχο πιάνου για να μπορείς να παίζεις κλασική μουσική (αργά, γρήγορα, μελωδίες, αρμονίες, σύντομες-μακριές νότες, με πεντάλ, χωρίς πεντάλ, χαμηλές νότες, μεσαίες νότες, ψηλές νότες κλπ. κλπ.)

Αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στα παραπάνω θέματα, θα πρέπει αναγκαστικά να στηριχτείς σε γνώμες άλλων ή σε reviews στο διαδίκτυο. Όμως, αν το ψάξεις αρκετά θα καταλήξεις σε κάτι καλό!

 

Να κι ένα άλλο βίντεο με το Casio AP-450 :

 

Εμείς εδώ ιδέες ρίχνουμε βέβαια, θέλει αρκετό ψάξιμο και σε πολλές περιπτώσεις μοντέλων γιατί είναι σοβαρή αγορά...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σκέφτομαι πως θα ήταν καλύτερα πριν πάω να δοκιμάσω τα μοντέλα να έχω μία γνώμη σχετικά με το ακουσμά τους. Μετά από ένα μήνα ψάξιμο έχω συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει ψηφιακό πιάνο που να ταυτίζεται με το άκουσμα ενός κλασικού πιάνου(ούτε που να πλησιάζει) σε τιμές εώς και 1.200€. Έτσι με βάση αυτά σκέφτομαι μην αγοράσω κάτι που σε 2 χρόνια μετανιώσω(μιας και δεν μιλάμε για λίγα χρήματα).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εννοείται και θα πρέπει να τα δοκιμάσεις πρώτα για να αποκτήσεις δική σου άποψη, μιας και το προσωπικό γούστο είναι κάτι υποκειμενικό.

Επίσης προσοχή στον χώρο, στο σκαμπό (ύψος) και στην μέρα (από άποψη κούρασης χεριών/αυτιών) που θα πας. Αν κάποιος χώρος για demo έχει χάλια ηχητική, αν κάποιο σκαμπό δεν είναι στο ύψος που σε βολεύει ή αν πας κάπου κουρασμένος από κάτι άλλο τα συμπεράσματα που θα βγάλεις μπορεί να μην είναι εξαρχής σωστά, επομένως καλό θα ήταν να πας και δεύτερη φορά μετά το πρώτο ξεσκαρτάρισμα και να έχεις και ένα ζευγάρι ακουστικά σου μαζί (δικά σου ώστε να παίξεις με τα ίδια ακουστικά σε όλα).

 

Αν έπρεπε να τα βάλω σε μια προσωπική σειρά από το καλύτερο προς το χειρότερο θα ήταν κάπως έτσι (ξεκινάω λίγο παραπάνω από τα 1000 και καταλήγω αρκετά παρακάτω):

 

1. https://www.thomann.de/gr/kawai_cn_27_sb.htm

2. https://www.thomann.de/gr/roland_rp_501r_cb.htm

3. https://www.thomann.de/gr/yamaha_clp_535_m.htm

4. https://www.thomann.de/gr/roland_f_140r_cb.htm

5. https://www.thomann.de/gr/kawai_es_110_b_deluxe_bundle.htm

6. https://www.thomann.de/gr/kawai_cn_14_sb.htm

7. https://www.thomann.de/gr/kawai_es_100_deluxe_bundle.htm

8. https://www.thomann.de/gr/roland_fp_30_bk_home_bundle.htm

9. https://www.thomann.de/gr/yamaha_clp_525_b.htm

10. https://www.thomann.de/gr/casio_ap_650_mbk_celviano.htm ή https://www.thomann.de/gr/casio_px_860_bk_privia.htm

 

Όσο αφορά τα 9 και 10, υπάρχουν αρκετά μοντέλα με ίδιο κλαβιέ, σου προτείνω ενδεικτικά κάποια, αν καταλήξεις προς τα εκεί θέλει περαιτέρω ψάξιμο.

 

Από τα παραπάνω όσα είναι με ξύλινη βασούλα μπορείς να την αποφύγεις για να γλιτώσεις χρήματα, αν και εγώ σου προτείνω έτοιμα πακέτα.

Το ES100 το πουλάω μεταχειρισμένο σε αγγελία, αλλά εφόσον μπορείς να δώσεις έστω 1000ευρώ, θα σου πρότεινα να πάρεις κάτι καλύτερο, κι εγώ σε φάση αναβάθμισης είμαι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru
...προσοχή στον χώρο, στο σκαμπό (ύψος) και στην μέρα (από άποψη κούρασης χεριών/αυτιών) που θα πας. Αν κάποιος χώρος για demo έχει χάλια ηχητική, αν κάποιο σκαμπό δεν είναι στο ύψος που σε βολεύει ή αν πας κάπου κουρασμένος από κάτι άλλο τα συμπεράσματα που θα βγάλεις μπορεί να μην είναι εξαρχής σωστά, επομένως καλό θα ήταν να πας και δεύτερη φορά μετά το πρώτο ξεσκαρτάρισμα...

 

σημαντικότατες οι επισημάνσεις του φίλου μας...

 

όσο για τον ήχο αυτόν καθ αυτόν, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ειδικά στα ψηφιακά πιάνα, με τα υπερκομπρεσαρισμένα δείγματα που φιλοξενούν στην rom τους ώστε να περιοριστεί το μέγεθος τους, οι ΔΙΑΦΟΡΕΣ είναι ΜΕΓΑΛΕΣ σε έμπειρα αυτιά και οφείλονται κυρίως στις φτωχές αρμονικές που "στρογγυλεύουν" τις νότες απογυμνώνοντας τες (ειδικά στις μεσαίες οκτάβες) και φυσικά στη ΣΥΧΝΟΤΙΚΗ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ στην μετάβαση των μικροδυναμικών... αν προσθέσουμε και την συμπεριφορά τους ως προς τον χειρισμό της δυναμικής περιοχής (με τα layer που και να υπάρχουν είναι λιγοστά), στον τομέα της μουσικής έκφρασης η σύγκριση (όπως φαίνεται και στο video που παρέθεσε ο φίλος artitraveller) είναι άνιση και δεν περιορίζεται στην αίσθηση του χώρου (τα πράγματα είναι εμφανώς βελτιωμένα στις "σοβαρές" VSTi υλοποιήσεις με τις "γιγάντιες" σε multisamples βιβλιοθήκες)... 

 

από την άλλη βέβαια, ΕΥΤΥΧΩΣ όταν ξεφύγουμε (ορθώς κατά συνθήκη όπως και η εν λόγω) από την "αυστηρή" κρίση μέσω μιας σύγκρισης με reference την φυσική πηγή, άμα

... προσέξεις 2 πράγματα :

- Να έχει πλήκτρα που να πλησιάζουν το πιάνο όσο γίνεται περισσότερο.

- Να έχει όσο το δυνατόν καλύτερο ήχο πιάνου για να μπορείς να παίζεις κλασική μουσική (αργά, γρήγορα, μελωδίες, αρμονίες, σύντομες-μακριές νότες, με πεντάλ, χωρίς πεντάλ, χαμηλές νότες, μεσαίες νότες, ψηλές νότες κλπ. κλπ.)...

τότε σίγουρα μπορείς (ο εγκέφαλος προσαρμόζεται πανεύκολα στον ήχο και όταν δεν υπάρχει άμεση σύγκριση λειαίνει έντεχνα διαφορές) να απολαύσεις μια αξιοπρεπέστατη εξομοίωση της φυσικής εμπειρίας, που τις περισσότερες φορές υπερκαλύπτει (πια και με φθηνά ψηφιακά πιάνα) το πλείστον των αναγκών στο σπίτι...

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μετά από ένα μήνα ψάξιμο έχω συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει ψηφιακό πιάνο που να ταυτίζεται με το άκουσμα ενός κλασικού πιάνου(ούτε που να πλησιάζει) σε τιμές εώς και 1.200€. Έτσι με βάση αυτά σκέφτομαι μην αγοράσω κάτι που σε 2 χρόνια μετανιώσω(μιας και δεν μιλάμε για λίγα χρήματα).

 

 

Εντελώς λανθασμένη λογική. Με το χιλιάρικο που δίνεις, δεν θα πρέπει να περιμένεις τίποτα άλλο παρά μόνο μια "πλατφόρμα εξάσκησης". Άλλωστε με ένα χιλιάρικο δεν παίρνεις τίποτα σε ακουστικό, παρά μόνο μεταχειρισμένο. Αν τώρα βάλεις ότι θα θες μεταφορά και κούρδισμα, τότε το μεταχειρισμένο ακουστικό θα είναι στην πραγματικότητα του 600άρικου, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα θα είναι άχρηστο.

 

Άρα το θέμα δεν είναι το ηλεκτρικό "να ταυτίζεται με το άκουσμα ενός κλασικού πιάνου", αλλά να αρκεί για την καθημερινή σου εξάσκηση ώστε όταν αποκτήσεις ένα καλό ακουστικό, ή τέλος πάντων κάθε φορά που κάθεσαι μπροστά σε ένα ακουστικό, να μην αισθάνεσαι ότι σε έριξαν στην αρένα με τα λιοντάρια, όπως θα αισθανόσουν δηλαδή αν έκανες practice σε ένα απλό μη- βαρυκεντρισμένο synth. Αυτό μέσες- άκρες στο προσφέρει ένα καλό ηλεκτρικό, και μέχρι εκεί θα πρέπει να περιμένεις. 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Σε αυτά τα χρήματα πας κατευθείαν σε Casio Privia για καινούριο (διαβαθμισμένα βαρυκεντρισμένο κλαβιέ με triple sensor και escapement) ή σε μεταχειρισμένο Roland-Kawai.

Για το θέμα ήχων νομίζω ότι τα Privia έχουν αξιοπρεπέστατους ήχους αν και όλα τα digital pianos πλέον έχουν USB to Host οπότε αργότερα εφόσον θες υψηλότερου ρεαλισμού δείγματα με ένα laptop και μια βιβλιοθήκη ήχων π.χ. Keyscape ή physical modelling (Pianoteq) είσαι κομπλέ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου