Προς το περιεχόμενο

G&L ASAT Tribute Deluxe - Aναλυτική Παρουσίαση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)
Yannis Methenitis
Το post επιλέχθηκε από τον Yannis Methenitis.

"Ευχαριστούμε για το ωραίο review!"

Στον gkourmoul1 απονεμήθηκε το badge 'Reviewer' και 10 πόντοι συμμετοχής.

Η πρώτη G&L που αγόρασα, και τελικά επέστρεψα,  είχε κάποια θέματα που μου δημιουργούσαν αρνητική στάση προς το όργανο και την φίρμα. Είχε ένα ράγισμα, το headstock έδειχνε (και ήταν) δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μανίκι, και ήταν αρκετά βαριά, παρότι ήταν thinline. Είχα απογοητευτεί, και δεν ειχα σκοπό να ξαναγοράσω αλλο μοντέλο της εν λόγω εταιρίας, μέχρι που είδα την ASAT TRIBUTE DELUXE. Την ερωτεύτηκα αμέσως, σε σημείο να ψάξω να την βρω από reverb (από ένα κατάστημα στο Βέλγιο), μιας και μόλις είχε εξαντληθεί η διαθεσιμότητα στο Thomann.  Η τιμή της είναι περίπου 650 ευρώ. Εγώ τη βρήκα, ως εκθεσιακό προϊόν, στα 520.

 

1651615625606.thumb.jpg.6cede5e540b76f4c0ea74b2f0edaacf4.jpg

 

Εμφάνιση

 

Αυτό που με κέρδισε, εξ’αρχής, ήταν η εμφάνιση. Πρόκειται για ένα όργανο, πανέμορφο, από άκρη σε άκρη. Το όμορφο μπλέ maple top με το λευκό binding, η βαρβάτη γέφυρα, το σκούρο της ταστιέρας, οι μοντέρνες γραμμές του σώματος ήταν καθοριστικά. Μάλιστα, δεν με ενόχλησε ούτε στο παραμικρό το μεγάλο headstock, καθώς το μαύρο χρώμα το κάνει να μοιάζει πολύ μικρότερο. Τα χειριστήρια είναι λιτά και μικρά σε όγκο, pickguard δεν υπάρχει, και μια αύρα φρέσκου σχεδιασμού έρχεται να ταράξει τα (δικά μου) νερά που έχουν συνηθίσει να πλέουν παραδοσιακού σχεδιασμού telecaster.

 

1651615625591.thumb.jpg.c63935e99c264a31145678b12fe75d6f.jpg

 

Ποιότητα κατασκευής

 

Σε γενικές γραμμές, το (made in Indonesia) όργανο είναι πολύ καλά κατασκευασμένο, σε γενικές γραμμές, και ποιοτικώς κοντά σε μια ΜΙΜ fender. Η διαφορά είναι ότι ενώ στην fender όλα τα μέρη του οργάνου είναι ίδιας ποιοτικής εμβέλειας, η G&L επιμένει να είναι λίγο...των άκρων. Ο διακόπτης και τα ποτενσιότετρα θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη αίσθηση, όπως και το φινίρισμα θα μπορούσε να ήταν τελειότερο σε κάποια σημεία.  Η τρύπα του ενός ποτενσιομετρου δεν έχει κεντραριστεί εντός της κυκλικής έσοχής, με αποτέλεσμα να «βρίσκει» λίγο στο ξύλο την ώρα που το γυρνώ. Minor faults (για μένα) που λένε και οι Εγγλέζοι, αλλά αρκετά για να σπρώξουν κάποιους «παράξενους» αγοραστές να επιστρέψουν το προϊόν. Δεν έχει άδικα τη φήμη, περί ατελειών, η Αμερικάνη εταιρία.

Στον αντίποδα, υπάρχουν τομείς που είναι σαφώς ανώτερη... του μέσου όρου της. Το μανίκι και η ταστιέρα είναι, απλά, φανταστικά. Τα medium jumbo ταστα είναι αρκετά καλοδουλεμένα, χωρίς κοφτερές άκρες. Το maple top δεν το βρίσκεις σε fender τέτοιας κατηγορίας τιμής. Η (top load) γέφυρα, που προέρχεται από την αμερικάνικη έκδοση, έρχεται για να δέσει το γλυκό. Πρόκειται για έναν βαρύ, μεταλλικό όγκο, ο οποίος δεν είναι απλά βιδωμένος στο σώμα, αλλά εσωτερικά του (σώματος) είναι γαντζωμένο. Πραγματικά στιβαρή γέφυρα, με πολύ ποιοτικά βαγονάκια, και με μια βιδούλα στο πλάι όπου (μόλις τελειώνει το σετάπ) πιέζει τα saddles, κλειδώνοντάς τα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να γίνονται ένα σώμα.Ως εκ τούτου, οι δονήσεις μεταφέρονται απ’ όλη τη γέφυρα στο σώμα, με το sustain να είναι έντονο, ακόμα και ακουστικά.

Τα κλειδιά κουρδίσματος δεν προβληματίζουν, στο κούρδισμα. Το nut, από την άλλη, ήθελε άνοιγμα σε όλα τα αυλάκια για να κινούνται ελευθερα οι χορδές στο εσωτερικό. Η κιθάρα έφθασε ασετάριστη, κάτι που δεν μου προξένησε και πολλή εντύπωση, είναι η αλήθεια.

 

1651615625618.jpg.6d5860d1fef515276ac8dbb7d4dc8e7b.jpg

 

Μαγνητες

 

Επίσης, κατευθείαν από το αμερικάνικο eργοστάσιο, έρχονται και οι μαγνήτες. Δυο διπλοί με δυνατότητα split. O neck είναι Alnico 5 (42 gauge, 5K turns) στα 7,9Κ ως διπλός και στα 4Κ ως μονός. Ο μαγνήτης στη γέφυρα είναι Αlnico 5 (43 gauge, 7K turns) στα 13,5Κ ως διπλός και 6,9Κ ως μονός. Είναι αρκετά hot, με μπολικο definition (ειδικά ο bridge), και ηχητικά πλησιάζουν μαγνήτες απο les paul, αλλά με brightness που θυμίζει telecaster. Τους αρέσουν τα βρώμικα, ενώ τα πάνε εξαιρετικά καλά και με τα καθαρά, προσφέροντας έναν πολυ παχύ, με λιγο twang feel, ήχο. Ισορροπημένο θα χαρακτήριζα το συχνοτικό φασμα τους, ιδανικό για κάθε είδος μουσικής. Εντύπωση μου προκάλεσε το πόσο καλά «καθαρίζουν» με το volume της κιθάρας.

Τραβόντας το ποτενσιόμετρο του  tone, έρχεται η αποκάλυψη. Συνήθως οι μαγνήτες σε split mode ακούγονται περισσότερο σαν μισός διπλός, παρά σαν ολόκληρος μονός. Σε αυτούς τους μαγνήτες δεν συμβαίνει αυτό. Όταν σπλιτάρουν, ο ήχος είναι γεμάτος και με χαρακτήρα. Δεν θυμίζει τόσο telecaster, όσο στρατοκαστερ στα αυτιά μου. Εξαιρετική επιλογή μαγνητών για το όργανο αυτό. Εάν ο neck είχε λίγο περισσότερο definition θα την χαρακτήριζα ως τέλεια επιλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι G&L δεν έχουν πολλές ηχητικές ομοιοτητες με κλασικές telecaster. Έχουν τον δικό τους, ξεχωριστό, ήχο που θυμίζει, αλλά δεν είναι, tele

 

1651615625632.jpg.fabde7f2ffd74c1a87864bea6dc59cdc.jpg

 

Ανεση στο παίξιμο

 

Η άνεση αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της κιθάρας αυτής. 3272 γραμμαρια, μοιρασμένα απ’ άκρη σε άκρη της κιθάρας, το μαρτυρούν. Το μανίκι είναι ένα κλικ πιο βαρύ και με στιβαρή αίσθησh, σε σχεση με αντίστοιχο από fender/squier. To -από nato κατασκευασμένο- σώμα, επίσης, είναι αρκετά πιο λεπτό και ελαφρύ. Υπάρχει το μοντέρνο κόψιμο στο σωμα, ωστε να εφαρμοζει η κοιλιά του παίχτη, προσφέροντας υποδειγματική άνεση στο καθισμό παίξιμο. Επίσης, οι γωνίες περιμετρικά του σώματος είναι στρογγυλεμένες, αυξάνοντας ακόμα παραπάνω τα επίπεδα άνεσης, τα οποία ξεπερνούν εκείνα μιας στρατοκαστερ. Μέχρι και η γέφυρα έχει τέτοια σχεδίαση ώστε να μην ενοχλεί στο παραμικρό το «παρκαρισμένο», πάνω της, χέρι.

Τα χειριστήρια είναι σε διαφορετικό σημείο, σε σχέση με μια κλασική tele, αλλα τουλάχιστον η πρόσβαση στο volume είναι πολύ ευκολότερη. Το classic C μανίκι, με 12άρι radius, είναι το κατι άλλο, μακράν το πιο άνετο σε σχέση με όποιας άλλης τελεκάστερ έχω πιάσει. Τα τάστα είναι ψηλά και πολύ φαρδιά, και ο συνδυαμός τους με την εξαιρετική αίσθηση της rosewood ταστίερας, κάνει τη διαφορά.

 

rawcrijxz0e5afxmtqxp.thumb.webp.5638785b11f5e10b044b253493e3f7ed.webp

 

Χαρακτηριστικά

 

-  CONSTRUCTION: bolt-on

-  SCALE: 25 1/2"

-  PICKUPS: Neck - G&L AS4255B, Bridge - G&L AW4470B

-  BODY WOOD: Premium Flame Maple top over Mahogany

-  NECK WOOD: Hard-Rock Maple with Maple or Caribbean Rosewood fingerboard

-  NECK PROFILE: G&L Modern Classic with 9 1/2" radius

-  NUT: 100% natural bone

-  FRETS: 22 medium jumbo, Jescar 57110 18% nickel silver

-  TUNING KEYS: 12:1 ratio, sealed-back

-  BRIDGE: Leo Fender-designed G&L Saddle-Lock™ with chrome-plated brass saddles

-  CONTROLS: 3-position pickup selector, volume, tone with push/pull coil split for both pickups

 

 

Ήχοι

 

Origin 20 και nobels ODR mini, στο οποίο σταδιακά ανεβάζω gain

 

 

 

Laney supertop με cleanish ήχο

 

 

 

Laney supertop με βρώμικο ήχο (από πετάλια)

 

 

 

Laney supertop με split

 

 

Επεξεργασμένο από gkourmoul1
  • Like 17

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταπληκτικο review. Ποσα ταλεντα πια να χει ενας ανθρωπος. Η κιθαρα ακουγεται ισσοροπημενη και μπαμπατσικη. Τσ καθαρα της ειναι γεματα καθαρα. Ετσι οπως την ακουω φανταζομαι οτι στην πενια θα αρπαζουν.

  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Yannis Methenitis changed the title to G&L ASAT Tribute Deluxe - Aναλυτική Παρουσίαση

Και ένα βιντεάκι που μόλις τράβηξα, για είναι πιο ζωντανό όλο αυτό που περιγράφω.

Παίζω με τον origin 20 και χρησιμοποιώ το boss OD3 και το starlight fuzz

 

 

  • Like 3

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και γαμώ τους ήχους έχει ρε και κουκλάρα! Και απ'ότι άκουσα σχεδόν μηδέν μπαζ στις χορδές...

Τα τάστα λες ότι είναι "Jescar 57110 18% nickel silver".... πρώτη φορά βλέπω ματ frets, τι ακριβώς είναι;

 Καλορίζικη Γιώργο...

  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, cigaret13 είπε

τάστα λες ότι είναι "Jescar 57110 18% nickel silver".... πρώτη φορά βλέπω ματ frets, τι ακριβώς είναι;

 

Όλα τα frets απο τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετα είναι 18% nickel silver.

 

Τα Jescar υποτίθεται ότι είναι τα "καλύτερα " ταστα (σαν brand)

 

https://www.jescarguitar.com/jescar-fret-wire/

28 λεπτά πριν, cigaret13 είπε

Και απ'ότι άκουσα σχεδόν μηδέν μπαζ στις χορδές...

 

Άρα,αν το action ειναι χαμηλό, έχει γίνει σωστό fret leveling and crowning. 

Σπάνιο σε κιθαρες κάτω των 2.000 ευρώ. 

Επεξεργασμένο από Superfunk
  • Like 1

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου