Προς το περιεχόμενο

Songwriting & Recording - Πρώτη προσπάθεια


mpamps

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχοντας αναβάλλει για πολύ (παρά πολύ) καιρό τη δημιουργία μια original σύνθεσης, αποφάσισα να αρχίσω δειλά δειλά την πρώτη μου προσπάθεια.

 

Το φοβόμουν για δύο λόγους.

Ο ένας είναι το κομμάτι της ηχογράφησης - παραγωγής.

Ο άλλος είναι η ίδια η σύνθεση.

Ότι και καλά θα τα σκατώσω. Λες και σώνει και καλά η παραγωγή θα πρέπει να είναι super με τη μία (ναι αμε!) και ότι η σύνθεση θα instant classic (😅).

 

Άφησα τις μαλακίες στην άκρη λοιπόν και είπα να βρέξω τα πόδια μου.

Το δείγμα είναι μικρό (μόλις 1'20'') και ίσως ζητάω τη γνώμη σας νωρίς, αλλά πολύ θα ήθελα να με συμβουλέψετε σε ό,τι νομίζετε πως χρήζει προσοχής, αλλαγής κλπ.

 

Recording info:

DAW: Logic

Guitar: Παιγμένες από εμένα με stock logic sounds

Drums: GetGood Drums

Bass: MIDI με Logic plugins

Mastering: Bandlab

 

Υ.Γ.: To solo δε θα το έλεγα μέρος της σύηνθεσης. Περισσότερο το έβαλα για να τεστάρω το πώς θα το έβαζα στη μίξη. 

 

mpamps-DropD_mastered.mp3

Επεξεργασμένο από mpamps
  • Like 14
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό το Bandlab έχει κάνει takeover όλα τα masters του noiz! :P

Γράφω τη γνώμη μου για ένα-ένα, ότι μου'ρθει πρώτο:
Πρώτη σκέψη, έλα δεν είναι τόσο κακό όσο μπορεί να νομίζεις! Ακούγεται βέβαια

Mix:
- Η rhyrhm/riff κιθάρα μου ακούγεται λίγο πιο ψηλά από όσο θα την ήθελα εγώ, αλλά το μπάσο είναι ακόμη ψηλότερα, ακούγεται πολύ μουντό και χαλάει όλο το mix. Ο ήχος στο σόλο είναι πάλι πολύ πίσω. Υποτίθεται ότι πρέπει να βγαίνει μπροστά.
- Προσφωπικά δε μου αρέσει ο ήχος της αρχικής κιθάρας, δε πιστεύω ότι ταιριάζει καθόλου σε αυτό που έχεις γράψει. Ο ήχος στο σόλο είναι πιο γλυκός και ωραίος, και ακόμα πιο ωραίος είναι αυτός στο b-section.
- Τα drums θα μπορούαν να είναι λίγο πιο δυναμικά, αλλά το κυριότερο είναι ότι είναι φουλ copy-paste. Ειδικά στο b-section θα τα ήθελα πιο "χαλαρά" παιγμένα. Ακόμα και το ταμπούρο θα μπορούσε να είναι side-stick. Αλλά εδώ παίζει και λίγο το κομμάτι της σύνθεσης και το τι θες να κάνεις.

Σύνθεση:
Δεν έχουμε και πολλά να πούμε. Κάνεις ένα ABA, μικρή και η διάρκεια. Οκ είναι λίγο απλό, βαρετούτσικο. Το riff μου φαίνεται αδιάφορο, μάλλον γιατί δε μπορώ να συνδιάσω τον ήχο με το feeling που θες να δώσεις. Βγάζει δηλαδή ένα up-beat ρυθμό με heavy ήχο, που με ξενίζει αρκετά. Ωραία η αλλαγή στο b-section, αλλά μετά εγώ δε θα πήγαινα πάλι στο riff κατευθείαν. Θα έκανα ένα bridge με κάποιο build-up, και μετά το build-up ίσως να ήταν καλύτερη η στιγμή για σόλο. θα μπορούσε να μπει και σόλο στην αρχή του b-section, έτσι πιο χαλαρό, και μετά να δώσει πόνο πχ. Αλλά και πάλι είναι το τι θες να κάνεις, τι ιστορία θες να πεις, κτλ. Δύσκολες αποφάσεις :P

  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@Alex Raptakis, σε ευχαριστώ πολύ!

 

Πολύ αναλυτικός.

 

Έχουν αρκετό copy-paste τα τύμπανα. Είναι έτοιμες grooves που είναι κατ' εμέ πολύ ωραίες για να ξεκινήσεις αλλά θέλουν editing. 

 

Για το μπάσο, θα ήθελα να έχω ένα πραγματικό όργανο για να το γράψω. Το απεχθάνομαι το μπάσο από midi. Μάλλον θα πρέπει να επενδύσω σε ένα μπάσο. 

 

Στα περί ήχου, θα έλεγα ότι δεν έδωσα καθόλου βάρος. Υπό κανονικές συνθήκες θα έγραφα με το Kemper, αλλά ήμουν σίγουρος ότι αν ξεκίναγα κάτι τέτοιο δε θα έγραφα τίποτα στο τέλος. Ακόμα θα δοκίμαζα ήχους.

 

Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι για το χρόνο σου. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@mpamps Νομίζω το σημαντικό είναι που έκανες το πρώτο βήμα και ξεκίνησες - από εδώ, μόνο καλύτερα μπορεί να πάει! Νομίζω αυτή η σκέψη του ότι - θα κάνω λάθος, θα βγεί μούφα, δε θα αρέσει κτλ - είναι η μεγαλύτερη παγίδα που μπορούμε να μπούμε. Μεγάλη τρύπα χωρίς διαφυγή. Πρέπει απλά να την αγνοήσουμε και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε. Just do it, που λένε και στο χωριό μου - πάντα με ανοιχτό μυαλό και μαθαίνοντας όσο προχωράμε. Εξ'άλλου, το "λάθος" ή αυτό που εσύ κρίνεις ότι δε σου αρέσει, είναι δείγμα εξέλιξης και διαμόρφωσης (μουσικού ή και όχι) χαρακτήρα :)

 

Περιμένω να ανεβάσεις και άλλα, μικρά ή και πιο ολοκληρωμένα κομμάτια!

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν,  

 

Εγώ άκουσα έναν πολύ καλό μουσικό που ξέρει ακριβώς τι θέλει και κατάφερε στη πρώτη του απόπειρα να το "αποτυπώσει" στο daw με πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι  "ηχογραφήσεις" των οργάνων μου αρέσουν όλες σαν ήχος. Τα τύμπανα μόνο δεν μου αρέσουν. Σαν να τους έχεις βάλει κουβέρτα. Και το μπάσο θέλει χαμήλωμα, αλλά γενικότερα το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για έναν πρωτάρη. Η σύνθεση είναι όπως πρέπει. Έχει δυνατό ριφ, ωραιο σόλο, γέφυρα κλπ. Μετα την γέφυρα, κανονικά, θέλει φωνητικά ή κάποια άλλη αλλαγή σκηνικού, αλλά κατανοώ ότι έκανες δοκιμαστική παραγωγή, ο οποία για την διάρκεια που έχει είναι πλήρης. Δεν λες κάποια ιστορία, όπως λεει και ο Άλεξ, αλλά μας δίδεις μια καλή γεύση για το τι έχεις στο μυαλό σου. Και είναι πολλά υποσχόμενο αυτό που άκουσα.

 

Είναι προφανές ότι το 'χεις, οπότε συνέχισε και μη σε νοιάζει τίποτα. Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Φαντασία και στοιχεία έκπληξης δίδουν έξτρα πόντους. Σιγά σιγά θα μαθαίνεις καλύτερα το πρόγραμμα και το midi editor, ώστε να φέρνεις στα μέτρα σου τα έτοιμα grooves των τυμπάνων. Αγόρασε και με την πρώτη ευκαιρία ένα μπάσο για να γράφεις φυσικά (αυτό έκανα και εγώ, αγοράζοντας ένα jb-75 με 150 ευρω). Θα βελτιώσεις και τη μίξη σου, ώστε να ακούγεται λίγο καθαρότερα τ κάθε όργανο και να μη μπλέκουν οι συχνότητες μεταξύ τους. Και άλλα πολλά...

 

Καλή αρχή!

  • Like 1
  • Ευχαριστώ 1

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για αρχή πολλά πολλά υποσχόμενος.

 Τα υπόλοιπα για το άρτιο θα έρχονται όλο και περισσότερο με την ενασχόληση.

 Το συγκεκριμένο μπορείς να το εμπλουτίσεις.

 Σαν ιδέα βρίσκω μια καλή βάση.

 Και η μίξη αν βελτιωθεί ακόμα καλύτερα.

 

 

Καλή συνέχεια!!!!!!!!!

  • Like 1
  • Ευχαριστώ 1

O Influencer Των Συνθεσάιζερ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από αυτά που είπε ο Alex....

 Πάντως για πρώτη φορά, μια χαρά ακούγετε. 

Για τύμπανα δες αυτά τα free...  https://www.powerdrumkit.com/download76187.php     

 Για μπάσο ότι είπε ο Γιώργος...

 

 Υ.Γ. Πολύ ωραίες κιθάρες και ωραίο ριφάκι!

  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ex-Πάνος Χελιδόνης

Καλή αρχή. Αν το κάνεις διπλάσιο σε χρόνο και προσθέσεις κι ένα synth lead σόλο, είναι έτοιμο. Ναι ΟΚ, δεν θα μπεί σε άλμπουμ για επίσημη κυκλοφορία, αλλά είναι πολύ καλύτερο απο ότι περίμενα. Rock on!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 λεπτά πριν, Πάνος Χελιδόνης είπε

και προσθέσεις κι ένα synth lead σόλο, είναι έτοιμο.

 

guitar lead solo εννοείς! Τα συνθ είναι μόνο για πλάτες 😬

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για πρωτη προσπαθεια εισαι καλα Μπαμπη.Και οσο το εξασκεις τοσο καλυτερα θα ειναι.

Βαρα του!

Και βαζε να ακουμε οτι γραφεις.

  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου