Προς το περιεχόμενο

Boy Pablo ή αλλιως recommendation algorithm mon amour


odis13

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αυτος ειναι ο pablo, και για κατι μερες τον ετρωγα στη μαπα σχεδον οπου πηγαινα στο youtube.

 

width=600 height=390http://images.pigeonsandplanes.com/images/c_limit,f_auto,fl_lossy,q_auto,w_1030/xmyqpdd7lrzfg9ymicjv/boy-pablo[/img]

 

 

Rewind στην αρχη, μερικες βδομαδες πριν. Ακουγωντας λοιπον μουσικη στο youtube παρατηρησα στα recommendations (τα πλαινα οπως λεμε) ενα βιντεακι με το ονομα boy pablo - everytime. Το ονομα δε μου ελεγε τιποτα, αν και θα μπορουσα μαλλον απο το ονομα και το ντυσιμο του παιδιου στο thumbnail (που βρηκα αρκετα amusing) να μαντεψω πως προκειται για καποια νεα ιντιροκοκατι μπαντα. Αρχικα λοιπον απλα το προσπερασα χωρις ιδιαιτερη σκεψη.

 

Ελα που ομως το youtube ειχε αλλη γνωμη, και οπου σταθω και οπου βρεθω να το τσουπ το κομματι του boy pablo στα recommendations. Ε δεν αντεξα και ειπα να το πατησω να δω τι εστι το πιτσιρικι με το πολυ κοντο σορτσακι και την γαλαζια βοξ.

 

 

Ε και σκαλωσα λιγο - δεν ηταν ασχημο! Χωρις να ειναι κατι το τρομερα νεο, ειναι ενα ωραιο πιασαρικο indie κομματακι με τιμια παραγωγη (δεδουμενου και οτι φαινεται ψιλοσπιτικη προσπαθεια απο ενα λυκειοπαιδο και μερικους φιλους του). Μεχρι και το βιντεακι μου αρεσε, το βρηκα αρκετα χαριτωμενο με το amateurish camera work του και τα awkward καδρα με τη μπαντα να κοιτανε την καμερα πανω απο τους ωμους τους ενω τους στραβωνει ο ηλιος μεχρι το ζουμ στο σκυλακι στη βαρκα στο τελος.

 

Ενα αγνωστο διαμαντακι λοιπον, το ακουσα ευχαριστα και μου κεντρισε το ενδιαφερον ωστε να κοιταξω και μερικα ακομα κομματια, οπου και γρηγορα συνειδητοποιησα οτι περαν 2-3 αλλων κομματιων και ενος EP στο youtube (ολα με τραγικα λιγοτερα views απο το Everytime, το οποιο παρεπιπτοντως ειχε ανεβει πριν απο καποιο καιρο, οχι πολυ προσφατα), ο τυπος/τυποι ειναι αγνωστος. Eλαχιστες πληροφοριες - ουτε συνεντευξεις ουτε παρουσιασεις δισκων, τιποτα. Τα τραγουδια ομως, σε παρομοιο υφος με το Everytime ως επι το πλειστον δεν ειναι καθολου ασχημα.

 

 

Μου φανηκε λοιπον λιγο περιεργο το "μενος" του youtube να μου δειξει το συγκεκριμενο βιντεο. Ξεκαθαρα δεν επροκειτο για τον νεο εκκολαπτομενο pop star που προωθει με καθε τροπο και μεσο καποια μεγαλη δισκογραφικη (υπαρχουν ακομα αυτες αραγε?), ουτε για το νεο critic darling γιατι αν μη τι αλλο θα υπηρχε τουλαχιστον εκει εξω καποιο αρθρο, καποιο album review μια συνεντευξη κατι τελος παντων. Και δεν επροκειτο απλα για κατι που ετυχε να ανακαλυψω εγω, καθως λιγες μερες αφοτου τους εμαθα ξεκινησα να βλεπω το ονομα να αναφερεται δεξια και αριστερα σε social media και μια αναζητηση στο youtube αρχισε πλεον να εμφανιζει μπολικα νεα results απο third-party καναλια και uploads.

 

Παραδοξως πανω στο ψαξιμο ενα απο τα λιγα πραγματα που βρηκα ηταν το παρακατω αρθρο, οπου περιγραφει ακριβως αυτο που μου φανηκε τοσο περιεργο! Το πως σχεδον απο το πουθενα ενα βιντεακι που στους πρωτους μηνες της ζωης του ειχε μαζεψει μια χουφτα views ξαφνικα εφαγε προωθηση ανευ προηγουμενου απο τους αλγοριθμους του youtube, χωρις μαλιστα να εχει γινει viral ή εστω γνωστο μεσω καποιου αλλου μεσου.

 

YouTube's Algorithms Keep Recommending This Song, and It's a Hidden Gem | PigeonsandPlanes

 

Πολλα τα ερωτηματα λοιπον...

 

Ειναι οι Boy Pablo οτι καλυτερο εχει συμβει στο indie rock τον τελευταιο μηνα?

Ποσο επηρεαζεται το μουσικο (και οχι μονο) γουστο εκατομυρριων ανθρωπων απο εναν αλγοριθμο?

Ειμαστε ολοι ερμαια των patterns μας οπως αυτες τις αντιλαμβανεται ενα machine learning συστημα?

Αφησαν ποτε τον μπασιστα να ανεβει στην προβλητα?

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν ανεβάζεις τίποτα στο soundcloud?

θα δεις με το που ανεβαίνει αρχίζουν....

 

Πολύ ωραίο, και σίγουρα έχει προοπτικές πάνε στο παρακάτω λινκ.

Πολύ μου άρεσε αν θες να σε προωθήσω πάνε στο άλλο λινκ.

Και φυσικά συνήθως είναι κάτι avatar από κάτι γκόμενες δήθεν (και όχι δήθεν) που μπορεί να έχουν και εκατοντάδες followers και φυσικά ούτε ένα ανεβασμένο κομμάτι δικό τους.

 

Φάμπρικα στο πιό κυνικό και αηδιαστικό επίπεδο που όσο και να θες δεν μπορείς να το πάρεις στα σοβαρά.

 

Και σίγουρα αν το παιδάκι (παιδάκια) αυτό έκανε στην αρχή 100 thumbs up από φιλαράκια, μετά....σίγουρα μπαίνουν οι μηχανισμοί.

 

 

 

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου