Προς το περιεχόμενο

Τι τρώτε σήμερα/τώρα?


gmoukou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Administrator
Παράθεση

Epicureanism argued that pleasure was the chief good in life.[8] Hence, Epicurus advocated living in such a way as to derive the greatest amount of pleasure possible during one's lifetime, yet doing so moderately in order to avoid the suffering incurred by overindulgence in such pleasure.[8] Emphasis was placed on pleasures of the mind rather than on physical pleasures.

 

Although Epicureanism is a form of hedonism insofar as it declares pleasure to be its sole intrinsic goal, the concept that the absence of pain and fear constitutes the greatest pleasure, and its advocacy of a simple life, make it very different from "hedonism" as colloquially understood.

 

Παράθεση

So famous did Lucullus become for his banqueting that the word lucullan now means lavish, luxurious and gourmet.

 

Θεωρώ πως ο πρώτος εκπροσωπεί το νήμα περισσότερο.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραίες αυτές οι πληροφορίες για τα Κάρυ - είστε άπαιχτοι 

 

Για αύριο

 

Προάριστο Καγιανάς με φρέσκο ψωμί 

 

Μεσημέρι με τους συνήθεις δυο φίλους και αδερφούς  - ψιλοκομμένο μαρούλι με υπέρβολικά μεγάλη ποσότητα από φρέσκα κρεμμυδάκια - λάδι αλάτι ξύδι 

 

Ένα πυρέξ παστίτσιο με Syrah 

 

Κιαπέ ρούμι και καπνά 

 

ΚΑΚΟΥΡΓΑ ΚΕΝΟΝΙΑ 

 

 

 

 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για πάμε ....

Κριθαράκι σωτέ, με πιπεριές Φλωρίνης και μανιτάρια, σε ζωμό κοτόπουλου του οποίου τα ψιλοκομμένα κομματάκια έχει μέσα (έβρασα δυο μπουτάκια).

Θα συνοδευτεί με σαλάτα από πολύ ψιλοκομμένο λάχανο, καρότο, πιπεριά, με λίγα πολύ ψιλοκομμένα τουρσάκια, με dressing γιαούρτι στραγγιστό με μπαλσάμικο και καπνιστή πάπρικα (το ελάχιστο λάδι και σκορδάκι εξυπακούονται).

 

 

DSC00234.jpg

 

 

 

Άντε γεια ......

Επεξεργασμένο από fusiongtr
  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εξαιρετικά τα φαγητά, οι συνταγές και η δημιουργική φαντασία των συμμετεχόντων. Δείχνει ανθρώπους με γούστο, μεράκι και διάθεση για γαστρονομικό πειραματισμό. Δυστυχώς όμως, ο τίτλος που επιλέγει για αυτή την όμορφη παρουσίαση γαστρονομικών γούστων, προσβάλλει βάναυσα ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον παρεξηγημένα μυαλά της Ελληνιστικής περιόδου. Αναφέρομαι στον τιτάνα Επίκουρο, τον φιλόσοφο που ο μεγαλύτερος εν ζωή ψυχίατρος, ο Irving Yalom έχει αποκαλέσει ως τον μεγαλύτερο ψυχοθεραπευτή όλων των εποχών. Φαίνεται λοιπόν πως η επιλογή του τίτλου ήταν άστοχη και άκρως προσβλητική όχι μόνο για τον Επίκουρο και την προσφορά του αλλά και όλους όσους είναι φίλιοι ως προς αυτήν.

 

Όπως ο ίδιος ο Επίκουρος είχε δηλώσει, με την έννοια της ηδονής δεν αναφέρεται σε σωματικές απολαύσεις, σε πλούσια γεύματα ,σε ξεφαντώματα και σε ξεσαλώματα. Για τους γνωρίζοντες, η Επικούρεια ηδονή είναι το αντίθετο της οδύνης και σημαίνει απουσία του σωματικού και του ψυχικού πόνου και κυρίως η αταραξία τα ψυχής και η αφοβία.

Σε επιστολή του προς τον Μενοικέα ο Επίκουρος γράφει:

«Όταν λέμε ότι σκοπός είναι η ηδονή, δεν εννοούμε τις ηδονές του ασώτου και αυτές που βρίσκονται μέσα στις απολαύσεις, όπως νομίζουν μερικοί που το αγνοούν και δεν το παραδέχονται ή είναι κακώς πληροφορημένοι. Αλλά εννοούμε να μην πονάει το σώμα και να μην ταράσσεται η ψυχή».

 

Είναι γεγονός ότι ο Επίκουρος κατασυκοφαντήθηκε από αντίπαλες φιλοσοφικές σχολές (τους Στωϊκούς κυρίως) αλλά και από το Χριστιανικό κόσμο. Σήμερα όμως υπάρχει διαθέσιμη πολύ βιβλιογραφία που βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Συνεπώς, είναι αδικαιολόγητη η οποιαδήποτε ταύτισή του με πλούσια γεύματα όταν ο ίδιος χρησιμοποιούσε άλμη για να βρέχει το ψωμί του και να τρέφεται λέγοντας μάλιστα πως αυτό ήταν υπέρ του δέοντος αρκετό γι’ αυτόν.

 

Με την ευκαιρία λοιπόν αυτή, να σας συστήσω και στα φιλαράκια μου, του «Κήπου της Αθήνας». Παραθέτω λοιπόν τον σύνδεσμο για όποιον επιθυμεί να μάθει περισσότερα για τον Επίκουρο και τη φιλοσοφία του:

 

https://www.epicuros.gr/arthra/a_arthra_edone13.htm

https://www.epicuros.gr/index.html

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Διονύσιος Σολωμός με σάλτσα μουστάρδας με θυμάρι και πορτοκάλι στο αλουμινόχαρτο και καροτάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο

εικόνα_Viber_2021-02-20_15-56-59.jpg

εικόνα_Viber_2021-02-20_15-57-00.jpg

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες



×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Κανονισμοί της σελίδας.