Προς το περιεχόμενο

Αγορά πλήκτρων & εκμάθηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους!

 

Εδώ και κάποια χρόνια έχω ένα αρμόνιο (Yamaha PSR-E333) το οποίο είχα αγοράσει όταν ξεκίνησα να κάνω μαθήματα πιάνου, ιδιαίτερα, τα οποία όμως σταμάτησα μετά από ένα χρόνο γιατί δεν ήταν πολύ καλά. Έκτοτε καθόμουν με τις ώρες και έπαιζα πράγματα μόνος μου, μάθαινα κάποιες κλίμακες, συγχορδίες, άρχισα να γράφω κάποιες μελωδίες (αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός μου εξαρχής), να δοκιμάζω να «βγάζω» τραγούδια ακόμη και αν δεν τα έπαιζα ακριβώς, κοιτώντας πχ τα ακόρντα για κιθάρα και «απλώνοντάς τα» κάπως στο πιάνο κ.ο.κ.

 

Στα μαθήματα είχα κάνει λίγη θεωρία, διάβαζα κ' έπαιζα (απλές) παρτιτούρες, όμως αφού τα διέκοψα δεν ασχολήθηκα ξανά με παρτιτούρες και τώρα χρειάζομαι ένα καλό refresh για να ξαναθυμηθώ να τις διαβάζω.

 

Αυτά για να καταλάβετε πάνω - κάτω το επίπεδό μου, ότι δηλαδή, παρότι δεν είμαι ολότελα άσχετος, δεν μπορώ να πω ότι έχω τρομερές γνώσεις ή δεξιοτεχνία στο όργανο. Το χρειάζομαι μόνο για να γράφω τραγούδια, δεν έχω δηλαδή βλέψεις σολίστα, απλά θέλω να κάνω αυτό που θέλω με τον καλύτερο/σωστότερο δυνατό τρόπο. Οπότε, τι θέλω:

 

Α. Το αρμόνιο-synth μου αυτό έχει αρχίσει και τα παίζει (λογικό, ένα φτηνό Yamaha αγορασμένο προ 5ετίας και βάλε), και ενδιαφέρομαι ν' αγοράσω ένα καινούργιο. Αρχικά δεν ξέρω αν πρέπει ν' αγοράσω πάλι τέτοιο όργανο ή ένα ηλεκτρικό/stage πιάνο (γι' αυτό και γράφω «αγορά πλήκτρων» στον τίτλο). Το δεύτερο, ένα stage piano δηλαδή, είναι η αλήθεια ότι και μου αρέσει περισσότερο και πιστεύω ότι θα με εξοικειώσει καλύτερα με λειτουργίες όπως τα pedal, που το κανονικό αρμόνιο δεν έχει.

 

Απ' την άλλη το budget μου δεν είναι και τεράστιο: σκεφτόμουν μέχρι 500€ περίπου. Επίσης θα ήθελα να μπορώ να το συνδέω με υπολογιστή ώστε να γράφω απευθείας ή να περνάω τις ηχογραφήσεις μου σε λάπτοπ πχ και να τις επεξεργάζομαι εκεί. Δεν έχω βλέψεις εκμάθησης Cubase ακόμα (έχουμε και μια σχολή να βγάλουμε), απλώς μέχρι τώρα το έκανα μ' εντελώς νεάντερνταλ τρόπο: ηχογραφώντας με software του λάπτοπ ή του κινητού, και θα ήθελα απλά να μπορώ να μεταφέρω το ηχογραφημένο αρχείο απ' το πιάνο στον υπολογιστή.

 

Β. Θα ήθελα να μου προτείνετε μερικά βιβλία που θα μπορούσα να μελετήσω για να το πάρω «απ' την αρχή» ως... μετριοαρχάριος. Μια γκουγκλιά που είχα κάνει πρόσφατα με είχε βάλει σ' ένα thread κάποιου φόρουμ που πρότειναν ένα βιβλίο αρχάριων για εκμάθηση πιάνου απ' τις εκδόσεις Fagotto Books, αλλά δεν μπορώ να το βρω ούτε θυμάμαι ποιο και τι ήταν ακριβώς.

 

Με συγχωρείτε αν σας κούρασα κ' ευχαριστώ εκ των προτέρων! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ότι έχεις φτάσει σε ένα επίπεδο είναι πολύ καλό καθώς με το που αρχίσεις να μελετάς όλα σιγά σιγά θα αρχίσουν να σου έρχονται και θα βελτιώνεσαι οπότε είσαι σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

 

τώρα όσον αφορά την ηχογράφηση σε pc: οποιοδήποτε ηλεκτρικό όργανο μπορεί να σου δώσει audio track από τις κύριες εξόδους (main R/L) είτε από τα phones με ένα απλό καλώδιο καρφί σε minijack έτσι απλά θα έχεις ένα stereo track είτε δουλεύεις με pro tools των 3,000ε είτε με ένα free audacity.

 

τώρα το ΤΙ θα περιέχει αυτό το audio track θα καθορίσει και το τι όργανο θες. αν θες απλά να γράφεις πιάνο θες stage piano, αν θες συνοδεία ρυθμών όπως με το yamaha που είχες θες arranger, αν θες ολοκληρωμένα tracks χρειάζεσαι sequencer άρα= workstation, αν θες electric riffs θες synth με arpegiator, αν θες drum loops χρειάζεσαι drum machine και πάει λέγοντας οι επιλογές είναι πολλές.

 

αυτό που θα σου πρότεινα εγώ εφόσον δεν θες να μπλέξεις ακόμη με παραγωγή σε DAW (Digital Audio Workstation τουτέστι PC/MAC) είναι να πας σε ένα workstation. έτσι θα έχεις και το sequencer να γράφεις τα τραγούδια που θες, και το όργανο να μάθεις μουσική και drum loops-arpegiator να πειραματιστείς κάποια υποστηρίζουν και software editing/recording σε υπολογιστή και πολύ καλά πιάνα οπότε είσαι μέσα σε όλα.

ξαφεύγουν λίγο από το budget αλλά είναι πιο καινούργια μοντέλα υπάρχει και η επιλογή να πας σε παλιότερα μοντέλο για φτηνότερα,

 

ορίστε λοιπόν 3 άριστες επιλογές:

1. https://www.thomann.de/gr/yamaha_mox_f6.htm

2. https://www.thomann.de/gr/korg_pro_krome_61_keys.htm

3. https://www.thomann.de/gr/roland_fa_06.htm

 

το καλύτερο είναι να πας σε μία έκθεση να τα ακούσεις να τα παίξεις και μετά να αποφασίσεις

 

καλή συνέχεια (εχμμμμ κάψιμο ;D)

 

υ.γ. ο τομέας πιάνο είναι κάτι που θα πρέπει να το σκεφτέις προσεχτικά καθώς δεν θα έχεις τη δυνατότητα όλων των ήχων και των δυνατοτήτων του arranger και θα ρίξεις και ένα σκασμό λεφτά, το οποίο δεν είναι καθόλου κακό αν θες να γίνεις ένας καλός πιανίστας.... απλά να ξέρεις τι θες περίπου μη το μετανιώσεις μετά και πάρεις λάθος όργανο.

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σ' ευχαριστώ για την τεράστια βοήθεια μάγκα!

 

Η αλήθεια είναι πως, ναι, τα ψεύτικα όργανα που περιέχει το φτωχοYamaha που έχω, με είχαν βοηθήσει πολύ σε μερικά ντεμάκια που έχω κάνει (της κακιάς ώρας, ποιοτικά, βεβαίως). Παρόλα αυτά τσέκαρα μερικά stage του Νάκα (Yamaha κυρίως και "Alesis"), που στα χαρ/κά τους γράφει ότι περιέχουν αντίστοιχους ήχους, βέβαια ούτε κατά διάνοια ισόποσους με το synth μου.

 

Άρα θέλω να πω, υπάρχει και stage με ήχους οργάνων. Αυτά είναι της πλάκας; Ειδικά αν μιλάμε για τιμές περίπου 500€ (πχ. https://www.nakas.gr/prd/alesis-coda-pro-hlektriko-piano).

 

Γι' αυτό ρωτάω και για μάρκες, επειδή έχω μια ιδέα αλλά δεν ξέρω στα σίγουρα!

 

Με βοήθησες πάντως πάρα πολύ και σ' ευχαριστώ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι όλα περιέχουν κάποιους εξτρα ήχους αλλά δεν περιέχουν όλα sequencer για να γράφεις τα κομάτια σου και να τα μεταφέρεις μετά σε pc αν θες και μόνο αν ανακαλύψεις την δύναμη του sequencer θα καταλάβεις εις τη χαρά.

 

φυσικά μπορείς να γράφεις ότι παίζεις live σε pc σαν ένα stereo audio track όπως σου εξήγησα με ένα free πρόγραμμα όπως το audacity και ένα καλώδιο με κόστος 5 ευρώ σε οποιαδήποτε όργανο το sequencer χρειάζεται μόνο αν θες να γράφεις τελείως τα δικά σου κομάτια.

 

επίσης στα stage το πλήκτρο είναι βαρυκεντρισμένο, (τύπου πιάνο δηλ για να αντιγαφουν την τεχνική και το παίξιμο του πιάνου) και δεν αρέσει σε όλους αυτό, σε άλλους επιβάλλεται που είναι μαθημένοι από πιάνο.

 

το μοντέλο που έβαλες δεν είναι κακό αν θες να γράφεις πιάνο, μπορείς σε αυτά τα λεφτά να πάρεις όμως μεταχειρισμένα synth Korg TR, Yamaha Motif, Roland Fantom X6 πιο παλιά μοντέλα δηλ τα οποία έβαλα στο Link όπως και να πάρεις ένα midi stage piano και να δουλέψεις και με πρόγραμμα από υπολογιστή, δηλ υπάρχουν επιλογές.

 

 

θα πρέπει να διαλέξεις όμως τι θες synth ή piano?

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτή η τελευταία είναι μάλλον η ερώτηση που δεν έχω απαντήσει ακόμη 100%, γι' αυτό και αμφιταλαντεύομαι έτσι. Τα βαρυκεντρισμένα πλήκτρα που λες όχι απλά δεν με χαλάνε, είναι μάλλον και ο λόγος που προτιμώ μέχρι στιγμής ένα stage.

 

Γιατί θέλω να έχω κάτι που ενδεχομένως θα μπορεί να αποδώσει έναν σοβαρό ήχο σε live (ΑΝ και όταν) και να μου είναι οικείο το περιβάλλον ενός πραγματικού πιάνου. Αυτό είναι η αλήθεια ότι δεν το έγραψα στο πρώτο ποστ, και σόρρυ.

Σε μια οντισιόν που ανέβηκα μ' ένα φίλο κιθαρίστα, το γεγονός ότι βρέθηκα μπροστά σ' ένα κλασσικό πιάνο με βαρυκεντρισμένα & πεντάλ, μόνο καλά δεν λειτούργησε.

Οπότε σκέφτομαι ότι αν ποτέ συμμετέχω σε κάποιο σχήμα, θα συμμετέχω ως πιάνο, άντε χρησιμοποιώντας και τίποτα strings (που τα περισσότερα stage περιέχουν, στους ελάχιστους ήχους οργάνων που διαθέτουν), όχι ως midi βιολί ή κιθάρα.

 

Απ' την άλλη, έχεις απόλυτο δίκιο για τις δυνατότητες του synth που προσφέρει στην δημιουργία τραγουδιών: τα midi αυτά θα με βοηθήσουν στο στήσιμο ενός demo, συν ότι ένα sequencer είναι παντοδύναμο εργαλείο για να έχω την απόλυτη επιμέλεια όλου του κομματιού.

Απλά θα ήθελα να συνδυάσω έναν σοβαρό live ήχο δυνητικά, με την δυνατότητα δημιουργίας tracks στο τώρα.

 

Τέλος πάντων, ΧΙΛΙΑ ΣΟΡΡΥ για την φλυαρία μου, απλά σκέφτομαι μεγαλόφωνα μήπως έχει βρεθεί και κάποιος άλλος στο δίλημμα και πει τίποτα.

Μ' έχεις βοηθήσει πάρα πολύ πάντως!

 

Όταν αποφασίσω ίσως επανέλθω με μερικά συγκεκριμένα μοντέλα που βρήκα για να μου πείτε γνώμες.

 

Ευχαριστώ και πάλι!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χαχα έχει πλάκα όπως σκέφτεσαι αλλά δυστυχώς όπως τα λες τα πράγματα είναι όλα ανάποδα δηλ το πιο κατάλληλο εργαλείο αυτή τη στιγμή με σοβαρούς ήχους για λάιβ με τα καλύτερα πιάνα στον κόσμο  κάτω από 1,000ε τα έχει το Yamaha MOXF6 και όχι το βαρυκεντρισμένο alesis, και δεν μιλάμε για έναν ήχο πιάνου μιλάμε για 10-20 ήχους σαμπλαρισμένους από τα καλύτερα πιάνα στον κόσμο.

 

λοιπόν για να μη σε ζαλίζω αν θες κάνε μου μία χάρη, πέρνα από μία έκθεση Νάκα και κάτσε καί παίξε το  Yamaha MOXF6, δεν ξέρω σε ποια πόλη βρίσκεσαι αλλά προσπάθησε να πας να το ακούσεις και θα με θυμηθείς! μην ασχολείσαι με άλλα όργανα μόνο με αυτό

 

ορίστε και ένα demo

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είστε ωραίοι!

 

Στην Πάτρα είμαι, υπάρχει Νάκας και με την πρώτη ευκαιρία θα δω το MOXF6 (το F8 που φαίνεται ακόμα καλύτερη επιλογή ξεπερνάει δυστυχώς πολύ το budget).

 

Ωστόσο, Σταύρο, βρήκα αυτό: https://www.thomann.de/gb/yamaha_mx88.htm που έχει απ' ό,τι βλέπω, ό,τι χρειάζομαι, πολύ καλές κριτικές όπου κοίταξα, τα βαρυκεντρισμένα 88 μου πλήκτρα, πιο χαμηλή τιμή, εξίσου πολλά όργανα απ' την ίδια ποιοτική σειρά ήχων (MOTIF). Πώς σας φαίνεται; Κρύβει κάποιο λάκκο η φάβα;  :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είστε ωραίοι!

 

Στην Πάτρα είμαι, υπάρχει Νάκας και με την πρώτη ευκαιρία θα δω το MOXF6 (το F8 που φαίνεται ακόμα καλύτερη επιλογή ξεπερνάει δυστυχώς πολύ το budget).

 

Ωστόσο, Σταύρο, βρήκα αυτό: https://www.thomann.de/gb/yamaha_mx88.htm που έχει απ' ό,τι βλέπω, ό,τι χρειάζομαι, πολύ καλές κριτικές όπου κοίταξα, τα βαρυκεντρισμένα 88 μου πλήκτρα, πιο χαμηλή τιμή, εξίσου πολλά όργανα απ' την ίδια ποιοτική σειρά ήχων (MOTIF). Πώς σας φαίνεται; Κρύβει κάποιο λάκκο η φάβα;  :)

 

όχι μια χαρά όργανο είναι αλλά δεν είναι το ίδιο δυνατό όπως η σειρά MOXF και δεν έχει onboard sequencer.

 

σε βλέπω έχεις έφεση στα 88άρια και βαρυκεντρισμένα, εάν δεν είσαι μαθημένος από φυσικό/ηλεκτρικό πιάνο δεν είναι και ότι πιο ξεκούραστο στο παίξιμό να ξέρεις ούτε στο κουβάλημα αλλά η απόφαση είναι καθαρά δική σου πας ακούς παίζεις και αποφασίζεις.

 

 

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επανήλθα για τα εξής: πρώτον, δοκίμασα το MOXF6 στον Νάκα (μόλις το είχαν φέρει κιόλας) και όντως έχει εξαιρετικό ήχο κ' λειτουργίες. Παρόλα αυτά είναι πολύ πάνω απ' το budget μου και μάλλον δεν θα τα καταφέρω.

 

Θέλω να σας ρωτήσω και κάτι εντελώς newbie: μερικά keyboards που έχω δει, δεν έχουν ηχεία. Πρέπει να αγοράσω και εξωτερικά ηχεία γι' αυτά, ενισχυτή ή κάτι τέτοιο; Δηλαδή δεν φτάνει μόνο να αγοράσω ένα (ακριβό) keyboard, πρέπει να πάρω και άλλα γύρω μηχανήματα για να βγάλει τον ήχο του;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου