Προς το περιεχόμενο

''Kατηγοριοποίηση'' μαγνητών για Strat


Προτεινόμενες αναρτήσεις

 

    Kαλησπέρα σε όλους

 

    Έτυχε κάποια στιγμή να δω το παρακάτω βίντεο το οποίο βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τα ''είδη'' των μαγνητών που συνήθως συναντάμε σε strat.

 

                             

 

  Βέβαια μέχρι να τελειώσει το βίντεο, νόμιζα ότι ο τύπος θα μας εξηγούσε στο τέλος ποιοί Fεndεr μαγνήτες (ή άλλοι γνωστοί του εμπορίου) αντιστοιχούν σε αυτές τις τέσσερις κατηγορίες μαγνητών (the twangy -the jazzy -the bluesy -the punchy).

 

    Δεν είχα καταλάβει ότι το βίντεο διαφήμιζε μαγνήτες της συγκεκριμένης εταιρείας του τίτλου του βίντεο, την οποία δεν είχα καν ακουστά, και δεν κατάλαβα ότι το βίντεο ήταν...διαφημιστικό  ;D

 

    Ωστόσο, και χωρίς να έχω σκοπό ή λόγο να κάνω διαφήμιση στην εν λόγω εταιρεία (δεν νομίζω ότι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά εξάλλου), πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο οι έμπειροι του φόρουμ να μας πουν ποιούς ''standard'' μαγνήτες (κυρίως Fender) κοπιάρουν τα τέσσερα αυτά συγκεκριμένα σετ μαγνητών που παρουσιάζονται στο βίντεο (twangy, jazzy, bluesy, punchy).

 

    Π.χ. από οι ''Bluesy'' είναι οι αντίστοιχοι Texas Special? Έτσι μου ακούγονται στα αυτιά μου.

    Οι ''Twangy'' είναι οι ''αντίστοιχοι'' 57/62? (δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το δεύτερο).

 

  Θα ήταν χρήσιμος ''οδηγός'' μαγνητών για strat αν ξέρουμε τι μαγνήτες αντιστοιχούν στις κατηγορίες που ορίζει το βίντεο.

 

  Παρακαλώ καταθέστε οι έμπειροι της απόψεις σας !  :)

   

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προσωπικά δεν ξέρω ποιους Fender μαγνήτες κοπιάρουν τα μοντέλα που παρουσιάζονται (και δεν νομίζω ότι μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια ούτως ή άλλως) αλλά ιδού μερικές σκέψεις για το βίντεο:

 

- Ο παίχτης είναι καλός.

- Ο ηχογραφημένος ήχος είναι καλός πράγμα μάλλον σπάνιο.

- Το ύφος αυτών που παίζει διαδραματίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από τον ήχο των μαγνητών στην "κατηγοριοποίηση" των μοντέλων.

- Προσωπικά δε θα καταλάβαινα καμία διαφορά νομίζω αν έπαιζε με το "twangy" set π.χ. jazz και με το "punchy" ξέρω γω, surf. Είναι προφανές ότι και οι ρυθμίσεις στον ενισχυτή αλλά και τα volume/tone της κιθάρας είναι διαφορετικά ρυθμισμένα για κάθε σετ. Άσε που παίζει και με διαφορετικές κιθάρες.

- Οι μονοπήνιοι strat μαγνήτες είναι κατ' αρχήν και πάνω απ' όλα μονοπήνιοι strat μαγνήτες (μεγάλη κουβέντα είπα  ;D). Με άλλα λόγια, τα περιθώρια ηχητικών διαφορών μεταξύ μοντέλων είναι αρκετά περιορισμένα.

- Η παρουσίαση είναι πολύ καλή και πείθει σε ένα marketing επίπεδο, πράγμα διόλου παράξενο ή κατακριτέο μια που πρόκειται περί διαφημιστικού βίντεο. Στην πράξη αμφιβάλλω ότι οι ηχητικές διαφορές των μοντέλων είναι αυτές που ακούμε. Αν ήθελαν να είναι ακριβείς, θα έπρεπε ο παρουσιαστής να παίξει ακριβώς τα ίδια πράγματα, με τις ίδιες ρυθμίσεις και την ίδια κιθάρα ενώ η μόνη μεταβλητή να είναι οι μαγνήτες.

 

Γενικό συμπέρασμα: Υπάρχει πια τεράστια αγορά στο πεδίο των μαγνητών (γιατί και πώς συμβαίνει αυτό είναι άλλη κουβέντα) και πρέπει με κάποιο τρόπο α) να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό και β) να πεις γιατί βγάζεις παραπάνω από ένα μοντέλο. Ο κάθε κατασκευαστής επιστρατεύει τα "όπλα" που  θεωρεί ότι θα έλξουν τον πελάτη.

Ενωμοτάρχης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

 

   

Οι Twangy καταπληκτικοί  ...

 

    Nα πω την αλήθεια έκανα το ποστ για να δω ποιό σετ μαγνητών είναι ''κοντά'' σε αυτούς... τόσο πολύ μου άρεσαν...  ;D

 

 

    @Jazzjoker

 

    Μάλλον έχεις δίκιο σε όλα αυτά που λες... απλά ήλπιζα μήπως υπάρχει κάποιου είδους αντιστοιχία. Πχ οι bluesy μου ακούγονται πολύ κοντά σε texas special, ενώ οι punchy μου ακούγονται κατά πολύ όπως μια american standard. Σίγουρα όμως και αυτός ο συσχετισμός είναι παρακινδυνευμένος, και όπως σωστά λες μάλλον δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το βιντεο δε βοηθαει καθολου.

Ο παικτης γνωστος και σωστος απο παλια.

 

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Εγώ παρατήρησα ότι όλα τα σετ έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους εκτός από το τελευταίο, το punchy. Αυτό το κοινό που έχουν θα το χαρακτήριζα 'σώμα' και έλλειψη shrill ψηλών. το τελευταίο σετ θα μπορούσε να είναι κι ένα σετ του seymour duncan με  έξτρα πρίμες όμως και output.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ άγχος για το τίποτα :)

Τα πράγματα είναι απλά:όσο χαμηλότερη είναι η έξοδος τόσο περισσότερο το twang και καλύτερος ο καθαρός ήχος.

Όσο ανεβαίνει η έξοδος τόσο αυτά μειώνονται,όχι βέβαια πως οποιοσδήποτε κλασσικός στρατ μαγνήτης θα υποφέρει από κάτι τέτοιο αν είναι κάτω από 8ΚΩ

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νίκο καλά τα λες, αλλά για μένα και για πολλούς άλλους εκεί έξω οι μαγνήτες της fender είναι μια θάλασσα από ονόματα που βουτάς μέσα.

Όχι τεξας, όχι 59, όχι 62, 64,65,66,66μισό κλπ...

Φυσικά εγώ βολεύτηκα εδώ και καιρό με Bill Lawrence αλλά ποτέ δεν έχω αναφορά όταν ακούω ένα όνομα μαγνήτη πως θα ακούγεται...

 

οπότε όταν και εφ όσον έχεις καλή διάθεση... :angel:

 

επίσης να συμπληρώσω, ακούμε η μεξικάνα τάδε δεν έχει καλούς μαγνήτες, η am standard έχει μέτριους ή τάδε σκίζει.... ???

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

οι μαγνήτες της fender είναι μια θάλασσα από ονόματα που βουτάς μέσα.

 

Κάτσε να στο κάνω εγώ λιανά ;D

 

Η fender βγάζει ουσιαστικά 3 πολύ καλά σετ για στρατ (μιλάμε για τα σετ παραγωγής έτσι; όχι τα one off που μπορεί να μπουν σε ένα μοντέλο) τα οποία , με μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, πλησιάζουν τον κλάσσικό στρατ ήχο. Κυκλοφορούν χρόνια και είναι πολλάκις δοκιμασμένα. Αυτά λοιπόν είναι:

 

Custom Shop '54

Custom Shop 57/62

Custom Shop '69

 

Σχετικά πρόσφατα έχει επίσης ρίξει στην αγορά κάποια νέα μοντέλα εκ των οποίων έχω ακούσει/παίξει μόνο το ένα:

 

CS Fat 50's (δε μου αρέσουν)

CS Fat 60's (δεν έχω ακούσει(

CS Pure Vintage 59 (δεν έχω ακούσει)

 

Γενικά ως κανόνα όταν διαλέγουμε μαγνήτες fender ακολουθούμε τον εξής: Τα μοντέλα με χρονιές είναι συνήθως καλοί μαγνήτες vintage προσανατολισμού. Μένουμε μακριά από οτιδήποτε έχει το πρόθεμα "noiseless" και "tex" ή "texas".  ;D

Ενωμοτάρχης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μένουμε μακριά από οτιδήποτε έχει το πρόθεμα ..... "texas".  ;D

Διαφωνω, αλλα περι ορεξεως.

Σημασια εχει αν θα αρεσε στον φιλο,

Προσωπικα μου αρεσει 1000% το καθαρο που βγαζει ενας τυπου texas με μειωμενο volume απο το pot (250αρι με πυκνωτη), παρα ενας νορμαλ με τερμα volume.

Παιζω πχ sweet home kalabaka ετσι, και ακουω Skynyrd.

(ΟΚ εμενα δεν ειναι texas, ειναι Van Zandt Blues οι μαγνητες - απλη συνωνυμία)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου