Προς το περιεχόμενο

Σεξισμός. Υπάρχει ή όχι


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Guru

Ότι λέει ο τίτλος. 

 

Είναι καυτό θέμα, ομολογώ.

 

Για παράδειγμα σε όλη την ιστορία των oscar έχουν πάρει βραβεία σκηνοθεσίας γυναίκες ή μη-άνδρες 2 φορές! Σε 98 χρόνια... 

Στατιστικά οι γυναίκες είναι το 49.6% του ανθρώπινου πληθυσμού, χωρίς να υπολογίζω και 3α φύλλα...

 

Πώς γίνεται αυτό; Πώς καταλήγει να έχει τόσο χαμηλά ποσοστά επιτυχίας το γυναικίο φύλλο; Στατιστικά, επίσης, οι μισθοί των γυναικών είναι χαμηλότεροι αυτών των ανδρών.

 

Υπάρχει, λοιπόν σεξισμός; Στην Ελλάδα ειδικά, μίας και είμαστε στο νοιζ και τα oscar δε μας πολυενδιαφέρουν; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

27 λεπτά πριν, Nikolas είπε

Για παράδειγμα σε όλη την ιστορία των oscar έχουν πάρει βραβεία σκηνοθεσίας γυναίκες ή μη-άνδρες 2 φορές! Σε 98 χρόνια... 

 

Αυτό δε λέει τίποτα χωρίς την πληροφορία, σε αυτά τα 98 χρόνια συνολικά, πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες, επαγγελματίες σκηνοθέτες, με φιλοδοξία υψηλών διακρίσεων, υπήρξαν.

 

28 λεπτά πριν, Nikolas είπε

Πώς καταλήγει να έχει τόσο χαμηλά ποσοστά επιτυχίας το γυναικίο φύλλο;

 

Σε πολλά πεδία έχει τεράστια ποσοστά επιτυχίας, πολύ ανώτερα από το ανδρικό. 

 

29 λεπτά πριν, Nikolas είπε

Στατιστικά, επίσης, οι μισθοί των γυναικών είναι χαμηλότεροι αυτών των ανδρών.

 

 

Ούτε αυτό λέει κάτι χωρίς το απαραίτητο context. Εν γένει, σημαίνει και ότι οι γυναίκες επιλέγουν εργασίες με μικρότερη δυναμική οικονομικών αποδοχών. Εκτός κι αν μιλάς για την ίδια ακριβώς θέση, όπου τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, είναι παράνομο κάποιος να πληρώνεται λιγότερα ή περισσότερα βάση του φύλου του.

  • Like 2
  • Συμφωνώ 1

Ενωμοτάρχης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν δείξει ότι οι γυναίκες επιλέγουν επαγγέλματα και θέσεις που απαιτούν λιγότερες ώρες εργασίας. Αν θέλετε να συζητήσουμε γιατί γίνεται αυτή η επιλογή (οικογενειακός ρόλος, εγκυμοσύνη, κλπ) να το κάνουμε, αλλά το λέω γιατί ο ισχυρισμός "υπάρχει σεξισμός" δεν απαντάται μόνο μέσω μισθολογικών διαφορών και % γυναικών που κατέχουν θέσεις εξουσίας.

 

Σεξισμός υπάρχει στην Ελλάδα γιατί οι σχέσεις που είχα στο παρελθόν με έπαιρναν τηλέφωνο γυρνώντας σπίτι ώστε να νιώθουν ασφαλείς στη διαδρομή.

 

Πρέπει να κάνουμε κάτι; Ασφαλώς! Αλλά προς το παρόν με βρίσκουν κάθετα αντίθετο οι πρακτικές που ορίζουν quotas σε προσλήψεις με μόνο κριτήριο το φύλλο. Αν μία γυναίκα, ένας ομοφυλόφιλος, ή ένας άνθρωπος που προέρχεται από minority background είναι καλύτεροι από μένα βάσει βιογραφικού, ασφαλώς και να προσληφθούν αντί για μένα. Αλλά όχι να προτιμούνται επειδή ανήκουν σε μία "ευαίσθητη" ομάδα και να προσλαμβάνονται ώστε η τάδε εταιρία ή το τάδε ίδρυμα να πλασάρουν diversity profile.

 

Τέτοιες πρακτικές μόνο εντάσεις δημιουργούν και πετυχαίνουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ισχυρίζονται ότι θέλουν να πετύχουν. Το θέμα είναι να γίνεται ανοιχτός διάλογος και όχι να κόβουμε το καρπούζι χαριστικά κατά το δοκούν.

  • Like 3
  • Συμφωνώ 1

More is more. Yngwie Malmsteen

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

39 λεπτά πριν, Nikolas είπε

Υπάρχει, λοιπόν σεξισμός; Στην Ελλάδα ειδικά, μίας και είμαστε στο νοιζ και τα oscar δε μας πολυενδιαφέρουν; 

Υπάρχει ναι

 

Λογικά υπάρχει σεξισμός και στο νόιζ μιας και όταν γίνονται διαγωνισμοί οι νικητές είναι 100% άντρες. 😅

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

18 λεπτά πριν, BillTrantos είπε

 Αλλά όχι να προτιμούνται επειδή ανήκουν σε μία "ευαίσθητη" ομάδα και να προσλαμβάνονται ώστε η τάδε εταιρία ή το τάδε ίδρυμα να πλασάρουν diversity profile.

Αυτό λέγετε politically correct........🤢   Ξεκίνησε μια χαρά, αλλά κάπου στον δρόμο εκτροχιάστηκε! 

 Edit: Δεν μιλάω μόνο για τον σεξισμό...

Επεξεργασμένο από cigaret13
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Nikolas είπε

Υπάρχει, λοιπόν σεξισμός; 

 

Σαφέστατα 

 

2 ώρες πριν, Nikolas είπε

Στην Ελλάδα ειδικά

 

Ως χώρα που ακροβατεί μεταξύ ανατολής και δύσης  (στο μεγαλύτερο ποσοστό της ανατολής η θεση της γυναίκας είναι οριακά υψηλότερη του κατοικίδιου) υπερ-σαφέστατα 

 

Και για τα δύο παραπάνω θα πρέπει να ντρεπομαστε.

Επεξεργασμένο από Superfunk
  • Συμφωνώ 2

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πρόβλημα είναι ότι ο άνθρωπος τείνει να θέλει να ιεραρχεί τα πάντα, ακόμα και αν δεν υφίσταται σύγκριση. Ακόμα και αν θεωρίσουμε ένα πλασματικό μοντέλο μιας κοινωνίας, που όλα τα άτομα είναι πανομοιότυπα αλλά έχουν μόνο μια διαφορά, πχ χρώμα ματιών, η κοινωνία θα χωριστεί σε δύο ομάδες, προσπαθώντας να δείξει ότι η μία ομάδα είναι καλύτερη από την άλλη. Η ανταγωνιστικότητα είναι ένα πρωτόγονο ένστικτο που αφορά την επιβίωση και την αναπαραγωγή, και αυτό συνεχίζει να υπάρχει και στην μοντέρνα κοινωνία, προφανώς με πιο έμμεσο τρόπο.

 

Δε χρειάζεται να ξεπεράσουμε αυτό το ένστικτο. Πρέπει να δεχτούμε το ότι είμαστε διαφορετικοί. Διαφορετικοί όμως δε σημαίνει άνισοι. Βέβαια οι ίδιες οι γυναίκες δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι η ισότητα - όχι ότι οι άντρες ξέρουν δηλαδή. Αλλά αν ρωτήσεις 10 γυναίκες αν αισθάνονται ίσες, σίγουρα οι περισσότερες θα σου πουν όχι. Αλλά αν τους πεις να δουλέψουν στα ορυχεία, στα πετρέλαια ή σε άλλες "αντρικές" δουλειές, θα πουν, όχι δεν είναι για μένα. Και είναι αλήθεια, βιολογικά δεν είναι φτιαγμένες γι αυτό.

 

Βιολογικά μιλώντας, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν διαφορές. Η γυναίκα είναι διαφορετικά φτιαγμένη από τον άντρα. Μόνο και μόνο που κάθε μήνα πρέπει να ματώνουν για κάμποσες μέρες με πόνους και ορμονικές διαταράξεις, τότε σίγουρα μας καθιστά πολύ διαφορετικούς βιολογικά. Ο άντρας είναι "φτιαγμένος" για να κυνηγάει και η γυναίκα για να γεννά και να τρέφει (βλέπε τύπος σώματος, όπως πχ μεγαλύτερη λεκάνη, δυνατότητα θηλασμού, κτλ). Βέβαια στη μοντέρνα κοινωνία, εφόσον υπάρχουν νέα ανεπτυγμένα μέσα και υποδομές, έχουμε ξεφύγει αρκετά από τα πρωτόγονα ένστικτα - όχι πλήρως, αλλά αρκετά. Γι αυτό και πρέπει η κάθε κοινωνία να είναι ανοιχτή και έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε διαφορά.

 

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να πάρουμε τον κανόνα και να τον επιβάλλουμε, γιατί κάθε κανόνας έχει εξαιρέσεις, και ένα σωρό μεταβλητές που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως. Για να μη λέμε λόγια του αέρα, έχουν γίνει πάρα πολλές πρακτικές έρευνες στις Σκανδιναβικές χώρες για μέγιστη forced ισότητα, και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παραγωγικότητα πέφτει κάθετα όσο βεβιάζουμε αλλαγές (Scandinavian Gender Equality Paradox).

 

Το θέμα του ίσου/άνισου μισθού είναι πολύ τραβιγμένο. Σπάνια μπορούμε να συγκρίνουμε δύο πανομοιότυπες περιστάσεις για να πούμε ότι μόνο ο μισθός είναι διαφορετικός. Αλλά ακόμα και να είναι όλα ίδια, μόνο το maternity leave να βάλουμε, αυτό για μια εταιρία είναι χιλιάδες ευρώ διαφορά. Σίγουρα όμως υπάρχει. Υπάρχουν αυτοί οι μεγάλοι χοντροί λεφτάδες που βλέπουν γυναίκα και γελούν υποτιμητικά, επιβάλλοντας την ανισότητα. Θα φτάσω και σ'αυτό παρακάτω.

 

Βέβαια ο Νικόλας θέτει και το θέμα της τέχνης, που οκ, η τέχνη δεν είναι και η πιο χειρονακτικά απαιτητική εργασία. Πιο συγκεκριμένα, τα Όσκαρ είναι ένας τίτλος αρκετά πουλημένος. Για να βγει μια ταινία υποψήφια χρειάζεται εκατομμύρια δολλάρια σε καμπάνιες, και οι ίδιοι συμμετέχοντες γνωρίζουν ότι είναι αρκετά στυμμένο το παιχνιδάκι. Και εφόσον τα λεφτά κάνουν τη διαφορά, σημαίνει ότι, εφόσον το Hollywood είναι κάτι αρκετά νέο για την κοινωνία, οι παλιοί δεν έχουν φύγει ακόμα. Είμαι σίγουρος ότι στα επόμενα 10-20 χρόνια τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά.


Το καλό είναι ότι τα πράγματα γίνονται καλύτερα. Αν κοιτάξουμε γραφήματα που αναλύουν συντελεστές κάθε είδους, θα δούμε ότι όλες οι μεταβλητές φαίνονται να καλυτερεύουν, αρκετές φορές εκθετικά (μια εξαίρεση είναι το κλίμα). Όλες οι κοινωνίες βρίσκονται σε καλύτερο στάδιο απ'ότι παλαιότερα, και χρόνο με το χρόνο η βελτίωση είναι φανερή. Από ισότητα, δικαιώματα, επίπεδο ζωής/πείνα, παιδική εργασία, παιδική θνησιμότητα, γενικό προσδόκιμο ζωής, καταπολέμιση ασθενιών, πρόσβαση στην εκπαίδευση, μετάδωση πληροφορίας, - αυτά και άλλα πολλά βαδίζουν προς το καλύτερο, χρόνο με το χρόνο.

Κλείνω με το να πως, σεξισμός και ανισότητα υπάρχει ναι, και θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα. Εδώ υπάρχουν ολόκληρες χώρες, που όλη τους η κουλτούρα είναι βασισμένη στο σεξισμό και στην πλήρη ανισότητα. Ακόμα και μοντέρνες οικογένιες του Δυτικού κόσμου, συνεχίζουν να ζουν τυφλά, με ήθη και έθιμα του παρελθόντος, μόνο και μόνο γιατί "πρέπει να τιμάμε τους προγόνους μας", ή "είναι καλό να θυμόμαστε από πού ήρθαμε". Υπάρχουν οι μπαμπάδες που μεγαλώνουν τα αγοράκια τους να είναι ΑΝΤΡΕΣ, λες και ζούμε στο 1850.

 

Εγώ προσωπικά μισώ κάθε είδους έθιμο. Πιστεύω ακράδαντα ότι οποιοδήποτε έθιμο το μόνο που μπορεί να μας κάνει είναι να μας κρατήσει πίσω. Η κοινωνία σαν σύνολο, αλλά και ο άνθρωπος σαν άτομο, θα αλλάξει μόνο όταν καταφέρει να ξεφύγει από το παρελθόν. Ναι, να γνωρίσουμε το παρελθόν, ναι, να το εξετάζουμε, αλλά όχι να ζούμε με αυτό. Ας εστιάσουμε μόνο στην παιδεία, και στην πραγματική γνώση του ποιοί είμαστε και ποια είναι τα όριά μας σαν είδος.

 

Ήθελα να πω και κάτι άλλο αλλά το ξέχασα...

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 λεπτά πριν, Alex Raptakis είπε

Εδώ υπάρχουν ολόκληρες χώρες, που όλη τους η κουλτούρα είναι βασισμένη στο σεξισμό και στην πλήρη ανισότητα

 

Σαφώς και για να μην θεωρηθεί ότι ψεγω μόνο την Ελλάδα οπότε πάω στην Ιαπωνία  (η γυναίκα μου είναι καθηγήτρια Ιαπωνικών και πάμε κάθε 3-4 χρόνια μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης του ιαπωνικού κράτους) πραγματικά ντρέπομαι που είμαι άντρας, μιλάμε για απερίγραπτη κατάσταση (στην Κορέα δε που έχω πάει 2 φορές είναι ακόμα πιο τραγική).

 

Είναι απίστευτο να επισκέπτεσαι μια χώρα με τεχνολογική εξέλιξη του ....23ου αιώνα και οικογενειακό δίκαιο και πρακτικές του 14ου. 

 

Οι Γιαπωνέζες δε φίλες της γυναίκας μου που ζούνε στην Ελλάδα έχοντας παντρευτεί Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω ούτε με σφαίρες...

Επεξεργασμένο από Superfunk
  • Λυπάμαι 1

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator
5 λεπτά πριν, Alex Raptakis είπε

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να πάρουμε τον κανόνα και να τον επιβάλλουμε, γιατί κάθε κανόνας έχει εξαιρέσεις, και ένα σωρό μεταβλητές που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως. Για να μη λέμε λόγια του αέρα, έχουν γίνει πάρα πολλές πρακτικές έρευνες στις Σκανδιναβικές χώρες για μέγιστη forced ισότητα, και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παραγωγικότητα πέφτει κάθετα όσο βεβιάζουμε αλλαγές (Scandinavian Gender Equality Paradox).

 

Έχουν γίνει καταπληκτικές μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα, ποστάρω μερικές για όποιον ενδιαφέρεται.

https://science.sciencemag.org/content/362/6412/eaas9899

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ijop.12529

 

Αν κάποιος δεν ξέρει πώς να διαβάσει τη δεύτερη, ας μου στείλει pm.

  • Like 1

More is more. Yngwie Malmsteen

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

48 λεπτά πριν, Superfunk είπε

Οι Γιαπωνέζες δε φίλες της γυναίκας μου που ζούνε στην Ελλάδα έχοντας παντρευτεί Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω ούτε με σφαίρες...


Έχουμε καμία ελεύθερη κοντά στα 25-30? Δε ρωτάω για μένα, αλλά για ένα φίλο μου...

  • Χαχα 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου