Προς το περιεχόμενο

Σωστος ηχος σε live.


fasma88

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα σε ολους!

Λοιπον εχουμε ενα σχημα , πληκτρα μπουζουκι και 3 φωνες (εμεις οι δυο μουσικοι και η τραγουδιστρια) live σε μια ταβερνα. Απο θεμα ηχου λοιπον μας εχουν δωσει μια κονσολα behringer (ξερω οτι ειναι της κακιας ωρας αλλα δεν εχει σημασια, το θεμα ειναι να την αξιοποιησουμε οσο το δυνατον καλυτερα) και δυο ηχεια EV elx 112p αυτοενισχυομενα.

Εχω αναλαβει λοιπον (ο πληκτρας της ολης ιστοριας) κατα καποιο τροπο το θεμα του ηχου, μιας και ασχολουμαι ως ενα βαθμο με ηχο. Και εχω κανει τα εξης:

- Οσον αφορα τα οργανα και τις φωνες, εχω φροντισει με το pfl να παρω σταθμες τετοιες ωστε το peak να φτανει στο 0 (οι φωνες βεβαια μου ξεφευγουν λιγο στα +2 db στα peak τους, αλλα αυτο δεν νομιζω να μπορω να το αποφυγω ευκολα και στην τελικη μπορει να ειναι και καλο να σκαει η φωνη λιγο πιο μπροστα) Οποτε οταν παιζουμε ο καλος ηχος μου βγαινει οταν ολα τα fader των καναλιων ειναι στο 0 (ο μπουζουξης μου ζητησε μονο να τον ανεβασω λιγο και πηγα το fader στο +3 db περιπου.)

- Τα ηχεια στα κουμπια την πισω πλευρα, τοσο στην ενταση του καναλιου  οσο και στη γενικη τους ενταση, δεν αναγραφουν πουθενα το σημειο 0 db. Απλα στο τερμα τους γραφουν + 6 db. Οποτε δεν ξερω που ακριβως ειναι το σημειο 0 db, προς το παρον τα βαζω στο "και τεταρτο" και σκανε δυνατα εκει. Δοκιμασα να τα παω στο "και δεκα" αλλα δεν σκαγανε.

- Η γενικη της κονσολας με τα παραπανω δεδομενα μπορει να φτασει στα -3 db περιπου χωρις ν' αρπαζουν τα μικροφωνα. Πιο πανω αρπαζει πολυ το συστημα (μιας και τα ηχεια ειναι πισω μας), και συνηθως ελεγχω να ειναι ανοιχτα μονο τα 2 απο τα 3 μικροφωνα για να αποφευχθουν τυχον μικροφωνισμοι.

Διαπιστωσα λοιπον τα εξης: 

- Στην αρχη μου ειπαν να ξεκινησουμε χαμηλα (οπως και στο τελος μου ειπαν να χαμηλωσω), οποτε ειχα τη γενικη σταθμη στα -8 db ας πουμε. Οσο παιζαμε χαμηλα λοιπον μου ειπαν (αλλα το διαπιστωσα και μονος μου) οτι ο ηχος ηταν καπως μουντος. Μολις δυναμωσα στα -3 db τοτε ο ηχος εστρωσε ποιοτικα , αν και ηταν λιγακι δυνατα απ' οτι μου ειπαν, χωρις να ενοχλει ωστοσο.

- Μπορει στο καθε καναλι μονο του οταν πατησα pfl, η σταθμη του να πηγαινε στο 0 ή το πολυ στα + 2 db, οταν ομως πατησα ολα τα pfl μαζι για να δω τη συνολικη μειξη, η σταθμη εφτανε στα κιτρινα μεχρι και στα +5 db. Σε καμια περιπτωση ωστοσο δεν ανεβαινε στα + 10 db , ποσο μαλλον στα κοκκινα.

Οποτε θελω να ρωτησω τα εξης:

- Αν  βαλω τη γενικη ενταση της κονσολας στο 0 (δηλαδη ολα τα fader καναλιων και γενικης στο 0) ωστε να δωσει η κονσολα ολο της το "ειναι" και κατεβασω λιγο την ενταση των ηχειων απο το "και τεταρτο" που τα εχω τωρα λιγο πιο κατω μεχρι το σημειο που δεν μικροφωνιζει (ας πουμε στο "και δωδεκα ή δεκατρια) , θα βελτιωθουν ηχητικα τα πραγματα, ή υπαρχει περιπτωση να μην "σκανε" τα ηχεια; 

- Το οτι η γενικη μειξη φτανει στα κιτρινα στα +5 db , ειναι ιδιαιτερο προβλημα; Παιζει δηλαδη καποιο ρολο ας πουμε στους μικροφωνισμους; Ηχοληπτης μου εχει πει οτι στα κιτρινα δεν υπαρχει παραμορφωση του ηχου, αλλα μονο στα κοκκινα. Ισχυει;

Γενικα θα ηθελα αν θελετε και μπορειτε να μου πειτε τις αποψεις σας για το πως θα μπορουσα να βελτιωσω κι αλλο τον ηχο, για το αν ειναι σωστα αυτα που σκεφτηκα και πως να γλιτωσω οσο γινεται τους μικροφωνισμους.

Σας ευχαριστω παρα πολυ!!

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου