Προς το περιεχόμενο

Η αξιολόγηση στο Music


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Administrator

Με αφορμή μια μικρή συζήτηση στα σχόλια του https://www.noiz.gr/community/mix/ο-λύκος-r894/?page=3&tab=comments σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσιευμάτων στο Music, που συνοψίζεται εν ολίγοις εδώ, αναρωτήθηκα:

  

17 ώρες πριν, dimsonic είπε

αυτό το πράγμα εξ αρχής απαξιώθηκε από όλους πλήν μικρής μειοψηφίας στην οποία δεν ανήκω (αν και παρασύρομαι κάπου κάπου)

 

Και μου κάνει εντύπωση αν είναι αλήθεια αυτό μιας και έχει μαζευτεί πολύ πράγμα στην κατηγορία που όσο και να προσπαθώ στα μπλοκ δεξιά, με αλγόριθμους που αναδεικνύουν αυτά με περισσότερες εμφανίσεις ή σχόλια, δεν ξέρω αν αυτο λέει πολλά σε κάποιον επισκέπτη που θέλει να βρει καλή μουσική.

Και θεωρώ πως το να βάλει και μερικά αστεράκια αξιολόγησης που συνάδουν με το σχόλιο του όποιος μπαίνει στην διαδικασία να ακούσει, είναι μια καλή βάση για να' χει ένα τρίτος ακροατής.

Απο την άλλη θυμάμαι πως έχει υπάρξει τριβή καθώς θεωρήθηκε πως κάποιοι αξιολόγησαν εκδικητικά σε μια περίπτωση. Σοβαρά τώρα; Πρόκειται για εξαίρεση και βέβαια τα σχόλια πρέπει να συνάδουν αντικειμενικά με τα αστεράκια και φυσικά εδώ είναι και η κοινότητα για να ισοσταθμίσει τις απόψεις. Θα αφήσουμε την εξαίρεση να γίνει ο κανόνας;

 

Ποιά είναι η άποψη σας στο θέμα λοιπόν;

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ έχω βάλει δύο τρεις φορές αξιολόγηση με αστεράκια για πλάκα όμως με κάποιο σατυρικό σχόλιο.Νομιζω οι αξιολογήσεις στην μουσική είναι περιττές διότι καθένας έχει άλλα γούστα.Μονο αξιολόγηση στην παραγωγή και τον ήχο θα έβαζα.Τα σχόλια που αφήνουν οι ακροατές είναι καλύτερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 λεπτά πριν, ECC803s είπε

Πρώτη φορά πήγα προς το Music με αφορμή το thread. 

+1000 τώρα το ανακάλυψα και γω!

 

Γενικά είμαι υπέρ των σχολίων και των βαθμολογιών και ας κάποιες γίνονται εκδικητικά - οι οποίες πιστεύω πραγματικά ότι θα είναι ελάχιστες. 

 

Θυμάμαι παλιά σε ένα review κάποιου άγγλου στο δίσκο μας, ο τύπος ασχολήθηκε, άκουσε και έκραξε τεκμηριωμένα για κάποια πράγματα, χάρη σε αυτή τη κριτική κατάλαβα πράγματα που ούτε τα φανταζόμουν.

 

Επίσης τα "αστεράκια" βοηθούν να καταλάβεις εύκολα τη γενική εικόνα, δηλαδή αν έχεις 2/5 κάτι πάει λάθος, αν εισαι στα 4+ τότε κάνεις κάτι καλά, οπότε είμαι υπέρ να μείνουν όλα ως έχουν.

All the money of the world can't buy me

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παράθεση

για να' χει κανας άνθρωπος ένα μπούσουλα για το τι να πρωτακούσει εδω μέσα.

 

Γιάννη, απάντησες μόνος σου στον λόγο που δεν βάζω αστεράκια. Δεν θέλω να προϊδεάσω κανέναν στο τι να ακούσει και στο τι όχι, στο τι είναι καλό και στο τι δεν είναι. Άσε που δεν μπορώ να "μετρήσω" και να βαθμολογήσω κάτι που δεν είναι μετρήσιμο. Όλα αξίζουν να ακουστούν και για όλα έχουν "μοχθήσει" οι δημιουργοί.

 

Βασικά, δεν πολυπιστεύω στην κριτική όταν μιλάμε για τέχνη. Ο δημιουργός κάνει τις επιλογές του. Ποιος είμαι εγώ που θα τις κρίνω? Δεν θα μπορούσα να είμαι αντικειμενικός.

 

Ο δυνατότητα σχολιασμού κάνει το όλο πράγμα πιο ανεπίσημο, άρα κάποιος μπορεί να εκφραστεί πιο ελευθερα. Δεν "σταμπάρει" το κομμάτι με κάποιον συγκεκριμένο αριθμό αστεριών.

 

Εννοείται, ότι το καλό παίξιμο, ο καλός ήχος, μίξη κλπ, είναι πράγματα μετρήσιμα και μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη πιο αντικειμενικά.

  • Like 2
  • Συμφωνώ 2

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Να στο κάνω εγώ πιο... πικάντικο; Το κάθε ένα που ανεβαίνει, να περνάει από το κόσκινο του master κριτή του forum- του δικού μας "Αργύρη Ζήλου", γνωστού και ως sir- και η κριτική του να μπαίνει σε ξεχωριστό box... 😎 😄

 

Πώς σου φαίνεται;

  • Λυπάμαι 1
  • Χαχα 2

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 λεπτά πριν, gkourmoul1 είπε

Θα κλάψουν μανούλες...😂

Ένας λόγος για να σταματήσουμε να γράφουμε μουσική.....

  • Συμφωνώ 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Yannis Methenitis είπε

Ποιά είναι η άποψη σας στο θέμα λοιπόν;

Την άποψή μου την έχω βάλει εκεί που είναι η σχετική κατηγορία του νοιζ, από τις πρώτες μέρες που είδα ότι αυτή η ιστορία δεν περπατάει κυρίως διότι υπάρχει η εύκολη εναλλακτική των σχολίων.

Εβαλα κανα δυό, μετά είδα ότι δεν βάζει κανείς και το ξέχασα ή μάλλον το άφησα να ξεχαστεί κι απο δω παν' κι άλλοι που λένε. Τόσο που όταν βάζει κανείς αστεράκια τον χαρακτηρίζω ως γραφικό ή ocd (όχι του fuller).

 

Ενα πρόσθετο πρόβλημα της όλης ιστορίας είναι ότι αν μπούν σχόλια στα θέματα της μουσικής αυτά δεν τριγκάρουν το new posts και φυσικά δεν έρχονται ενημερώσεις για το εάν κάποιος έχει ασχοληθεί με τα κομμάτια της μουσικής. Πρέπει δηλαδή κανείς να το ψάχνει μόνος του.

Το μεγαλύτερο κακό είναι ότι η βάση δεδομένων του νοιζ όσον αφορά την δημιουργική πλευρά πάει σχεδόν στο 90-95% άπατη.

Το ότι ορισμένοι βρίσκουν το σημείο αυτό της πλατφόρμας μια καλή ευκαιρία (Νά η ευκαιρία) να βγάλουν την χολή τους και τον κακό τους εαυτό και να πουν βάζω "τγία" είναι άλλη μια παράπλευρη απώλεια.

 

Γενικά το feature αυτό της πλατφόρμας το θεωρώ ώς epic failure (όσο κακό και να ακούγεται αυτό) και το epic δεν πάει απαραίτητα στον σχεδιασμό και το "όραμα" του Γιάννη αλλά στην βιασύνη του κόσμου, να πεί απλώς "πολύ μου άρεσε" και να αρκεστεί σε κανα δυό like εδώ και εκεί.

Δυστυχώς η ζημιά πλέον έχει συσσωρευτεί τα τελευταία 4 χρόνια και δεν σώνεται τώρα. Απίστευτη μουσική έχει μείνει με μερικούς απλούς σχολιασμούς (έστω διθυραμβικούς) και καμία σχεδόν δυνατότητα ιχνηλάτησης παρά τα όσα κάνει εκ των υστέρων ο Admin.

  • Like 1

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ίσως να το χω ξαναπεί, αλλά θεωρώ ότι μια κριτική πρέπει να γίνεται με περιγραφικό και λεπτομερή τρόπο. Δεν μπορείς απλά να λες "δε μου άρεσε", ή "είναι βαρετό". Πρέπει να περιγράφει την κρίση, το "γιατί", ιδιαίτερα αν συμπεριλαμβάνει βαθμολογία. Ειδάλλως, μια κριτική γίνεται ένα απλό σχόλιο, και η βαθμολογία χάνει την πραγματική αξία, που άμεσα επιρρεάζει μια "σωστή", καλά δομημένη κριτική. Συνεπώς, ίσως κάποιο να βλέπουν τον όρο "κριτική" ή "αξιολόγηση" και να νομίζουν ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό και να μη θέλουν να μπουν στη διαδικασία.

 

Προσωπικά μου αρέσουν πολύ οι κριτικές, και να κριτικάρω, αλλά ακόμη περισσότερο να με κριτικάρουν, μιας και πιστεύω πως ένα σοβαρό σχόλιο υπό τον όρο "κριτική" ή "αξιολόγηση" θα μου δώσει να καταλάβω αν αυτό που έχω δημιουργίσει, παίξει, εκτελέσει, κτλ, είναι εκεί που θα μπορούσε να είναι ή/και το πώς μπορεί να γίνει καλύτερο. Το πώς η μουσική περνά σε άλλα ζευγάρια αυτιά είναι ένα φοβερό εργαλείο για κάθε μουσικό. Θέλω να με λένε άσχετο και τρόμπα, μαζί με το γιατί φυσικά.

 

Το πρόβλημα νομίζω είναι ότι ο μέσος ακροατής, πέραν του ότι η μουσική είναι υποκειμενική, νομίζω πως δε θέλει να φανεί σκληρός, και λέω φανεί γιατί φαίνεται η βαθμολογία που βάζει. Γι αυτό αρκετοί βάζουν 4-5 αστεράκια παρέχοντας μόνο υπερ-θετικά σχόλια, πράγμα που θεωρώ πληγωτικό για κάποιον που πραγματικά θέλει να βελτιωθεί.

 

Υπάρχει και το να μη θέλει γιατί δε νοιώθει κατάλληλος έτσι ώστε να κρίνει κάποιον άλλο (ποιος είμαι εγώ για να κρίνω, μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε, κτλ)

 

Άσε που έχουμε νομίζω όλοι παρατηρήσει λίγο-πολύ, ότι ακόμη και άτομα που υποτιθέμενα αναζητούν κριτική όταν δημοσιεύουν μια δημιουργία τους, εν τέλει δεν είναι ανοιχτοί σε κριτικά σχόλια, αδιαφορόντας, ή ακόμα και χλεβάζοντας αυτά. Αμα αρχίσουν να βλέπουν 1-2 αστεράκια, τότε θα φύγουν τελείως από το φόρουμ, σκεπτόμενοι "δεν ανήκω εδώ".

 

Λύσεις:

- Θα μπορούσαν να βγου τελείως τα σχόλια και να πρέπει να βάλει κάποιος βαθμολογία προκειμένου να σχολιάσει. Έτσι θα υπάρχουν πολλές αξιολογήσεις και ο μέσος όρος θα είναι πιο "αληθινός" ας πούμε. Ή να μπορεί ο χρήστης να αφήσει σχόλιο μόνο αν έχει αφήσει κριτική.

 

- Η βαθμολογία να σπάσει σε 3 διαφορετικά τμήματα, πχ, σύνθεση, εκτέλεση, μείξη. Μπορεί μια σύνθεση να είναι μοναδική και ευφάνταστη, αλλά να υστερεί σε ποιότητα λόγω μείξης ή προβλημάτων στην εκτέλεση. Ή μπορεί να είναι τέλεια η μείξη και το παίξιμο, αλλά να είναι ένα βαρετό 4-chord κομμάτι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να δει ο δημιουργός πιο ξεκάθαρα πού υστερεί, και θα μπορεί να πάρει τα πάνω του αν πχ έχει παίξει καλά, αλλά δε τα πάει καλά στη μείξη (που μπορεί να μην τον πολυενδιαφέρει και βασικά κιόλας)

 

Εγώ πχ πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να εντυπωσιάζομαι από μια παραγωγή, αλλά να βαριέμαι απίστευτα τη σύνθεση. Δε μπορώ να βάζω απλά 3* μόνο και μόνο γιατί είμαι progressivάς και βαριέμαι εύκολα.

  • Like 6
  • Συμφωνώ 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου