Προς το περιεχόμενο

Αγορα synthesizer και χαρτι αγοραπωλησιας?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα σε ολους.

Ηθελα την γνωμη σας για το παρακατω που μου συνεβη με μια αγορα synthesizer από το ΝΟΙΖ.

Αφου ηρθα αρχικα με email σε επαφη με τον πωλητη και σε συνεχεια με τηλεφωνικες επικοινωνιες καταληξαμε σε συμφωνια για την τιμη και ειμαστε να ορισουμε το ραντεβου για την παραδοση την επομενη μερα, και ολα καλα, του ζητησα στο τελος να με εχει ετοιμο και ένα χαρτι με τα στοιχεια του οργανου, τα δικα του στοιχεια σαν πωλητη και τα δικα μου σαν αγοραστη. Μολις του το ειπα αυτος φανερα εκνευρισμενος με ρωτησε τι το θελω αυτό το χαρτι. Του εξηγησα ότι θελω να ειμαι κατοχυρωμενος για την αγοραπωλησια και οτι δεν με νοιαζει ουτε η τιμη που θα βαλει γιατι δεν θα παει στην εφορια. Οποτε αυτος μου ειπε το απιστευτο, ότι δεν μπορει να μου κανει τετοιο χαρτι γιατι το οργανο μπορει να είναι και κλεμμενο (!!!) και κατι αλλα που δεν πολυθυμαμαι απο το σοκ. Με εκπληξη του απαντησα ότι χωρις τετοιο χαρτι δεν μπορω να το αγορασω και αυτος παλι εκνευρισμενος ειπε κατι σαν «γ@μισε το, δεν το πουλαω κλπ...» οποτε εγω του απαντησα ηρεμα οκ και τσιου και ετσι τελειωσε η συνομιλια μας.  

Το ερωτημα μου σε εσας είναι αν εκανα καλα και αν το χαρτι που ζητησα είναι μια καλη η ισως μια κακη πρακτικη?

Παντως κατά την ταπεινη μου γνωμη μπορει να μας προφυλαξει από το να αγορασουμε κλεμμενα οργανα που για μενα είναι πρωτα-πρωτα σοβαρο θεμα ηθικης αλλα και ισως και άλλες κακοτοπιες. 

Τι λετε? 

Σας ευχαριστω προκαταβολικα!
GV
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι λογικό να θες να κατοχυρωθείς αλλά είναι κάτι που δεν μπορείς μέσω του συτήματος "χέρι χέρι" . Επίσης είναι αρκετά safe αυτού του είδους η συναλλαγή συγκριτικά πχ με αντίστοιχη απο επαρχία , που μπορεί να συμφωνηθεί μία αποστολή ενος synth και να το δέμα να περιέχει πέτρες. Υπάρχει και αυτή η περίπτωση που δε σε καλύπτει κανένας γιατί ο αποστολέας δεν έχει τη νομική μορφή του πωλητή, έχει γίνει απλά μία μεταφορά με αντικαταβολή.  Αν κάποιος νομικός εδω στο site βεβαια γνωρίζει κάτι θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη του. 

Δεν γνωρίζω τι μπορεί να πάει στραβά με τη συναλλαγή χέρι με χέρι ωστε να μπορέσεις να καλυφθείς με μία υπεύθυνη δήλωση απο μεριάς του "πωλητή", ίσως μία απάτη που έπειτα απο τη συναλλαγή να σε περιμένει κάποιος στη γωνία και να σου πάρει το synth . Αλλά και πάλι το χαρτί δε σε βοηθάει γιατι ο "πωλητής " μπορεί να επικαλεστεί πως το γεγονός ήταν τυχαίο. 

Ακόμα, το οτι σου είπε πως το συνθ μπορει να είναι κλεμμενο έχει μία λογική, καθώς μπορεί να μην το έκλεψε ο ίδιος που το έχει πχ 4ο χέρι, αλλά ο προ-προκάτοχος ( 2ο) χέρι. Εσύ μετά μπορεί να το πουλήσεις στον πρώτο κάτοχο και αυτός θα διαπιστώσει πως παρέλαβε το παλιό του synthesizer που του το έκλεψαν. Θα σε κατηγορήσει και εσύ θα προσκομίσεις το χαρτί με το όνομα του (αφελούς) πωλητή σου, και θα βρεί μπελά χωρις λόγο. Αν κάνω λάθος διορθώστε με. 

Είναι γενικά risky η αγορά μεταχειρισμένου. Το ώφελος εγκυμονεί κινδύνους που καλούμαστε να αντιμετωπισουμε...

Γενικά πιστεύω πως δίκιο είχε ο πωλητής, απλά το έχασε γιατι ώφειλε ήρεμα να σε καθοδηγήσει. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν είμαι ειδικός αλλά σε όλες τις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων που έχω κάνει δεν έχω υπογράψει ή ζητήσει ποτέ κάποιο χαρτί, εκτός αυτοκινήτου και ακινήτου.

Μπορείς να το ζητάς στην αρχή για να γλυτώνεις τον χρόνο και των δύο φαντάζομαι.

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Το μόνο πράγμα που μπορείς να ζητήσεις είναι απόδειξη αγοράς, αν και πολλές φορές θα τύχει να είσαι το 3ο-4ο χέρι ενός οργάνου, οπότε δε θα υπάρχει ούτε αυτό.

 

Πρώτη φορά ακούω να ζητάνε τέτοιο πράγμα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

  • Like 1

More is more. Yngwie Malmsteen

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή η μεταβίβαση  κινητών δεν απαιτεί συγκεκριμένο τύπο (πχ συμβολαιογραφικο εγγραφο),  νομικά είναι έγκυρη και με απλή προφορική συμφωνία. 

Το καλό όμως είναι ότι στο ιδιωτικό συμφωνητικό που αναφέρεις Gianni,  θα γραφτούν τα πλήρη στοιχεία των συμβαλλομένων, ονοματεπώνυμα,   διευθύνσεις,  αριθμοί   ταυτοτητων κλπ καθώς και τα στοιχεία του αντικειμένου με αποτέλεσμα αν πάει κάτι στραβά,  να δύναται ο ζημιωθείς να προσφύγει στα δικαστήρια. 

Αντιλαμβάνομαι όμως ότι δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους αγοραπωλησίες να υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό. Κατά την γνώμη μου όταν δεν υπάρχει δυνατότητα για υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού θα πρέπει τουλάχιστον οι συμβαλλόμενοι  να ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα στοιχεία τους.  Επίσης  καλό είναι να υπάρχει κάποια έγγραφη επικοινωνία πχ με email  ιδίως όταν υπάρχουν ειδικές συμφωνίες,  όροι ,  εγγυήσεις κλπ

 

Επεξεργασμένο από roberto30
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σας ευχαριστω ολους για τα αμεσα σχολια σας. Αυτο ειναι φορουμ! Να διεκρινιςω μονο οτι δεν ζητησα και καμμια συμβολαιγραφικη πραξη, ενα απλο χαρτι με στοιχεια πωλητη αγοραστη κ του οργανου.Αυτο το εχω κανει σε ολες τις αγοραπωλησιες οργανων (διψηφιο νουμερο) σε Νοιζ κ ΦΒ τα τελευταια χρονια και ποτε κανεις δεν ειχε αντιρρηση, γιαυτο μου προκαλεσε εκπληξη η τελευταια περιπτωση και εγραψα το ποςτ αυτο. Θεωρω σωςτο το σχολιο οτι επρεπε να το αναφερω νωριτερα αλλα ειλικρινα δεν περιμενα να συμβει αυτο που εγινε. Θυμηθηκα τωρα την πρωτη μου αγορα μεταχειρισμενου που αγορασα το 1989;  για 80.000 δραχμες ενα TR909 απο αγγελια στο Μουςικη κ Μουςικοι (ποιος το θυμαται;) απο ενα ενα τυπο που μου ειχε μαλιςτα γραψει το χαρτι σε γραφομηχανη ! και που μαλον θα εχει στενοχωρηθει αρκετα απο την εξελιξη της τιμης του:). καλο βραδυ σας.

Επεξεργασμένο από Gianni Veloce
;
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Αυτό που ζητάς δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους συναλλαγές.

Παρ'όλα αυτά, έχεις όλο το δικαίωμα ως αγοραστής να ζητήσεις τέτοιο χαρτί (βεβαίωση), όπως επίσης έχει όλο το δικαίωμα ως πωλητής να μην σου δώσει τέτοιο χαρτί (βεβαίωση).

Με άλλα λόγια, δεν είναι υποχρεωμένος ο πωλητής να σου δώσει τέτοιου είδους χαρτί για τέτοιου είδους συναλλαγή. Άσχετα με το τι μπορεί να λέει ο νόμος.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 hours ago, Gianni Veloce said:
του ζητησα στο τελος να με εχει ετοιμο και ένα χαρτι με τα στοιχεια του οργανου, τα δικα του στοιχεια σαν πωλητη και τα δικα μου σαν αγοραστη. Μολις του το ειπα αυτος φανερα εκνευρισμενος με ρωτησε τι το θελω αυτό το χαρτι. Του εξηγησα ότι θελω να ειμαι κατοχυρωμενος για την αγοραπωλησια

 

Κι εγώ δεν καταλαβαίνω σε τι θα χρησίμευε ένα τέτοιο χαρτί.

Γράφεις κάτι για κατοχύρωση.

Έναντι ποιού?

Μόνο του πωλητή προφανώς.

Να μην ισχυριστεί αργότερα ότι του το έκλεψες.

Δεν βλέπω άλλον λόγο ύπαρξης τέτοιου χαρτιού.

 

Σου έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο?

Μου φαίνεται περίεργο ότι θέλεις να κατοχυρωθείς έναντι κλοπής από τον πωλητή.

Και η πλάκα είναι ότι αργότερα στο post σου αναφέρεσαι σε κλοπή οργάνου ("μπορεί να είναι κλεμμένο").

 

Γιατί αυτό?

 

Και ας υποθέσουμε ότι ο πωλητής το έγραφε το χαρτί.

Αν το έχει πάρει κι αυτός μετάχειρο, πώς ξέρεις ότι δεν είναι κλεμμένο?

Σε ενδιαφέρει όντως αν είναι κλεμμένο, ή το να μην κατηγορηθείς εσύ για την πιθανή κλοπή?

Επεξεργασμένο από fusiongtr

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 minutes ago, fusiongtr said:

 

Κι εγώ δεν καταλαβαίνω σε τι θα χρησίμευε ένα τέτοιο χαρτί.

 

 να μην κατηγορηθείς εσύ για την πιθανή κλοπή?

 

 

το έχω ζητήσει και ο πωλητής δεν αρνήθηκε καθόλου

σε κατοχυρώνει ότι αγόρασες κάτι χωρις να γνωρίζεις ότι είναι κλεμμένο.

Αλλιώς υπάρχει και θέμα κλεπταποδοχής.

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου