Προς το περιεχόμενο

Μαθήματα κοντραμπάσου σε 7χρονο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

Ερχομαι να ζητήσω την πολύτιμη βοήθεια σας:

 

Σε ενα σπιτι που υπαρχουν : πληρες home studio, πιανο,keyboards,ντραμς ,μπασο και 12 κιθαρες ο γιος μου θελει να μαθει ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ...🤣

 

Του λεω να μαθει ηλεκτρικο μπασο και δεν θελει...δεν τον συγκινει  αν και απο ολα τα οργανα στο σπιτι  αυτο χαϊδευει ποτε ποτε   (απο πολυ μικρο πρεπει να ομολογησω σε ολα τα μουσικα παιχνιδια και live που εχει δει ή παει...αυτη η ...γκουμουτσα το upright bass τον συγκινει και μαλιστα ...τραγουδαει και οτι αυτη παιζει ......καθισε προχθες και ειδε ολο το documentary για τον Miles για να βλεπει τους...μπασιστες... & μου τραγουδουσε τις μπασογραμμες  😅 )

 

Ερωτησεις :

 

Μπορει ενα τοσο μικροσωμο παιδι να παιξει κοντραμπασο? Υπαρχουν μικρα/μαθητικα? ...τι προτεινετε να κανει? μαθημα κλασσικης ή να παει,αν υπαρχει,καπου για τζαζ ?

 

Οτι γνωριζετε παρακαλω καταθεστε το...

 

Επεξεργασμένο από Superfunk
  • Like 1

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, dimsonic είπε

τσέλο?

σε πρώτη φάση?

 

 

Θα φάει ξενερα με το δοξάρι...

 

🙂

 

Νομίζω ότι το μόνο που έχει πάρει μουσικά από εμένα είναι να ακούει πρώτα από όλα το μπάσο 🙂

Επεξεργασμένο από Superfunk

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 minute ago, Superfunk said:

 

Θα φάει ξενερα με το δοξάρι...

 

🙂

πες του ότι και το κοντραμπάσο με δοξάρι το παίζουν.

Τα δαχτυλάκια του τα σκέφτηκε?

 

πέρα από την πλάκα, πήγαινέ τον σε ένα μαγαζί να το πιάσει, αφού προηγουμένως του έχεις μάθει ένα ριφ στην κιθάρα ή το μπάσο. Πχ smoke on the water. Πές του μετά να προσπαθήσει να παίξει εκεί. Αν του αρέσει...μεγειά σας.

Πάντως ο φόβος να σας μείνει το κοντραμπάσο για περιστερώνας είναι μεγάλος.

Ετσι ξεκίνησα και εγώ στα 9-10 με ένα δανεικό ακορντεόν 32άρι όπου είχα τρελλαθεί και έπαιζα παππάδες. Μετά μας (μου) ήρθε η ιδέα να ψωνίσουμε δικό μας (έλα και ο πατέρας που έπαιζε στα νιάτα του και το είδε ως ευκαιρία) αλλά 60αρι.

Πήραμε το γαιδούρι και όταν το φόρεσα φαινόταν μόνο τα παπούτσια μου και το κεφάλι μου και έγερνα μονόπαντα. Ακόμα στο κουτί του είναι και με κοιτάζει με θλίψη πότε θα το καταδεχτώ να το ξαναπιάσω.

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

Έχει πολλά μεγέθη, για κοίταξε.

 

https://www.thomann.de/gb/double_basses_for_children.html

 

Μην τον πας σε κλασσικό ωδείο, αν δεν ακούει το μπάσο σε κλασσική.

 

Ή που θα γίνει κρεμάστρα το μπάσο, ή που σε τέσσερα πέντε χρόνια, θα ανεβάζεις άλλου είδους κομμάτια πια στο noiz.

 

Επεξεργασμένο από fusiongtr
  • Like 1

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

46 minutes ago, Superfunk said:

 

Θα φάει ξενερα με το δοξάρι...

 

 

πάντως απο εμπειρία από γνωστή μου κοπέλα που κοριτσάκι μικρό, όταν η κόρη μου ξεκίνησε πιάνο, αυτή ξεκίνησε τσέλο, δυστυχώς χωρίς καθόλου αυτί στην οικογένεια, σήμερα το τσέλο είναι καλόγερος.

  • Χαχα 1

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα beatlομπασα τα έχει δει ο μικρός; Μήπως του κάνουν μεγαλύτερο κλικ οπτικά;

Πλάκα πλάκα τα Gibson EB1 είχαν και το pin για να γυρνάς up right style..

  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

Ωραιος ο μικρος, εχει γουστο! 😂 

Δυστυχως τα πραγματα ειναι λιγο δυσκολα για ενα παιδι τοσο μικρης ηλικιας. Ενα κανονικο μπασο ειναι απλα τεραστιο για ενα παιδι τετοιας ηλικιας, δε θα μπορει να παιξει. Προφανως εξαρταται σε ενα βαθμο και απο τη διαπλαση του παιδιου αυτο, αλλα δε θα περιμενα πριν τα 13-14 να μπορει ενα παιδι να χειριστει κανονικου μεγεθους οργανο. 

 

Να διευκρινησω εδω οτι "κανονικο" θεωρειται το μεγεθος 3/4, οσο χαζο και αν ακουγεται αυτο. Μεγαλυτερα οργανα (7/8 και 4/4) θα συναντησεις παρα πολυ σπανια και τοτε μονο σε καμια συμφωνικη. Τα πραγματα γινονται ακομα πιο μπερδεμενα in practice επειδη το κοντραμπασο, οπως η βιολα και σε αντιθεση με το βιολι και το τσελο ειναι far from standardised και οι διαφορες μεταξυ οργανων σε σχημα και μεγεθος μπορουν να ειναι τερατωδης (shoulder slopes, βαθος, scale length και παει λεγοντας).

Θα χρειαστεις λοιπον καποιο μικροτερου μεγεθους οργανο. Υπαρχουν τετοια οργανα, σε μεγεθη 1/2, 1/4 μεχρι και 1/8. Οι επιλογες ειναι περιορισμενες σε καθε περιπτωση. Καποιος που εχει πρακτικη εμπειρια με τοσο μικρα παιδικα οργανα θα μπορει να σε κατατοπισει πιο αξιοπιστα, αλλα προσωπικα δε μπορω να φανταστω καν πως θα ερχεται εστω και κοντα στην αισθηση και ηχο ενος κοντραμπασσου ενα οργανο 1/4, ποσο μαλλον 1/8. Πραγματικα δε ξερω αν εχει νοημα να βιαστει το παιδι να ξεκινησει και αναγκαστικα να παιζει με ενα τετοιο "οργανο".  Ενα μπασο 1/2 το καταλαβαινω, ισως ομως ακομα και αυτο να ειναι πολυ μεγαλο στην παρουσα φαση - ισως σε κανα 2 χρονια? 

 

https://animato.com.au/stringfo/what-size-double-bass-do-i-need/

To αλλο προβλημα με αυτα ειναι το οτι θα εχουν εφημερη χρηση. Αν δηλαδη το παιδι αποφασισει να ασχοληθει τοτε θα χρειαστει "αναβαθμιση" σε ενα αξιοπρεπες κανονικο μαθητικο οργανο (3/4) οσο το δυνατον συντομοτερα. Και αν το 1/2 του πεφτει ηδη πολυ μεγαλο, αυτο παει να πει ξεκινας με 1/4 και σε κανα δυο χρονια πρεπει να πας σε 1/2 και σε κανα δυο χρονια πρεπει να πας σε κανονικο οποτε τα προηγουμενο/α mini μπασο/α θα πρεπει να δωθουν για πουλημα. Καλη τυχη στο να πουλησεις στις αγγελιες 1/4 sized κοντραμπασσο...

 

Το δευτερο προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχουν φτηνα οργανα, τοσο φτηνα ωστε να πεις χαλαλι και δε με νοιαζει αν θα χρησιμοποιηθει για 1-2 χρονια και μετα θα παει ακλαφτο. Τα 1/2 οργανα ειναι λιιιιιιγο πιο φτηνα απο τα αντιστοιχα 3/4 αλλα και παλι μιλαμε για μερικα κατοσταρικα. Εδω πχ ζητανε για "πακετο" (θα τα απεφευγα ως ο διαολος το λιβανι) 1/4 sized ενα 500αρικο. Και μιλαμε για ενα οργανο φουλ κοντραπλακε της πλακας, ουσιαστικα την πιο φτηνη επιλογη που θα μπορουσες να εχεις (το κιθαριστικο αντιστοιχο θα ηταν κατι σε Squier Bullet αν οχι πιο κατω, για να καταλαβεις).

https://www.gear4music.com/Woodwind-Brass-Strings/Student-1-4-Size-Double-Bass-by-Gear4music/15I7

Αφηνωντας στην ακρη τα μεγεθη και μιλωντας γενικοτερα για μαθητικα οργανα, ειτε κινηθεις συντομα σε αγορα 1/2 ειτε σε βαθος 6-7 χρονων κατευθειαν για 3/4: Θελεις οπωσδηποτε μασιφ καπακι και εβενινη ταστιερα. Τα τελειως introductory οργανα, με full laminate construction τεινουν να ακουγονται σαν κουβαδες και μαντεψε - κοστιζουν παλι αρκετα κατοσταρικα και θα καταληξουν να μαζευουν σκονη σε μια γωνια αρκετα συντομα, ειτε γιατι το παιδι τα παρατησε ειτε γιατι θα αναγκαστεις να επενδυσεις σε ενα πιο σοβαρο οργανο ως αναγκαια προυποθεση για να συνεχισει τις σπουδες του. Η ταστιερα (οξυμωρο) θες να ειναι μασιφ εβενος ωστε να μπορει το οργανο να σεταριστει. Δεν παιζουν trussrods εδω, αντ'αυτου ο μαστορας θα πρεπει να πλαναρει την ταστιερα ωστε να ερθει σωστα η γεωμετρια της και να παιζει χωρις τριξιματα το οργανο. Στα πολυ φτηνα οργανα η ταστιερα ειναι συχνα φτιαγμενη απο καποιο τυπικο hardwood και μετα βαμμενη/coated με καποιο προστατευτικο ρετσινι (θα ηλπιζες). Οποτε το σεταρισμα ουσιαστικα περιλαμβανει οχι μονο πλαναρισμα αλλα ξανα βαψιμο και coating, δλδ καλα κρασια. 

 

Θα σου προτεινα unashamedly να αγορασεις απο τον Thomann, και μαλιστα δικο τους μπασο (ασχετως μεγεθους). Τα μπασα τους (εχουν διαφορες γραμμες μοντελων) προερχονται απο διαφορα ευρωπαικα εργαστηρια και ειναι επι το πλειστον ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ για τα λεφτα τους. Εχω ενα Thomann 22 (η σειρα 2 φτιαχνεται στη Ρουμανια απο την Hora) το οποιο ακουγεται πολυ καλυτερα απο αντιστοιχα Stentor κλπ. Και η τιμη του (solid top / lam sides and back / ebony fboard) ειναι συγκρισιμη με τα περισσοτερα branded entry level (lam top / lam sides and back / ebonised fboard) με τα οποια η συγκριση σε ηχο και κατασκευη ειναι μερα με τη νυχτα.  

 

Επισης πολυ σημαντικο το set-up. ΔΕΝ μπορεις να το κανεις εσυ, πρεπει να γινει απο οργανοποιο γιατι περιλαμβανει ρυθμιση του soundpost, χαραξη της γεφυρας, πλαναρισματα και αλλα ωραια. Κοστος στις εκατονταδες ευρω, αναλογα και το τι θα χρειαστει το οργανο. Ο Thomann οταν παρεις οργανο απο εκει περιλαμβανει και ενα πρωτο set up στην τιμη (θα δεις οτι το διαφημιζουν αρκετα, και δικαως - ειναι απο μονο του αρκετος λογος να τους προτιμησεις).  Οταν σου ερθει το οργανο θα ειναι ουσιαστικα ετοιμο να παιξει. Ισως οχι στο 100% του αλλα θα παιζει. Αυτο ΔΕΝ ειναι απαραιτητα δεδομενο οταν αγοραζεις ενα μπασο, ειδικα απο μεγαλα online μαγαζια οποτε φροντισε απο εκει που θα το αγορασεις να σου εχουν διευκρινησει σε τι κατασταση θα σου ερθει, δλδ αν θα ερθει με τις χορδες περασμενες (αλλα χαλαρες), με το soundpost στη θεση του (hopefully) και την ταστιερα χαραγμενη ωστε να μπορει να παιξει κατευθειαν. Αν οχι ετοιμασου να δωσεις αρκετα λεφτα για να στο ετοιμασει καποιος οργανοποιος. Προσεξε - δε μιλαμε για set-up ωστε να παιζει "καλα" σε σχεση με το πως ηταν "απο το κουτι". Αν δεν ειναι τοποθετημενο το soundpost επειδη σου ηρθε το οργανο οπως εφυγε απο τον κατασκευαστη τοτε πολυ απλα δεν μπορεις να το κουρδισεις, δεν ειναι ετοιμο για χρηση. 

Τελος, τα μαθηματα. Εγω θα προτιμουσα το παιδι να ξεκινησει με ιδιαιτερα, ειδικα αν μπορω να βρω καποιον καθηγητη που να εχει και πειρα με τη διδασκαλια μικρων παιδιων. Θα μπορουν ετσι να μελετανε υλικο απο διαφορες πηγες και ειδη αναλογα και με το ενδιαφερον του παιδιου, χωρις να περιοριζονται στο οριοθετημενο κλασσικο προγραμμα σπουδων του ωδειου. Και μπορει καλλιστα να μελετανε ενα mix υλικου - εγω θυμαμαι να μελεταμε με τον καθηγητη μου (οταν εκανα μαθηματα) Bach cello suites και bass solo transcription απο δισκους του Coltrane παραλληλα...και γιατι οχι! Οσο για το δοξαρι, καλο ειναι επισης να το ξεκινησει απο νωρις. Η εμφαση στα μαθηματα μπορει καλλιστα να ειναι στο παιξιμο με τα δαχτυλα (θεωρωντας οτι δεν περιοριζεται στο το κλασσικο προγραμμα σπουδων, οπου λογικα η εμφαση δινεται στο παιξιμο arco) αλλα καλο ειναι να υπαρχει μια γνωριμια με το δοξαρι απο νωρις. Βοηθαει παρα πολυ στην μελετη του intonation, μιας και κανει ιδιαιτερα εμφανεις τις ανακριβειες στο παιξιμο. Αυτα βεβαια ειναι πραγματα που θα συζητησετε με τον καθηγητη, οταν ερθει η ωρα....

 

Disclaimer: τα παραπανω τα γραφω ως χομπιστας κοντραμπασσιστας με ο,τι γενικοτερη γνωση του χωρου εχω, δεν εχω εμπειρια με τη διδασκαλια του κοντραμπασου σε παιδια συγκεκριμενα. Τωρα που το σκεφτομαι, δε νομιζω να εχω δει καν απο κοντα "παιδικο" κοντραμπασσο (αντε να βρεις μαγαζι να στοκαρει κατι τετοιο περαν του Thomann πχ, αμφιβαλλω αν ακομα και σε specialist stores εχουν τετοια οργανα σε stock).

Α, και το αντιστοιχο thread απο οταν ξεκινουσα εγω:

 

Επεξεργασμένο από odis13
  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, odis13 είπε

Ωραιος ο μικρος, εχει γουστο! 😂 

Δυστυχως τα πραγματα ειναι λιγο δυσκολα για ενα παιδι τοσο μικρης ηλικιας. Ενα κανονικο μπασο ειναι απλα τεραστιο για ενα παιδι τετοιας ηλικιας, δε θα μπορει να παιξει. Προφανως εξαρταται σε ενα βαθμο και απο τη διαπλαση του παιδιου αυτο, αλλα δε θα περιμενα πριν τα 13-14 να μπορει ενα παιδι να χειριστει κανονικου μεγεθους οργανο. 

 

Να διευκρινησω εδω οτι "κανονικο" θεωρειται το μεγεθος 3/4, οσο χαζο και αν ακουγεται αυτο. Μεγαλυτερα οργανα (7/8 και 4/4) θα συναντησεις παρα πολυ σπανια και τοτε μονο σε καμια συμφωνικη. Τα πραγματα γινονται ακομα πιο μπερδεμενα in practice επειδη το κοντραμπασο, οπως η βιολα και σε αντιθεση με το βιολι και το τσελο ειναι far from standardised και οι διαφορες μεταξυ οργανων σε σχημα και μεγεθος μπορουν να ειναι τερατωδης (shoulder slopes, βαθος, scale length και παει λεγοντας).

Θα χρειαστεις λοιπον καποιο μικροτερου μεγεθους οργανο. Υπαρχουν τετοια οργανα, σε μεγεθη 1/2, 1/4 μεχρι και 1/8. Οι επιλογες ειναι περιορισμενες σε καθε περιπτωση. Καποιος που εχει πρακτικη εμπειρια με τοσο μικρα παιδικα οργανα θα μπορει να σε κατατοπισει πιο αξιοπιστα, αλλα προσωπικα δε μπορω να φανταστω καν πως θα ερχεται εστω και κοντα στην αισθηση και ηχο ενος κοντραμπασσου ενα οργανο 1/4, ποσο μαλλον 1/8. Πραγματικα δε ξερω αν εχει νοημα να βιαστει το παιδι να ξεκινησει και αναγκαστικα να παιζει με ενα τετοιο "οργανο".  Ενα μπασο 1/2 το καταλαβαινω, ισως ομως ακομα και αυτο να ειναι πολυ μεγαλο στην παρουσα φαση - ισως σε κανα 2 χρονια? 

 

https://animato.com.au/stringfo/what-size-double-bass-do-i-need/

To αλλο προβλημα με αυτα ειναι το οτι θα εχουν εφημερη χρηση. Αν δηλαδη το παιδι αποφασισει να ασχοληθει τοτε θα χρειαστει "αναβαθμιση" σε ενα αξιοπρεπες κανονικο μαθητικο οργανο (3/4) οσο το δυνατον συντομοτερα. Και αν το 1/2 του πεφτει ηδη πολυ μεγαλο, αυτο παει να πει ξεκινας με 1/4 και σε κανα δυο χρονια πρεπει να πας σε 1/2 και σε κανα δυο χρονια πρεπει να πας σε κανονικο οποτε τα προηγουμενο/α mini μπασο/α θα πρεπει να δωθουν για πουλημα. Καλη τυχη στο να πουλησεις στις αγγελιες 1/4 sized κοντραμπασσο...

 

Το δευτερο προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχουν φτηνα οργανα, τοσο φτηνα ωστε να πεις χαλαλι και δε με νοιαζει αν θα χρησιμοποιηθει για 1-2 χρονια και μετα θα παει ακλαφτο. Τα 1/2 οργανα ειναι λιιιιιιγο πιο φτηνα απο τα αντιστοιχα 3/4 αλλα και παλι μιλαμε για μερικα κατοσταρικα. Εδω πχ ζητανε για "πακετο" (θα τα απεφευγα ως ο διαολος το λιβανι) 1/4 sized ενα 500αρικο. Και μιλαμε για ενα οργανο φουλ κοντραπλακε της πλακας, ουσιαστικα την πιο φτηνη επιλογη που θα μπορουσες να εχεις (το κιθαριστικο αντιστοιχο θα ηταν κατι σε Squier Bullet αν οχι πιο κατω, για να καταλαβεις).

https://www.gear4music.com/Woodwind-Brass-Strings/Student-1-4-Size-Double-Bass-by-Gear4music/15I7

Αφηνωντας στην ακρη τα μεγεθη και μιλωντας γενικοτερα για μαθητικα οργανα, ειτε κινηθεις συντομα σε αγορα 1/2 ειτε σε βαθος 6-7 χρονων κατευθειαν για 3/4: Θελεις οπωσδηποτε μασιφ καπακι και εβενινη ταστιερα. Τα τελειως introductory οργανα, με full laminate construction τεινουν να ακουγονται σαν κουβαδες και μαντεψε - κοστιζουν παλι αρκετα κατοσταρικα και θα καταληξουν να μαζευουν σκονη σε μια γωνια αρκετα συντομα, ειτε γιατι το παιδι τα παρατησε ειτε γιατι θα αναγκαστεις να επενδυσεις σε ενα πιο σοβαρο οργανο ως αναγκαια προυποθεση για να συνεχισει τις σπουδες του. Η ταστιερα (οξυμωρο) θες να ειναι μασιφ εβενος ωστε να μπορει το οργανο να σεταριστει. Δεν παιζουν trussrods εδω, αντ'αυτου ο μαστορας θα πρεπει να πλαναρει την ταστιερα ωστε να ερθει σωστα η γεωμετρια της και να παιζει χωρις τριξιματα το οργανο. Στα πολυ φτηνα οργανα η ταστιερα ειναι συχνα φτιαγμενη απο καποιο τυπικο hardwood και μετα βαμμενη/coated με καποιο προστατευτικο ρετσινι (θα ηλπιζες). Οποτε το σεταρισμα ουσιαστικα περιλαμβανει οχι μονο πλαναρισμα αλλα ξανα βαψιμο και coating, δλδ καλα κρασια. 

 

Θα σου προτεινα unashamedly να αγορασεις απο τον Thomann, και μαλιστα δικο τους μπασο (ασχετως μεγεθους). Τα μπασα τους (εχουν διαφορες γραμμες μοντελων) προερχονται απο διαφορα ευρωπαικα εργαστηρια και ειναι επι το πλειστον ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ για τα λεφτα τους. Εχω ενα Thomann 22 (η σειρα 2 φτιαχνεται στη Ρουμανια απο την Hora) το οποιο ακουγεται πολυ καλυτερα απο αντιστοιχα Stentor κλπ. Και η τιμη του (solid top / lam sides and back / ebony fboard) ειναι συγκρισιμη με τα περισσοτερα branded entry level (lam top / lam sides and back / ebonised fboard) με τα οποια η συγκριση σε ηχο και κατασκευη ειναι μερα με τη νυχτα.  

 

Επισης πολυ σημαντικο το set-up. ΔΕΝ μπορεις να το κανεις εσυ, πρεπει να γινει απο οργανοποιο γιατι περιλαμβανει ρυθμιση του soundpost, χαραξη της γεφυρας, πλαναρισματα και αλλα ωραια. Κοστος στις εκατονταδες ευρω, αναλογα και το τι θα χρειαστει το οργανο. Ο Thomann οταν παρεις οργανο απο εκει περιλαμβανει και ενα πρωτο set up στην τιμη (θα δεις οτι το διαφημιζουν αρκετα, και δικαως - ειναι απο μονο του αρκετος λογος να τους προτιμησεις).  Οταν σου ερθει το οργανο θα ειναι ουσιαστικα ετοιμο να παιξει. Ισως οχι στο 100% του αλλα θα παιζει. Αυτο ΔΕΝ ειναι απαραιτητα δεδομενο οταν αγοραζεις ενα μπασο, ειδικα απο μεγαλα online μαγαζια οποτε φροντισε απο εκει που θα το αγορασεις να σου εχουν διευκρινησει σε τι κατασταση θα σου ερθει, δλδ αν θα ερθει με τις χορδες περασμενες (αλλα χαλαρες), με το soundpost στη θεση του (hopefully) και την ταστιερα χαραγμενη ωστε να μπορει να παιξει κατευθειαν. Αν οχι ετοιμασου να δωσεις αρκετα λεφτα για να στο ετοιμασει καποιος οργανοποιος. Προσεξε - δε μιλαμε για set-up ωστε να παιζει "καλα" σε σχεση με το πως ηταν "απο το κουτι". Αν δεν ειναι τοποθετημενο το soundpost επειδη σου ηρθε το οργανο οπως εφυγε απο τον κατασκευαστη τοτε πολυ απλα δεν μπορεις να το κουρδισεις, δεν ειναι ετοιμο για χρηση. 

Τελος, τα μαθηματα. Εγω θα προτιμουσα το παιδι να ξεκινησει με ιδιαιτερα, ειδικα αν μπορω να βρω καποιον καθηγητη που να εχει και πειρα με τη διδασκαλια μικρων παιδιων. Θα μπορουν ετσι να μελετανε υλικο απο διαφορες πηγες και ειδη αναλογα και με το ενδιαφερον του παιδιου, χωρις να περιοριζονται στο οριοθετημενο κλασσικο προγραμμα σπουδων του ωδειου. Και μπορει καλλιστα να μελετανε ενα mix υλικου - εγω θυμαμαι να μελεταμε με τον καθηγητη μου (οταν εκανα μαθηματα) Bach cello suites και bass solo transcription απο δισκους του Coltrane παραλληλα...και γιατι οχι! Οσο για το δοξαρι, καλο ειναι επισης να το ξεκινησει απο νωρις. Η εμφαση στα μαθηματα μπορει καλλιστα να ειναι στο παιξιμο με τα δαχτυλα (θεωρωντας οτι δεν περιοριζεται στο το κλασσικο προγραμμα σπουδων, οπου λογικα η εμφαση δινεται στο παιξιμο arco) αλλα καλο ειναι να υπαρχει μια γνωριμια με το δοξαρι απο νωρις. Βοηθαει παρα πολυ στην μελετη του intonation, μιας και κανει ιδιαιτερα εμφανεις τις ανακριβειες στο παιξιμο. Αυτα βεβαια ειναι πραγματα που θα συζητησετε με τον καθηγητη, οταν ερθει η ωρα....

 

Disclaimer: τα παραπανω τα γραφω ως χομπιστας κοντραμπασσιστας με ο,τι γενικοτερη γνωση του χωρου εχω, δεν εχω εμπειρια με τη διδασκαλια του κοντραμπασου σε παιδια συγκεκριμενα. Τωρα που το σκεφτομαι, δε νομιζω να εχω δει καν απο κοντα "παιδικο" κοντραμπασσο (αντε να βρεις μαγαζι να στοκαρει κατι τετοιο περαν του Thomann πχ, αμφιβαλλω αν ακομα και σε specialist stores εχουν τετοια οργανα σε stock).

Α, και το αντιστοιχο thread απο οταν ξεκινουσα εγω:

 

 

 

Χίλια ευχαριστώ για τον κόπο σου και τις εξαιρετικές συμβουλές σου!

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου