Προς το περιεχόμενο

Κορονοϊός - Τι πρέπει να ξέρει ο επαγγελματίας Μουσικός


Yannis Methenitis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Administrator

Σε αυτό το topic θα προσπαθήσω να συμπεριλάβω όλες τις επίσημες ανακοινώσεις που αφορούν άμεσα τον μουσικό την περίοδο της πανδημίας.

 

Ξεκινάμε:

 

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από 16 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και είναι  τα εξής:

 

  • Πρώτον, σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, τίθεται όριο πληρότητας 50%, δηλαδή μειώνεται από το 75% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.
  • Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, δηλαδή τα κέντρα διασκέδασης με ΚΑΔ 56301001, 56301009, 56301010, 56301011, 56301012, που παρέχουν ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών με ΚΑΔ 90041009, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.
  • Τρίτον, όσον αφορά στη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% από 75% και είναι  υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
  • Τέταρτον, η χρήση μάσκας είναι  υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, όπως, πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, όπου δηλαδή δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου απόσταση. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους συμπολίτες μας στην Αττική για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.
  • Like 2

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και ως τις 4 Οκτωβρίου, λαμβάνονται τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:

 

  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο ως 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

 

Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται στους συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες:

 

–    Να περιορίσουν στις επόμενες 14 μέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

–    Να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα, πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

–    Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

 

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

–    Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

–    Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα, στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

–    Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

–    Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

–    Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του Κράτους και της οικονομίας, όπως είναι  τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και, κυρίως, τα Νοσοκομεία.

  • Like 2

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Yannis Methenitis changed the title to Περιοριστικά Μέτρα σε ισχύ από 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου
  • Administrator

Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας απο την διασπορα του κορονοϊού SARS-COV-2 και λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Eπιτροπής ελήφθησαν τα κάτωθι μετρα στην περιφέρεια Αττικής με ισχύ κατά το χρονικό διάστημα από τις 16 Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020:

-Αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες και υπό την προϋπόθεση ότι προσφέρεται ζωντανή μουσική:

(α) Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο (ΚΑΔ 56301001).

(β) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ (ΚΑΔ 56301009)

(γ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – καφωδείο (ΚΑΔ 56301010).

(δ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – μπουάτ (ΚΑΔ 56301011).

(ε) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – ντισκοτέκ (ΚΑΔ 56301012) και

 (στ) Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών (ΚΑΔ 90041009).

-Τίθεται ανώτατο όριο πενήντα (50) συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων.

Στο όριο των 50 ατόμων δεν συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό υποστήριξης των εκδηλώσεων αυτών.

Το μέτρο του ανώτατου ορίου δεν καταλαμβάνει:

(α) τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της παρ. 1 του τετάρτου άρθρου,

 (β) τη διενέργεια συναυλιών

 και (γ) τη λειτουργία κινηματογράφων και θεάτρων και τη διεξαγωγή λοιπών παραστατικών τεχνών κατηγορίες για τις οποίες ορίζονται με την ΚΥΑ διακριτοί κανονισμοί.

Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων της παρ. 1 είναι έξι (6) άτομα.

  • Like 3

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Yannis Methenitis changed the title to Covid-19. Ενημέρωση για Μουσικούς
  • Administrator

Θεσμοθετείται η οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού μεταξύ άλλων, μέσω της χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη ή δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας, σύμφωνα με σχετική διάταξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020.

 

Δικαιούχοι είναι όσοι είναι εγγεγραμμένοι έως 15/10/2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα https://artandcultureprofessionals.services.gov.gr/ του υπουργείου Εργασίας για την απογραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού.

 

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πρέπει να υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων ειδικών κατηγοριών στο https://supportemployees.services.gov.gr

 

Εκτός από την αποζημίωση 534 ευρώ ανά μήνα, θα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ποσού αυτού, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη ή δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

 

Οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται από 1/10/2020 έως και 7/10/2020, η δε καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 12/10/2020 έως και 14/10/2020.

  • Like 4

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Yannis Methenitis changed the title to Τι πρέπει να ξέρει ο επαγγελματίας Μουσικός
  • Yannis Methenitis pinned this θέμα
  • Administrator

Απο 15 Σεπτεμβρίου 2020 έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ 508,20 ευρώ, ενώ η υποβολή αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου.


Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και ώρα 14:00.

Σημειώνεται ότι φέτος ξεκινάει η διαδικασία νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eidiko-epokhiko-boethema-oaed

Συγκεκριμένα η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Ειδικό εποχικό βοήθημα ΟΑΕΔ


Δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη προσέλευση στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2)του ΟΑΕΔ. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από 508,20 € έως 1.016,40 € και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους.


Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ με προϋπόθεση να έχει 50-210 Ημερομίσθια το 2019.

  •     Μουσικοί - μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου
  •     Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
  •     Χορευτές - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
  •     Ηθοποιοί
  •     Τεχνικοί κινηματογράφου & τηλεόρασης

Για αναλυτικές πληροφορίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις, το ύψος του βοηθήματος και τα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oaed.gr/eidiko-epochiko-boethema

  • Like 4

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator
Παράθεση

 

Διευκρίνιση από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ

 

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, 22.9.2020 από την Πολιτική Προστασία, διευκρινίζεται ότι η εξαγγελθείσα αναστολή διενέργειας θεατρικών παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους αφορά αποκλειστικά και μόνο την Περιφέρεια Αττικής και δεν πρόκειται για μέτρο πανελλαδικής εμβέλειας. Επίσης επισημαίνεται ότι δεν περιλαμβάνει θερινούς κινηματογράφους.

 

Το ζωντανό θέαμα/ακρόαμα (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.) επιτρέπεται στην λοιπή επικράτεια βάσει των κανόνων που έχουν εξαγγελθεί, με εξαίρεση περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί τοπικά περιοριστικά μέτρα.

 

Επιπλέον, τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας των  κλειστών χώρων ζωντανού θεάματος/ακροάματος έτσι ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι συντελεστές εγκαίρως.

 

 

  • Like 1

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα αργότερα...
  • Administrator

Τι ισχύει, από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί και για ένα μήνα και επιρρεάζει τους μουσικούς και συναφή επαγγέλματα.

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
  • Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
  • Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
  • Από την Τρίτη τα 4 επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας συγχωνεύονται σε 2 επίπεδα κατά τον ακόλουθο τρόπο:
  • το επίπεδο 1 (πράσινο) και το επίπεδο 2 (κίτρινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Α’ -επιτήρησης (κίτρινο)
  • αντίστοιχα τα επίπεδα 3 (πορτοκαλί) και 4 (κόκκινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Β’ -αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

 

  • Όσον αφορά στην εστίαση, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:
    • Υποχρεωτική χρήση μάσκας  για το προσωπικό, καθώς και από το κοινό κατά την αναμονή.
    • 6 άτομα ανά τραπέζι.
    • Πληρότητα 50% της δυναμικότητας, βάσει της άδειας.
    • Αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζο-καθίσματα, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
    • Περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας (θα παραμένουν δηλαδή κλειστά από τις 23:30 έως τις 05:00 το πρωί, με  εξαίρεση το take away και το delivery, ενώ ισχύει καθολική απαγόρευση πώλησης αλκοόλ κατά τις ώρες αυτές), καθώς και  απαγόρευση κάθε μορφής ζωντανής μουσικής.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), προβλέπεται πλήρης αναστολή λειτουργίας, με εξαίρεση το take away και το delivery.

  • Όσον αφορά στη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης (συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων και μπαρ), στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:
    • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό, καθώς και από το κοινό κατά την αναμονή.
    • 6 άτομα ανά τραπέζι
    • Και μόνο καθήμενοι, το τονίζουμε
    • Για τα κέντρα διασκέδασης  χωρητικότητας άνω των 300 ατόμων, προβλέπεται πληρότητα 50% της δυναμικότητας με μέγιστο τους 300 καθήμενους,
    • ενώ για τους χώρους διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα, προβλέπεται πληρότητα 50% της δυναμικότητας με μέγιστο τους 150 καθήμενους.
    • Επίσης προβλέπεται απόσταση 1,8μ. ανάμεσα στα τραπέζια, καθώς και
    • περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας (κλειστά 23:30-05:00), καθώς και καθολική απαγόρευση κάθε μορφής ζωντανής μουσικής.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), η λειτουργία τους αναστέλλεται.

  • Αναφορικά με τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, προβλέπονται τα εξής:
    • Υποχρεωτική χρήση μάσκας στις πρόβες και για όσους δεν είναι στην σκηνή γυρίσματος,
    • καθώς και καταγραφή των εισερχομένων και των εξερχομένων.
    • Στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται επίσης 1,5 μέτρο απόσταση για τους ηθοποιούς και 2 μέτρα απόσταση για τις χορωδίες και τα πνευστά στις πρόβες, ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των συντελεστών αυξάνεται στα 2 μέτρα.
  • Όσον αφορά τώρα στις συναθροίσεις, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται
    • Η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας.
    • Στις συναθροίσεις του επιπέδου Α’ (κίτρινου) μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 50 άτομα,
    • τηρώντας απόσταση υποχρεωτικά 1,5μ.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) προβλέπεται αναστολή όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο των Συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

  • Για τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπονται τα εξής:
    • 50% πληρότητα και
    • υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
    • Ενώ αναστέλλεται η διενέργεια τέτοιων εκδηλώσεων σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) προβλέπεται αναστολή της προσέλευσης κοινού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση.

  • Σχετικά τώρα με τη διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:
    • 1 άτομο ανά 10τ.μ. τουλάχιστον και έως 100 συμμετέχοντες, καθώς και
    • τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των συμμετεχόντων.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναστέλλεται.  

  • Like 2
  • Ευχαριστώ 1

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Σε συνέχεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τον νέο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τα παρακάτω μέτρα ανακούφισης για τους εργαζόμενους :

 

Για τους μισθωτούς.

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

 

Για τους αυτοαπασχολούμενους.

Χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.

Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

 

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

 

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

 

Περισσότερα στο Υπ. Οικονομικών.

  • Ευχαριστώ 1

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Μετά την ανακοίνωση για πανελλαδικό lockdown νούμερο 2, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στήριξης απο το υπουργείο Οικονομικών ως ακολούθως:

 

Παράθεση

 

1ον. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.
Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.
Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται, με βάση τα νέα δεδομένα, στα 675 εκατ. ευρώ,  μόνο για το μήνα Νοέμβριο.
Σήμερα, εκτός της επέκτασης του μέτρου, ανακοινώνουμε και μία πρόσθετη πολιτική επιλογή οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, ενόψει των εορτών:
Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.
Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί.
Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ.

 

2ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.

 

3ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.
Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύουν οι ρυθμίσεις που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή, και καλύπτουν τους προηγούμενους μήνες.

 

4ον. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.
Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
Το κόστος υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ.

 

5ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

 

6ον. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες.
Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.

 

7ον. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου.
Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους συμπατριώτες μας, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.
Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

 

8ον. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.
Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

 

9ον. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4.
Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ισχύουν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί το Σάββατο, αναφορικά τόσο με τη μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης, όσο και με το δικαίωμα συμμετοχής όλων των ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και των νέων επιχειρήσεων.
Το κόστος της ενισχυμένης Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.
Και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στα 700 εκατ. ευρώ.

 

10ον. Επεξεργαζόμαστε, και σύντομα θα ανακοινώσουμε, νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

 

 

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Yannis Methenitis changed the title to Κορονοϊός - Τι πρέπει να ξέρει ο επαγγελματίας Μουσικός
  • 1 μήνα αργότερα...
  • Administrator
Παράθεση

Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ξεκινάνε τα καταστήματα με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η 8η νυχτερινή ορίστηκε, ώστε να υπάρχει μια ώρα περιθώριο για να μπορούν να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους.

Για να γίνει η μετακίνηση θα πρέπει να στέλνετε sms στο γνωστό σας 13033 με την επιλογή 2, μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ή με το έντυπο βεβαίωση κίνησης, με χειρόγραφη βεβαίωσης κίνησης. Είναι ακριβώς ο αριθμός που χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα για να πάτε στο σούπερ μάρκετ. Το ίδιο μήνυμα και ο ίδιος αριθμός θα χρησιμοποιείται για να πάτε σε οποιοδήποτε κατάστημα λιανικού εμπορίου.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί στο κινητό του τηλέφωνο το μήνυμα του 13033 με την επιλογή 2, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης μετακίνησης του για ενδεχόμενο έλεγχο. Η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δύο ωρών, κατά τις οποίες θα μπορεί ο καταναλωτής ελεύθερα, να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια που επιθυμεί εντός του καταστήματος. Φυσικά, τηρώντας απόλυτα τους υγειονομικούς κανόνες. Δηλαδή, παντού υποχρεωτικά η χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις, στα έως τα 100 τετραγωνικά μέτρα έως τέσσερις πελάτες και για τα επιπλέον, τα μεγαλύτερα καταστήματα, συν 25 τετραγωνικά μέτρα, ένας πελάτης.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών και εντός των εμπορικών κέντρων malls, εκπτωτικά χωριά, εκπτωτικά καταστήματα και λοιπά, τα οποία επίσης θα λειτουργούν, θα είναι ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας του κυρίως χώρου. Δηλαδή και στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Στα ταμεία θα υπάρχει υποχρεωτική απόσταση δύο μέτρων και οι επιχειρήσεις καλό είναι να έχουν φτιάξει ανάλογη σήμανση μπροστά στα ταμεία τους, για να αποφεύγεται η παραβίαση αυτού του ορίου, στον έλεγχο του οποίου θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί.

Πηγή:https://www.civilprotection.gr/el/simantika-themata/enimerosi-syntakton-apo-ton-yfypoyrgo-politikis-prostasias-diaheirisis-kriseon-n-6

 

Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν και αφορούν τον κλάδο, είναι οι ακόλουθες:

  • 47.41 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
  • 47.43 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα

Επίσης οι ακόλουθες δραστηριότητες τελούν ακόμη σε αναστολή:

  • Πολιτιστική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση/ΚΑΔ 85.52
  • Τέχνες του θεάματος/ΚΑΔ 90.01.
  • Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος/ΚΑΔ 90.02.
  • Υπηρεσίες ενορχηστρωτή/ΚΑΔ 90.03.11.04.
  • Υπηρεσίες μουσουργού/ΚΑΔ 90.03.11.07.
  • Υπηρεσίες χορογράφου/ΚΑΔ 90.03.11.17.
  • Υπηρεσίες χορωδού/ΚΑΔ 90.03.11.18.
  • Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες/ΚΑΔ 90.04.


Σημειώνεται ότι δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι επιχειρήσεις που έχουν πολλαπλές δραστηριότητες συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνο ως προς τις δραστηριότητες που επιτρέπεται.

 

Επίσης σύμφωνα με το ΦΕΚ 16/1/2021:

 

Screenshot_2021-01-19 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ - document-2 pdf.png

 

 

 

Ενημέρωση: 3/3/2021

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Από σήμερα 3/3/2021 έως και τις 15/3/2021 δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως και την 10/1/2021, και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σύμφωνα με το άρθρο 121 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), όπως ισχύει,  και τη με αρ.οικ.9501/323/2-3-2021 (Β’  823) κοινή υπουργική απόφαση.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου