Προς το περιεχόμενο

Symmetrical και asymmetrical clipping


geka

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η αποκοπή (clipping) είναι το να κόψεις το πάνω ή το κάτω μέρος της κυματομορφής σου (ασύμμετρη) ή και τα δύο μαζί (συμμετρική). 

 

Αυτό το κόψιμο (δες εικόνες) κάνει έναν απλό παλμό πιο τετράγωνο. Ηχητικη μετάφραση: Ο τετραγωνικος παλμός περιέχει περισσότερες αρμονικες από έναν απλό (ο απλός περιέχει μια συχνότητα μόνο). Όσο πιο τετράγωνος ο παλμός τόσο περισσότεροι οι αρμονικοι και τόσο πιο κοντά έρχεται ηχητικά στο λευκό θόρυβο.

 

Η συμμετρική φαζαρει γιατί προσθέτει και άρτιες και περιττες αρμονικές ενώ η ασύμμετρη δίνει πιο ήπια παραμόρφωση όπως κάνουν οι υπεροδηγημενες λυχνίες, δηλαδή μόνο περιττές αρμονικές. Μουσικά, οι άρτιες αρμονικές είναι διαστήματα οκταβας ενώ οι περιττές δημιουργούν αλλά διαστήματα με τη θεμελιώδη συχνότητα (επιθυμητά ή όχι).

Έντονη αποκοπή δίνει ψηλής ταξης αρμονικές (τζιτζίκια).

 

 

Συνήθως το σήμα πρωτα ενισχύεται και μετά κόβεται. Έτσι πχ ενα καθαρό booster που βρίσκεται πριν από ένα overdrive, έχοντας δυναμώσει το σήμα, όταν συμβαίνει η αποκοπή, ο παλμός γίνεται ακόμα πιο τετράγωνος και έτσι εξηγείται το γιατί το booster λειτουργεί σαν έξτρα παραμόρφωση σε αυτή τη σειρά ενώ μετά την παραμόρφωση δυναμώνει μόνο την ένταση του παραμορφωμένος σήματος.

IMG_20200906_200518.jpg

IMG_20200906_200451.jpg

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου