Προς το περιεχόμενο

Jeff Porcaro {BIOΓΡΑΦΙΑ}


vagelism

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το άρθρο σε έναν από τους σημαντικότερους  κατ’ εμέ drummer στο ποπ- ροκ ιδίωμα της μουσικής .

Έναν drummer που θεωρώ ότι - όχι μόνο με επηρέασε με το παίξιμο του όσο κανείς άλλος,  αλλά με προβλημάτισε και με δίδαξε πάρα πολλά για την γενικότερη προσέγγιση που πρέπει να κάνει ένας  drummer γύρω απο την μουσική... 

 

Βλέποντας τον τελευταίο καιρό όλα αυτά τα Artist sessions του D. Famularo, πραγματικά και εγώ δεν ξέρω πόσες φορές αναφέρθηκε το όνομα του απο τους συναδέρφους του .

‘Oλοι είχαν τα καλύτερα να πούν για τον drummer αλλά και τον άνθρωπο Jeff που στις συνεντεύξεις τους αμέσως διακρίνεις , ότι τους λείπει..

 

Ήμουν 17- 18 χρονών όταν πέθανε , και θυμάμαι ότι στο άκουσμα της αναγγελίας του θανάτου του από τις ειδήσεις του τότε ΜΤV….ένιωσα ότι έχασα έναν δικό μου άνθρωπο.  Θυμάμαι ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια πριν πεθάνει, αγόραζα δίσκους μόνο και μόνο επειδή έπαιζε αυτός τύμπανα.

 

Ο θάνατος του Jeff Porcaro,  διαπιστώνω ότι δεν ήταν μια μεγάλη απώλεια μόνο για μένα , αλλά και για τη παγκόσμια ντραμιστική  κοινότητα…που με τον χαμό του, έχασε τον άνθρωπο που όλοι στην Αμερική αποκαλούσαν “The Golden Groove”..

 

Ο Simon Philips  όταν ανέλαβε την θέση του στους Toto , θυμάμαι σε μια συνέντευξη του στο ΜODERN DRUMMER του 1993 να λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να παίξει κάποιος τα shuffle που είχε παίξει ο Jeff στους Τοto …σαν τον Jeff, και ότι εξηγήθηκε από την αρχή με την μπάντα,  ότι τα κομμάτια  θα έπρεπε να προσαρμοστούν στα δικά του δεδομένα. 

Ο ίδιος έλεγε ότι αισθανόταν οτι είχε μπροστά του μια τεράστια πρόκληση αλλά και τιμή…να γεμίσει επάξια το σκαμνί του Porcaro.

Το αν το άκουσμα των Τoto βελτιώθηκε ή όχι με τον Simon στα drums είναι υποκειμενικό για τον καθένα μας  -  αλλά όλοι νομίζω θα συμφωνήσουμε ότι ..άλλαξε .

 

Θυμάμαι επίσης τον D.Weckl , να ξεκινάει τα τότε σεμινάρια του ..με ένα shuffle αφιερωμένο στην μνήμη του Jeff.

O Porcaro όσο ζούσε …πολλές φορές εχω διαβάσει, ότι δύσκολα έπαιρνες session {σε αυτό το ιδίωμα} στην Δυτική ακτή της Αμερικής.

 

Hχογράφησε κυριολεκτικά με όλο το κόσμο.

Εκτός από τους Τοtο που ήταν στα ιδρυτικά μέλη και τους θεωρούσε οικογένεια..  δούλεψε με τους: Michael Jackson,  Joe Cocker, Aretha Franklin, Ray Charles, Elton John, Steely Dan, Airplay, Michael Bolton , Herbie Hancock ,Dire straits, Michael Mc Donald, Bruce Springsteen, Barbra Streisant, Pink Floyd, Etta James, , Al Jarreau, Madonna, Diana Ross ,Christopher Cross για να αναφέρω μερικούς.

 

Tρομερή εντύπωση μου έκανε πριν μερικά χρόνια, όταν έμαθα οτι το Mother των Pink Floyd, δεν παίζει ο Μason στα drums – αλλά ο Groove master Jeff Porcaro.

Φίλες και φίλοι…η βιογραφία του Jeff Porcaro.

 

                                                        Jeff Porcaro.                                                                 

 

Ο Jeff Porcaro γεννήθηκε την 1η Απριλίου του      1954  στο Hartford του Connecticut.

Ήταν ο μεγαλύτερος από τρεις γιούς και πατέρας του ήταν ο πολύ γνωστός drummer Joe Porcaro . {http://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Porcaro} .

Ο Joe Porcaro, ήταν ένας πολύ φημισμένος καθηγητής και ένας μεγάλος Big band drummer της εποχής του.

 

Τα νεότερα αδέρφια του Jeff, ο Mike Porcaro Mike Porcaro - Wikipedia  και ο Steve Porcaro, Steve Porcaro - Wikipedia  ήταν επίσης μουσικοί .

 

Το 1968, η οικογένεια Porcaro μετακόμισε στο Los Angeles, όπου ο Joe Porcaro ξεκίνησε να παίζει σε TV SHOWS και να διδάσκει.

Ο Jeff έδειξε από πολύ νωρίς το πάθος του για τα drums και ξεκίνησε να παίζει και να μελετάει σοβαρά από την ηλικία των επτά ετών .

Ο πρώτος του δάσκαλος ήταν φυσικά ο πατέρας του, αλλά μαθήτευσε επίσης δίπλα στον Bob Zimmitti http://www.drumchannel.com/articles/robert_zimmitti_bio  και τον Rich Lapore.

 

Ξεκίνησε να παίζει με μπάντες στην ηλικία των δεκατριών ετών.

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους studio drummer στην pop/rock  μουσική σκηνή κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 – 1980 αλλά και τις αρχές του 90, με sessions όχι μόνο στην Αμερική , αλλά και σε Ευρώπη και Ασία. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς σε πόσους δίσκους έχει παίξει .

 

Η λίστα με την δισκογραφία του..συνεχίζει ακόμα και σήμερα να εμπλουτίζεται.                               

H επαγγελματική του σταδιοδρομία σαν μουσικός ξεκίνησε από πολύ νωρίς.

Φοίτησε στο Grant High School στο Van Nuys CA, αλλά τα παράτησε λίγο πριν αποφοιτήσει για να ξεκινήσει να δουλεύει σαν drummer σε μια τηλεοπτική σειρά που λεγόταν The Sonny & Cher Comedy Hour. 

 

Στα τέλη του 1973, δέχτηκε μια πρόταση να παίξει στην επερχόμενη 4μηνη περιοδεία ενός πολύ σημαντικού Rock group της εποχής, τους Steely Dan. http://en.wikipedia.org/wiki/Steely_Dan

 

Για την δεκαετία του ‘70, το να παίζεις για τους «απαιτητικούς» Steely Dan, ήταν ένα πολύ σοβαρό gig, που έδωσε μεγάλη αξία στη μετοχή του τότε νεαρού ακόμα Jeff Porcaro.

Ο Porcaro εκτός από τις περιοδείες, συνεργάστηκε μαζί τους, στα albums τους Pretzel Logic (1974), Katy Lied (1975), και Gaucho (1980).

 

‘Επειτα δούλεψε μια αρκετά μεγάλη περίοδο με τους Seals & Crofts, Seals and Crofts - Wikipedia , και σιγά – σιγά έχτισε το όνομα του σαν full-time session drummer στην ευρύτερη περιοχή του Los Angeles, δουλεύοντας σε εκατοντάδες παραγωγές και χιλιάδες sessions.

 

Για τις επόμενες 2 δεκαετίες έπαιξε στους δίσκους πολύ φημισμένων καλλιτεχνών . Από την Barbra Streisand, τους Pink Floyd , τους Dire Straits , τον Warren Zevon και τον Bruce Sprinsteen, όλοι ήθελαν στον δίσκο τους να υπάρχει το χρυσό groove αλλά και η εξαιρετικά λιτή {για την εποχή} αισθητική του Jeff Porcaro.

 

Ο J. Porcaro  έπαιξε  επίσης με τον Boz Scaggs http://en.wikipedia.org/wiki/Boz_Scaggs στον Silk Degrees (1976) και συνεργάστηκε με τον Michael Jackson στο Thriller (1982) .

 

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη των Τοtο και ηχογράφησε μαζί τους hits όπως το  “Hold the Line“ ( Toto, 1978)  και το “Rosanna” (Toto IV, 1982). 

 

Το παίξιμο του ήταν πεντακακάθαρο με τρομερή ακρίβεια και ατάκα, καταπληκτικό groove και απαράμιλλα λιτό με ποιότητα. 

Ο ίδιος έπαιζε πάντα για την μουσική χωρίς να προσπαθεί να κάνει επίδειξη των ικανοτήτων του, και απεχθανόταν ιδιαίτερα τα σόλο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο ήχος του mainstream pop/rock drumming στην δεκαετία του 1980 ήταν σε μεγάλο ποσοστό, ο ήχος του Jeff Porcaro. 

 

‘Επαιζε με Pearl τύμπανα και Paiste πιατίνια.

Το 1977, ο Porcaro μαζί με τον τραγουδιστή Bobby Kimball,http://en.wikipedia.org/wiki/Bobby_kimball  τον κιθαρίστα Steve Lukather Steve Lukather - Wikipedia, τους κιμπορντίστες  David Paich David Paich - Wikipedia  και Steve Porcaro,  και τον μπασίστα David Hungate David Hungate - Wikipedia, δημιούργησαν το γκρουπ Toto.

Η πρώτη και ομώνυμη δισκογραφική δουλειά των Toto εκδόθηκε το φθινόπωρο του 1978. Το άλμπουμ περιείχε το χρυσό “Hold the Line,” που έγινε διπλά πλατινένιο και εξακολουθεί να έχει airplay στα ραδιόφωνα όλου του κόσμου σαν Old time classic ακόμα και σήμερα.

Το Hydra (1979) έγινε μόλις χρυσό και το Turn Back(1981) δεν τα κατάφερε και τόσο καλά..

Ωστόσο το «Toto IV» (1982), προωθούμενο από τα χρυσά Τοπ 5 Hit  “Rosanna” , και “Africa” (ένας από τους συνθέτες στο Africa ήταν πάλι ο Porcaro ) και το Top Ten hit “I Won‘t Hold You Back,”  ο δίσκος έγινε τριπλά πλατινένιος και κέρδισε το 1982 Grammy για Album of the Year.  Αυτός ο δίσκος ήταν ωστόσο η κορύφωση τους όσον αφορά τις πωλήσεις.

 

Tα επόμενα 2 albums τους , το Isolation (1984) και το Fahrenheit (1986) (που περιείχε το νούμερο 1 Hit I‘ll Be Over You“), έγιναν και τα δύο χρυσά , αλλά το άλμπουμ  “The Seventh One”{1988} ήταν το τελευταίο άλμπουμ τους που κατάφερε να φτάσει στα Αμερικανικά charts. 

 

Η φήμη των Τοtο όμως είχε περάσει τον Ατλαντικό και ήταν πλέον διάσημοι στην Ευρώπη και την Ασία , όπου τις δεκαετίες 80 και 90 περιόδευαν τακτικά .

 

Στις αρχές του ’90s, ο Porcaro συνέχισε να είναι ένας session drummer με πολύ μεγάλη ζήτηση.  Αφού έπαιξε στον δίσκο «Human Touch» του Bruce Springsteen, φήμες λένε ότι ο Springsteen του πρόσφερε 1 εκατομμύριο δολάρια για να τον ακολουθήσει στην περιοδεία που θα έκανε για τις ανάγκες του δίσκου το 1992.

Ο Porcaro αρνήθηκε λέγοντας του ότι ναι μεν ηχογραφεί  με όλο το κόσμο, .. αλλά περιοδεύει μόνο με τους Τοtο. Είχε μόλις τελειώσει με τους Τοtο τις ηχογραφήσεις του Kingdom of Desire, και σχεδίαζαν να ξεκινήσουν περιοδεία για την προώθηση του..όταν πέθανε ξαφνικά στην ηλικία των 38 ετών.

 

Ο θάνατος του J. Porcaro τον Αύγουστο του 1992 από καρδιακή προσβολή έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων.

Κάποιες πηγές λένε ότι ο θάνατος του προήλθε από αλλεργική αντίδραση σε εντομοκτόνα που ψέκασε στο κήπο του, ενώ υπάρχει και μια θεωρία  ότι η καρδιά του είχε αποκτήσει χρόνιο πρόβλημα από χρήση κοκαίνης.

Οι αρχικές έρευνες έδειξαν ότι η αιτία του θανάτου του ήταν καρδιακή ανακοπή που προκλήθηκε από αλλεργικό σοκ.

Παράλληλα βρέθηκαν στο αίμα του και ίχνη κοκαίνης που προκάλεσαν τις φήμες ότι ο Jeff πέθανε από χρόνια χρήση ναρκωτικών . {ίχνη κοκαίνης μπορούν να βρεθούν στο αίμα πολλά χρόνια μετά την διακοπή της} .

Όσοι τον γνώριζαν όμως, δήλωσαν  ότι ο Jeff δεν ήταν ποτέ χρόνιος χρήστης και είχε πολλά χρόνια που είχε διακόψει εντελώς τις ουσίες.

 

Η νεκροψία έδειξε επίσης ότι ο ίδιος έπασχε από ένα σοβαρό καρδιακό νόσημα , που όμως ποτέ δεν είχε διαγνωστεί.

 

Μετά το θάνατο του ιδρύθηκε στη μνήμη του ένα λογαριασμός που χρηματοδοτούσε υποτροφίες του τμήματος τέχνης και μουσικής στο παλιό του σχολείο ,το γυμνάσιο Grant High.  Ακόμα παρείχε 4 υποτροφίες κάθε χρόνο σε τελειόφοιτους του ίδιου σχολείου.

 

Οι Τοtο συνεχίζουν να περιοδεύουν μέχρι και σήμερα και εξακολουθούν να θυμούνται και να τιμούν στις συναυλίες τους, το χαμένο τους μέλος.

Λίγο μετά το θάνατο του, έγινε στο αμφιθέατρο του Los Angeles  μια συναυλία στην μνήμη του, με πολλούς εξέχοντες καλλιτέχνες όπως ο Don Henley , οι Van Halen, ο Boz Scaggs, o Michael Mc donald και φυσικά οι Τοtο, για να μαζευτούν χρήματα σε ένα λογαριασμό που θα τροφοδοτούσε τα έξοδα σπουδών για του γιούς του Jeff.

 

Ένα Tribute to Jeff Porcaro cd Various Artists - Tribute to Jeff Porcaro - Amazon.com Music , κυκλοφόρησε  επίσης το 1996 , επιμέλεια του κιμπορντίστα David Garfield, All About Jazz με την συμμετοχή περισσοτέρων από 75 καταξιωμένων τραγουδιστών και μουσικών που έπαιξαν στην μνήμη του.

Η κηδεία του έγινε στις 10 Αυγούστου  1992 στο Κοιμητήριο Hall of Liberty στο Forest Lawn memorial Park  στο Hollywood Hills και την παρακολούθησαν περισσότερα από 1500 άτομα

Η καταγεγραμμένη μέχρι σήμερα δισκογραφία του Jeff.

www.toto99.com - Official TOTO Website - Jeff Discography

 

 

Jeff Porcaro’s Gear.

Drums: Pearl MLX (maple)

1. Alternates between: 3 1/2″ x 14″ Pearl Free-Floating brass piccolo, Pearl 5 1/2″ x 14″ steel, 5″ x 14″ Solid/Select maple, Ludwig Black Beauty (plus many more) 2. Brady 10″ soprano snare drum 3. 18″ x 22″ bass drum 4. 8″ x 10″ mounted tom 5. 8″ x 12″ mounted tom 6. 9″ x 13″ mounted tom 7. 12″ x 14″ suspended floor tom 8. 14″ x 16″ suspended floor tom

Cymbals–Paiste Signature Series:

A. 14″ hi-hats B. 10″ cup chime C. 6″ cup chime D. 18″ crash E. 16″ crash F. 20″ ride G. 17″ crash H. 20″ Wuhan China-type Jeff Porcaro also uses PureCussion RIMS, Drum Workshop DW-5000 pedals, Calato/Regal Tip “Jeff Porcaro” Performer Series drum sticks, Remo coated Ambassadors on batter sides, clear Diplomats on bottoms, and a PowerStroke 3

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τεράστιος drummer, από του αγαπημένους μου, χαιρόσουν να το ακούς και να τον βλέπεις να παίζει.

Όπως και τεράστια η μπάντα του, οι Toto.

Μεγάλη αδυναμία είχα και στον άλλον, αποθανόντα, αδελφό του, Mike.

Είχα την τύχη να τους δω live, τον Iούλιο του 2006, στο Ελληνικό.

Εξαιρετική συναυλία(με Socrates support).

Περνάν τα χρόνια και είναι κρίματζ,

Θέλω ν'αλλάξω image...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευχαριστουμε για την πολυ καλη δουλεια που εκανες

 

μην εχοντας επαρκεις γνωσεις περι τεχνικων ,ρυθμων κτλ,΄αλλα σαν φιλος των Toto ,παρα πολλα χρονια εκεινο που με εντυπωσιαζε ηταν το χτυπημα του στο ταμπουρο , μου φαινοταν εξαιρετικα τελειο χωρις να μπορω να το εξηγησω .Ηταν ο ηχος ? Η ακριβεια ? 

 

να προσθεσω μια μικρη ιστορια που ειχα διαβασει πριν χρονια στο σαιτ των Τοτο ,δεν ξερω αν ακομα υπαρχει ,γιατι μετα αλλαξε σε μορφη και καποια θεματα μπορει να εξαφανιστηκαν

 

Οταν ηταν μαθητης στο σχολειο του αποφασιστηκε να δημιουργηθει μια μπαντα και ετσι εγινε 'audition ' στους υπαρχοντες ντραμερ . Υπηρχε λοιπον ενας ντραμερ , μεγαλυτερος σε ηλικια ο οποιος ηταν πολυ φανταιζι , το θεωρουσαν ολοι ντραμερ αστερι και ολοι ηταν σιγουροι οτι θα επιλεγοταν . Ξεκινησε στην audition  να παιζει εντυπωσιακα , με κολπα και ολοι εμειναν με το στομα ανοιχτο  και αναρωτηθηκαν τι θα μπορουσε να παραταξει απεναντι σε αυτο το παιξιμο ο Porcaro?  Εφτασε η ωρα του Porcaro λοιπον και ανεβαινει και παιζει ενα και μονο ρυθμο χωρις πολλα πολλα χωρις αεροπλανικα και κασκαντεριλικια και μολις τελειωνει ο δασκαλος μουσικης ,ο οποιος φαινεται ειδε πιο περα , ειπε σε ολους - ο Porcaro θα ειναι ο ντραμερ της σχολικης μπαντας ....

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχει παιξει με τους παντες...

 

Για εμενα ομως το ΑΠΟΛΥΤΟ παιξιμο του ειναι σε αυτον το σχετικα αγνωστο δισκο (αριστουργημα της pop  btw)

 

https://www.youtube.com/watch?v=tN_xL23NhXg

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

o Jeff σαν ενας πολυ πεπειραμενος studio drummer που ήξερε να παίξει και για το χώρο και για τα μικροφωνα . Επισης την εποχη του  αν δεν ηξερες να χτυπησεις το ταμπουρο στο ιδιο ακριβως σημειο και να βγαλεις τον ιδιο ακριβως ήχο για 4 λεπτα - απλα δεν σε ξαναεπαιρναν τηλ.

Δεν υπηρχε η εννοια του copy paste τοτε...ολα ηταν στο χερι του μουσικου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

o Jeff σαν ενας πολυ πεπειραμενος studio drummer που ήξερε να παίξει και για το χώρο και για τα μικροφωνα . Επισης την εποχη του  αν δεν ηξερες να χτυπησεις το ταμπουρο στο ιδιο ακριβως σημειο και να βγαλεις τον ιδιο ακριβως ήχο για 4 λεπτα - απλα δεν σε ξαναεπαιρναν τηλ.

Δεν υπηρχε η εννοια του copy paste τοτε...ολα ηταν στο χερι του μουσικου.

 

τότε γιατί μας σχολιάζουν αρνητικά όταν πχ βάζουμε για 4 λεπτά το beat από ένα λογισμικό είτε midi είτε wav?  ;)

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Εφτασε η ωρα του Porcaro λοιπον και ανεβαινει και παιζει ενα και μονο ρυθμο χωρις πολλα πολλα χωρις αεροπλανικα και κασκαντεριλικια και μολις τελειωνει ο δασκαλος μουσικης ,ο οποιος φαινεται ειδε πιο περα , ειπε σε ολους - ο Porcaro θα ειναι ο ντραμερ της σχολικης μπαντας ....

 

Άκουγα Toto από πιτσιρίκι- είναι μια από τις λατρείες μου. Όταν κάποια στιγμή αρκετά αργότερα είδα κάποιο live τους (σε βίντεο) έμεινα λίγο... παγωτό με τον αείμνηστο. Από αυτό που άκουγα στους δίσκους είχα σχηματίσει την εικόνα ενός πολύ "εφετζή" ντράμερ, όμως έβλεπα έναν πολύ χαλαρό τύπο πάνω στα τύμπανα.

Αναρωτιόμουν αν είναι ο ίδιος  που τα έγραψε... Ήρεμη δύναμη ο τιτάνας.

Θεός ο Jeff και το shuffle του στο Rosanna απόλυτο σημείο αναφοράς.

 

ΥΓ: Toto με Porcaro in the flesh, δυστυχώς, δεν είδα ποτέ live. Τους απόλαυσα όμως με την άλλη αγάπη- Simon Phillips, o οποίος και αυτός έχει τεράστια καριέρα ως session.   

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΥΓ: Toto με Porcaro in the flesh, δυστυχώς, δεν είδα ποτέ live. Τους απόλαυσα όμως με την άλλη αγάπη- Simon Phillips, o οποίος και αυτός έχει τεράστια καριέρα ως session. 

 

o Simon Phillips είναι αυτός που έπαιζε στο 801?

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

o Simon Phillips είναι αυτός που έπαιζε στο 801?

Ναι, έπαιζε (και) αυτός τύμπανα.

 

Βέβαια έχει παίξει από... Judas Priest, μέχρι...  ;D

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ενα μικρο video αφιερωμα στον Jeff.

 

Το μοναδικο instructional βιντεο που ειχει βγάλει

 

Eνα σεμιναριο στο MI απο το 1986

 

2 HD VIDEOS Με τους ΤΟΤΟ  απο το 1991

 

Eνα Half time shuffle  με τον Jeff στο studio

https://youtu.be/za38TdANnW0

 

σε session με τον Claude Nougaro

 

απο τα καλυτερα παιξιματα του ειναι το Hold the line για μενα.

 

Kαι ενα tribute video.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου