Προς το περιεχόμενο

Θόρυβος στον εξοπλισμό


Η απάντηση από τον Yannis Methenitis,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά! 

Ξεκινώντας να πω πως δεν ήξερα αν πρέπει να το γράψω εδώ ή στην ενότητα του μπάσου και ενισχυτών, αλλά μιας και αφορά γενικά τον "ήχο" μου θα συνεχίσω και μου λέτε αν πρέπει να μεταφέρω αλλού την ερώτηση μου.

Πρόσφατα προχώρησα στην αγορά ενός ηλεκτρικού μπάσου, υποθετικά καλής ποιότητας (Fender Jazz MIM), το οποίο έχει δύο μαγνήτες. Κατά την σύνδεση λοιπόν, σε περίπτωση που επιθυμώ να παίξω με τον ένα μαγνήτη και κλείσω το volume στον δεύτερο, ακούγεται μια άσχημη φασαρία. Όταν έχω και τους δύο μαγνήτες φουλ ένταση, δεν ακούγεται πραγματικά τίποτα. Αυτό συμβαίνει και με τη σύνδεση στη κονσόλα και με την σύνδεση στον ενισχυτή. Ο ενισχυτής εχει βέβαια και μια είσοδο -15db από την οποία δεν ακούγεται αυτή η φασαρία. Πήγα λοιπόν στο Νάκα με το καινούριο όργανο γιατί θεώρησα πως φταίει αυτό. Το κουμπώνει σε δυο ενισχυτές και το όργανο ήταν ήσυχο σε όλες τις επιλογές. Μου λέει ευγενικά πως έχω θέμα γείωσης στο σπίτι και να αλλάξω τη φορά της μπρίζας στο ψυγείο (!!!). Γυρίζω, το κάνω, και πράγματι το όργανο δεν έκανε τόσο φασαρία όσο πριν. Μετά από λίγες μέρες όμως επανήλθε ο θόρυβος.

Γνωρίζετε τι μπορεί να φταίει; Διάβασα τις απαντήσεις σας σχετικά με τις γειώσεις, αλλά η πολυκατοικία είναι μετά το 1990, οπότε φαντάζομαι θα έχω καλό ηλεκτρολογικό δίκτυο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δοκίμασε σε άλλες πρίζες εντος οικίας, μπας και βρεις καμια πιο αθόρυβη γραμμή. Είναι δύσκολο να βρεις λύση σε τέτοιο πρόβλημα, ακόμα και σε ολοκαίνουρια κτίρια. Μπορεί να μη φταίει καν το κτίριο και να φταιει κάτι στο δίκτυο της ΔΕΗ εξωτερικά.

 

Αλήθεια, έκανε δουλειά η αλλαγή φοράς της πρίζας του ψυγείου?? Πάω τώρα να το δοκιμάσω...

 

 

 

 

 

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έκανε δουλειά, ναι!!! Αλλά μετά από λίγες ημέρες επανήλθε κανονικά η φασαρία. Ξανάλλαξα φορά, πάλι ησύχασε λιγάκι... Μετά πάλι φασαρία... Ε εντάξει δεν παίζει να παίζω έτσι!!!

Τέλος δοκίμασα σε όλες τις μπρίζες, ακόμα και του γείτονα στον από πάνω όροφο... Τα ίδια...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Yannis Methenitis changed the title to Θόρυβος στον εξοπλισμό
  • Administrator
  • Λύση

Είναι γνωστό πως οι μονοπήνιοι μαγνήτες έχουν θόρυβο.

Για τον λόγο αυτόν έχουν δημιουργηθεί οι διπλοί μαγνήτες (humbuckers) που ακυρώνουν τον εγγενή θόρυβο. 

To jazz bass έχει δύο μονοπήνιους μαγνήτες.

Όταν παίζουν και οι δύο μαγνητες στο μπάσο σου, λειτουργούν σαν humbuckers και ακυρώνουν τον θόρυβο (hum).

 

Οταν η γείωση στο σπίτι δεν είναι καλή, ο θόρυβος του μονοπήνιου μαγνήτη είναι έντονος. Το ότι η κατασκευή της πολυκατοικίας είναι του 90 δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει καλά ηλεκτρικά. 

Οι περισσότεροι μουσικοί έχουμε εξοικειωθεί απο τον εγγενή θόρυβο των μαγνητών και δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα. Κάποιες μέρες ανάλογα με την ποιότητα του ρεύματος τα πράγματα θα είναι καλά και κάποιες όχι.

 

  • Συμφωνώ 1

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ' αρχάς σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την πληροφορία!

Επίσης έχω ένα νέο... Κατά την αναζήτηση λύσης έπεσα πάνω στα φίλτρα ρεύματος. Συγκεκριμένα ήμουν στο τσακ να αγοράσω τον Furman M-10x E. Ρώτησα λοιπόν σε 3-4 καταστήματα και μου είπαν πως δεν επιδιορθώνει το φίλτρο ρεύματος τα θέματα γείωσης, παρά μόνο τον θόρυβο του ηλεκτρικού δικτύου. Μάλιστα ένας κύριος μου είπε να τεστάρω την γείωσή μου με το όργανο. Ο τρόπος που μου είπε είχε ως εξής. Μου είπε να βάλω μονωτική ταινία στα λαμάκια της πρίζας και σε περίπτωση που κάνει ακόμα τον θόρυβο, δεν είναι θέμα γείωσης αλλά οργάνου. Μόνωσα λοιπόν τις γειώσεις και το όργανο κάνει πάλι την φασαρία. Οπότε κύριε Yannis Methenitis ερχόμαστε στα λόγια σας σχετικά με τους humbuckers!

Συνεχίζω όμως να απορώ για ποιον λόγο στον Νάκα στη Ναβαρίνου, κουμπώσαμε το όργανο σε 2 ενισχυτές και δεν ακουγόταν τίποτα!

Τέλος με τον Furman θα κερδίσω τίποτα ή να παίζω με τους 2 μαγνήτες?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δοκίμασε αυτό. Μειώνει λίγο την ποιότητα ήχου, αλλά πιστεύω ότι θα εξαφανίσει τον θόρυβο. Στο μπάσο, δεν θα με πολυπείραζε και να χάσω και λίγο ήχο...

 

https://www.thomann.de/gb/behringer_microhd_hd400.htm?ref=mobile

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μιλάμε για ένα DI λοιπόν! 

Δοκίμασα και απ' αυτό και μάλιστα ανώτερης ποιότητας (Radial)! Βέβαια το Behringer ακούγεται πιο εξειδικευμένο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε κιθάρα που το δοκίμασα, αφαιρούσε το hum. Απλά χαλούσε λίγο τον ήχο, κάτι που μπορούσα να ψιλοδιορθώσω με tweaking από τον ενισχυτη.

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου