Προς το περιεχόμενο
 • 0

Βιβλίο εκμάθησης ηλεκτρικής κιθάρας


nmagi

Ερώτηση

Καλησπέρα, μικρός ήθελα να μάθω να ροκάρω και με στείλανε ωδείο για κλασσική..., εμαθα Βιβάλντι, αρμονία κλπ απογοητεύτηκα και μάλλον δεν θυμαμαι και πολλά...

Αγόρασα με το lock down μιαν ηλεκτρική κιθάρα για αν ολοκληρώσω το απωθημένο μου, με τα βιντεο σκορπια στο ιντερνετ, Justin κλπ χάθηκα κάπου και έτσι θεώρησα πως ειναι καλό να πάρω ενα βιβλίο εκμάθησης να με βάλει σε μια τάξη.

Μου πρότειναν του Τουρκογιώργη, αλλα άλλοι μου ειπαν πως έχουν βγει πιο νέα, μου ανέφεραν ονόματα που δεν θυμαμαι όμως.

Προτείνετε κάποια βιβλία παρακαλώ, μάλλον ελληνικά, δεν εχω προβλημα στην αγγλική γλώσσα, αλλα θα προτιμούσα κάποιο ελληνικό για να συγκεντρωθώ στην εκμάθηση

*Θεωρήστε πως είμαι τελείως αρχάριος

Επεξεργασμένο από nmagi
Σύνδεσμος προς την ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • Απαντήσεις 26
 • Πριν
 • Τελευταία απάντηση

Top Posters For This Question

Top Posters For This Question

Popular Posts

Σφουγγάρι ειμαι δάσκαλε!! 🙂 ¨Ειχα ήδη αρχίσει κι επαιζα λιγο με το βιντεάκι, θα πιασω τις ανοιχτές Ευχαριστώ πολύ !! Εν καιρώ λοιπόν! 🙂 Ολες οι συμβουλές που παραθέσατε πολύτιμες

Φιλε Γιάννη τα μαθήματα τα έκανα στα 13-14 μου.. Αυτο είναι 3 δεκαετίες πίσω! (και αυτο το λεω με βαριά καρδια 😛 )  Μπορω να διαβάσω και να παίξω σχεδον τυφλά νότες ακομα στα 3-4 πρώτα τάστα 🙂 τι να

Δεν έχει σημασία αν είσαι 8, 28 ή 48. Η μόνη διαφορά είναι η διάθεση του χρόνου. Αλλά, σε πληροφορώ ότι μέσα σε 3-4 μήνες, με σωστή μελέτη (όχι απαραίτητα πολλή, αλλά σωστή) μπορείς να αποκτήσεις αρκε

Posted Images

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 • 3

Έκατσα και το σκέφτηκα λίγο, και η απάντησή μου είναι η εξής:
Δε νομίζω ότι θα σε βοηθήσει ένα βιβλίο. Το βιβλίο θα σου μάθει κυρίως μουσική θεωρία, κάποιες ασκήσεις με δαχτυλισμούς, άντε και θέσεις για κλίμακες και πεντατονικές - και θα έχει αρκετό μπλα μπλα που ίσως σε κάνει να βαρεθείς, μιας και μιλάμε για κάτι το πολύ πρακτικό.

 

Εγώ έπαιζα μπουζούκι στο (μουσικό) σχολείο 5 χρόνια, ήξερα από μουσική, αλλά ήμουν απλά καλός στο να βγάζω κομμάτια με το αυτί. Δεν έγινα ποτέ βιρτουόζος. 12 χρόνια μετά (φέτος) αποφάσισα να ξεκινήσω σοβαρή μελέτη στην ηλεκτρική κιθάρα, με σοβαρούς σκοπούς. Αγόρασα λοιπόν το πρώτο μου σοβαρό μουσικό όργανο, μια κιθάρα που γούσταρα πολύ (μετράει γιατί σε κάνει να θες να παίζεις κάθε μέρα). Είδα βέβαια ότι παρ'όλο που ένιωθα μια αυτοπεποίθηση από το μπουζούκι, το παίξιμό μου ήταν πολύ μέτριο, έως κακό (για τα δικά μου αυτιά).

 

Ρώτησα αρκετούς φίλους μουσικούς που έχουν επενδύσει όλη τους τη ζωή στη μουσική, και κατέληξα στο ότι ο μόνος τρόπος για γρήγορη, σταθερή και σίγουρη εξέλιξη είναι κάποια πολύ συγκεκριμένα βήματα. Πριν πεις, πωω τι βαρετό που ακούγεται, σκέψου το εξής: Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι σαν μια ξένη γλώσσα. Πρώτα μαθαίνεις το αλφάβητο, μετά λέξεις, μετά γραμματική, και κάποια στιγμή αρχίζεις και μιλάς χωρίς να σκέφτεσαι τι λέξεις πρέπει να πεις, σε πια σειρά, και με τι τόνο/ένταση.

 

Έχουμε και λέμε:
1) Κλίμακες (διατονικές και πεντατονικές): Δαχτυλοθεσίες για όλες τις χροδές σε όλο το λαιμό. Πρώτα παίζεις σε μια οκτάβα (χωρίς να κουνάς το χέρι), μετά σε 2, και πολύ αργότερα και πιο προχωρημένα στις 3. Tip: Μάθε πρώτα μία φυσική Μινόρε. Όλες οι υπόλοιπες είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΕΣ. Οι Ματζόρε είναι ακριβώς ίδιες επίσης, απλά ξεκινάς από την 3η νότα.


2) Συγχωρδίες: Σύστυμα CAGED για την εφαρμογή τους σε όλο το λαιμό, και Power Chords.
Bonus: Αρπίζματα: Κλίμακες παίζοντας μόνο την 1η, 3η και 5η νότα, μία μία, χωρίς να ακούγεται σαν συχγωρδία. Για πιο προχωρημένα μαθαίνεις 7η, 4η, αυξημένες και ελαττωμένες, αλλά πολύ αργότερα.

 

Καθώς μαθαίνεις όλα αυτά, παράλληλα ξεκινάς να μαθαίνεις τα αγαπημένα σου τραγούδια, αλλά σίγουρα δε ξεκινάς από Slayer ή Dream Theater. Online θα βρεις σίγουρα Rock Classics λίστες, με εύκολες ακολουθίες συγχωρδιίων, και εύκολα σολάκια που θα σου αυξήσουν το "λεξιλόγιο" σου.

 

Με λίγα λόγια: Μάθε μία θέση κλίμακας φυσικής Μινόρε ξεκινώντας από την 6η χορδή (θα βρεις άπειρα video). Μάθε τις αποστάσεις και προσπάθησε να την επεκτήνεις όπως μπορείς. Θα βρεις patterns και συνδιασμούς. Ταυτόχρονα μαθαίνεις τα αγαπημένα σου classics. Σιγά σιγά θα δεις ότι θα γίνεσαι πιο αυθόρμητος.

 

Προσοχή όμως: Το πιο δύσκολο απ'όλα όταν μαθαίνεις μόνος, είναι η σωστή θέση παιξίματος. Προσπάθησε να είσαι άνετος, να μη σφίγγεσαι, να κρατάς σωστά την πένα και να πατάς σωστά στα τάστα. Εκεί έρχεται ο καθηγητής και βοηθάει πολύ. Δεν είναι τίποτα τρομερό.
Παρακάτω στέλνω κάποια βίντεο από ένα course που ακολούθησα πριν λίγο καιρό:
Πένα: https://coursera.org/share/2bac8de45c0a383417beb58489860f9d
https://coursera.org/share/9714c3f0789159a35c0df9881c778d7e

Κάποια βασικά για τις νότες στα τάστα: https://coursera.org/share/45bafc7fb1249d402cb818152b2eb7f2

Γενικά θα βρεις άπειρα βίντεο ελεύθερα για όλα αυτά.
 

Κάτι τελευταίο. Επειδή είναι δύσκολο να δουλεύεις μόνος χωρίς feedback από καθηγητή, μη διστάσεις να ηχογραφήσεις τον εαυτό σου και να ανεβάσεις εδώ, προκειμένου να πάρεις κάποιο feedback.

 

 

Δεν απάντησα την ερώτησή σου, αλλά ελπίζω να βοήθησα έστω για λίγο.

Σύνδεσμος προς την ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • 3

Δεν έχει σημασία αν είσαι 8, 28 ή 48. Η μόνη διαφορά είναι η διάθεση του χρόνου. Αλλά, σε πληροφορώ ότι μέσα σε 3-4 μήνες, με σωστή μελέτη (όχι απαραίτητα πολλή, αλλά σωστή) μπορείς να αποκτήσεις αρκετά καλό επίπεδο ελευθερίας. Επίσης θέλω να πω ότι το να παίζεις συγχορδίες και κλίμακες δε *χρειάζεται* να είναι τόσο βαρετό όσο ακούγεται. Παίζεις και ταυτόχρονα αυτοσχεδιάζεις, προσπαθείς να βγάλεις κομμάτια που ξέρεις, απλά πατώντας στα 7 τάστα της μιας θέσης που μαθαίνεις.

Το σύστημα CAGED δεν είναι τίποτα άλλο απο 5 "σχήματα" συγχωρδιών. Ίσως θυμάσαι το Ντο Ρε Μι Φα Σολ Λα Σι Ντο.
Στα αγγλικά το λένε A B C D E F G, αλλά ξεκινάνε απο Α = Λα. Η Ντο δηλαδή είναι η C.
Ουσιαστικά μαθαίνεις αυτά τα 5 σχήματα και τα αντίστοιχα τους Μινόρε-Ματζόρε.

Για να μη ψάχνεσαι με κλίμακες και αρπίζματα, σου στέλνω κάποια χρήσιμα PDF και βίντεο που έχω βρεί.
Σου έχω βάλει μια εικόνα για τις απλές συγχορδίες με ανοιχτές χορδές.
Θέσεις μινόρε: https://www.youtube.com/watch?v=8KDDUi4YFis
Θέσεις ματζόρε: Κυριολεκτικά, ίδιες με τις μινόρε απλά ξεκινάς απο την 3η νότα (πχ αν είσαι στη Λα, ξεκινάς από τη Ντο χωρίς να μετακινήσεις τα δάχτυλα)
Σύστημα CAGED και συγχωρδίες (λίγο πιο advanced βέβαια): https://www.youtube.com/watch?v=roVQGKPSasw

 

Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο.

 

CAGED-Major-Arpeggio-Forms.png

CAGED-Minor-Triad-Arpeggios.png

OpenChords.jpg

5 Major Diatonic Scales.pdf 5 Natural Minor Scales.pdf Blues-Solo-Heatmap.pdf

 • Like 1
Σύνδεσμος προς την ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • 2

Προσπαθησε να βρεις δασκαλο να ξεκινησεις για να σου δειξει τα βασικα. Με αυτα προχωρησεις. Τα βιβλια ειναι καλα για συγκεκριμενο σκοπο.

 

Εφοσον το γουσταρεις, θα προχωρησεις γρηγορα. Πριν 4 χρονια δεν ηξερα να παιζω ηλεκτρικη. Τωρα ανεβαζω κομματια μου στο Mix. Απο κλασικη ξεκινησα και εγω, 25 χρονια πριν.

Σύνδεσμος προς την ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • 2

Και εγω με γυναικα και παιδια τα ξεκινησα ολα αυτα. Μεχρι και λαιβ εμφανισεις εκανα (λιγες τον χρονο, ισα ισα για να φυγει το απωθυμενο). Και στο λεω ωστε να καταλαβεις οτι τα παντα ειναι δυνατα, εφοσον βαλεις κατι στοχο. ΔΕΝ υπαρχουν ορια.

 

Παιζε συνεχεια, ωστε να αποκτησεις το καταλληλο feeling στο οργανο. Ακου μουσικη ωστε να αποκτησει το καταλληλο feeling το αυτι σου. Οταν θα εισαι ετοιμος για ενα συγκεκριμενο θεωρητικο κεφαλαιο, θα το αναζητησεις μονος σου απο καθε διαθεσιμη πηγη.

 

Θα ξεκινουσα απο την πεντατονικη και θα εβαζα ενα απλο backing track, προσπαθωντας να παιξω απανω του. Εαν χρειαζεσαι λεπτομερειες περι αυτο, εδω ειμαστε. Τα πολλα πολλα θεωρητικα θα τα αφηνα. Εφοσον μαθεις την πεντατονικη, μετα μεταπηδας σε επτατονικη.  Μαθαινεις ευκολα τα 7 modes και εισαι κυριος. Ολα θελουν τον χρονο του για να τα χωνεψεις σωστα.

Σύνδεσμος προς την ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • 2

Όταν διάβασα τον τίτλο σκέφτηκα "άσε τα βιβλία και πήγαινε σε δάσκαλο".

Μετά κάθισα και διάβασα.

 

Αγαπητέ,

Αν θες να δεις γρηγορη βελτίωση και είσαι διατεθιμένος να κάνεις ένα μάθημα κάθε εβδομάδα, να μελετάς και να το παλέψεις με έναν δάσκαλο τότε θα πάρεις πραγματικά το μέγιστο.

 

Αν θελεις όταν τελειώνει η μέρα να αράζεις, να βάζεις ένα ουισκάκι και να τζαμάρεις πάνω απο backing tracks τότε πάρε ένα βιβλίο. Έψαξα να βρω αυτό που είχα πριν 20 (!!) χρόνια αλλά δεν το βρήκα, οπότε κάνε μια βόλτα στον Νάκα ή στον Αρμάο και πάρε όποιο σου αρέσει. 20 ευρώ έχουν περίπου, αν δεν σου αρέσει το ένα, πάρε άλλο μετά απο λίγο καιρό.

 

Και ένα τελευταίο σχόλιο:

Πράγματι η καλύτερη λύση είναι ο δάσκαλος, στα 38 μου κάνω μάθημα για να διορθώσω παλιά λάθη στη τεχνική μου και ακούω και τα καντηλάκια μου όταν δεν παίζω σωστά. Αυτό στο έγραψα για να έχεις κατά νου ότι αν πορωθείς τότε ξεκίνα μαθήματα θα γλυτώσεις πολύ χρόνο και κόπο.

Σύνδεσμος προς την ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • 2

Τσέκαρε αυτό το βίντεο, για αρχή.

 

 

 

ex1.gif.f5a6e85f562c7745cb59f23bca77c6fe.gif

 

 

 

Σου έγραψα ένα μινι κλιπάκι για να καταλάβεις τι εννοώ. Χρησιμοποιώ αποκλειστικά τις νότες του διαγράμματος, και παίζω με αυτές. Προσπαθώ να ακουστώ σωστά. Αυτό προσπάθησε να κάνεις. Παίζε τυχαια τις νότες. Κάποιες θα σου ακούγονται σωστά κάποιες όχι. Να είσαι επίμονος.

 

demo.mp3

 

 

 

Παίζω σε αυτό το backing track

 

 

 • Like 1
Σύνδεσμος προς την ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • 1

Από τη μια πλευρά, για μένα πολύ κακώς έκανες κλασική μουσική αφού ήθελες κάτι άλλο, από την άλλη, όμως, όλα με αυτά που έμαθες (με κόπο) εκεί, δεν έπρεπε να έχεις προχωρήσει ένα μέρος του δρόμου ακόμη και προς τη ροκ; Γίνεται να μη θυμάσαι τίποτα και να είχες φτάσει κοντά σε δίπλωμα; Και χωρίς συγχορδία; Λίγο υπερβολικό;

Για (κλασική) κιθάρα πήρα κι εγώ ένα βιβλίο ("Κιθάρα για Πρωτάρηδες") αλλά στην ηλικία μας είναι λίγο δύσκολο να κάτσεις να το διαβάσεις όσο καλά του αξίζει.. Με λίγο διάβασμα πήρα ήδη πολλά πράγματα..

 

Πλάκα-πλάκα, το βιβλίο αυτό, "Κιθάρα για Πρωτάρηδες" μπορεί και να σου κάνει.. Δεν ασχολείται πολύ με κλασική, κυρίως γράφει για μοντέρνο παίξιμο και μπορείς να διαβάσεις όσα κεφάλαια θέλεις, με όποια σειρά θέλεις, διαθέτοντας όσο χρόνο θέλεις και κάνοντας όση πρόοδο θέλεις.. Η θεωρία που έχει είναι η απολύτως βασική.. Έχει πλάκα στην ανάγνωση και το στυλ του μπορεί να σου αρέσει. Έχει πολλά κεφάλαια και καλύπτει πάρα πολλά κρίσιμα θέματα.. Κυρίως μοντέρνα τεχνική.. Ροκ.. Φυσικά είναι στα ελληνικά. Πιθανόν είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις χωρίς να υπάρχει δάσκαλος..

http://www.klidarithmos.gr/ki8ara-gia-prwtarhdes

 

Επεξεργασμένο από John Tzinieris
Σύνδεσμος προς την ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • 1

Οταν εισαι ετοιμος για το "πειραμα" αυτο, στειλε αυριο, ωστε να σε κατατοπισω.

 

Τσεκαρε πρωτα πχ την Λα μινορε πεντατονικη, στη βασικη της θεση. Μην κουνησεις απο εκει. Παιζε την σαν ασκηση.

Το backing track που θα βαλεις θα περιεχει ολες τις νοτες της πεντατονικης. Σχεδον οτι και να παιξεις θα ακουγεται ωραια. Θα ξεκινησεις σιγα σιγα να αυτοσχεδιαζεις πανω στο backing track. Θα αρχισεις να επιλεγεις νοτες που ακουγονται πιο ωραια σε καθε ενα απο τα 2-3 ακορντα του track. Θα τα κανεις μηχανικα ολα αυτα συντομα.  Και μετα θα προχωρησεις στο επομενο βημα. Η αναλογη θεωρια μπορει να μελεταται παραλληλα.

 

(Σου περιγραφω πως εγω εμαθα κιθαρα)

Σύνδεσμος προς την ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • 1

Και εγώ θα συμφωνήσω ότι με βιβλία δεν θα κάνεις ιδιαίτερη πρόοδο. Θα σου πρότεινα και online courses, τα οποία έχουν έτοιμα βίντεο και τα πας με το ρυθμό σου, δηλ, μπορείς και αργά το βράδυ να καθίσεις να κάνεις το μάθημα σου.

https://www.udemy.com/courses/search/?src=ukw&q=electric+guitar

 

Στα 13 ευρώ νομίζω είναι No brainer.

 

για ακόμα πιο expert (και πιο ακριβά) πας και εδώ https://www.jamplay.com/

Επεξεργασμένο από Wild_Rose
Σύνδεσμος προς την ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • 1

Τα backing tracks ειναι ενας γρηγορος τροπος να μαθει καποιος να παιζει κιθαρα. Να μαθει να χρησιμοποιει τις σωστες νοτες, στον σωστο χρονο, και να μαθει και ποτε να μην παιζει. Ολα αυτα βεβαια, προϋποθετουν παραλληλη θεωρητικη υποστηριξη. Πρεπει ταυτοχρονα  να μαθαινουμε και γιατι κανουμε ο,τι κανουμε πανω στο backing track.

 

Και επιμενω με τα backing tracks, διοτι θεωρω οτι μετα απο το τζαμαρισμα με αλλους, ειναι ο φυσικοτερος τροπος να μαθει καποιος να παιζει. Να εξασκειται συνεχως. Ετσι εμαθα και μαθαινω να παιζω κιθαρα. Μεχρι και σημερα λιωνω τα backing tracks. Και καθε φορα που παιζω προσθετω και κατι νεο στο παιξιμο μου. Υπαρχουν σιγουρα κι αλλοι τροποι. 

 

Τα βιβλια δεν τα συμπαθω, γενικοτερα. Μπορει, καποιος, απο ενα δεκαπενταλεπτο βιντεο να μαθει πιο πολλά απο δεκα βιβλια μαζι. Και αυτο διοτι η μεταδοτικοτητα μεσω βιντεο ειναι πολυ καλυτερη. Ομοιως και η μεταδοτικοτητα ενος δασκαλου (συνηθως) ειναι σε ανωτερα επιπεδα απο ενα βιντεο. 

 

Μιλτο, για 23 σε νομιζα. Συνομιλικοι ειμαστε...

 

Επεξεργασμένο από gkourmoul1
Σύνδεσμος προς την ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση


×
×
 • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Κανονισμοί της σελίδας.