Προς το περιεχόμενο

Βιβλίο εκμάθησης ηλεκτρικής κιθάρας


nmagi

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα, μικρός ήθελα να μάθω να ροκάρω και με στείλανε ωδείο για κλασσική..., εμαθα Βιβάλντι, αρμονία κλπ απογοητεύτηκα και μάλλον δεν θυμαμαι και πολλά...

Αγόρασα με το lock down μιαν ηλεκτρική κιθάρα για αν ολοκληρώσω το απωθημένο μου, με τα βιντεο σκορπια στο ιντερνετ, Justin κλπ χάθηκα κάπου και έτσι θεώρησα πως ειναι καλό να πάρω ενα βιβλίο εκμάθησης να με βάλει σε μια τάξη.

Μου πρότειναν του Τουρκογιώργη, αλλα άλλοι μου ειπαν πως έχουν βγει πιο νέα, μου ανέφεραν ονόματα που δεν θυμαμαι όμως.

Προτείνετε κάποια βιβλία παρακαλώ, μάλλον ελληνικά, δεν εχω προβλημα στην αγγλική γλώσσα, αλλα θα προτιμούσα κάποιο ελληνικό για να συγκεντρωθώ στην εκμάθηση

*Θεωρήστε πως είμαι τελείως αρχάριος

Επεξεργασμένο από nmagi
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έκατσα και το σκέφτηκα λίγο, και η απάντησή μου είναι η εξής:
Δε νομίζω ότι θα σε βοηθήσει ένα βιβλίο. Το βιβλίο θα σου μάθει κυρίως μουσική θεωρία, κάποιες ασκήσεις με δαχτυλισμούς, άντε και θέσεις για κλίμακες και πεντατονικές - και θα έχει αρκετό μπλα μπλα που ίσως σε κάνει να βαρεθείς, μιας και μιλάμε για κάτι το πολύ πρακτικό.

 

Εγώ έπαιζα μπουζούκι στο (μουσικό) σχολείο 5 χρόνια, ήξερα από μουσική, αλλά ήμουν απλά καλός στο να βγάζω κομμάτια με το αυτί. Δεν έγινα ποτέ βιρτουόζος. 12 χρόνια μετά (φέτος) αποφάσισα να ξεκινήσω σοβαρή μελέτη στην ηλεκτρική κιθάρα, με σοβαρούς σκοπούς. Αγόρασα λοιπόν το πρώτο μου σοβαρό μουσικό όργανο, μια κιθάρα που γούσταρα πολύ (μετράει γιατί σε κάνει να θες να παίζεις κάθε μέρα). Είδα βέβαια ότι παρ'όλο που ένιωθα μια αυτοπεποίθηση από το μπουζούκι, το παίξιμό μου ήταν πολύ μέτριο, έως κακό (για τα δικά μου αυτιά).

 

Ρώτησα αρκετούς φίλους μουσικούς που έχουν επενδύσει όλη τους τη ζωή στη μουσική, και κατέληξα στο ότι ο μόνος τρόπος για γρήγορη, σταθερή και σίγουρη εξέλιξη είναι κάποια πολύ συγκεκριμένα βήματα. Πριν πεις, πωω τι βαρετό που ακούγεται, σκέψου το εξής: Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι σαν μια ξένη γλώσσα. Πρώτα μαθαίνεις το αλφάβητο, μετά λέξεις, μετά γραμματική, και κάποια στιγμή αρχίζεις και μιλάς χωρίς να σκέφτεσαι τι λέξεις πρέπει να πεις, σε πια σειρά, και με τι τόνο/ένταση.

 

Έχουμε και λέμε:
1) Κλίμακες (διατονικές και πεντατονικές): Δαχτυλοθεσίες για όλες τις χροδές σε όλο το λαιμό. Πρώτα παίζεις σε μια οκτάβα (χωρίς να κουνάς το χέρι), μετά σε 2, και πολύ αργότερα και πιο προχωρημένα στις 3. Tip: Μάθε πρώτα μία φυσική Μινόρε. Όλες οι υπόλοιπες είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΕΣ. Οι Ματζόρε είναι ακριβώς ίδιες επίσης, απλά ξεκινάς από την 3η νότα.


2) Συγχωρδίες: Σύστυμα CAGED για την εφαρμογή τους σε όλο το λαιμό, και Power Chords.
Bonus: Αρπίζματα: Κλίμακες παίζοντας μόνο την 1η, 3η και 5η νότα, μία μία, χωρίς να ακούγεται σαν συχγωρδία. Για πιο προχωρημένα μαθαίνεις 7η, 4η, αυξημένες και ελαττωμένες, αλλά πολύ αργότερα.

 

Καθώς μαθαίνεις όλα αυτά, παράλληλα ξεκινάς να μαθαίνεις τα αγαπημένα σου τραγούδια, αλλά σίγουρα δε ξεκινάς από Slayer ή Dream Theater. Online θα βρεις σίγουρα Rock Classics λίστες, με εύκολες ακολουθίες συγχωρδιίων, και εύκολα σολάκια που θα σου αυξήσουν το "λεξιλόγιο" σου.

 

Με λίγα λόγια: Μάθε μία θέση κλίμακας φυσικής Μινόρε ξεκινώντας από την 6η χορδή (θα βρεις άπειρα video). Μάθε τις αποστάσεις και προσπάθησε να την επεκτήνεις όπως μπορείς. Θα βρεις patterns και συνδιασμούς. Ταυτόχρονα μαθαίνεις τα αγαπημένα σου classics. Σιγά σιγά θα δεις ότι θα γίνεσαι πιο αυθόρμητος.

 

Προσοχή όμως: Το πιο δύσκολο απ'όλα όταν μαθαίνεις μόνος, είναι η σωστή θέση παιξίματος. Προσπάθησε να είσαι άνετος, να μη σφίγγεσαι, να κρατάς σωστά την πένα και να πατάς σωστά στα τάστα. Εκεί έρχεται ο καθηγητής και βοηθάει πολύ. Δεν είναι τίποτα τρομερό.
Παρακάτω στέλνω κάποια βίντεο από ένα course που ακολούθησα πριν λίγο καιρό:
Πένα: https://coursera.org/share/2bac8de45c0a383417beb58489860f9d
https://coursera.org/share/9714c3f0789159a35c0df9881c778d7e

Κάποια βασικά για τις νότες στα τάστα: https://coursera.org/share/45bafc7fb1249d402cb818152b2eb7f2

Γενικά θα βρεις άπειρα βίντεο ελεύθερα για όλα αυτά.
 

Κάτι τελευταίο. Επειδή είναι δύσκολο να δουλεύεις μόνος χωρίς feedback από καθηγητή, μη διστάσεις να ηχογραφήσεις τον εαυτό σου και να ανεβάσεις εδώ, προκειμένου να πάρεις κάποιο feedback.

 

 

Δεν απάντησα την ερώτησή σου, αλλά ελπίζω να βοήθησα έστω για λίγο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το μεράκι που έχεις με την κιθάρα αγαπητέ, είναι κάτι που όσο φιλόδοξος και να είμαι, δεν θα αποκτήσω στα 48 μου, έχω αρκετά στο μυαλό μου και γύρω μου να με δυσκολεύουν, που ομως παράλληλα είναι και η αιτία που έπιασα και την κιθάρα, ως ενας τρόπος διαφυγής.

Εννοείται πως πάλι αυτο το -όποιο/όσο- μεράκι, είναι που θα με κρατήσει και θα με βοηθήσει  στην εξέλιξη. Ή μάλλον αντι το "εννοείται" να πω πως το καταλαβαίνω ή το γνωρίζω. Ετσι πήρα μια κιθαρουλα που άκουσα απο φίλο και μου άρεσε -όπως προτείνεις επίσης- αλλαξα το Nut, τα pots και τις σέλλες, κατέληξα  και σε ένα greasebucket mod μετά απο διάφορα άλλα που δοκίμασα και έτσι έχω κάτι που πραγματικα μου αρέσει.
Στα 4 χρόνια ωδείο κλασσικής, δεν έπαιξα ουτε μια συγχορδία.... Επαιξα όμως 4 εποχές σόλο αρκουδι κονσέρτο.. Αλλα 2 χρόνια και επαιρνα δίπλωμα, όμως τελικα απο αυτά δεν θυμαμαι σχεδόν τίποτα και έτσι τα περισσότερα μου ακούγονται ξένα. Caged λεεί σύστημα... 🙂 Θα το κοιτάξω αλλα δε θέλω και ένα βιβλιαράκι για τα τακτικά; 🙂
Εχω πιασει μερικες συγχροδίες, το έχω σκεφτει αυτο με τις κλίμακες επίσης, ωστε να αποκτήσω τριβή με το όργανο, αλλα το σκορποχώρι με το youtube και ολα αυτά, κάπου δωρεάν, κάπου πλήρωσε, με έχει κουράσει.
Πάντως αυτο ειναι το ζητουμενο, κάποια ελευθερία, κάποια δυνατότητα επιλογής, κάποιες μέρες που δεν θα μπορώ να παίξω ουτε νότα κλπ
Δεν νομίζω να πάω καπου τόσο μακρυα, όσο το Berklee, αλλα έχω σκεφτει να πληρώσω γενικά.
Θεωρώ πως ένα βιβλίο καλογραμμένο θα με βοηθήσει, να πηγαίνω πισω/μπρος, να βρίσκω εύκολα οτι ψάχνω, έστω για αρχή. Ξεκινάω έτσι και μετά ισως κοιτάξω για δάσκαλο  που προφανώς είναι το βέλτιστο

Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου, δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερη υποδοχή 🙂

Επεξεργασμένο από nmagi
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από τη μια πλευρά, για μένα πολύ κακώς έκανες κλασική μουσική αφού ήθελες κάτι άλλο, από την άλλη, όμως, όλα με αυτά που έμαθες (με κόπο) εκεί, δεν έπρεπε να έχεις προχωρήσει ένα μέρος του δρόμου ακόμη και προς τη ροκ; Γίνεται να μη θυμάσαι τίποτα και να είχες φτάσει κοντά σε δίπλωμα; Και χωρίς συγχορδία; Λίγο υπερβολικό;

Για (κλασική) κιθάρα πήρα κι εγώ ένα βιβλίο ("Κιθάρα για Πρωτάρηδες") αλλά στην ηλικία μας είναι λίγο δύσκολο να κάτσεις να το διαβάσεις όσο καλά του αξίζει.. Με λίγο διάβασμα πήρα ήδη πολλά πράγματα..

 

Πλάκα-πλάκα, το βιβλίο αυτό, "Κιθάρα για Πρωτάρηδες" μπορεί και να σου κάνει.. Δεν ασχολείται πολύ με κλασική, κυρίως γράφει για μοντέρνο παίξιμο και μπορείς να διαβάσεις όσα κεφάλαια θέλεις, με όποια σειρά θέλεις, διαθέτοντας όσο χρόνο θέλεις και κάνοντας όση πρόοδο θέλεις.. Η θεωρία που έχει είναι η απολύτως βασική.. Έχει πλάκα στην ανάγνωση και το στυλ του μπορεί να σου αρέσει. Έχει πολλά κεφάλαια και καλύπτει πάρα πολλά κρίσιμα θέματα.. Κυρίως μοντέρνα τεχνική.. Ροκ.. Φυσικά είναι στα ελληνικά. Πιθανόν είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις χωρίς να υπάρχει δάσκαλος..

http://www.klidarithmos.gr/ki8ara-gia-prwtarhdes

 

Επεξεργασμένο από John Tzinieris

 

🔇🔇🔇

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προσπαθησε να βρεις δασκαλο να ξεκινησεις για να σου δειξει τα βασικα. Με αυτα προχωρησεις. Τα βιβλια ειναι καλα για συγκεκριμενο σκοπο.

 

Εφοσον το γουσταρεις, θα προχωρησεις γρηγορα. Πριν 4 χρονια δεν ηξερα να παιζω ηλεκτρικη. Τωρα ανεβαζω κομματια μου στο Mix. Απο κλασικη ξεκινησα και εγω, 25 χρονια πριν.

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλε Γιάννη τα μαθήματα τα έκανα στα 13-14 μου.. Αυτο είναι 3 δεκαετίες πίσω! (και αυτο το λεω με βαριά καρδια 😛
Μπορω να διαβάσω και να παίξω σχεδον τυφλά νότες ακομα στα 3-4 πρώτα τάστα 🙂 τι να πει, θα μου βγει κάποια στιγμη και μέχρι το 7:) Λίγο μετά ασχολήθηκα επαγγελματικα με την ιστιοπλοΐα και η κιθάρα μαζί με όλη την απογοήτευση που δεν μπορούσα να παίξω AC/DC μπήκε στη ντουλάπα . Στο εθνικό ωδείο που πηγαινα, τοτε, το τρέξιμο ήταν να λυθουν τα χέρια να παίξω Βιβάλντι, δεν υπηρχε αστειο, δεν υπήρχε ουτε φραγκοσυριανή ούτε smoke on the water. Εχω κολλησει με τον Βιβάλντι γιατι στο κονσερτο που δώσαμε για να περασουμε την τάξη μου βρήκαν πως ο καρπος μου εχει λάθος κλείδωμα και δεν βοηθάει στην ταχύτητα και πως επρεπε να το δουλέψουμε... Μετα απο 4 χρόνια...!!! Απο την ιστιοπλοΐα ήξερα πως ο καρπος εχει κλειδώσει εκει και δεν θα αλλαξει ουτε σε 10 χρονια αυτο... Και ετσι μπηκα σε επαγγελματικη ομαδα ιστιοπλοιας λιγο αργότερα.. 🙂 Ισιοπλοία πάντως θυμαμαι καλύτερα 🙂Προφανως και ειχα λάθος κατεύθυνση, αλλα στην ηλικία μου δεν ειχα και πολλές επιλογές ή σωστη ενημερωση. Τωρα με τον Γούγλη ειναι αλλιως
  Μια που αναφερθηκαμε στα τάστα εφαγα τεράστιο σκάλωμα με την μεταφορά απο την ταστιέρα της κλασσικής σε αυτή της ηλεκτρικής, δεν εχω και τα λεπτότερα δάχτυλα και το πλάτος της ταστιέρας ήταν το μονο που δεν ειχα υπολογίσει κατα την αγορά.
Μια που αναφερθήκαμε και στον Γουγλη επίσης, θυμηθηκα και πως ως πρόεδρος 15μελους, ειχα δημιουργήσει μείζον θέμα μέχρι και την δευτεροβάθμια σχολικη  επιτροπή σχετικά με την ενημέρωση για τον επαγγελματικο προσανατολισμό. Ω καιροι, ω ήθη και αξίες 🙂 Αργότερα συνεργάστηκα επι μακρόν με τον οργανισμο σχολικών κτιρίων στις σχολικες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και γενικά στην πληροφορική.
Τελος πάντων το ζητουμενο απο το βιβλιο ειναι ιδιαιτερο, το προβλημα μου ειναι τακτικο. Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι θα καταλήξω με 5-6 βιβλία στο τέλος και το πρόβλημα μου απο τον browser μου θα μεταφερθεί στο ράφι με τα βιβλία. Θα το κοιταξω κι αυτο που αναφερεις, σχεδον οπωσδήποτε, σε ευχαριστω.

Ενας δάσκαλος προφανως θα επιταχυνει  την εξέλιξη, συμφωνώ φίλε Γιώργο, αλλα θελει συγχρονισμο με τη γυναικα και τα παιδια επίσης, γι αυτο και προσπαθω με αυτον τον τρόπο. Να πάω εγώ σε δάσκαλο δύσκολο, αλλα ισως ψηθω καποια στιγμη

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έχει σημασία αν είσαι 8, 28 ή 48. Η μόνη διαφορά είναι η διάθεση του χρόνου. Αλλά, σε πληροφορώ ότι μέσα σε 3-4 μήνες, με σωστή μελέτη (όχι απαραίτητα πολλή, αλλά σωστή) μπορείς να αποκτήσεις αρκετά καλό επίπεδο ελευθερίας. Επίσης θέλω να πω ότι το να παίζεις συγχορδίες και κλίμακες δε *χρειάζεται* να είναι τόσο βαρετό όσο ακούγεται. Παίζεις και ταυτόχρονα αυτοσχεδιάζεις, προσπαθείς να βγάλεις κομμάτια που ξέρεις, απλά πατώντας στα 7 τάστα της μιας θέσης που μαθαίνεις.

Το σύστημα CAGED δεν είναι τίποτα άλλο απο 5 "σχήματα" συγχωρδιών. Ίσως θυμάσαι το Ντο Ρε Μι Φα Σολ Λα Σι Ντο.
Στα αγγλικά το λένε A B C D E F G, αλλά ξεκινάνε απο Α = Λα. Η Ντο δηλαδή είναι η C.
Ουσιαστικά μαθαίνεις αυτά τα 5 σχήματα και τα αντίστοιχα τους Μινόρε-Ματζόρε.

Για να μη ψάχνεσαι με κλίμακες και αρπίζματα, σου στέλνω κάποια χρήσιμα PDF και βίντεο που έχω βρεί.
Σου έχω βάλει μια εικόνα για τις απλές συγχορδίες με ανοιχτές χορδές.
Θέσεις μινόρε: https://www.youtube.com/watch?v=8KDDUi4YFis
Θέσεις ματζόρε: Κυριολεκτικά, ίδιες με τις μινόρε απλά ξεκινάς απο την 3η νότα (πχ αν είσαι στη Λα, ξεκινάς από τη Ντο χωρίς να μετακινήσεις τα δάχτυλα)
Σύστημα CAGED και συγχωρδίες (λίγο πιο advanced βέβαια): https://www.youtube.com/watch?v=roVQGKPSasw

 

Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο.

 

CAGED-Major-Arpeggio-Forms.png

CAGED-Minor-Triad-Arpeggios.png

OpenChords.jpg

5 Major Diatonic Scales.pdf 5 Natural Minor Scales.pdf Blues-Solo-Heatmap.pdf

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και εγω με γυναικα και παιδια τα ξεκινησα ολα αυτα. Μεχρι και λαιβ εμφανισεις εκανα (λιγες τον χρονο, ισα ισα για να φυγει το απωθυμενο). Και στο λεω ωστε να καταλαβεις οτι τα παντα ειναι δυνατα, εφοσον βαλεις κατι στοχο. ΔΕΝ υπαρχουν ορια.

 

Παιζε συνεχεια, ωστε να αποκτησεις το καταλληλο feeling στο οργανο. Ακου μουσικη ωστε να αποκτησει το καταλληλο feeling το αυτι σου. Οταν θα εισαι ετοιμος για ενα συγκεκριμενο θεωρητικο κεφαλαιο, θα το αναζητησεις μονος σου απο καθε διαθεσιμη πηγη.

 

Θα ξεκινουσα απο την πεντατονικη και θα εβαζα ενα απλο backing track, προσπαθωντας να παιξω απανω του. Εαν χρειαζεσαι λεπτομερειες περι αυτο, εδω ειμαστε. Τα πολλα πολλα θεωρητικα θα τα αφηνα. Εφοσον μαθεις την πεντατονικη, μετα μεταπηδας σε επτατονικη.  Μαθαινεις ευκολα τα 7 modes και εισαι κυριος. Ολα θελουν τον χρονο του για να τα χωνεψεις σωστα.

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγαπητέ Άλεξ, θησαυρός είσαι!
Βέβαια Δωρική, Λυδική αρμονία κλπ είναι σαν να τρώω κουτουλιά αρχικά 😁😁😁😁
αλλά ο τρόπος που τα στοιχίζεις όλα είναι πολύ αρμονικός 🙂
Το πρώτο βίντεο που κοιτάζω τώρα ειναι άψογο!

Αυτο που λες:
"
Δεν έχει σημασία αν είσαι 8, 28 ή 48. Η μόνη διαφορά είναι η διάθεση του χρόνου. Αλλά, σε πληροφορώ ότι μέσα σε 3-4 μήνες, με σωστή μελέτη (όχι απαραίτητα πολλή, αλλά σωστή) μπορείς να αποκτήσεις αρκετά καλό επίπεδο ελευθερίας. Επίσης θέλω να πω ότι το να παίζεις συγχορδίες και κλίμακες δε *χρειάζεται* να είναι τόσο βαρετό όσο ακούγεται. Παίζεις και ταυτόχρονα αυτοσχεδιάζεις, προσπαθείς να βγάλεις κομμάτια που ξέρεις, απλά πατώντας στα 7 τάστα της μιας θέσης που μαθαίνεις."
είναι η αρχή με την οποία ξεκίνησα τον Απρίλη που πήρα την κιθάρα. (έχει και σειριακό αριθμο 4ης Απρίλη! 😁😁 )
Αυτή τη στιγμή βεβαια η κιθάρα μου είναι χώρια απο το μπράτσο της   😁😁 με κάποια δουλειά που κάνω στα τάστα, αλλα αυτο μου δινει την ευκαιρία να μελετήσω καθαρα πριν τα δουλέψω.
Ειχα πελαγώσει αρχικά μεχρι να μάθω τις νότες στα αγγλικά, τα βίντεο όλα βέβαια στα αγγλικά επίσης... Υποθέτω κι αυτο θα πάρει τον δρόμο του κάποια στιγμη.

Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, δεν ειναι αυτο που ζήτησα, αλλα περισσότερο!
 

@gkourmoul1  έτσι όπως τα λές ειναι και ένα αλλά ειναι πως εγώ ξεκίνησα διαφορετικά και λάθος. Εβαλα ενα πρόγραμμα που μου συνέστησαν, πρεπει να ψάξω να βρω το όνομα, εκανα το λάθος να δηλώσω άσχετος, περισσότερο γιατι ακομα πατουσα 2-2 τις χορδες με την διαφορα απο την κλασσική, με κούρασε με ανοησίες, εφτασα στο σημείο που σε κάθε 2λεπτο εβγαζε διαφήμιση και το πέταξα. Μπήκα στον Justin, εμαθα 5-6 συγχορδίεςκαι μετά με πέταγε στο να παίζω τραγουδάκια , εκτος αν πλήρωνα για μαθηματα ηλεκτρονικά, στα αγγλικά και δεν μπορώ καν να φανταστω με ποιον τρόπο. Το ήξερα πως το ζήτημα το αρχικο, τα πρώτα πατήματα  είναι οι κλίμακες, αλλα είναι θέμα να βρεις κι έναν σωστό αναμεταδότη 🙂
Πρέπει να εχω υλικό για κανα μήνα με αυτά που παρέθεσε ο Άλεξ :)

 

Επεξεργασμένο από nmagi
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

37 λεπτά πριν, gkourmoul1 είπε

Θα ξεκινουσα απο την πεντατονικη και θα εβαζα ενα απλο backing track, προσπαθωντας να παιξω απανω του. Εαν χρειαζεσαι λεπτομερειες περι αυτο, εδω ειμαστε. Τα πολλα πολλα θεωρητικα θα τα αφηνα. Εφοσον μαθεις την πεντατονικη, μετα μεταπηδας σε επτατονικη.  Μαθαινεις ευκολα τα 7 modes και εισαι κυριος. Ολα θελουν τον χρονο του για να τα χωνεψεις σωστα.

5τονικη παράλληλα με backing track δεν εχω ιδέα πως μπορει να υπάρξει, αύριο με το καλό, που μάλλον θα βάλω και το μπράτσο και θα επανέλθουμε ολοι φρέσκοι , βαζεις κι εσυ ενα λιθαράκι *ακόμα*, πήγε και αργάμιση με την κουβέντα 🙂

Αααα , οκ, εννοείς πρακτικά αφου πιάσω τις κλίμακες να πατάω πάντ στη μελωδία του τρακ! Αργάμιση, παω καναπέ!

Ευχαριστώ πολύ ! Καλα να είμαστε !

Επεξεργασμένο από nmagi
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου