Προς το περιεχόμενο

Pianobook: μια κοινότητα για user-made sample libraries


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Pianobook ιδρύθηκε από τον Christian Henson, συνιδρυτή της περίφημης Spitfire Audio, και είναι ένα μικρό διαμάντι στον κόσμο των sample libraries.

Η σελίδα αυτή είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα που ο καθένας μπορεί να φτιάξει και να μοιραστεί το δικό του sample library. Για παράδειγμα, έχεις ένα ιδιαίτερο (ή και όχι) πιάνο σπίτι σου, το ηχογραφείς και το ανεβάζεις για να μπορεί να το παίξει ο οποιοσδήποτε με τη βοήθεια ενός sampler.

pianobook.co.uk

 

Το υπέροχο είναι ότι θα βρείτε όργανα και διάφορες βιβλιοθήκες που παίζει να μην υπάρχουν καν επί πληρωμή. Υπάρχουν βέβαια και αυτά που παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα, είτε ηχητικά, είτε προγραμματιστικά. Επειδή είναι πολλά, και για να έχει μια ιδέα ο χρήστης, υπάρχουν και reviews, στα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα βρείτε και δικό μου (εκτός αν είναι ανεβασμένο πολύ πρόσφατα). Μπορείτε να ψάξετε ανά κατηγορία, ανά rating, ή και ανά πρόγραμμα sampler.

 

Τα περισσότερα samples είναι προσβάσιμα μέσω κάποιου Sampler, που είναι είτε standalone προγράμματα είτε σε μορφή VST.

- Kontakt: που σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να έχετε την φουλ έκδοση, μιας και τα samples δεν είναι registered μέσω του Native Access.

- EXS: Ο sampler του Logic Pro X της Apple.

- DecentSampler: Ένας απλός sampler που είναι 100% δωρεάν, που με την πρόσφατη αναβάθμηση να υποστιρίζει EXS βιβλιοθήκες

- Sforzando: Ακόμα ένας απλός sampler, λιγότερο γνωστός, επίσης 100% δωρεάν.

- Υπάρχουν και άλλα που φτιάχνονται για τον Ableton Sampler ή είναι απλά αρχεία ήχου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιοδήποτε τρόπο.

 

Θα βρείτε έναν τεράστιο αριθμό samples, και αρκετά από αυτά είναι υπερβολικά καλά, σε σημείο που θα μπορούσαν να είναι άνετα επί πληρωμής.

Κάποια όργανα από αυτά έχουν ήδη μπει στη σειρά Spitfire Labs. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι ανεβάζουν δωρεάν όργανα ο ίδιος ο Christian Henson, Dan Keen και Αngus Roberts-Carey, που ουσιαστικά ανοίκουν στην Spitfire και είναι επαγγελματίες samplists. Υπάρχουν όμως και άλλοι πολλοί που ανεβάζουν εξαιρετικά και πολύ ποιοτικά.

 

Πολύ πρόσφατα προστέθηκε το πρώτο premium, μια φανταστική κλασσική κιθάρα, η οποία έχει φυσικά και free έκδοση.

Επίσης μπήκε και ένας τρόπος για να μπορείς να κάνεις tip σε κάποιον χρήστη ως ευχαριστήριο δώρο.

Παρ'όλα αυτά, το πνεύμα της πλατφόρμας είναι η δωρεάν προσφορά.

 

Μερικά από τα δικά μου αγαπημένα:
Silentium Glaciei, The Wildmothers Dulcimer, In the wind, Crystalline , Utrasound Pad, The Swarmitar, Flautando Violin, Hunters Percussion: World (ή ότι άλλο κάνει ο Hunter), The Discord Choir, Niue, String Textures, The Kings Upright, Gentle Grand, Evergreen Performance, Bluthner Style 6 #90513

Επεξεργασμένο από Alex Raptakis
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απλά wow.... 

Απίστευτο πράμα!

 

Ερώτηση, ειναι εύκολη η διαδικασία του να ανεβάσεις;

Δε μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά βρήκα πρόσφατα ένα πιάνο που ήθελα να το σαμπλαρω λόγω των ιδιαιτεροτήτων του και δεν ήξερα ακόμα πως να το προχωρήσω.

"Και μες την τέχνη πάλι, ξεκουράζομαι απο τη δούλεψή της" Κ.Κ.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

31 λεπτά πριν, gmoukou είπε

Ερώτηση, ειναι εύκολη η διαδικασία του να ανεβάσεις;

Δε μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά βρήκα πρόσφατα ένα πιάνο που ήθελα να το σαμπλαρω λόγω των ιδιαιτεροτήτων του και δεν ήξερα ακόμα πως να το προχωρήσω.

 

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω την παραμικρή ιδέα.

Ξέρω ότι υπάρχουν κάποια βασικά guidelines, για τα ονόματα των φακέλων πχ, αλλά δε νομίζω να 'ναι τίποτα τρομερό.

Σίγουρα πάντως ξέρω ότι τα τσεκάρουν αφού τα ανεβάσεις. Παλιά τα έστελνες και τα ανέβαζε άλλος, αλλά τώρα έφαγε μεγάλο update.

 

Μπορείς να δεις περισσότερα εδώ: https://www.pianobook.co.uk/submit/

και στο FAQ: https://www.pianobook.co.uk/faq/

 

O Christian αλλά και άλλοι έχουν ανεβάσει αρκετό υλικό για να μάθεις να σαμπλάρεις αποδοτικά. Κάπου υπάρχει και ένα UI template που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί παραπάνω...

 

Αν ασχολείσαι με Discord, πρόσφατα φτιάχτηκε server και έχει αρκετά άτομα, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο!

Επεξεργασμένο από Alex Raptakis
  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου