Προς το περιεχόμενο

Τι τρώτε σήμερα/τώρα?


gmoukou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

5 λεπτά πριν, fusiongtr είπε

αλλά σαν το κάρυ δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

 

Να πάρεις να δοκιμάσεις και πράσινο κάρυ (paste) ταυλανδεζικο που είναι turbo pro αλλά και το πιο γλυκό ιαπωνικό (Αυτό που μοιάζει με μπάρες σοκολάτας), έχουν ενδιαφέρον. 

  • Like 1
  • Ευχαριστώ 1

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

53 λεπτά πριν, Superfunk είπε

 

Να πάρεις να δοκιμάσεις και πράσινο κάρυ (paste) ταυλανδεζικο που είναι turbo pro αλλά και το πιο γλυκό ιαπωνικό (Αυτό που μοιάζει με μπάρες σοκολάτας), έχουν ενδιαφέρον. 

 

+1!

 

Το καρυ σηκωνει πολυ ψαξιμο, μιας και δεν ειναι οσο συγκεκριμενο οσο νομιζει πολυς κοσμος. Ειναι μειγμα μπαχαρικων και ως εκ τουτου μπορει να διαφερει τρομερα απο περιοχη σε περιοχη , ακομα και οταν μιλαμε για την τυπικη σκονη - δεν αποτελει αλεσμα ενος συγκεκριμενου μπαχαρικου αλλα πολλων. Οταν πιασεις τα curry pastes δε, εκει γινεται ο κακος χαμος!

Στην Ινδια παιζει το καθε σπιτι να εχει και καμια ντουζινα δικες του συνταγες για curry (μιλαω παντα για το ιδιο το spice mix ή εστω το paste που αποτελει την βαση, οχι για πιατα/φαγητα curry που μπορει να το χρησιμοποιουν). Απο τους πιο συνηθισμενους τυπους ειναι το Madras curry και το Garam Masala. Θα τα απλοποιησω τωρα τραγικα αλλα μπορεις να σκεφτεις το Madras σαν το πιο τυπικο eastern curry με σχετικα πιο εντονες νοτες απο ginger και chilli ενω το Garam Masala φερνει πιο πολυ σε μεσανατολιτικες γευσεις με πιο εντονο καρδαμο και κυμινο, και συνηθως δεν καιει ιδιαιτερα (ισως και καθολου). Παρεμφερες με το Garam Masala ειναι και το Ras El Hanout, που θα το βρεις στη Μεση Ανατολη και τη Βορεια Αφρικη. Στην Καραιβικη παλι χρησιμοποιουν δικο τους curry που συνηθως εχει πολυ πιο εντονες νοτες κανελλας και μοσχοκαρυδου, ειναι εξαιρετικο αλλα ισως πιο δυσκολο να το βρεις. 

Οι Ταυλανδοι χρησιμοποιουν curry pastes, με τα πιο τυπικα το πρασινο και το κοκκινο - αυτα ειναι ουστιαστα mix απο dried spices και φρεσκα υλικα. Ειναι πολυ πιο φλωραλ (sic) με εντονο το ginger, το galangal και το lemongrass - ειναι επισης συχνα ΠΟΛΥ spicy, δεν αστειευονται. Οι Ιαπωνες (και ενιοτε και οι κινεζοι) χρησιμοποιουν το curry πολυ σε μορφη roux, που εχει παγωσει σε μπλοκ σαν σοκολατα οπως ειπε ο SF. Αυτο ειναι ουσιαστικα λαδι με αλευρι (roux) και curry spices οποτε το προσθετεις σε νερο/ζωμο και με το που διαλυθει πηζει/χυλωνει. Προσωπικα το λατρευω και ειναι ισως η αγαπημενη μου μορφη curry. Το εμαθα και στους δικους μου και παιζει να το φτιαχνουν και πιο συχνα απο μενα πλεον. 

 

Παραδειγμα πχ για japanese curry σχετικα απλο με λιγα μερακλιδηκα touches:



Το ωραιο με ολα αυτα ειναι οτι μπορει να θελουν λιγο ψαξιμο για να τα βρεις (ισως να μην τα εχει το μινιμαρκετ της γειτονιας 😁) αλλα κατα τα αλλα δεν εχουν καποιο ιδιαιτερο κοστος, ειναι pantry goods και κρατανε καιρο - με ενα βαζακι thai curry paste παιζει να φτιαξεις και 5-6 κατσαρολες φαι. Γεμιστε τα ντουλαπια!

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, odis13 είπε

 

 

 

Το καρυ δεν αποτελει αλεσμα ενος συγκεκριμενου μπαχαρικου αλλα πολλων.

 

 

Αυτό ακριβώς.

Κάποια από αυτά τα μπαχαρικά, όπως τον κουρκουμά (που δίνει και το χαρακτηριστικό χρώμα στο κάρυ), τα βάζω παντού.

Αλλά με τις fuck-yes, και μάλιστα στην κλασσική ελληνική συνταγή, δεν πίστευα ποτέ ότι θα έκανε τέτοια διαφορά.

Προτρέπω όσους δεν το έχουν χρησιμοποιήσει σε αυτή την συνταγή να το κάνουν, και θα πάθουν πλάκα.

  • Like 2

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 ώρες πριν, fusiongtr είπε

Αλλά με τις fuck-yes, και μάλιστα στην κλασσική ελληνική συνταγή, δεν πίστευα ποτέ ότι θα έκανε τέτοια διαφορά

 

 

Ειναι must....ασε που το ΚΥΜΙΝΟ που περιεχει σε μεγαλες ποσοτητες (και το οποιο ειναι φυσικα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ για ΟΛΑ τα οσπρια)ειναι και antiKLanin agent.....😁

  • Χαχα 2

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ότι πρόλαβα να φωτογραφίσω...

Να έχεις φάει τη ζωή σου για να γίνεις μάγειρας της προκοπής και να έχεις την οικογένεια να σου ζητά επίμονα  "μακαρόνια με σάλτσα "  γιατι ειναι το "καλυτερο φαί σου μπαμπα" 😁

 

Συνταγη για ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ μακαροναδα σε 15 λεπτα.

 

Σε ελαιολαδο και σε ΠΟΛΥ χαμηλη φωτια τσιγαριζουμε για 2 λεπτα μια κουταλια πολτο σκορδου,1 γεματη κουταλια της σουπας πελτε,μπουκοβο καυτερο ( ο μικρος θελει μπουκοβο με σαλτσα και οχι σαλτσα με μπουκοβο οποτε εγω βαζω μια κουταλια του γλυκου σχεδον) και 3 ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ (το απαραιτητο για να απογειωθει η συνταγη)  .

Προσθετουμε μιση κουπα βραστο νερο και μολις αρχισει να κοχλαζει ανακατευουμε καλα "σπαζοντας" και λοιωνοντας τις αντζουγιες και μετα προσθετουμε ενα κουτι πασάτα (ή φρεσκιες ντοματες στον τριφτη αν ειναι καλοκαιρι και εχουμε πολυ ωριμες ντοματες αλλα εγω βαριεμαι και παντα χρησιμοποιω "ντοματες στον τριφτη σε κουτι" )

 

Σιγοβραζουμε για 15 λεπτα,βασικα για οσο κανει να βρασει το νερο για τα μακαρονια και για οσο βραζουν τα μακαρονια..

 

Ολα τα ζυμαρικα κανουν αλλα οι πενες ταιριαζουν καλυτερα κατα τη γνωμη μου....τις βραζουμε σε μπολικο ΚΑΛΑ αλαστισμενο νερο για 10 λεπτα και στα τελευταια 2 παίρνουμε 3-4 κουταλιες της σουπας απο το νερο τους και τον προσθετουμε στη σαλτσα που βραζει για να δεσει ακομα καλυτερα...

 

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικα ,βαζουμε την σαλτσα στην κατσαρολα που τα βρασαμε και ριχνουμε τα μακαρονια ΜΕΣΑ στη σαλτσα (ΠΟΤΕ την σαλτσα πανω απο τα μακαρονια στο πιατο,κριμα ειναι)..ανακατευουμε καλα και ετοιμο.  

 

 

20210219_135307.jpg

Επεξεργασμένο από Superfunk
  • Like 5

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

16 ώρες πριν, fusiongtr είπε

Από όταν ανακάλυψα τι κάνει το κάρυ στην κλασσική συνταγή για fuck-yes, δεν μπορώ χωρίς αυτό πια.

 

Το κάρυ κατα το βράσιμο;

Τι αναλογία;

"Και μες την τέχνη πάλι, ξεκουράζομαι απο τη δούλεψή της" Κ.Κ.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

12 λεπτά πριν, gmoukou είπε

 

Το κάρυ κατα το βράσιμο;

 

 

 

Το καρυ οπως και ΟΛΑ τα μπαχαρικα (πλην του μαυρου πιπερΓιου) ΠΑΝΤΑ το ΣΩΤΑΡΟΥΜΕ πρωτα με λαδι ή βουτυρο...για να βγαλει τα αρωματα του...

 

Αναλογια οσο αντεχεις και αναλογα με το μειγμα ,αν ειναι ΠΟΛΥ καυτερο ξεκινα με μιση κουταλια του γλυκου....σε κλασσικα ινδικα φαγητα που μπαινει και γαλα καρυδας που το σπαει λιγακι βαλε μια (μιλαμε παντα για πολυ καυτερο καρυ αν ειναι mild βαζεις φυσικα περισσοτερο)

Επεξεργασμένο από Superfunk

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

40 λεπτά πριν, gmoukou είπε

 

Το κάρυ κατα το βράσιμο;

Τι αναλογία;

 

Εγώ το βάζω κατά το βράσιμο.

Με το μάτι το ρίχνω, ρίχνω μπόλικο πάντως (πολύ περισσότερο από πιπέρι).

Μιλάω για mild, όχι ιδιαίτερα καυτερό κάρυ.

Επεξεργασμένο από fusiongtr

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Οπως ίσως πήρατε μυρωδιά, η κουβέντα πλέον γίνεται στο Epicure club. Για τους λάτρεις του καλού φαγητού και ποτού. Τους Επικούρειους. 

Cheers!

Δεν αλλάζει τίποτα στην κουβέντα απλά μαζευόμαστε οι ενδιαφερόμενοι.

  • Like 3

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

36 λεπτά πριν, yameth είπε

Οπως ίσως πήρατε μυρωδιά, η κουβέντα πλέον γίνεται στο Epicure club. Για τους λάτρεις του καλού φαγητού και ποτού. Τους Επικούρειους. 

 

 

Πως και δεν το έκανες Lucullus club?

Νομίζω ότι είναι πιο ταιριαστό.

  • Χαχα 1

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες


×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου