Προς το περιεχόμενο

Orange Rocker 15 Terror - Αναλυτικό review


gkourmoul1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο rocker 15 είναι στην κατοχή μου εδώ και λίγους μήνες. Πρόκειται για έναν δικάναλο ενισχυτή, που αποτελεί συνέχεια της lunchbox σειράς Terror. Μάλιστα, είναι από τους πιο all around της κατηγορίας, καθώς μπορεί να βγάλει ήχους από jazz μέχρι metal, σε εντάσεις υπνοδωματίου ή και σε εντάσεις για live καταστάσεις. Αρκετά μικρός και ελαφρύς, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, και αρκετά «πλούσιος» σε χαρακτηριστικά.

 

Orange-Brent-Hinds-Terror-2.jpg.4a8ec0992db38eb81a4be8777cc1e45e.jpg

 

 

Ποιότητα κατασκευής

Ο Orange είναι από τους πιο στιβαρούς  ενισχυτές που έχω δει. Η ποιότητα των υλικών βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Η αίσθηση που σου δίδει είναι ότι θα κρατήσει για πάντα, κάτι που δεν μπορώ να πω για άλλους ενισχυτές που έχω στην κατοχή μου.

Τα χειριστήρια έχουν πολύ ομαλή λειτουργία και ένα μικρό ποσό αντίστασης, και δύσκολα θα “χαθούν” οι ρυθμίσεις με το βάλε-βγάλε από την θήκη. Το σασί είναι μέταλλο λευκού χρώματος, και το πάνω μέρος αφαιρείται πολύ εύκολα, ξεβιδώνοντας 10 μικρές βιδούλες περιμετρικά.

 

l2C9C8m.thumb.jpg.39a1063e82a4f1b5c31fcb248f373a21.jpg

 

Χειρισμός

Νομίζω, πιο πολλά χειριστήρια, είσοδοι, έξοδοι δεν θα χωρούσαν σε terror. Οι tiny terror, dark terror και OR15 έχουν σαφώς πιο περιορισμένες δυνατότητες. Ο rocker 15 στην πίσω πλευρά έχει εξαιρετικό fx loop με λάμπα, είσοδο για footswitch για την αλλαγή καναλιών (δεν περιλαμβάνεται!), και τρεις εξόδους για καμπίνα (2x8ohm, 1x16ohm). Επίσης, έχει τον πολυδιαφημισμένο διακόπτη bedroom/headroom, με τον οποίο τα 15 watt γίνονται 1 watt.

Στην εμπρός πλευρά, τα χειριστήρια για τα δυο κανάλια είναι διαχωρισμένα. Δεξιά είναι το Volume για το καθαρό κανάλι, και αριστερά έχουμε τα χειριστήρια Volume, treble, middle, bass, Gain, που αφορούν το dirty κανάλι. Το 3-band eq δεν επηρεάζει τον ήχο του καθαρού καναλιού. Υπάρχει διακόπτης on/off, διακόπτης αλλαγή καναλιού, και 3-way διακόπτης half/standy/full. Ο τελευταίος δίδει τη δυνατότητα να πέσουν τα (15 ή 1)watt στο μισό, δηλαδή 7,5 ή 0,5 watt.

Στο σημείο αυτό να αναφέρω πως μου έχει κάνει εντύπωση το πως κατάφεραν να φτιάξουν τόσο δραστικό attenuation (μέχρι 0,5 watt, με τη χρήση ενός διακόπτη στην εμπρός πλευρά) χωρίς να χάνεται η ποιότητα στον ήχο. Το ίδιο έχουν καταφέρει και οι τύποι στην Laney με τις εισόδους 1 watt, ενώ οι Η&Κ, Vox και η Marshall δεν πλησιάζουν καν εκεί. Στις τελευταίες εταιρίες, όσο πέφτουν τα watt, τόσο (δραστικά) χαλάει ο ήχος.

 

12950149_800.jpg.43af10d59109e992999a06a015760981.jpg

 

Ήχος

Ο rocker 15 έχει τον κλασικό Orange ήχο, στην πιο vintage έκδοσή του. Έχει λιγότερο gain σε σχέση με τον tiny terror και τον OR15, και ελαφρώς πιο vintage voicing. Επίσης, έχει ένα εξαιρετικό καθαρό κανάλι, το όποιο είναι και άριστη πλατφόρμα για πετάλια. Ο ήχος του είναι παχύς, λεπτομερής, και ελαφρώς crunchy. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει eq (για το κανάλι αυτό) περιορίζει κάπως, αλλά ο ήχος είναι τόσο ουδέτερος και πλήρης, που προσωπικά δεν με ενοχλεί. Θα μπορούσα να παίζω όλη μέρα στο καθαρό κανάλι, χωρίς κανένα πετάλι. Breakup, σε low gain μαγνήτες, βλέπει κανείς μετά τη μέση της διαδρομής της έντασης. Στο τέρμα, ο ήχος είναι ελαφρώς crunchy, όπως είναι ο ήχος στο βρώμικο κανάλι με gain στη μέση.

Το βρώμικο κανάλι είναι, σίγουρα, το δυνατό σημείο του ενισχυτή. Μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιεί για καθαρό ήχο, έχοντας και τη δυνατότητα EQ, ώστε να διαφοροποιηθεί από το καθαρό κανάλι, για διαφορετικό voicing. Ή μπορεί να το χρησιμοποιεί για να πάρει τον θεϊκό βρώμικο πορτοκαλί ήχο. Άλλωστε, γι’ αυτό αγοράζει κάποιος τον ενισχυτή αυτόν. Και δεν χρειάζεται κανένα πετάλι για να ακουστεί πιο “γεμάτος” ή καλύτερος. Ο ήχος είναι άψογος από μόνος του. Θα μπορούσε, ενδεχομένως, κάποιος να βάλει μπροστά ένα tube screamer ώστε να σπρώξει τον ήχο σε ultra-high gain καταστάσεις, ή απλά ένα booster για να μπουστάρει καθαρό και βρώμικο κανάλι, έχοντας, ουσιαστικά, τέσσερα κανάλια διαθέσιμα. Αλλά και χωρίς κανένα πετάλι μπροστά, η παλέτα των ήχων είναι πλήρης, εάν κάποιος χρησιμοποιεί τα ποτενσιόμετρα της κιθάρας. Μάλιστα, καθαρίζει πολύ καλά με ρίξιμο του volume της κιθάρας.

Για να αποδώσει σωστά το βρώμικο κανάλι, πρέπει η ένταση να είναι τουλάχιστον στη μέση. Σε διαφορετική περίπτωση ακούγεται κάπως fizzy. Το EQ είναι πολύ δραστικό. Δίδει στο ήχο όποιο voicing επιθυμεί ο χρήστης, είτε vintage με πολλά μεσαία, είτε έντονα scooped για metal. Πολυεργαλείο.

Από ένταση, στα 15 watt μπορεί να ακολουθήσει άνετα έναν θορυβώδη ντράμερ. Το βρώμικο κανάλι είναι πολύ πολύ δυνατό. Το καθαρό κανάλι, με volume στην μέση, θα ήταν οριακά για να ακολουθήσει έναν δυνατό ντράμερ, αλλά για τις περισσότερες περιπτώσεις θεωρώ ότι καλύπτει τις ανάγκες για headroom. Στα 7,5 watt η διαφορά είναι πολύ μικρή. Στο 1 watt η μείωση έντασης είναι δραστική, και στο 0,5 watt ακόμα μεγαλύτερη. Μπορώ να παίζω στο σπίτι στο καθαρό κανάλι με ένταση στη μέση, και να μην γίνομαι ενοχλητικός προς τους γείνονες. Και απολαμβάνω 100% τον ήχο που θέλω. Στο βρώμικο κανάλι, με τέρμα gain, δεν μπορώ να ξεπεράσω τη μέση της έντασης, ακόμα και στο 0,5 watt. Θα ακούγομαι στη γειτονιά. Στην ουσία, το bedroom διατηρεί χαμηλά τις εντάσεις, εφόσον δεν ξεπεράσουμε την μέση της έντασης και του gain.

 

 

20190904131853_920d4430.jpeg.af5c0ad4dbb335ec5d59d0e1dbc726f1.jpeg

 

 

+ Τι μου άρεσε:

Ο ήχος είναι ακριβώς αυτό που φανταζόμουν. Φανταστικός και στα δύο κανάλια.

Το σχετικά μικρό μεγεθος.

Η τσάντα/Θήκη που περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

Η δυνατότητα attenuation, ώστε να μπορώ να τον χαίρομαι στο σπίτι.

 

 

- Τι δε μου άρεσε:

Δεν μου άρεσε που δεν υπάρχει footswitch, που να συμπεριλαμβάνεται στην αρχική συσκευασία. Ευτυχώς, ο ποδοδιακόπτης του VHT special 6,  κάνει μια χαρά τη δουλειά.

Επίσης, την τιμή των 615 ευρώ την θεωρώ κάπως υψηλή, σε σχέση με τον ανταγωνισμό (βλέπε HT20 και DSL20H).

 

15401157_800.jpg.0c7d1b544c98bdd94b6832c586d76777.jpg

 

Ηχητικά samples:

 

Καθαρό κανάλι με ένταση στη μεση. Παίζω με Gretsch

orange clean gretsch.mp3

 

 

Telecaster στο βρώμικο κανάλι με gain λίγο πάνω από τη μέση

orange crunch telecaster.mp3

 

 

Les paul με τέρμα γκάζια

orange dirty les paul.mp3

 

 

Προσπάθεια για μέταλ ήχο, με τη βοήθεια Mini ts

orange metal ts mini.mp3

 

Οι ηχογραφήσεις είναι στο 0,5 watt και ένταση κάτω από την μέση (είναι ελαφρώς fizzy). 

 

 

Χαρακτηριστικά:

 

  • Features: Twin channel, valve-buffered effects loop, half-power mode, headroom/bedroom attenuator switch
  • Controls, Natural Channel: Volume
  • Controls, Dirty Channel: Gain, bass, middle, treble, volume
  • Output power: 0.5, 1, 7 or 15 watts (switchable)
  • Effects loop: Yes, valve-buffered
  • Preamp valves: 3 X ECC83 (12AX7), 1 X ECC81 (12AT7)
  • Power amp valves: 2 X EL84
  • Unboxed dimensions (W X H X D): 35.6 X 17.7 X 15CM (14.01 X 6.96 X 5.91")
  • Boxed dimensions (W X H X D): 43.9 X 25.3 X 23.9CM (17.28 X 9.96 X 9.41")

 

1632483298267.thumb.jpg.2250651aab2237b7bd4d6e9df521bf62.jpg

  • Like 21

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Πολύ ωραίο review όπως πάντα!

 

Οι Orange δε μου αρέσουν καθόλου για αυτά που παίζω, δε σφίγγουν με τίποτα, fuzzάρουν από ένα σημείο και μετά, δεν έχουν definition, ούτε ατάκα. Ή έστω όλα αυτά γίνονται με τα χέρια μου. Σε χέρια άλλων μια χαρά μου ακούγονται.

  • Ευχαριστώ 1

More is more. Yngwie Malmsteen

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν σφίγγουν όπως τον IRT15, ούτε έχουν την ατάκα του, με τέρμα gain.

Γι'αυτό και ο laney δεν μπορεί να παίξει τα πάντα. Πολύ σκληρός...

 

Οι orange φαζαρουν αρκετά, και ταυτοχρονα σφίγγουν όσο χρειαζεται με ένα ts. Αυτός είναι ο ήχος που θέλω να έχω. Παχύ, οργανικό, φαζαριστο, ψιλοπλαδαρο lead tone. Και στα πετάλια που χρησιμοποιώ σε καθαρό κανάλι, πάντα προτιμώ τα πιο φαζαριστο και fat sounding. Δεν αντέχω τον ηχο-πριονι.

 

Note definition δεν νομίζω ότι χάνουν, ακόμα και όταν ξεκινούν να φαζαρουν. Σε φουλ ακορντα, ακούς όλες τις χορδές. Παίζουν σημασία, βέβαια, και οι μαγνήτες. Παίζω μόνο με low-midium gain pickups.

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φοβερο review. Φαινεται πολυ δυνατη η κεφαλη και ευελικτη.  Μου αρεσουν πολυ τα βρωμικα στους orange χωρις να χω παιξει πολυ απο κοντα.

Επισης ομως ακουσα καποια απο τα καλυτερα καθαρα που ακουσα ποτε σε εναν orange tremlord,που σε αντιθεση με αλλους η εταιρεια τον εβγαλε για καθαρη πλατφορμα. Το attenuator ηταν ακριβως τοσο καλο οσο το περιγραφεις. Μεγαλο εργαλειο ενα καλο attenuator πανω στον ενισχυτη

Λογικα πρεπει να ναι και ελαφρυς. Ετσι;

Επεξεργασμένο από geka
  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε συ Γιώργο, κανόνισε με τις εταιρίες να σου στέλνουν κομμάτια για να κάνεις review.

Δεν υπάρχει Έλληνας με τέτοια reviews, μην σου πω και ξένος δηλαδή.

Κάποτε πρέπει να πληρώνεσαι γι' αυτό (έστω σε είδος).

 

Αν φτιάξεις ένα κανάλι στο YT, και μετά ένα blog με reviews μουσικού εξοπλισμού, θα θησαυρίσεις.

 

Μπράβο σου ρε μάγκα.

Επεξεργασμένο από fusiongtr
  • Χαχα 1
  • Συμφωνώ 1

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 ώρες πριν, geka είπε

Φοβερο review. Φαινεται πολυ δυνατη η κεφαλη και ευελικτη.  Μου αρεσουν πολυ τα βρωμικα στους orange χωρις να χω παιξει πολυ απο κοντα.

Επισης ομως ακουσα καποια απο τα καλυτερα καθαρα που ακουσα ποτε σε εναν orange tremlord,που σε αντιθεση με αλλους η εταιρεια τον εβγαλε για καθαρη πλατφορμα. Το attenuator ηταν ακριβως τοσο καλο οσο το περιγραφεις. Μεγαλο εργαλειο ενα καλο attenuator πανω στον ενισχυτη

Λογικα πρεπει να ναι και ελαφρυς. Ετσι;

 

Ευχαριστώ Γιώργο!

 

Νομιζα ότι γράφει βάρος στα χαρακτηριστικά, αλλά ήταν ελλειπή. 6,4 κιλά είναι. Αρκετά ελαφρύς.

Τα βρώμικα του είναι φαζαριστα, με έμφαση στα χαμηλομεσαια. Έχουν σούπερ όγκο και είναι, όντως, εξαιρετικά για τα περισσότερα είδη που παιζω.

Τα καθαρά ήταν η μεγάλη έκπληξη για μένα. Παίζω πιο πολλή ώρα στο καθαρό κανάλι, παρά στο βρώμικο. Γεμάτος, στρογγυλός, ευγενικός, φλατ ήχος, με ωραία ατάκα και ταυτότητα orange. Δεν χρειάζεται κανενα πετάλι για να "νοστιμίσει". Βάζεις gain στη μέση και παίζεις από τζαζ μέχρι ο,τι άλλο θες.

 

6 ώρες πριν, fusiongtr είπε

Ρε συ Γιώργο, κανόνισε με τις εταιρίες να σου στέλνουν κομμάτια για να κάνεις review.

Δεν υπάρχει Έλληνας με τέτοια reviews, μην σου πω και ξένος δηλαδή.

Κάποτε πρέπει να πληρώνεσαι γι' αυτό (έστω σε είδος).

 

Αν φτιάξεις ένα κανάλι στο YT, και μετά ένα blog με reviews μουσικού εξοπλισμού, θα θησαυρίσεις.

 

Μπράβο σου ρε μάγκα.

 

Τα παραλές...😀

Έβαλα τις σκέψεις μου σε μια σειρά και τις έγραψα. 

Άσε που θα μου κάνει κεφαλοκλειδωμα η γυναίκα εαν ξεκινήσουν και μου στέλνουν τσάμπα ενισχυτες. Τουλαχιστον, τώρα που τους πληρώνω, υπάρχει ένα κοντρόλ στον χώρο που καταλαμβάνουν...😆

  • Χαχα 1

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, gkourmoul1 είπε

Άσε που θα μου κάνει κεφαλοκλειδωμα η γυναίκα εαν ξεκινήσουν και μου στέλνουν τσάμπα ενισχυτες.

Το σύνηθες στην εγγαμη ζωή είναι να σου κάνει κεφαλοκλειδωμα αν τους πληρωνεις παντως😜😜

  • Χαχα 1
  • Συμφωνώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είχα λίγο περισσότερη υπομονή σήμερα και έκανα λίγο καλύτερες ηχογραφήσεις, στο 1 watt. Χρησιμοποίησα, πειραματικά, δύο μικρόφωνα. Το SM57 στη γρίλια και το rode NT1 μισό μετρο μακρύτερα.

 

Με στράτ (57/62 pickups) και τέρμα το καθαρό κανάλι

orange strat.mp3

 

Με les paul (tonerider AC2 classic) και στα 3/4 το καθαρό κανάλι

orange lp clean.mp3

 

Με les paul και στα 2/3 το gain  στο βρώμικο κανάλι, και ένταση λίγο πάνω από την μεση.

orange lp crunch.mp3

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου