Προς το περιεχόμενο

Ηχογράφηση πλήκτρων από ipad


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα.

 

Στις πρόβες χρησιμοποιώ αποκλειστικά το ipad με midi controller και τώρα που ήρθε η ώρα να ηχογραφήσουμε ένα κομμάτι, προβληματίζομαι για το πως να κάνω την ηχογράφηση των πλήκτρων.

 

Ένας τρόπος που δοκίμασα είναι να συνδέσω την εφαρμογή (model 15) στο Garage Band και από κει να γίνει η δουλειά. Έχω την εντύπωση όμως λίγο που το έβαλα στο cubase, ότι σε κάποια σημεία κλιπάρει. Δεν ξέρω αν δεν έκανα κάτι καλά ή υπάρχει άλλη καλύτερη λύση...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χωρίς να είμαι γνώστης της συγκεκριμένης μεθόδου, δε μου φαίνεται και η καλύτερη ιδέα το να χρησιμοποιείς iPad μόνιμα για ηχογράφηση. Αλλά ας προσπαθήσουμε να το λύσουμε.

 

Κατ αρχάς, αν το έβαλες στο Cubase, μπορείς λογικά να το βάλεις και σε άλλα DAW όπως το Garageband (εκτός αν το συγκεκριμένο έχει περιορισμένες ρυθμίσεις, που δε το γνωρίζω). Στο Cubase πώς ακριβώς το έβαλες? Πώς έχεις κάνει δηλαδή τη σύνδεση του iPad στον υπολογιστή για να πάρει τον ήχο του το DAW? Σαν τι track το χεις βάλει?

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχικά έκανα την ηχογράφηση στο iPad και το garage band μέσω του model 15. Απο κει έκανα extract το κομμάτι σε wav. Σαν wav δηλαδή το έβαλα στο Cubase. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απ'ότι καταλαβαίνω, εννοείς το GarageBand στο κινητό και όχι στον υπολογιστή, αλλιώς δε βγάζει νόημα. Δηλαδή ηχογράφησες μέσω κινητού και πήρες το αρχείο και το βαλες στο PC (Cubase), και εκεί είδες ότι το σήμα είναι ψηλό και κλιπάρει.

 

Μια λύση είναι όταν ηχογραφείς, να χαμηλώσεις την ένταση του οργάνου (μέσα από το Model 15), έτσι ώστε να μην κλιπάρει κατά την ηχογράφηση. Καλύτερα να γίνει μέσα από το Model 15 παρά από το GarageBand, γιατί μπορεί να κλιπάρει το κανάλι πριν φτάσει στο track του GarageBand. Αργότερα όταν το βάλετε μαζί με τα υπόλοιπα στο στάδιο της μείξης, θα γίνει σωστό gain-staging και θα έρθει σε σωστή ένταση από αυτόν που θα κάνει την τελική μείξη. Μπορείς να αυξήσεις την ένταση χωρίς να χάσεις ποιότητα, οπότε δεν υπάρχει ανησυχία. Δεν έχει κανένα νόημα να "τερματίσεις" την ένταση στην ηχογράφηση.

 

Το πιο σωστό βέβαια είναι να έχετε ένα project file με συγκεκριμένες προδιαγραφές για όλους τους παίκτες, έτσι ώστε όλα να ηχογραφούνται πάνω σε αυτό το project για να είναι εξ αρχής σωστά ηχογραφημένα - όπως πχ γίνεται σε ένα studio. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, φρόντισε να είναι όλα τα υπόλοιπα σωστά, το tempo, time signature, ακόμα και το sample rate που θα κάνεις την ηχογράφηση.

 

Προσωπικά το θεωρώ αρκετά περίεργο να θες να κάνεις τέλεια δουλειά σε σοβαρό επίπεδο μέσω iPad, γιατί μου φαίνεται ότι μπαίνουν χαζοί περιορισμοί χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Σε μακροχρόνιο επίπεδο ίσως είναι προτιμότερο να έχεις φτιάξει τον χώρο σου με τους ήχους σου σε μια προσβάσιμη και ευέλικτη πλατφόρμα. Είμαι σίγουρος ότι θα σε κάνει πιο αποδοτικό αλλά και δημιουργικό.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το περίεργο είναι ότι η ένταση φαίνεται σωστή χωρίς να πικαρει. Ωστόσο αυτό που λες να υπάρχουν σε μια πλατφόρμα είναι σωστό αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Από την άλλη το iPad είναι μια πολύ βολική και ποιοτική λύση. Δε με έχει προδώσει ποτέ και έχει φοβερό ήχο. 

 

Θα δοκιμάσω ξανά να ρίξω την ένταση από το model 15 και θα πειραματιστώ με τις ρυθμίσεις του GarageBand του iPad να δω αν έχει κάτι που να βοηθάει. 

 

Η άλλη σαν τελευταία λύση που σκέφτηκα είναι να το γράψω με μικρόφωνο όπως βγαίνει από τον ενισχυτή. 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν έχεις καταφέρει να συνδέσεις ενισχυτή με iPad τότε μια χαρά Πώς το το χεις κάνει?\\

 

Τσέκαρε αν ο ενισχυτής έχει line-out. Αν ναι, τότε μπορεί να συνδεθεί κατευθείαν σε κάρτα ήχου, και τα προβλήματά σου λύθηκαν. Αν όχι, τότε με ένα σωστό και ποιοτικό μικρόφωνο μπορεί να γίνει εξαιρετική δουλειά.

 

1 ώρα πριν, broxopios είπε

Το περίεργο είναι ότι η ένταση φαίνεται σωστή χωρίς να πικαρει.

Αυτό σημαίνει ότι έχει πικάρει πριν φτάσει στο κανάλι του προγράμματος, μάλλον δηλαδή είναι ψηλά στο model 15.

 

Αν δεν ακούς το clipping στο iPad/ενισχυτή, αλλά το ακούς στο Cubase μετά την ηχογράφηση, τότε μπορεί να φταίνε τα monitors που το ακούς. Πχ εκεί που ακούς στο Cubase έχεις καλά monitor ηχεία, τότε θα ακούς περισσότερη λεπτομέρεια. Κάνε τις δοκιμές σου πάντως.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το clipping είναι η αλήθεια το ακούω στο Cubase και όχι στο iPad. Λες να είναι αυτό με τα μόνιτορ? Θα το τσεκάρω. 

 

Επίσης θα δω αν έχει line out ο ενισχυτής γιατί δεν είναι και δικός μου. 

 

Η σύνδεση έχει γίνει με καρφί 3.5 από iPad σε rca στον ενισχυτή. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και έχω μικρή εμπειρία με ηχογράφηση στο GarageBand και σχεδόν μηδενική για πλήκτρα, νομίζω ότι θα ήταν πιο εύκολο απλά να συνδέσεις το MIDI στο Mac σου μέσω usb (υποθέτω ότι αυτό βγάζει το MIDI) και μετά να ηχογραφήσεις χρησιμοποιώντας την βιβλιοθήκη του GarageBand. Εκτός αν θέλεις οπωσδήποτε κάποιον συγκεκριμένο ήχο από το model 15, αλλά επειδή γενικά έχουν αναβαθμίσει την βιβλιοθήκη του υποθέτω δύσκολα να μην βρεις κάτι παραπλήσιο..

 

Επισης τσέκαρε και την εφαρμογή MainStage στο Apple store, έχει κάπου 30€ νομίζω και σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς το Μακ σου για live. Πιο βασικό όμως ότι σου δίνει πρόσβαση αυτόματα σε όλη την βιβλιοθήκη ήχων του Logic. Εκεί δεν παίζει να μην βρεις κάτι κοντά στον ήχο που θέλεις..

Επεξεργασμένο από ThisIsSparta
  • Like 1

ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΩ, ΣΦΗΝΩΣΕ ΕΝΑ ΣΟΥΣΑΜΙ ΤΟ ΚΑΠΣ ΛΟΚ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για αρχή να πω ότι δεν έχω Mac. Μόνο το ipad και ύστερα ένα λάπτοπ με windows. 

 

Επίσης από το Model 15 έχω πολύ συγκεκριμένο ήχο που μάλιστα τον είχε φτιάξει κι ένα παλικάρι από εδώ και μου τον έστειλε. Οπότε το Model 15 είναι μονόδρομος. Γενικά το iPad με έχει βολέψει πολύ και έχει αρκετές ποιοτικές εφαρμογές για πλήκτρα.

 

Τώρα ναι είναι ένα θέμα αυτό με την ηχογράφηση, αλλά μένει να ακούσω και το αρχείο σε μόνιτορ, γιατί το ακούω από κάποια μέτρια ακουστικά ψείρες των 10€. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σου broxopios,

Ένας ήχος για να είναι "καλός" όπως λες, θα πρέπει να ακούγεται σχετικά καλά όπου και να τον παίξουμε: στα ακουστικά ψείρες,σε πιο ακριβά ακουστικά, στα ηχεία του υπολογιστή,της τηλεόρασης, του wi fi, στο αυτοκίνητο, στα μεγάλα ηχεία ενός club κλπ.

 

Άρα ο ήχος βγαίνει καλός προς το παρόν μόνο στα ακουστικά ψείρες .Οπουδήποτε αλλού και διαφορετικά θα ακουστεί και μπορεί να μη βγει και καθόλου καλός.

Το κάθε ακουστικό μέσο δεν είναι ουδέτερο.

Άλλες συχνότητες τις ενισχύει ενώ κάποιες άλλες τις "τρώει" και δεν ακούγονται καν, ενώ υπάρχουν σε αυτό που ηχογραφήσαμε.

Τα ακουστικά ψείρες για παράδειγμα από που να παράξουν έναν πολύ μπάσο ήχο;

Ίσως αν δοκίμαζες να κατεβάσεις μερικά free vst με ήχους στον υπολογιστή,αφού έχεις το Cubase και ένα midi keyboard, μελλοντικά τουλάχιστον και σιγά σιγά θα σε βοηθούσε ίσως περισσότερο;

 

Δε ρίχνεις μια ματιά στο Youtube ή στο Google για "best free vsti 2021" ή "best free pluggins 2021" (ή 2022) μήπως βρεις κάποια που να σου φανούν χρήσιμα και να καταφέρεις να τα φορτώσεις στο Cubase;

 

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου