Προς το περιεχόμενο

Αγγελίες Μουσικού Εξοπλισμού και Διαπραγματεύσεις


audiokostas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λόγω καταστάσεων που δεν θα επεκταθώ και εξηγήσω, από τον Σεπτέμβρη και μετά, έχω μπει σε μία διαδικασία πώλησης κιθαρομπασιστικού gear το οποίο κοντεύει να με κάνει να αλλάξω βιοθεωρία.

 

Γνώρισα παιδιά (μικρά και μεγάλα), αγόρια και κορίτσια.

Δεν θα πω ψέματα, ήταν ευχάριστο ότι η πλειοψηφία ήταν ευγενικοί και to the point.

 

Ευτυχώς όμως υπήρχαν και οι καγκουρέιρος, οι ξερόλες, οι αρχιμάγκες και άλλες φυλές οι οποίες, in retrospective, πάλι καλά που επικοινώνησαν μαζί μου γιατί, βραχυπρόθεσμα μπορεί να σε θυμώνουν αλλά οι ατάκες και η «κουλτούρα» τους συντελούν σε «στιχοθυμίες to remember» και να τις αναφέρεις γελώντας στις μπυροποσίες.

 

Το αντικείμενο που εν συντομία θα πραγματευτώ εδώ, είναι οι διαπραγματεύσεις.

Και αυτό γιατί παιδιά κάπου έχουμε χάσει τη μπάλα.

 

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι έμφυτο ταλέντο και το ότι είμαστε Έλληνες δεν μας κάνει αυτόματα μαμάτους διαπραγματευτές.

Τα "ρε φίλε πολλά την δίνεις" , "κάτι καλύτερο γίνεται;", "να κόψεις κάτι να την πάρω;" δεν είναι διαπραγματευτικές τεχνικές. Εάν πραγματικά τα πιστεύετε αυτά, να έχετε έτοιμα τα εναλλακτικά (και τεκμηριωμένα) σενάρια (τι είναι καλύτερο, τι είναι φθηνότερο και τι είναι λογικό) και να το προτείνετε.

 

Οκ, η one-off αγορά σχετικά φθηνού μουσικού οργάνου δεν είναι ακριβώς διαπραγμάτευση αλλά περισσότερο παζάρι (negotiations vs huggling). To ζήτημα παραμένει το ίδιο. ΔΕΝ είναι η «μαγκιά» που θα φέρει κάτι καλύτερο στις διαπραγματεύσεις. ΠΟΤΕ δεν είναι. Είναι η καλή προετοιμασία. Εάν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, μόνο αυτή.

 

Σε μία αγγελία λοιπόν:

• Κοιτάζουμε καλά τη φωτό.

• Διαβάζουμε προσεκτικά το κείμενο.

• Κατά την διάρκεια των παραπάνω, κρατάμε σημειώσεις σχετικά με αυτά που δεν μας φαίνονται σόι στην φωτό ή στο κείμενο. Οι απαντήσεις του πωλητή θα πρέπει να είναι όσο πιο πλήρης γίνεται. Εάν δεν μας ικανοποιεί, ευχαριστούμε πολύ και αποχωρούμε εις άλλα μέρη καρπερά.

• Όσο πιο μεγάλο το κόστος και η παλαιότητα του οργάνου, τόσο πιο επιτακτική η ανάγκη του ειδήμονα που θα μας πει με μεγαλύτερη γνώση και εγκυρότητα τι πάμε να κάνουμε.

• Ρωτάμε αν υπάρχουν (και ποια είναι ) extras στην αγορά και ποια θα ήταν η τιμή χωρίς τα έξτρα. Δεν είναι υποχρεωτικό να τα αφαιρεί από την τιμή.

 

ΚΑΙ ΕΔΩ να επισημάνουμε ότι ο πωλητής πουλάει ΟΤΙ θέλει και ΟΣΟ θέλει και OΠΟΥ θέλει.

Ευγενικές επισημάνσεις από την πλευρά μας «με ενδιαφέρει αλλά το χεις 20% πιο πάνω από τον Τόμαν που το χει καινούριο» είναι θεμιτές αλλά και απαντήσεις του στυλ «ναι, αλλά είναι πορτοκαλί με τους καλούς μαγνήτες και πολύ το γουστάρω άρα τζάμπα δεν το δίνω» είναι αποδεκτότατες καθότι, να ξαναπώ, δικό του είναι, στάχτη και μπούρμπερη να το κάνει, δικαίωμά του.

 

Άρα αφού μάθουμε τα απαραίτητα τα και είμαστε οκ, θα πρέπει να δούμε το όργανο.

 

Οι απόψεις διίστανται κατά πόσο θα πρέπει να κάνουμε παζάρια στην τιμή ΠΡΙΝ δούμε το όργανο.

Προσωπικά θεωρώ ότι το λογικό είναι να διαπραγματευτώ κάτι για το οποίο γνωρίζω από κοντά και έχω εγκρίνει ότι μου κάνει και ανταποκρίνεται στα χρήματα που θα δώσω.

ΝΑ συμφωνήσω στην τιμή και μετά να μην μου αρέσει το όργανο, δημιουργεί λάθος εντυπώσεις (και αρνητικό κλίμα) σε πωλητή και αγοραστή.

 

Όσο για την τιμή, έχουμε Internet, άρα δεν είναι δραματικά δύσκολη υπόθεση να δούμε πόσο κινούνται οι τιμές του προϊόντος.

Συγκρίσεις με τιμές εξωτερικού γίνονται ΜΟΝΟΝ όταν όλες οι άλλες παράμετροι (μεταφορικά, τελωνεία, διαφορετικά specs κλπ) είναι ίδιοι και με το disclaimer βέβαια "άλλη η αγορά της Σουηδίας και άλλο της Ελλάδος".

Μην ενοχληθείτε όταν στα επιχειρήματα σας του στυλ «φίλε Αμερική κάνει 50% από την τιμή που το δίνεις» ακούστε το «πάρτο από Αμερική ρε φίλε τότε και μη με ζαλίζεις.»

 

Άρα πρέπει να έχουμε κάνει δύο σημαντικά πράγματα κατά την έλευσή μας στον πωλητή. Ένα είναι το λεγόμενο BATNA (όχι BAFTA) και το άλλο είναι τα alternative scenarios.

 

ΒΑΤΝΑ (https://en.wikipedia.org/wiki/Best_alternative_to_a_negotiated_agreement) είναι το Best Alternative To a Negotiated Agreement. Δηλαδή μέχρι ποια ζώνη θα κινηθείτε, τι προτίθεστε να παραχωρήστε κατά μέγιστο αλλά και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας.

Κρατήστε το κοντά σας.

Είχα πιτσιρίκο ο οποίος μου έστειλε 4 proposals για διαφορετικές κιθάρες και διαφορετικά ποσά. Κάθε μνμ έλεγε «Έχω άμεσα διαθέσιμα ΧΧΧ για να πάρω άμεσα την ΧΧΧ. Την παίρνω;» Κάθε ποσό ΧΧΧ ήταν διαφορετικό και 40% λιγότερο από ότι τις πούλαγα. ‘Όταν του είπα ότι με τα λεφτά που έχει διαθέσιμα στην α μπορεί να πάρει άμεσα την γ , μου απάντησε «α, καλά, έτσι πάει; Κατάλαβα….. θα δούμε»

Εγώ δεν κατάλαβα αλλά πλέον δεν έχω ούτε τον χρόνο ούτε την όρεξη να καταλάβω.

 

Αφού τα έχουμε βρει σε όλα τα υπόλοιπα, σημαντικό να έχουμε φτιάξει συνδυασμούς αγοράς / πώλησης και να είμαστε έτοιμοι να (αντι)προτείνουμε.

Με τις εναλλακτικές «σε αυτά θέλω να βάλεις και θήκη, σε αυτά τα λεφτά προσθέτω και ένα πετάλι, θα ήθελα να κόψεις δέκα και αφού το σετάρεις με νέες χορδές, θα έρθω να την πάρω κοκ».

 

Ρωτήστε, προτείνετε, αντιπροτείνετε. ΠΑΝΤΑ ευγενικά.

Μην ντρέπεστε, δικά σας είναι τα λεφτά.

Αν βέβαια ο πωλητής πει «that’s it και πόντο δεν κουνιέμαι από αυτά» καλό είναι να πάρετε την απόφασή σας και να απαλλάξετε και τους δυο από μία εμπειρία που ξεκινά να γίνεται δυσάρεστη.

 

Από την άλλη (και εδώ έχουμε ένα ζητηματάκι) αν ο πωλητής συμφωνήσει στην αντιπρότασή σας, το deal πρέπει να κλείσει εκεί.

Καθότι όταν λέτε στον Πωλητή «Μόνο μετρητά και άμεσα διαθέσιμα», σημαίνει ότι έχετε μετρητά τα χρήματα που προτίθεστε να δώσετε και πήγατε σπίτι του για να το αγοράσετε εφόσον συμφωνήσετε.

 

Μία ώρα κουβέντα για να καταλήξει στο «ωραία, δική μου η κιθάρα στην πήρα, κράτα τη κανα δυο βδομάδες φίλε για να πουλήσω τα κουκούλια με το μετάξι και την επόμενη μέρα σου φέρνω τα λεφτά»  ……. ZONK! και μόλις χάσατε.

Εξαιρουμένων των φιλικών σχέσεων που «κρατάνε για λίγο την κιθάρα», ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει την υποχρέωση να σας κρατήσει την κιθάρα.

Εάν θέλετε «δικαίωμα» λίγων ημερών και κανα δυο βδομάδων υπάρχει αυτό που ονομάζουμε καπάρο, προκαταβολή, μπροστάντζα ή όπως άλλως θέλετε. Το καπάρο ορίζεται από τον Πωλητή και αν θέλετε συμφωνείτε.

 

Μιας και προφανώς οι πιο μικροί φίλοι μας δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία, να εξηγήσω ότι το καπάρο δεν είναι 10€ αλλά κάποιο ουσιαστικό ποσό που θα σας αναγκάσει να πάτε μέχρι την διορία που συμφωνήσετε και να το αποπληρώστε παίρνοντας όλη την κιθάρα, διαφορετικά (και προσέξτε με λίγο) χάνετε το καπάρο (εφόσον πάντα ο Πωλητής δεν θέλει να το επιστρέψει) και την κιθάρα.

Απειλές, φωνές και βρισιές είναι παιδαριώδεις, ανούσιες και κολάσιμες.

 

Υπάρχουν πολλές απλές τεχνικές (και επιστημονικοί μέθοδοι) στις διαπραγματεύσεις (θα τις πούμε άλλη φορά) αλλά, όπως είπα, επί του παρόντος μιλάμε για παζάρια μουσικών οργάνων και όχι σημαντικές διαπραγματεύσεις οπότε δεν έχει νόημα επί του παρόντος.

 

Εν κατακλείδι, να σέβεστε.

Είτε σαν αγοραστές, είτε σαν πωλητές.

Να σέβεστε τον χρόνο του άλλου, την ιδιοκτησία του, τα χρήματα που θα δώσει, το σπίτι του, την αγωνία του να πουλήσει, την κάψα του να αποκτήσει, την απόφασή του να πουλήσει σε αυτή τη τιμή και πάει λέγοντας ….

Δεν σας αρέσει, δεν σας κολλάει η αγγελία, ένα τηλέφωνο και αν συνεχίζει να μην σας καλύπτει «ευχαριστώ πολύ δεν θα πάρω, να σαι καλά, ελπίζω να τα ξαναπούμε».

Τόσο απλά.

 

Ελπίζω να βοήθησα ελάχιστα.

Και αν θέλετε μπορώ να βοηθήσω κι άλλο.....

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 50
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Ωχ, ωχ, ωχ... Ούτε που θέλω να φανταστώ τι άκουσες..

 

Και η πλάκα είναι οτι η τιμή, που έδινες τον εξοπλισμό (ειδικά ενα clean boost κ το zvex) ήταν σούπερ..

Που να ήταν κ τσιμπημένα...

 

:)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωχ, ωχ, ωχ... Ούτε που θέλω να φανταστώ τι άκουσες..

Δεν με πειράζει.

Αυτή είναι εξάλλου η δουλειά μου (Procurement Mgr) και έχω συνηθίσει.

 

Η ημιμάθεια σε συνδυασμό με την αγένεια και τους κακούς τρόπους είναι αυτοί που δεν μπορώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ημιμάθεια σε συνδυασμό με την αγένεια και τους κακούς τρόπους είναι αυτοί που δεν μπορώ.

 

Έχω την εντύπωση ότι κανείς δεν τα αντέχει (και ειδικά την αγένεια - ή όπως έλεγε η μακαρίτισσα η γιαγιά μου "τα γλυκά τα λόγια βγάζουν το φίδι από την τρύπα").

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωχ, ωχ, ωχ... Ούτε που θέλω να φανταστώ τι άκουσες..

 

Και η πλάκα είναι οτι η τιμή, που έδινες τον εξοπλισμό (ειδικά ενα clean boost κ το zvex) ήταν σούπερ..

 

To clean boost το πήρα εγώ, αφού βέβαια τον ξέσκισα στις διαπραγματεύσεις.  :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To clean boost το πήρα εγώ, αφού βέβαια τον ξέσκισα στις διαπραγματεύσεις.  :P

Έτσι εξηγείται ...

 

Είχα πιτσιρίκο ...

 

;D ;D ;D ;D ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Προσπαθώ να φανταστώ Audiokostas σε ένα σενάριο σαν το παρακάτω, αλλά κλατάρω.

Noe13, beat that:

 

(Ευτυχώς κράτησα screenshot, εννοείται πως δε σχετίζομαι με την αγγελία)

 

Εν ολίγοις,

να σέβεστε.

Είτε σαν αγοραστές, είτε σαν πωλητές.

2031024807_sh.thumb.jpg.95fff089ff2ea0204619f0e490bc058f.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πούλησα αμάξι τελευταία και είμαι κανα μήνα πλέον στην αναζήτηση άλλου.

 

ΕΚΕΙ να δείτε τι γίνεται. Τουλάχιστον, από την δική μου εμπειρία, οι αγοραστές ήταν καλύτεροι απ'τους πωλητές που βλέπω τώρα, που στάζει λάδια το μισό μοτέρ, ο θόλος έχει μετακομίσει σε άλλη γειτονιά από παλιό τρακάρισμα που "να μωρέ σ'ένα κωλονάκι βρήκα δεν είναι κάτι" και "α φίλε 2 χιλιάρικα ακατέβατα, ευκαιρία είναι και χάρη σου κάνω".

 

Θεωρώ πως είναι σημεία των καιρών πάντως. Δεν έχω παρά μόνο ένα και μοναδικό πάρε-δώσε με όργανα-εξοπλισμό τελευταία, αλλά παλιότερα, παρ'όλο που σαφέστατα υπήρχε ακόμα καφρίλα, δεν ήταν τόσο τραγική απ'όσο ακούω γύρω μου τελευταία. Σε κάθε τομέα αγοραπωλησίας βασικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να πεις σ' αυτόν που βάζει δυνατά μουσική να σου πουλήσει το δικό του.

Και δυνατό ηχοσύστημα έχει, και θα γλιτώσεις από την φασαρία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου