Προς το περιεχόμενο

Live ηχος με plugins


Τεο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους.

Ονομάζομαι Θοδωρής και παίζω ηλεκτροακουστική κιθάρα.

 

Ψάχνομαι να φτιάξω τον live ήχο μου. Η πιο σοβαρή επένδυσή μου μέχρι σήμερα σε χρηματικό επίπεδο είναι η κιθάρα μου. Η εν λόγω κιθάρα φοράει ηλεκτρικά της LR Baggs (μικροφωνο και film piezo) και μιλάμε για ένα active και transparent συστημα που δεν χρειάζεται καθόλου extra προενίσχυση. Μπορεί να πάει καρφί στην κονσόλα χωρίς καν DI.

 

Η λοιπή διαδικασία του ήχου που ψάχνω να φτιάξω είναι επίσης εξαιρετικά πολυδάπανη (πχ. eq, compressor,  modulation effects και πάει λέγοντας). Χωρίς πλάκα μιλάμε για τόσα και άλλα τόσα χρήματα.

 

Αναρωτιόμουν λοιπόν πριν προβώ στην οποιαδήποτε κίνηση-αγορά.... αν είναι εφικτό να επιτύχω έναν ποιοτικό live ήχο του οργάνου με plugins μέσω υπολογιστή. Αν ναι.... τι εξοπλισμό θα χρειαστώ για ένα τέτοιο αποτέλεσμα???

 

Laptop υψηλών απαιτήσεων υπάρχει. Δεν υπάρχει κάρτα ήχου. Και βεβαίως δεν υπάρχει και το απαραίτητο software. Ωστοσο, αν μπορώ να κάνω την δουλειά με τα μισά των μισών από τα χρήματα που απαιτούνται.... τότε κυριολεκτικά δεν με απασχολεί καθόλου το πως θα μεταφέρω ένα laptop και μια κάρτα ήχου. Χωρίς πλάκα αν αγοράσω όλα αυτά που χρειάζομαι σε πετάλια, τότε μιλάμε σίγουρα για 1500 και βάλε ευρώ. Αυτό το ποσό δεν υπάρχει τέτοιες μέρες.

 

Για να γίνω ακόμα πιο σαφής...

Οι προσδοκίες-απαιτήσεις μου είναι να συνδέω τα ηλεκτρικά της κιθάρας μου με καρφί πάνω στην κάρτα ήχου και μέσω του laptop να έχω ένα DAW software που να πληρεί χαρακτηριστικά όπως καθαρή προενίσχυση σήματος, low cut filter, notch filter, phase reverse, full parametric eq, compressor με threshold και ratio τουλαχιστον, limiter και τέλος chorus, delay και reverb. Και από εκεί το σήμα να πηγαίνει balanced στην κονσόλα και στα PA. Αν μπορούσε όλα αυτά να τα κάνει ένα πρόγραμμα και να ελέγχω το signal chain.... τόσο το καλύτερο. Απο τα χρόνια που ασχολιόμουν με το cubase θυμάμαι πως είχε ενσωματωμένα πολύ αξιόλογα plugins.

 

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα?

Τι αγορές απαιτούνται? Τι προδιαγραφές απαιτούνται? Αν ναι μπορεί κάποιος που γνωρίζει να μου εξηγησει λεπτομερώς την διαδικασια?

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Με εκτίμηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

θοδωρη σε τι χωρους θα παιζεις λαιβ, και τι μουσικη? Ολα αυτα που αναφερεις μου ακουγονται υπερβολικα για λαιβ καταστασεις. Εγω θα ξεκινουσα με ενα καλο preamp (dual αφου εχεις διπλο συστημα στην κιθαρα), κατι σαν το headway πχ. Αν θελεις εφφε κτλ, κοιτα κατι σε πολυεφφε σαν το g natural της tc electronic η κατι σε παρομοια λεφτα 3-4 κατοσταρικα. Ολα τα πολυεφφε και preamps ακουστικης εχουν notch filters, eq, phase switch κτλ. Απο κει και περα εχεις να διαλεξεις αν θα πας κονσολα και θα ακους μεσω μονιτορ και ηχοληπτη, η αν θα παρεις ακουστικο ενισχυτη για να σε ακους.

 

Δοκιμασες ποτε την κιθαρα σου σε λαιβ? Μερικες φορες το μικροφωνο ακουγεται ωραιο στα χαρτια (η σε χαμηλες εντασεις), αλλα στις συνθηκες που συνηθως επικρατουν στα λαιβ στην ελλαδα δεν περναει ευκολα. Και καταληγεις με piezo, μαγνητη, η godin ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

παράλληλα με τον διάλογο με τον Αποστόλη που πιστεύω ότι θα σου λύσει αρκετές απορίες, από την στιγμή που διαθέτεις ήδη ένα καλό laptop και πριν χαλάσεις ούτε ένα ευρώ, κάνε μια βόλτα στο KVR...

 

επειδή οι πραγματικές σου ανάγκες είναι τόσο υποκειμενικές που χωρίς ένα reference point λογικά θα οδηγηθείς και θα οδηγήσεις ακούσια άλλους σε λάθος συμπεράσματα (ή αν μη τι άλλο λιγότερο χρήσιμα από ότι θα μπορούσαν να είναι για σένα), στο ένα σκέλος (αυτό που έχει να κάνει με το software) κατέβασε ένα από αυτά (ή και κάποιο άλλο... υπάρχουν αρκετά) Vst host (το DAW δεν είναι απαραίτητο),

 

https://www.kvraudio.com/product/savihost-by-hermann-seib

https://www.kvraudio.com/product/vsthost-by-hermann-seib

 

εγκατέστησε το και κατόπι πήγαινε εδώ

 

https://www.kvraudio.com/plugins/windows/vst-plugins/vst3-plugins/effects/free/most-popular

 

και όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις fx για ότι μπορείς να φανταστείς...

μεταξύ των οποίων και πολλά αξιόλογα που θα σε ικανοποιήσουν τόσο ώστε να μην ψάξεις για ανάλογη εμπορική εφαρμογή...

 

αφού αποκτήσεις μια ιδέα και αποφασίσεις ότι η κατευθυνσή σου είναι προς τα εκεί και όχι η εναλλακτική (και πιο βατή) που σου προτείνει ο Αποστόλης τότε επανέρχεσαι και για την κατάλληλη για τις ανάγκες και το βαλάντιο σου κάρτα...

 

καλή αναζήτηση

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγαπητέ φίλε Alter, ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Η κιθάρα η συγκεκριμένη δεν έχει παίξει ακόμα live. Είναι μια Taylor 416ce Rosewood του 2017, κόστους 2.500€. Τα ηλεκτρικά της μαμάς τα έβγαλα μιας και είναι οτι χειρότερο έχω ακούσει. Έβαλα LR Baggs-Anthem, το οποίο είναι διπλό σύστημα με την έννοια που το θέτεις.... όμως η έξοδος είναι μια και το πίεζο με το "εσωτερικό" μικρόφωνο έχουν blend. Άρα δεν παίζει το dual preamp.

 

Το συγκεκριμένο σύστημα ΔΕΝ παράγει feedback. Το δοκίμασα σε PA και στούντιο σε μεγάλες εντάσεις και δίπλα σε μικρόφωνα φωνής. Και είναι ότι πιο ακουστικό και full body έχω ακούσει ποτέ.

 

Τα live που σκοπεύω να κάνω θα είναι σε κλειστούς χώρους-μαγαζιά, χωρητικότητας maximum 100 ανθρώπων. Για τέτοιον αριθμό ατόμων δεν χρειάζομαι ούτε monitor, ούτε in ear.... θα ακουώ απο τα PA.

 

Σε ότι αφορά τα full preamp που αναφέρεις... τα μοναδικά αξιόπιστα που υπάρχουν είναι της Grace design το Felix ή το μικρότερο Alix και της LR Baggs το Venue DI, με το οποίο έχω παίξει κιόλας. Όλα τα άλλα... κάτι Fishman και ας μην επεκταθώ... κατ εμέ είναι σκουπίδια. Η κατηγορία τιμών αυτών που ανέφερα είναι 1.300 ή 700 ευρώ για τα Grace Design και 480 ευρώ για το LR Baggs. + άλλα 400 για το ΤC που το έχω σκεφτεί κι εγώ.... φτάνουμε μανι μάνι σε απαγορευτικό νούμερο. Να μη συνυπολογίσω και pedalboard και power box...

 

Όλο αυτό θέλω να αποφύγω και έλεγα μήπως μπορώ να το κάνω εξίσου επαγγελματικά, με πιο λεπτομερή eq όπως αυτά των plugins, με φουλ ρυθμιστικά και με μικρότερο κόστος. Έβαν ήχο θα έχω... άρα δεν με καίει αν θα χρησιμοποιώ το πόδι μου να εναλάσσω ήχους και εφέ. Δεν με ενοχλεί καθόλου αν αντί για το πόδι μου, κουνάω ένα ποντίκι.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

το anthem ειναι πολυ καλο συστημα και σε οσες κιθαρες το εχω ακουσει δουλευε χωρις προβληματα λαιβ, με μεγαλη αντοχη στο feedback. Θα συμφωνησω επισης για το venue di, ειναι μια κατηγορια πανω απο τα περισσοτερα (μετα απο πολλα κατεληξα κι εγω σ αυτο, αλλα το πηρα απο αμερικη, δεν καταλαβαινω γιατι ειναι τοσο ακριβο ευρωπη).

 

Δεν νομιζω οτι στις λαιβ καταστασεις που περιγραφεις θα εισαι ικανοποιημενος να ακους την κιθαρα απο τα ηχεια του PA. Θα ακους κιθαρα συν το βαθος χωρου, συν τις ομιλιες του κοσμου, συν τη φασαρια του μαγαζιου κτλ, συν αλλα τυχον οργανα .. μια κατασταση που οι λεπτομερειες στον ηχο απλα δεν υπαρχουν. Βεβαια υπαρχει η λυση του μονιτορ, αλλα εκει παιζει το τι μονιτορ θα ειναι, και ποιος ηχοληπτης θα το λειτουργει.

 

Η δικη μου λυση ηταν να κρατησω το rig της ακουστικης πολυ απλο (κιθαρα + ενισχυτης aer - υπαρχουν αρκετοι αξιολογοι σε φθηνοτερες τιμες). Κρατησα και το venuu di οπως και ενα Dtar equinox eq, αλλα συνηθως δεν τα παιρνω στα λαιβ εκτος και αν ξερω οτι ο χωρος ειναι ησυχος. Το μοναδικο εφφε που χρησιμοποιω συνηθως ειναι ενα digitech hardwire reverb. Περασα απο την φαση compressor limiter κτλ αλλα τελικα δεν μου αρεσει να παιζω με αυτα γιατι αισθανομαι οτι "μπαινουν" αναμεσα στην κιθαρα και τα δαχτυλα καπως, αν και για συγκεκριμενα εφφε και ηχους ειναι απαραιτητα.

 

Παντως το λαπτοπ, αφου το χεις αξιζει να το δοκιμασεις, παιρνοντας μονο μια καρτα (μια focusrite 2i2 πχ) και δωρεαν vst. Και αν δεν σου ειναι πολυ περιπλοκο και σου κανει δουλεια εισαι οκ. Σιγουρα εχει περισσοτερες δυνατοτητες απλα σε λαιβ καταστασεις η απλοτητα βοηθαει γιατι εχεις τοσα αλλα να ασχοληθεις. Και τα περιπλοκα συστηματα θελουν και πολυ γνωση, Το να ξερεις να ακους/ρυθμιζεις παραμετρικο eq η 15 περιοχων, το κομπρεσσαρισμα, το τι θελει καθε χωρος κτλ.. εγινες ηχοληπτης μεχρι να τα μαθεις  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Τα live που σκοπεύω να κάνω θα είναι σε κλειστούς χώρους-μαγαζιά, χωρητικότητας maximum 100 ανθρώπων. Για τέτοιον αριθμό ατόμων δεν χρειάζομαι ούτε monitor, ούτε in ear.... θα ακουώ απο τα PA.

 

συγνώμη που επεμβαίνω στην κουβέντα σας, αλλά επειδή έρχεσαι στα χωράφια μου, μια ερώτηση...

 

έχεις κάνει ποτέ live σε ένα μικρό χώρο γεμάτο με 100 ανθρώπους, ακούγοντας από τα PA?...

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

συγνώμη που επεμβαίνω στην κουβέντα σας, αλλά επειδή έρχεσαι στα χωράφια μου, μια ερώτηση...

 

έχεις κάνει ποτέ live σε ένα μικρό χώρο γεμάτο με 100 ανθρώπους, ακούγοντας από τα PA?...

Συγνώμη γέροντα αλλά επειδή βλέπω να μιλάς με δικαστικό τρόπο υποθέτω είσαι δικηγόρος. Άστα αυτά για τους ηχολήπτες
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου