Προς το περιεχόμενο

Review Drum sample libraries & VSTi


nikodemos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Guru

Με αφορμή μία συζήτηση σε άλλο τμήμα του φόρουμ σκέφτηκα να κάνω μία μικρή παρουσίαση και review κάποιων εικονικών drum instruments & sample libraries που έχω χρησιμοποιήσει και έχω στην κατοχή μου....και φυσικά να συμπληρώσουν όσοι ενδιαφέροντε και με άλλες επιλογές ή και την εμπειρία τους απλά με κάποια από τα όργανα αυτά.

 

Θα ξεκινήσω με μία μικρή εισαγωγή... Προσωπικά θεωρώ την συγκεκριμένη κατηγορία εικονικών οργάνων ώς μία πραγματική αποκάλυψη στο κομμάτι της μουσικής παραγωγής καθώς έδωσε πρωτόγνωρες δυνατότητες τόσο στο τμήμα του arrangement με την δυνατότητα δημιουργίας ολοκληρωμένων σετ με επιλογές που ίσως να ήταν πρακτικά δύσκολο να έχουμε στη διάθεση μας αλλά τόσο και στο θέμα του mixing προσθέτοντας μία μεγάλη ποικιλία ηχητικών επιλογών στην παλέτα μας. Τόσο ως sample libraries & VSTi για drum programming, ως μέσο για drum replacement αλλά και ως stand alone soft instrument η συγκεκριμενη κατηγορία κατάφερε να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς με αρκετά ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...

Θα ασχοληθώ εδώ με 3 διαφορετικές προτάσεις και τις υποκατηγορίες τους: την "οικογένεια" του BFD, την αντίστοιχη της Toontrack (EZ Drummer & Superior) και το SSD του Steven Slate. Εκ των πραγμάτων θα ασχοληθώ κυρίως με το basic πακέτο κάθε πρότασης και όχι τόσο με τα διαθέσιμα expansions αν και θα αναφερθούμε και σε αυτά.

 

Νομίζω πως είναι λογικό να χωρίσουμε αυτή την συγκριτική παρουσίαση σε 3 μέρη:

1. ποιότητα, χρηστικότητα και ποικιλία δειγμάτων 

2. user interface, ευκολία χρήσης και δυνατότητες

3. επεκτασιμότητα

 

Σε ότι αφορά το πρώτο μέρος θα έλεγα πως στην βασική τους εκδοχή όλα τα πακετά έχουν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας ήχους αλλά δεν μπορώ να μη σταθώ σε κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του BFD όπως εξαιρετικά δείγματα από πιο "σπάνια" κομμάτια και μεγέθη (πχ slingerland) και πιθανότατα τα πιο ρεαλιστικά ambient microphones δείγματα. Από την άλλη πλευρά και όπως είναι λογικό το EZ drummer προσφέρει σαφέστατα πιο περιορισμένο αριθμό όχι μόνο διαφορετικών ήχων αλλά και σε ότι αφορά velocity layers, articulations κλπ. Και λέω πιο λογικό καθώς είναι το entry level της toontrack και απευθύνεται και γενικότερα σε ένα λιγότερο απαιτητικό κοινο. Σε ότι αφορά τώρα τα SSD & Superior θα έλεγα ότι είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους τόσο στην λογική του layering όσο και στην γενικότερη χροιά των ήχων: πραγματικά απίστευτα πολλές επιλογές σε διαφορετικά χτυπήματα, δυναμικές κλπ. Σε ότι αφορά τον ήχο αυτό καθ'αυτό και τα δύο προσφέρουν έναν αρκετά έως πολύ mix ready αποτέλεσμα με εμφανώς επεξεργασμένα δείγματα (σε αντίθεση με το BFD που πολλές φορές φαντάζει αρκετά "ωμό"). Αυτό φυσικά είναι ένας αρκετά σχετικός και υποκειμενικός παράγοντας...πχ προσωπικά προτιμώ να έχω μία πιο raw πηγή ωστε να μπορέσω να την εντάξω όσο το δυαντόν καλύτερα στο δικό μου ηχόχρωμα. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα νομίζω πως αυτό θα ήταν το SSD λόγω του καλού balance ανάμεσα στα ζητούμενα...μεγάλη ποικιλία right out of the box, πολύ υψηλή ποιότητα, χρηστικότητα και αρκετές δυνατότητες fine tuning.

 

Σε ότι αφορά το δέυτερο μέρος...του user interface δλδ νομίζω πως τα πράγματα είναι εντελώς υποκειμενικά. Και πάλι το ez drummer είναι το πιο περιορισμένο σε δυνατότητες (λογικό) χωρίς όμως αυτό να το κάνει απαραίτητα και λιγότερο λειτουργικό....αντίθετα νομίζω πως είναι αρκετές οι φορές που βρίσκω το BFD "δύσκολο" και "δύστροπο" σε σημείο να με απωθεί η χρήση του... κάπου στη μέση τα υπόλοιπα με προσωπική επιλογή για νικητή το SSD...νομίζω πως το layout και η πρόσβαση σε κάθε ζωτικής σημασίας λειτουργία είναι ιδανικά σχεδιασμένη. ίσως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το SSD είναι σαφέστατα προσανατολισμένο σε ένα multi output mixing περιβάλον χωρίς "εσωτερική" επεξεργασία σε ότι αφορά eq, dynamics κλπ (αλλά με ένα υπερβολικά καλοσχεδιασμένο τμήμα ελέγχου της συμπεριφοράς κάθε οργάνου) σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που προσφέρουν μία "ολοκληρωμένη" λύση σε ότι αφορά την επεξεργασία (με κατά τη γνώμη μου αδιάφορα και όχι ιδιαίτρα χρησιμα εργαλεία...αλλά αυτό έχει να κάνει και με το ζητούμενο για τον καθε ένα, τον τρόπο που δουλέυει και χίλιους δυο άλλους παράγοντες).

 

Σε ότι αφορά το τρίτο μέρος, εννοείται πως όλες οι προτάσεις έχουν ενδιαφέρουσες δυνατότητες επέκτασης σε ότι αφορά επιπλέον drum kits κλπ....θα σταθώ σε δύο σημεία από την μία πλευρά στο φτηνό ez drummer και στο jazz kit expansion το οποίο είναι πραγματικό διαμαντάκι...ίσως όχι τόσο για jazz αλλά σίγουρα πολύ δυνατό για indie pop-rock, post rock, garage κλπ... είδη δλδ που θέλουμε έναν πιο "χοντροκομμένο", ρεαλιστικό, organic drum sound...και από την άλλη στα expansions του SSD που προσφέρουν πολύ ωραίες επιλογές σε ιστορικά rooms & producers.

 

 

  • Like 6

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

38 λεπτά πριν, nikodemos είπε

με προσωπική επιλογή για νικητή το SSD

 

 

ΕΡΩΤΗξΙΣ:

 

Στα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΙΑ που εχεις ανεβασει με τους The Do Not's  αΦτα χρησιμοποιείς?

Επεξεργασμένο από Superfunk

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

χμμμ έχει ποικιλία το θέμα εκεί :)
 

στο τελευταίο είναι συνδυασμός SSD με EZ drummer

 

 

 

σε κάποια είναι φυσικά τύμπανα, σε κάποια φυσικά με BFD και σε κάποια EZ drummer...και για να ειμαι ειλικρινής κάπου εκει ανακάλυψα το EZ drummer (μου αρέσουν αυτές οι ιστορίες χαχα) ...δλδ προσπαθόντας να φτιάξουμε ένα πρότζεκτ εντελώς home made του καναπέ, βρεθηκα με ενα λαπτοπ χωρίς ήχους κλπ και ένας φίλος μου παραχώρησε την δευτερη άδεια που δίνει η toontrack για το ez drummer (το δεύτερο install βασικά). Ομολογώ πως η πρώτη εντύπωση μου ήταν πολύ κακή...αλλά μετά τσεκάροντας το jazz drum kit βρήκα πως ταίριαζε φουλ σε αυτό που είχα στο μυαλό μου....δλδ απλά beat με αρκετά organic & raw feel, ίσως λίγο στο στυλ του goo των sonic youth ή και στο πρωτο άλμπουμ των deus...
και η αλήθεια είναι πως τα cutdown του EZ drummer εμένα με βοήθησαν αρκετά γιατί ήταν όντως σα να έχω μία κάπως "περιορισμένη" τεχνικά ηχογράφηση που ταίριαζε με το ζητούμενο...
εδω πχ είναι μόνο ez:

 

 

 

  • Like 1

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Να προσθέσω κάτι που ξέχασα και σίγουρα ενδιαφέρει αρκετούς

 

Το SSD του Slate έχει free απόλυτα λειτουργική έκδοση διαθέσιμη με μοναδικό περιορισμό το ότι διαθέτει ένα μόνο drum kit.

  • Like 1

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αν θελετε κάντε μια ανακεφαλαίωση στις εκδόσεις των αναφερθέντων πακέτων, lite/std και τις διαφορές τους καθώς και street price για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ή έχουν ασχοληθεί πχ μόνο με μία

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια ερώτηση για τον @nikodemos: Εγώ χρησιμοποιώ το BFD. Κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ είναι το paint tool (που έχει που μπορούμε να οπλίσουμε rudiments, τα οποία γράφουμε με απλό click και drag και μεταξύ δύο κομματιών του κιτ αν θέλουμε κτπ κτπ, γνωρίζετε φαντάζομαι αν χρησιμοποιείτε BFD).

 

Προσφέρει κάτι αντίστοιχο ο ανταγωνισμός;

 

Και άλλη μια ερώτηση. Τι προστασία έχει το κάθε όργανο; Νομίζω κάποια θέλουν ilok?

Επεξεργασμένο από Ali Barout
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόλις τώρα, Ali Barout είπε

Μια ερώτηση για τον @nikodemos: Εγώ χρησιμοποιώ το BFD. Κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ είναι το paint tool (που έχει που μπορούμε να οπλίσουμε rudiments, τα οποία γράφουμε με απλό click και drag και μεταξύ δύο κομματιών του κιτ αν θέλουμε κτπ κτπ, γνωρίζετε φαντάζομαι αν χρησικοποιείτε BFD).

 

Προσφέρει κάτι αντίστοιχο ο ανταγωνισμός;

 

Και άλλη μια ερώτηση. Τι προστασία έχει το κάθε όργανο; Νομίζω κάποια θέλουν ilok?

 

καλά ερωτήματα.

Ιδίως αν κάποιος από μας θελήσει να επενδύσει

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

σε ότι αφορά το BFD, όχι δεν εχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα δικά του εργαλεία σε ότι αφορά το programming...καλως ή κακώς έχω μάθει να δουλεύω με έναν συγκεκριμένο τρόπο στο γράψιμο τυμπάνων...πιο δεινοσαυρικό θα έλεγα, δλδ να δουλέυω στο piano roll editor του εκάστοτε daw. Με απλά λόγια προσωπικά αντιμετωπίζω τα συγκεκριμένα πακέτα ως επι το πλείστον αποκλειστικά σαν sample libraries. Οπότε μάλλον δεν είμαι σε θέση να εκφέρω γνώμη για συγκεκριμένες λειτουργίες. Από την άλλη πλευρά αυτό που εγώ προσωπικά βρίσκω σημαντικό με βάση το δικό μου workflow είναι το πόσο εύκολο είναι το midi maping και η συνεργασία του plugin με το daw σε ότι αφορά το πολυκάναλο routing. Παρ'όλα αυτά νομίζω πως όντως το BFD πρωτίστως και το Superior  κατ'επέκταση είναι τα δύο κορυφαία σε ότι αφορά εργαλεία - βοηθήματα σε ότι αφορά το programming και σίγουρα τα πιο ολοκληρωμένα σε αυτόν τον τομέα...κάτι που αντανακλάται και στην τιμή τους: 320 euros το BFD, 380 το Superior γύρω στα 150 τα άλλα δύο.

 

Σε ότι αφορά τις μεθόδους προστασίας, τουλάχιστον στις εκδοσεις που εχω εγώ το μοναδικό που απαιτεί ilok account είναι το SSD (και πάλι δεν είναι αναγκαί η ύπαρξη κλειδιού, μπορεί να γίνει είτε μέσω cloud είτε άδεια για συγκεκριμένο υπολογιστή) , η toontrack έχει το δικό της product managment λογισμικό που διαχειρίζεσαι τις άδειες ανα μηχάνημα κλπ ενώ στην έκδοση 2 του bfd που είχα μείνει η άδεια ήταν ένας σειριακός αριθμός με online activation.
 

  • Like 1
  • Ευχαριστώ 1

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 μήνες αργότερα...

Να προσθέσω εδώ την GGD (Getgood Drums), μια σχετικά νεα εταιρία που κάνει κατ'εμένα την καλύτερη δουλειά απο άποψη κουρδίσματος δερμάτων, καταγραφής χώρου και μεγάλου δυναμικού εύρους, σημεία που βρίσκω αδύναμα σε άλλες βιβλιοθήκες που έχω δοκιμάσει. Χρησιμοποιώ την Modern & Massive και είμαι πολυ ευχαριστημένος, μακράν ο πιο αληθοφανής ήχος προγραμματισμένων τυμπάνων. Ο ήχος τους απευθύνεται κυρίως σε μοντέρνο rock και metal και ειναι ιδιαίτερα επιτυχημένοι τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους χώρους. Μέχρι τώρα οι βιβλιοθήκες τους υπάρχουν μόνο ως kontakt libraries.

 

Ακουστικά δείγματα https://www.getgooddrums.com/collections/software

  • Like 2

"That crazy bastard may be the only sane one left"

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator
13 λεπτά πριν, Marugen είπε

Να προσθέσω εδώ την GGD (Getgood Drums), μια σχετικά νεα εταιρία που κάνει κατ'εμένα την καλύτερη δουλειά απο άποψη κουρδίσματος δερμάτων, καταγραφής χώρου και μεγάλου δυναμικού εύρους, σημεία που βρίσκω αδύναμα σε άλλες βιβλιοθήκες που έχω δοκιμάσει. Χρησιμοποιώ την Modern & Massive και είμαι πολυ ευχαριστημένος, μακράν ο πιο αληθοφανής ήχος προγραμματισμένων τυμπάνων. Ο ήχος τους απευθύνεται κυρίως σε μοντέρνο rock και metal και ειναι ιδιαίτερα επιτυχημένοι τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους χώρους. Μέχρι τώρα οι βιβλιοθήκες τους υπάρχουν μόνο ως kontakt libraries.

 

Ακουστικά δείγματα https://www.getgooddrums.com/collections/software

 

Πρόσφατα πήρα την Modern Fusion, αλλά δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ όσο θα έπρεπε, είμαι και τραγικός στο drum programming οπότε θεώρησα ότι είναι ευκαιρία να μάθω με κάτι τόσο mix ready.

More is more. Yngwie Malmsteen

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου