Προς το περιεχόμενο

Ο δρόμος για την ES-335 μέρος 4ο. The final chapter?


argytar

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Και το σχήμα πως το παίρνει? Απο την πίεση που ασκεί η ζελατίνα στα φύλλα λόγω του κενού, και την "κόντρα" που βάζει το καλούπι απο κάτω?

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, mkm είπε

Και το σχήμα πως το παίρνει? Απο την πίεση που ασκεί η ζελατίνα στα φύλλα λόγω του κενού, και την "κόντρα" που βάζει το καλούπι απο κάτω?

 

Ακριβώς, χρησιμοποιώ κόλλα ενδιάμεσα και το αφήνω κάποιες μέρες. Όταν βγει έχει κούρμπα!

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 ώρες πριν, argytar είπε

Ακριβώς, χρησιμοποιώ κόλλα ενδιάμεσα και το αφήνω κάποιες μέρες. Όταν βγει έχει κούρμπα!

Φαντάζομαι η υγρασία από την κόλλα θα παίζει κάποιο ρόλο ώστε να πάρει το ξύλο το απαραίτητο σχήμα.Διαφορετικά μου φαίνεται κάπως δύσκολο η πίεση από το κενό αέρος να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο σε στεγνό ξύλο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)
49 λεπτά πριν, Κβαντική Διεμπλοκή είπε

Φαντάζομαι η υγρασία από την κόλλα θα παίζει κάποιο ρόλο ώστε να πάρει το ξύλο το απαραίτητο σχήμα.Διαφορετικά μου φαίνεται κάπως δύσκολο η πίεση από το κενό αέρος να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο σε στεγνό ξύλο.


Πολύ σωστή παρατήρηση! Μαλακώνει όταν διαβραχεί με την κόλλα.

Παρά ταύτα ας μην υποτιμούμε τη δύναμη της ατμοσφαιρικής πίεσης. Δεν είναι ευκαταφρόνητη , όπως επίσης και η ειδικά σχεδιασμένη ζελατίνα που είναι θα έλεγα αρκετά ισχυρή, με σουγιά και ψαλίδι και κόβεται κάπως δύσκολα.

Επεξεργασμένο από argytar
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

 

Να προσθέσω και κάτι ακόμη, το κσύλο που χρησιμοποιείται είναι καπλαμάς, δηλαδή μασίφ μεν αλλά κομμένο από κορμό ως φλύδα με ειδική διαδικασία , σαν να ξεφλουδίζεις πατάτα. Άρα έχει μια παραπάνω ελαστικότητα σε σχέση με το κσύλο που ξεχόνδρισα από μαδέρι (poplar). Επίσης έχει μια φυσική κούρμπα που προέρχεται από τον κυλινδρικό τρόπο κοπής. Εδώ αν θέλετε, το κόλπο είναι να βάλω το μέρος με την καμπύλη σύστοιχα με τη φυσική καμπύλη του εκάστοτε καπακιού. Έχει να κάνει με το ότι οι αψίδες και οι τρούλοι τα γιοφύρια και τα ... αυγά έχουν τη μέγιστη ανθεκτικότητα στο κυρτό μέρος ενώ το κοίλο είναι πιο ευένδοτο. Δημιουργώντας μια tapa για cajon κάποτε και βάζοντας ανάποδα αυτή την καμπύλη έκανα τον καχονίστα να το σπάσει το καπάκι του καχονιού... Όταν μπήκε με τον σωστό προσανατολισμό δεν ξαναείχαμε θέμα.....

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Τα πλαϊνά με πάχος 1.5 χιλ κόπηκαν και είναι έτοιμα να… λυγίσουν…

 

τα spex λένε ότι κάθε πλευρά έχει τρία κομμάτια με συνολικό πάχος 4.5 χιλ.

 

 

3B749289-70FC-4096-9E91-4315F887A407.jpeg

D4400437-A135-4CE7-B543-A2816E2C0A30.jpeg

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν άντεξα… λύγισα.

 

Πέρα από τα κακά λογοπαίγνια , το μειωμένο πάχος βοήθησε στο να λυγίσουν γρήγορα τα πλαϊνά και ήταν πολύ σημαντική η χρήση νερού για να μην καβουρδιστεί το κσύλο.

 

 

236167EE-964E-4847-99E4-3332ABC6D159.jpeg

C0A9D295-A5ED-44D1-BE28-99CA59ACDE95.jpeg

3C3EAE3A-87D4-42F9-A5CD-C2D641EC5626.jpeg

69A169DE-1D5D-4590-B637-01175FC75866.jpeg

42529CE5-B655-4280-A0BC-6F74FF623EA5.jpeg

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ ωραία δουλειά.Εχεις σκεφτεί να χρησιμοποιήσεις αυτά τα ψεκαστήρια καυτού ατμού;

 Νομίζω θα σε βοηθούσαν πολύ σε αυτό που κάνεις .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 ώρες πριν, Κβαντική Διεμπλοκή είπε

Πολύ ωραία δουλειά.Εχεις σκεφτεί να χρησιμοποιήσεις αυτά τα ψεκαστήρια καυτού ατμού;

 Νομίζω θα σε βοηθούσαν πολύ σε αυτό που κάνεις .

Σε ευχαριστώ!

Πολύ καλή ιδέα, το είχα ψάξει στο παρελθόν για να κάνω round lam αλλά τελικά χρησιμοποίησα μόνο heat gun. 
Δε θα έβλαπτε να προμηθευόμουν έναν ατμοκαθαριστή. Σε ευχαριστώ που μου το θύμισες!

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση


×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Κανονισμοί της σελίδας.