Προς το περιεχόμενο

Marshall Origin 20 combo - Review


Προτεινόμενες αναρτήσεις

ffdvx69s4kuwgx8culcu.thumb.jpg.150131fc031dc94e99c323c8ce14830d.jpg

 

Ποιότητα κατασκευής: Δεν έχω δει και πολλούς ακριβούς marshall από  κοντά για να μπορώ να έχω μέτρο σύγκρισης, αλλά για την τιμή του θεωρώ ότι είναι φυσιολογική η ποιότητα κατασκευής του. Τα “ξύλα” και τα ηλεκτρονικά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι η συναρμολόγηση. Πρέπει να είναι, χαλαρά, ο ενισχυτής που χρειάζεται τον λιγότερο χρόνο για να γίνει βίδες, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Το 10άρι celestion V-type είναι μεσαίας κατηγορίας και αρκετά ποιοτικό. Καλή, απλή και στιβαρή κατασκευή, σε γενικές γραμμές. Βαθμολογία 8/10

 

20191108_083256.thumb.jpg.018ce680949cbf3990997b9cfcaa506f.jpg

 

 

 

Εμφάνιση: Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το vintage look, με τα χειριστήρια στην κορυφή. Έχει μια απλότητα, σαν φιλοσοφία, και αυτό τον κάνει πολύ όμορφο στα μάτια μου. Μέχρι και οι γρίλιες δίπλα στα χειριστήρια έχουν πολύ προσεγμένο σχεδιασμό. Από όποια γωνία και να τον κοιτάξει κανείς, σχεδιαστικά πραγματικά ξεχωρίζει. Βαθμολογία 10/10

 

76ORI20C.thumb.jpg.9ac2f0669cd0406db475ed05f7b833a2.jpg

 

 

Λειτουργίες: Τα specs του origin 20 είναι αρκετά πλούσια. Χορταστικά, θα έλεγα. Μόνο το reverb λείπει. Με τα τόσα χειριστήρια, πάντως, που έχει είναι δύσκολο να μη βρεις τον τόνο που σου αρέσει. Έχει πολύ καλό attenuator, με επιλογές 0,5 watt, 5 watt και 20 watt. Έχει εξαιρετικό emulated output και, κάτι που δεν αναφέρει στο manual, έχει ενσωματωμένο loadbox, για σιωπηλές ηχογραφήσεις. Έχει fx loop, το οποίο δουλεύει μόνο εάν έχω συνδεδεμένο και ενεργοποιημένο το footswitch. Είναι κάτι αρκετά εκνευριστικό. Επίσης, έχει και booster το οποίο ενεργοποιείται τραβώντας το ρυθμιστικό gain ή μέσω footswitch. Δίδει τη δυνατότητα να παίξεις od/booster χωρίς πετάλια μπροστά. Βαθμολογία 9/10

 

29_12-18.thumb.png.550b95826ee5fe78054a84f408ed5af9.png

preview_2__19.jpg.9c6d4faa9d30990c5a6b50b97601ebf5.jpg

 

Ήχος: Ο ήχος του origin είναι ο κλασικός 60’ ήχος της Marshall. Ωμός, πλούσιος σε αρμονικές, ιδανικός για blues και hard rock. Όσο και να έχω προσπαθήσει  δεν έχω καταφέρει να του βγάλω πιο μοντέρνο “still got the blues” ήχο, ακόμα και με βοήθεια πεταλιών. Δεν το έχει καθόλου. Κάνει άλλα πράγματα και τα κάνει εξαιρετικά καλά. Με πραγματικά σούπερ καθαρά, αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα πεταλιών. Ότι πετάλι και να μπει πάνω, δεν αλλάζει ο χαρακτήρας του ήχου. Φωνάζει marshall από μακριά. Ο crunchy και ο overdriven ήχος είναι το στοιχείο του. Αυτό είναι είναι που ζητά. Και το κάνει και αυτό σε πολύ καλό βαθμό για την τιμή του.

 

Στο low output (0,5 watt) o ήχος είναι μέτριος. Δεν έχει “σώμα” και του λείπει ζωντάνια. Από ένταση, είναι ιδανικό για σπίτι και παίξιμο με καθαρό ήχο. Εάν το gain και το volume περάσουν τη μέση, ο ένταση ανεβαίνει αρκετά. Στο medium output (5 watt) υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά έντασης, όσο και μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ήχου, σε σχέση με το 0,5watt.  Δεν έχω παίξει ακόμα σε live  με τον origin, αλλά σε πρόβες που τον έχω πάρει είναι αρκετά δυνατός στα 5 watt. Βγάζει εύκολα και live στη ρύθμιση αυτή. Και επειδή ίσως να υπολείπεται σε headroom σε περιπτώσεις που θέλει κανείς καθαρά, υπάρχει και το high output (20 watt) όπου υπάρχει αισθητή διαφορά στην ένταση, και λιγότερη διαφορά στην ποιότητα ήχου. Γενικότερα, ο OR20 θέλει να έχεις μετά την μέση  το volume, ώστε να δουλεύουν οι τελικές λάμπες και να συμμετέχουν και εκείνες, διαμορφώνοντας τον τελικό ήχο. Κάνουν μεγάλη διαφορά, καθώς ως γνήσιος marshall, ένα μεγάλο μέρος του overdriven ήχου προέρχεται από τις τελικές λάμπες.

 

Το 10άρι V-type μεγάφωνο της Celestion είναι αρκετό. Δεν γεμίζει το μάτι, αλλά αντέχει άνετα τα 20 watt. Δεν μπουκώνει, σε αντίθεση με το 10άρι celestion VX10 που φορά ο ac10, ενώ οι ένταση στον OR20 είναι αισθητά υψηλότερη. Το μόνο που λείπει, με το 10άρι, είναι το σώμα, δηλαδή το μπάσο. Με την αλλαγή που έκανα βάζοντας 12άρι μεγάφωνο (G12-65), η ένταση δεν άλλαξε, αλλά πήρε το “σώμα” που του έλειπε, κάποια ενοχλητικές ψηλές συχνότητες εξαφανίστηκαν. Και το 10άρι V-type αντικατέστησε το αναιμικό vx10 από τον AC10 (του έκανε μεγάλη διαφορά).

 

20191108_083908.thumb.jpg.77e41ea4fe2da47f95db2d5b62cc40a3.jpg

 

Ο Origin 20 βγάζει καλούς και αξιοποιήσιμους ήχους σε όλο το εύρος gain και volume. Αυτό παύει να ισχύει μόλις η ένταση περάσει το 8. O ήχος χαλά. Είναι κάτι που διορθώνεται με αλλαγή τελικών λαμπών, απ’ ότι έχω διαβάσει. Μεταξύ 7 και 8 είναι το sweet spot του ενισχυτή. Να αναφέρω, επίσης, ότι με το gain μετά το 7 ο ήχος γίνεται πιο μπάσος και κομπρεσσαρισμένος. Χρειάζεται να μειώνω τα μπάσα, όταν περνά το 7. Σε κάθε ρύθμιση gain και volume χρειάζεται μια αναπροσαρμογή στο eq, στο presence και στο tilt, ώστε ο ήχος να μη χάνει την οξύτητά  και την ζωντάνια του. Θέλει προσοχή, βέβαια, διότι είναι εύκολο να εμφανιστούν κάποιες ενοχλητικές ψηλές συχνότητες. Βαθμολογία 9/10

 

Δείγματα ήχου: Η ηχογράφηση ήταν σιωπηλή, με το emulated output να με βγάζει ασπροπρόσωπο. Χρησιμοποίησα stratocaster με hot μονοπήνιους (στα 14 kohm). Ξεκίνησα με ΕQ, tilt, presence όλα στη μέση, και όσο ανέβαζα gain, εκανα αναπροσαρμογή. Λίγο reverb μπήκε μέσω daw.

 

Με gain στο 1/4 και volume στη μέση.

1.mp3

Με gain στο 2/4 και volume στη μέση.

2.mp3

Με gain στα 3/4 και volume στη μέση.

3.mp3

Με gain τέρμα και volume στη μέση.

4.mp3

Mε gain στα 3/4 και volume στα 3/4 (sweet spot), και boost on.

7.mp3

Mε gain στα 1/4 και volume στα 3/4, και με χρήση TS9.

8.mp3

Mε gain στα 1/4 και volume στα 3/4, και με χρήση OCD

9.mp3

Mε gain στα 1/4 και volume στα 3/4, και με χρήση DOD CARCOSA FUZZ

10.mp3

 

 

 

Pros n’ Cons

+ Τιμή

+ Ήχος

+ Σχεδίαση

 

- 10άρι ηχείο

- Δεν δουλεύει το fx loop χωρίς footswitch

- Μετά το 8, στην ένταση, χαλά ο ήχος

 

 

Tube combo amp for electric guitar

·         Gain boost function

·         Two voicings (Normal, High Treble), which can be mixed steplessly via the tilt control

·         Switchable power reduction for full sound in any environment

·         1 channel

·         Power: 20 watts

·         Preamp tubes: 3x ECC83 (12AX7)

·         Power tubes: 2x EL34

·         Equipped with: 1 x 10" Celestion V type speaker

·         Controls: Gain - Tilt - Bass - Middle - Treble - Master - Presence

·         Switches: Power On / Off - Output Low / Mid / High - Gain Boost (Pull Volume)

·         Serial effect grinding path

·         Connectors: Input (6.3 mm jack) - DI Out (6.3 mm jack) - FX Send & Return (2 x 6.3 mm jack) - Footswitch (6.3 mm jack)

·         Speaker Outputs: 3 x 6.3 mm jack (16 ohms / 8 ohms)

·         Dimensions (W x D x H): 520 x 240 x 240 mm

·         Weight: 13.9 kg

·         Includes footswitch

  • Like 10

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

 

Τον αγόρασα σε προσφορά 370 ευρώ από Θωμά. Τώρα κοστίζει, εάν δεν κάνω λάθος, περί τα 430. Και πάλι πολύ καλή τιμή.

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

όχι.

Είναι παραπλανητικό το κείμενο.

Διότι η επάνω από την εικόνα που δείχνει τα δυο μεγάφωνα γίνεται αναφορά στο celestion v type10.

Εκεί εγώ σταμάτησα διότι είχα απορία.

 

Πως θα πάω παρακάτω αφού δημιουργείται λογικό κενό?

🙃

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 minutes ago, dimsonic said:

όχι.

Είναι παραπλανητικό το κείμενο.

Διότι η επάνω από την εικόνα που δείχνει τα δυο μεγάφωνα γίνεται αναφορά στο celestion v type10.

Εκεί εγώ σταμάτησα διότι είχα απορία.

 

Πως θα πάω παρακάτω αφού δημιουργείται λογικό κενό?

🙃

 

Βλέπεις 2 μεγάφωνα. Ένα βιδωμένο στον ενισχυτή και ένα εκτός. Αυτό που είναι βιδωμένο πάνω, είναι το V-type όπου αναφέρω ότι είναι και το μαμά μεγάφωνο. Το άλλο βρίσκεται δίπλα, εκτός ενισχυτή. Θα μπορούσε να βρίσκεται οτιδήποτε στην θέση του. Δεν δείχνω κάτι διαφορετικό από αυτό που περιγράφω. Απλά δείχνω περισσότερα.

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 minute ago, gkourmoul1 said:

 

Βλέπεις 2 μεγάφωνα. Ένα βιδωμένο στον ενισχυτή και ένα εκτός. Αυτό που είναι βιδωμένο πάνω, είναι το V-type όπου αναφέρω ότι είναι και το μαμά μεγάφωνο. Το άλλο βρίσκεται δίπλα, εκτός ενισχυτή. Θα μπορούσε να βρίσκεται οτιδήποτε στην θέση του. Δεν δείχνω κάτι διαφορετικό από αυτό που περιγράφω. Απλά δείχνω περισσότερα.

 

ναι 

μια γλάστρα πχ....

έλα όμως που βρίσκεται ένα μεγάφωνο...

 

Λοιπόν 🤣

κοίτα να δεις, αποφάσισες να γίνεις ρηβιούερ.

Θα περάσεις από κόσκινο.

 

Ψιλό.🤑

ξέρω...

είσαι αρπαγμένος.

Δεν ξημερώνει κι αυτή η Δευτέρα...

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Just now, gkourmoul1 said:

Εχω πιει και καφε και ειμαι τσιτα!! Την τριτη θα ξανακοιμηθω!

 

λες να μην το ξέρω?

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Σχόλιο διαχείρισης: Ωραίο το review όμως είναι δύσκολο να το διαβάσει κάποιος. Κι αυτό γιατί σε μια σελίδα έχεις ανεβάσει καμμια εικοσαριά ηχητικά που δύσκολα ανοίγει μια κοινή σύνδεση ίντερνετ, συν φωτογραφίες. Η σωστή τακτική είναι να ανεβάσεις 5-6 φωτογραφίες και 1-2 αντε 3 ηχητικά δείγματα έστω μεγαλύτερης διάρκειας. Τωρα φορτώνει και φορτώνει. Θα σου πρότεινα να τα συνδυάσεις.

  • Like 1

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου